Blogolj!

A világ legidősebb miniszterelnöke kerülhet hatalomra

Tóth Marcell

Még Winston Churchill is fiatalabban alakította meg utolsó kormányát. Igaz, előtte még meg kell nyernie a választásokat az ellenzék jelöltjeként a maláj Mahathir Mohamadnak, aki ugyanúgy sokat látott a közélet világából, mint az egykori angol politikus: 22 évig volt korábban miniszterelnök.

A 92 éves malajziai politikus, Mahatmir Mohamad megválasztása esetén már a 93. születésnapja megünneplésén is túl lesz. A most az ellenzék miniszterelnökjelöltjévé váló férfi szerepet vállalt Malajzia teljes modernkori történetében: egy angol gyarmati iskolában tanult, és már a II. világháborús Japán megszállás megszűnése után csatlakozott egy politikai mozgalomhoz. 1964-ben a maláj parlament alsóházának, 1972-ben a felsőházának a tagja lett, 1974-től különböző miniszteri pozíciókat is betöltött, majd 1981-től 2003-ig megszakítás nélkül volt miniszterelnök, Margaret Thatcher kortársaként a privatizációban vállalt jelentős szerepet, de néhány autókedvelőnek ismerős lehet a Proton márka, amelynek Mitsubishi licenc alapján készített járműveit rövid ideig hazánkban is forgalmazták.

Az évek és a rutin, mondhatnánk, mert a győzelem érdekében még korábbi vetélytársával, az ellenzék legnépszerűbb vezetőjével, a börtönben ülő Anwar Ibrahimmal is összefog – adta hírül a brit Guardian. Sokat mondó, hogy Anwar felesége, Wan Azizah Wan Ismail lesz a koalíció jelöltje a miniszterelnök-helyettesi posztra.

Ennek ellenére még így is megosztott az ellenzék, és várhatóan nem bukik bele a korrupciós botrányokba a jelenleg hivatalban lévő miniszterelnök, Najib Razak, valamint pártja, a Barisan Nasional (Nemzeti Front). Pedig olyan kézzel fogható vádak vannak, mint az az állítás, hogy a malajziai miniszterelnök által létrehozott szuverén vagyonalapból közel 30 millió dollár értékben vásároltak ékszereket a miniszterelnök feleségének, Rosmah Mansornak – köztük egy ritka, 22 karátos rózsaszínű gyémántot.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/46941/pics/lead_800x600.jpg

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Földváryné Kiss Réka: A Nyugat máig utópiaként kezeli a kommunizmust

2018.06.18. 07:15
A Kádár-rendszer kegyetlen mítoszteremtéséről, elfojtott és egészséges nemzeti emlékezetről, az ügynöklistákban rejtőző igazságokról és …

Blogstar kávéház

2018.06.18. 05:15
Szoci sorvadás, jobbikos hasadás, piti protokollbakik, őfelsége mosolya, a Balaton illata és Felcsút fityisze hétindító online lapszemlénkben.

Tóth Bertalan lenyomta Mesterházyt, ő lett az MSZP elnöke

2018.06.17. 14:35
Tóth Bertalan frakcióvezetőt választották az MSZP új elnökének a párt tisztújító kongresszusán a volt elnök,  Mesterházy Attila ellenében. 

Egy nap, ami csak az apákról szól

2018.06.17. 09:25
Ugyan még nem olyan elterjedt, mint az anyák napja, de hazánkban is egyre jobban beépül a köztudatba, hogy  június harmadik vasárnapja az bizony az apák napja.

Blogstar kávéház

2018.06.17. 04:35
Trump titkos stratégiája, a bevándorlás új korszaka, rejtélyes szocialista bál, a gitárzene halála és Nyári Dia csábító gömbölyödése vasárnapi online lapszemlénkben.

A bevándorlás mentén reped az EU

2018.06.16. 20:10
Az olaszok nem kérnek a bevándorlóhajókból, a spanyolok után most a franciák is segítő kezet nyújtanak a migránsoknak. Németországban egymásnak esett a CDU és a CSU. Robbanásközeli állapotban az európai közösség …

Donald Trump felhívta Orbán Viktort

2018.06.16. 15:55
Beszéltek a határvédelem fontosságáról és egyetértettek abban is, hogy az az ország, amely nem tudja megvédeni saját határát, az nem ország többé. Az amerikai elnök biztatta a magyar kormányfőt, hogy védje …

Visszafutott Sajókeresztúrra a Nemzet Medvéje?

2018.06.16. 15:05
Mackót láttak szombaton a Borsod megyei Sajókeresztúron. Egyelőre nem tudni, a Nemzet Medvéje tért-e vissza a Felvidékről, miután péntek éjszaka letépte láncait, azaz megszabadult nyomkövető …

Netes adatbázis az 1956 utáni megtorlás főszereplőiről!

2018.06.16. 14:50
Több száz nyomozó, ügyész és bíró neve található meg az internetes gyűjteményben, és az is kiderül, ki milyen szerepet játszott az eljárásokban.

A vértanú miniszterelnökre emlékezett az államfő

2018.06.16. 10:45
Áder János virágot helyezett el Nagy Imre sírjánál a 301-es parcellában.

Ezeket a cikkeket olvastad már?