Blogolj!

#WoYeShi: a kínai nők is csatlakoztak a #MeToo kampányhoz

Tóth Marcell

Havas Henrik után a kínai kommunista vezetők is aggódhatnak? A szexuális zaklatási ügyek eddig Kínában nem vertek fel nagy port, de elképzelhető, hogy hamarosan változás következik be.

- Kérem, ne tegye. Még mindig szűz vagyok – így tiltakozott PhD témavezetője kéretlen közeledése ellen Luo Qianqian 12 évvel ezelőtt. A kínai nő eddig hallgatott, elmondása szerint azért, mert a rémület hatalmába kerítette. A Hollywoodon át Magyarországig mindent felborító #MeToo kampány az elmúlt hónapban Kínára nem bírt hatással, pedig egy tanulmányban arra a következtetésre jutottak, hogy a távol-keleti államban a nők 80 százaléka tapasztalt szexuális zaklatást élete során – számolt be a brit Guardian.

Hong Fincher, a kínai feminista mozgalom szakértője a kommunista párt cenzúrájának tudja be, hogy csak néhány eset, a jéghegy csúcsa kapott nyilvánosságot. Úgy látja, félnek attól a Kínai Kommunista Pártban, hogy egyes nagyobb ügyek akár az elitet is megrengethetik, így a hatóságok kifejezetten veszélyként tekintenek a #MeToo kampányra.

Huang Xueqin újságíró 2012-ben maga is áldozat volt, de először úgy érezte, nem akar bajkeverőként megjelenni, s csak később jutott arra az álláspontra, hogy ha csendben marad, akkor ezek a problémák is megmaradnak.

Azonban kérdéses, hogy meddig engedi a kínai vezetés hasonló kampányok folytatását: 2015-ben öt aktivistát vettek őrizetbe, mert a pekingi metrón olyan matricákat kívántak terjeszteni, amelyek a szexuális zaklatási ügyekre hívták volna fel a figyelmet.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/46975/pics/lead_800x600.jpg

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Földváryné Kiss Réka: A Nyugat máig utópiaként kezeli a kommunizmust

2018.06.18. 07:15
A Kádár-rendszer kegyetlen mítoszteremtéséről, elfojtott és egészséges nemzeti emlékezetről, az ügynöklistákban rejtőző igazságokról és …

Blogstar kávéház

2018.06.18. 05:15
Szoci sorvadás, jobbikos hasadás, piti protokollbakik, őfelsége mosolya, a Balaton illata és Felcsút fityisze hétindító online lapszemlénkben.

Tóth Bertalan lenyomta Mesterházyt, ő lett az MSZP elnöke

2018.06.17. 14:35
Tóth Bertalan frakcióvezetőt választották az MSZP új elnökének a párt tisztújító kongresszusán a volt elnök,  Mesterházy Attila ellenében. 

Egy nap, ami csak az apákról szól

2018.06.17. 09:25
Ugyan még nem olyan elterjedt, mint az anyák napja, de hazánkban is egyre jobban beépül a köztudatba, hogy  június harmadik vasárnapja az bizony az apák napja.

Blogstar kávéház

2018.06.17. 04:35
Trump titkos stratégiája, a bevándorlás új korszaka, rejtélyes szocialista bál, a gitárzene halála és Nyári Dia csábító gömbölyödése vasárnapi online lapszemlénkben.

A bevándorlás mentén reped az EU

2018.06.16. 20:10
Az olaszok nem kérnek a bevándorlóhajókból, a spanyolok után most a franciák is segítő kezet nyújtanak a migránsoknak. Németországban egymásnak esett a CDU és a CSU. Robbanásközeli állapotban az európai közösség …

Donald Trump felhívta Orbán Viktort

2018.06.16. 15:55
Beszéltek a határvédelem fontosságáról és egyetértettek abban is, hogy az az ország, amely nem tudja megvédeni saját határát, az nem ország többé. Az amerikai elnök biztatta a magyar kormányfőt, hogy védje …

Visszafutott Sajókeresztúrra a Nemzet Medvéje?

2018.06.16. 15:05
Mackót láttak szombaton a Borsod megyei Sajókeresztúron. Egyelőre nem tudni, a Nemzet Medvéje tért-e vissza a Felvidékről, miután péntek éjszaka letépte láncait, azaz megszabadult nyomkövető …

Netes adatbázis az 1956 utáni megtorlás főszereplőiről!

2018.06.16. 14:50
Több száz nyomozó, ügyész és bíró neve található meg az internetes gyűjteményben, és az is kiderül, ki milyen szerepet játszott az eljárásokban.

A vértanú miniszterelnökre emlékezett az államfő

2018.06.16. 10:45
Áder János virágot helyezett el Nagy Imre sírjánál a 301-es parcellában.

Ezeket a cikkeket olvastad már?