Blogolj!

A doni hősökre és áldozatokra emlékeztek Szegeden

Tóth Marcell

A városból 2500-3000 fő, a megyéből mintegy tízezren haltak meg a magyar 2. hadsereg kötelékében. A megyei közgyűlés elnöke, Kakas Béla emlékeztetett rá, a túlélők évtizedeken keresztül nem mondhatták el őszintén, hogy mi zajlott le a Don partján 1942 és 1943 között.

A dél-alföldi városban a megyei kormányhivatal előtt álló szobornál emlékeztek a 75 évvel ezelőtti tragédia áldozataira. Kligl Sándor Háború című alkotásában a köpeny, a rohamsisak alól hiányzik az emberi test, így szimbolizálva a haza nem térő honvédeket.

„A doni katasztrófára, a XX. század Mohácsára, a pergőtűzben vagy a kegyetlen hidegben pusztultakra éveken keresztül nem lehetett emlékezni. A Don-mentén orosz földben nyugvó áldozatok mementója e műalkotás, amelyet a Csongrád Megyei Közgyűlés állíttatott 9 éve, 2009. október 31-én” – fogalmazott Kakas Béla, a Csongrád megyei közgyűlés elnöke. Kiemelte, azóta emlékhellyé vált a szobor az áttörés évfordulóján és a halottak napján rendszeresen virágokat és mécseseket helyeznek a város lakói.

A nemzeti emlékezet ápolásából kimaradt egy nemzedék, felnőtt egy generáció, amely nem tudott szülei szenvedéseiről. Megjegyezte, a túlélőknek csak a kisebbik része érte meg a rendszerváltozást, ami után már szabadon beszélhettek a fronton, a visszavonulás, a hadifogság során átélt borzalmakról. Hozzátette, hogy helyben a szoborral méltó módon megemlékeztek, országos tekintetben pedig a kormány egyik friss döntését emelte ki: „azzal, hogy a hadiözvegyek és hadiárvák járandóságát megemelte illetve kiterjesztette a jogosultak körét a kormány, szintén enyhített az áldozatok hozzátartozóinak fájdalmán, azon a hátrányon, amit egy életen keresztül el kell viselni az elvesztett családapák miatt.”

„Mondjuk ki: aki országa hívó szavára harcba indul, majd a kilátástalan túlerővel szemben küzd és életét adja, az hős. Hős, akinek az emlékét nemzedékeken keresztül meg kell őrizni” – mondta a megyei közgyűlés elnöke. Ezt követően Kondé Lajos plébános, pasztorális püspöki helynök mondott imát az áldozatokért. Koszorúzással, és mécses gyújtással zárult a Csongrád Megyei Kormányhivatal és a Csongrád Megyei Közgyűlés közös megemlékezése.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/47146/pics/lead_800x600.jpg

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Földváryné Kiss Réka: A Nyugat máig utópiaként kezeli a kommunizmust

2018.06.18. 07:15
A Kádár-rendszer kegyetlen mítoszteremtéséről, elfojtott és egészséges nemzeti emlékezetről, az ügynöklistákban rejtőző igazságokról és …

Blogstar kávéház

2018.06.18. 05:15
Szoci sorvadás, jobbikos hasadás, piti protokollbakik, őfelsége mosolya, a Balaton illata és Felcsút fityisze hétindító online lapszemlénkben.

Tóth Bertalan lenyomta Mesterházyt, ő lett az MSZP elnöke

2018.06.17. 14:35
Tóth Bertalan frakcióvezetőt választották az MSZP új elnökének a párt tisztújító kongresszusán a volt elnök,  Mesterházy Attila ellenében. 

Egy nap, ami csak az apákról szól

2018.06.17. 09:25
Ugyan még nem olyan elterjedt, mint az anyák napja, de hazánkban is egyre jobban beépül a köztudatba, hogy  június harmadik vasárnapja az bizony az apák napja.

Blogstar kávéház

2018.06.17. 04:35
Trump titkos stratégiája, a bevándorlás új korszaka, rejtélyes szocialista bál, a gitárzene halála és Nyári Dia csábító gömbölyödése vasárnapi online lapszemlénkben.

A bevándorlás mentén reped az EU

2018.06.16. 20:10
Az olaszok nem kérnek a bevándorlóhajókból, a spanyolok után most a franciák is segítő kezet nyújtanak a migránsoknak. Németországban egymásnak esett a CDU és a CSU. Robbanásközeli állapotban az európai közösség …

Donald Trump felhívta Orbán Viktort

2018.06.16. 15:55
Beszéltek a határvédelem fontosságáról és egyetértettek abban is, hogy az az ország, amely nem tudja megvédeni saját határát, az nem ország többé. Az amerikai elnök biztatta a magyar kormányfőt, hogy védje …

Visszafutott Sajókeresztúrra a Nemzet Medvéje?

2018.06.16. 15:05
Mackót láttak szombaton a Borsod megyei Sajókeresztúron. Egyelőre nem tudni, a Nemzet Medvéje tért-e vissza a Felvidékről, miután péntek éjszaka letépte láncait, azaz megszabadult nyomkövető …

Netes adatbázis az 1956 utáni megtorlás főszereplőiről!

2018.06.16. 14:50
Több száz nyomozó, ügyész és bíró neve található meg az internetes gyűjteményben, és az is kiderül, ki milyen szerepet játszott az eljárásokban.

A vértanú miniszterelnökre emlékezett az államfő

2018.06.16. 10:45
Áder János virágot helyezett el Nagy Imre sírjánál a 301-es parcellában.

Ezeket a cikkeket olvastad már?