Blogolj!

Blogstar kávéház

Felszín

Tudose vaksága.

Nemcsak kezdő sakkjátékosok, hanem nagymesterek esetében is előfordul, hogy váratlanul látványos hibát követnek el, ami gyakran a parti elbukásához vezet – a Magyar Nemzet Online szerint ez történhetett a székelyföldi autonómiatörekvések ellen kirohanó román kormányfővel.

„Igazuk volt azoknak, akik azt jósolták, hogy 2018 nem lesz alkalmas a román–magyar párbeszédre, a vitás kérdések rendezésére, és hogy sokkal inkább egymás sérelmei kerülnek felszínre. Ami már csak azért is sajnálatos, mert az elmúlt száz év keserű tapasztalatai helyett végre itt lenne az ideje az előretekintésnek a kétoldalú kapcsolatokban.”

Centenárium és vakság

Nemcsak kezdő sakkjátékosok, hanem nagymesterek esetében is előfordul, hogy váratlanul látványos hibát követnek el, ami gyakran a parti elbukásához vezet. A szakzsargonban ezt nevezik sakkvakságnak. Valami ilyesmi történhetett most a székelyföldi autonómiatörekvések ellen egészen durva kirohanást intéző, többek között szenvedélyes sakkozóként ismert román miniszterelnökkel is.

Feddhetőség

Tudose rejtélye.

A Hirado.hu arról ír, az „akasztgatós” román kormányfő annak köszönheti politikai karrierjét, hogy ezer szállal kötődik a belföldi titkosszolgálathoz, amelynek akadémiáján lektori tisztséget is betölt.

„Mindenesetre érdekes, hogy azt követően sem kényszerült lemondásra, hogy a plágiumbotrány okán nem felel meg az államfő által támasztott feddhetetlenségi feltételeknek. Mások viszont úgy vélik, Tudose személyiségéből, botrányaiból leginkább a jelenlegi államfő profitálhat a legtöbbet, hiszen a második mandátumára hajtó jobbközép politikus Johannis arra számít, hogy az önmagukat lejárató balliberálisok valószínűsíthető népszerűségvesztése nyomán gond nélkül megnyeri a 2019-es államfőválasztást.”

Ki is valójában Mihai Tudose román kormányfő?

A jelenlegi kormányfő a román közélet egyik legrejtélyesebb alakja. Volt már gazdasági miniszter tapasztalat nélkül, plágiumbotránya miatt visszaadta a doktori címét, karrierjét pedig állítólag a titkosszolgálat egyengeti. A jelenlegi román kormányfő, Mihai Tudose tavaly június végén vette át a román állami ügyek irányítását.

Bárd

Ókovács mérlege.

Az Opera leghosszabb vezetői periódusát vinni azzal a plusz teherrel jár, hogy igazi korszakot kellene teremteni – boncolgatja Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója a Mandinernek adott nagyinterjúban.

„Bármennyire is patetikus, a mi munkánk szolgálat. Nagy a felelősség és sok a feladat, így időről-időre muszáj keménykezűnek lenni és szigorúan vezetni. Ha pedig így működünk, akkor kétségtelenül a húsvágó bárd is előkerül, mert néha elvágólagos a határozat, abból pedig vannak sérülések. Nincs is olyan döntés, amelynek kedvezményezettjei és sértődöttjei egyaránt ne lehetnének. Nem állítom, hogy mindenki eljön majd a temetésemre a mai társulat tagjai közül, de semmiképp sem lehet arról beszélni, hogy punnyadtunk tovább, s ne léptünk volna öleseket előre.”

Gacsályi Sára: Korszakot kellene teremteni - Ókovács Szilveszter a Mandinernek | Mandiner

„Az Opera leghosszabb vezetői periódusát vinni azzal a plusz teherrel jár, hogy igazi korszakot kellene teremteni" - mondja Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója a Mandinernek. Ókováccsal a vezetése eddigi mérlegéről, az Opera körüli belső és külső feszültségekről, a külhoni turnékról és az Opera nagyszabású felújításáról is beszélgettünk.

Kehely

A legfurcsább kilátótorony.

Márciusban adják át az L. Simon László által vitt Bence-hegyi projektet, ami olyan, mint a magyar narancs: kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a mienk – fogalmaz a 24.hu.

„A végső szót azonban nem a zsűri, hanem a velencei lakosok szavazása mondta ki, ők pedig a Hello Wood csavart formájú égigérő paszulyával szemben a II. díjat érdemlő, a tervezők egyike szerint 'természeti formákat idéző, a gyönyörű táj elemi erőit is megjelenítő, szélfútta fára, hajlott levélkehelyre, virágsziromra, fosszíliákra emlékeztető', kőből, illetve színezett betonból készülő, közel húsz méter magas kilátószinttel rendelkező tornyot részesítették előnyben.”

Márciusban adják át az ország legfurcsább kilátótórnyát

Az L. Simon László által vitt projekt olyan, mint a magyar narancs: kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a mienk.

Szolgálat

A Szent Korona őrei.

600 éven át hosszabb-rövidebb megszakításokkal úgynevezett koronaőrök vigyáztak a Szent Koronára, a szervezetet 1945-ben feloszlatták, de 2011-ben újra megalakult a koronaőrség – mutatja be a Blikk.hu.

„A koronaőrség tagjai ma hivatásos és speciálisan erre a célra kiképzett katonák, köztük a 30 fő hivatásos állományból álló díszszakasz egy főtiszt parancsnoksága alatt. A követelmények között legalább 180 centiméteres magasság és 30 év alatti életkor szerepel. A koronaőrök három évig teljesítenek szolgálatot, ezt legfeljebb két évvel lehet meghosszabbítani. Tényleges feladatuk az, ami a nevük is: 24 órában őrzik a Szent Koronát. Két katona a tényleges biztonságért felel, őket kétóránként váltják, ketten pedig úgynevezett díszelgő vigyázzállásban állnak, és óránként cserélődnek.”

600 év után szélnek eresztették a Szent Korona őreit

Budapest - Ezer év alatt a Szent Korona szó szerint beutazta a fél világot, majd miután 1978-ban Amerikából visszakerült, a restaurálást követően két évre a Nemzeti Múzeumban állították ki. Őrzését ebben az öt évtizedben az amerikai hadsereg, később a múzeum biztonsági személyzete látta el. Pedig 600 éven át hosszabb-rövidebb megszakításokkal úgynevezett koronaőrök vigyáztak a Szent Koronára.

Címkék: Aktuális, lapszemle
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/47172/pics/lead_800x600.jpg
Aktuális,lapszemle

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Földváryné Kiss Réka: A Nyugat máig utópiaként kezeli a kommunizmust

2018.06.18. 07:15
A Kádár-rendszer kegyetlen mítoszteremtéséről, elfojtott és egészséges nemzeti emlékezetről, az ügynöklistákban rejtőző igazságokról és …

Blogstar kávéház

2018.06.18. 05:15
Szoci sorvadás, jobbikos hasadás, piti protokollbakik, őfelsége mosolya, a Balaton illata és Felcsút fityisze hétindító online lapszemlénkben.

Tóth Bertalan lenyomta Mesterházyt, ő lett az MSZP elnöke

2018.06.17. 14:35
Tóth Bertalan frakcióvezetőt választották az MSZP új elnökének a párt tisztújító kongresszusán a volt elnök,  Mesterházy Attila ellenében. 

Egy nap, ami csak az apákról szól

2018.06.17. 09:25
Ugyan még nem olyan elterjedt, mint az anyák napja, de hazánkban is egyre jobban beépül a köztudatba, hogy  június harmadik vasárnapja az bizony az apák napja.

Blogstar kávéház

2018.06.17. 04:35
Trump titkos stratégiája, a bevándorlás új korszaka, rejtélyes szocialista bál, a gitárzene halála és Nyári Dia csábító gömbölyödése vasárnapi online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2018.06.16. 04:30
Elhallgatott terrorveszély, időzített Jobbik-para, szocialista ciánkáli, a tévés celeb szálkásítása és halálos futurizmus szombati online lapszemlénkben.

Felfüggesztettet kapott Ronaldo

2018.06.15. 15:55
Emellett még pénzbüntetést is kapott a Real Madrid játékosa.

Blogstar kávéház

2018.06.15. 04:30
Orbán kasszakulcsa, kicsontozott tudományosság, ellenzéki padlófogás, a meleglobbi balegyenese, egyedülálló többnejűség és Kapocs Zsóka tündéri lábacskái pénteki online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2018.06.14. 05:05
A civilizáció összeomlása, muszlim robbanás, ellenzéki padlózás, a hornizmus büszkesége és Antal Timi tortakölteménye csütörtök online lapszemlénkben.

Lángol egy raktárépület Angyalföldön

2018.06.13. 10:20
Egy háromezer négyzetméteres raktárépület gyulladt ki a XIII. kerületben.

Ezeket a cikkeket olvastad már?