Blogolj!

Kezdődik a Teréz körúti robbantó büntetőpere

Ma veszi kezdetét a Teréz körúti robbantás vádlottjának büntetőpere a Fővárosi Törvényszéken.

A vádirat szerint 2016. szeptember 24-én késő este a fiatalember Budapesten a VI. kerület, Teréz körúton a járdára tett egy táskát, amelyben robbanószerkezet és a robbanás hatását fokozó nagy mennyiségű szög volt. Amikor a szokásos útvonalon haladó egyenruhás rendőrök a táska közvetlen közelébe értek, a vádlott távirányítással felrobbantotta a pokolgépet, hogy megölje a két járőrt és elvegye lőfegyvereiket. A két járőr súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett.

A cselekményekkel a vádlott az ügyészség szerint többszörösen minősülő emberölés kísérletét, robbanóanyaggal visszaélést és terrorcselekmény előkészületét valósította meg. A vádbeli cselekményekért a törvény szerint akár életfogytiglan is kiszabható.

Sajtóhírek szerint a vádlott a nyomozás alatt tett olyan vallomást, melyben órákon át, részletesen beszélt a bűncselekményről. Ugyanakkor tavaly agresszív viselkedése miatt egy időre átszállították az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe, ám az orvosszakértők nem állapítottak meg büntethetőséget kizáró okot.

A vádirat ismertetésével megkezdődött a Teréz körúti robbantás vádlottjának büntetőpere a Fővárosi Törvényszéken.

Visszavonta vallomását a Teréz körúti robbantó

A férfit előre kitervelten, aljas indokból, hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletével, valamint terrorcselekmény előkészületével vádolják.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az elkövető életfogytiglani büntetést is kaphat a tettéért. A vádlott a jelenleg is tartó tárgyaláson nem kívánt vallomást tenni, a korábbit pedig visszavonta.

Régóta megfigyelik

A bíró által ismertetett vallomásból kiderült, hogy a kóros elmeállapotban a bűncselekmény elkövetésekor nem szenvedő P. László és édesapja kapcsolata igen súlyos. A vádlott és nővére már gyerekkorukban megrázó élményeken mentek át:miután a szülők kapcsolata rosszul végződött az apa Uruguayban rejtőzött el az anya elől, ahová a két gyermeket is magával vitte.

"Édesapám és a rendőrség is figyelemmel kísérte a mozgásomat. Uruguayban is, így volt, de főleg hazaköltözésünk után." - mondta vallomásában P. László. A vádlott szerint később is az apja volt az, aki küldte rá azokat, akik megfigyelték, és ebbe még a rendőrséget is bevonta.

"Ez a gondolat egyre erősödött bennem." P. László szerint barátnője is részese volt a megfigyelésének. 

Ezért a kihallgatása során többször is kérelmezte, hogy végezzenek DNS vizsgálatot annak érdekében, hogy kiderüljön az apja és az anyja valóban genetikai kapcsolatban állnak-e vele, különben nem hajlandó folytatni a vallomását. Úgy véli ugyanis, hogy a szülei nem az igazi szülei, csak megfigyelik őt.

Szabad akar lenni, korlátlan mennyiségű pénzzel

P. László apja Szikinger Istvánt kérte fel ügyvédnek, de épp ezért a vádlott nem bízott meg benne, és a védelmét sem fogadta el.Sőt, Egyáltalán nem akart védőt, mert mint fogalmazott: “mind be vannak tanítva ellenem”.

Majd ismertette a kéréseit is: szeretne szabad lenni, fájdalom nélkül élni és meghalni, valamint korlátlan mennyiségű pénzzel rendelkezni.

Vallomásából az is kiderült, hogy nem a robbantásra büszke, hanem arra, hogy 23 évig nem követett el semmit. 

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Elmeorvosi vizsgálat

A tárgyalás végén P. László védője elmeorvosi vizsgálatot kért, azonban védence közölte: nem akar elmeorvosi szakértőt, majd újra megerősítette, hogy nem akar vallomást tenni, s korább szavait visszavonja.

"Nem tudnám részletezni azt a sok szenvedést, ami a börtönben ért, röviden kínoztak." A bíró kérdésére azonban a vádlott nem volt hajlandó többet elmondani.

A bíró végül elmeorvosi szakértő kirendelése mellett döntött, különös tekintettel az autizmus vizsgálatára.

A per február 5-én folytatódik, akkor már tanúk meghallgatásával. 

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/47913/pics/lead_800x600.jpg
Aktuális,bíróság,robbantás,Teréz körúti robbantó,terrorizmus

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Fucsovics megállíthatatlan: 34 év óta ő az első magyar, aki döntőt játszhat ATP-versenyen

2018.05.25. 18:30
Fucsovics Márton bejutott a fináléba az 501 ezer euró (159 millió forint) összdíjazású genfi férfi …

Bombariadó volt az Árkádban

2018.05.25. 15:25
Kiürítették pénteken dél körül a budapesti Árkád üzletközpontot – számolt be róla a hvg.hu.

Blogstar kávéház

2018.05.25. 05:15
Európa vészharangja, az MSZP huligánja, Tusup teregetése, életveszélyes maciszelfi és Pásztor Anna erotikus varázsdoboza pénteki online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2018.05.24. 03:50
Orbán és Trump közös nevezője, jobbikos merevedés, szocialista szétesés, Singh Viki vetkőzése és lopakodó maciveszély csütörtöki online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2018.05.23. 05:20
Jobbikos remegés, összekukázott baloldal, démonizált versengés, rossz alkuk, zátonyra futott szexuális kódok és döbbenetes seggfejek szerdai online lapszemlénkben.

Árokba borult egy menetrend szerinti busz a 62-es úton, sok a sérült

2018.05.22. 12:05
Árokba borult egy menetrend szerint közlekedő távolsági autóbusz a 62-es úton, Székesfehérvár közelében, Börgöndpusztánál. Az elsődleges információk …

Blogstar kávéház

2018.05.22. 03:50
A Jobbik szadeszes köntöse, az MSZP haláltusája, a kínai férfiak kínjai, egy négylábú trófeamentő és Zoltán Erika csodás újjászületése keddi online lapszemlénkben.

Vihar, eső, szél: nem lesznek kellemesek a következő napok

2018.05.21. 14:15
Elég cudar idők jönnek a következő napokban, már ami az időjárást illeti. Lesz itt minden: heves esőzés, zivatar, viharos széllökés.

Megszületett Orbán Viktor második unokája

2018.05.21. 10:55
A miniszterelnök Facebookon jelentette be a hírt.

Blogstar kávéház

2018.05.21. 00:00
Kifulladó tüntike, felpofozott Jobbik, kiröhögött Momentum, egy úszó atomerőd és a szuperszexi Zimány Linda hétfői online lapszemlénkben.

Ezeket a cikkeket olvastad már?