Blogolj!

Zuschlag – Nem volt neki elég hat év a börtönben?

Fotó: Index

Zuschlag Jánost, az egykori MSZP-s politikust is őrizetbe vették, aki korábban már csalásért hat évet leült. A NAV nyomozói hét embert hallgattak ki gyanúsítottként, közülük Zuschlaggal együtt két férfit vettek őrizetbe.

Az ügyészség szerint a gyanúsítottak megállapodtak, hogy a 2018-as választásokon különböző választókerületekben képviselőjelölteket indítanak. Az Index beszámolt róla, hogy a jelöltek indításához szükséges 500 ajánlást nem valós kampánnyal, hanem különböző adatbázisokban szereplő személyek adatainak felhasználásával akarták megszerezni. Céljuk az volt, hogy a választásokat kihasználva illegálisan jussanak költségvetési támogatáshoz. A NAV közleménye szerint több százmillió forintnyi kampánytámogatást akartak így megszerezni, és négy pártot akartak indítani. Az általuk megkeresett hekker egy biztosításközvetítő cég adatbázisából kilencezer választópolgár adatait szerezte meg.

Az ügyészség azért indítványozza a két gyanúsított előzetes letartóztatását, mert a bűncselekmény szervezettsége és társadalomra veszélyessége miatt tartani kell attól, hogy a gyanúsítottak a hatóságok elől megszöknének, elrejtőznének, így a jelenlétük csak az előzetes letartóztatás elrendelésével biztosítható Ezen kívül attól is tartani kell, hogy a gyanúsítottak tanúk befolyásolásával, tárgyi bizonyítási eszközök elrejtésével meghiúsítanák, megnehezítenék, vagy veszélyeztetnék a bizonyítást. Az ügyészség szerint a bűnismétlés veszélye is a legsúlyosabb kényszerintézkedés elrendelését indokolja.

A nyomozást a NAV Dél-Alföldi Nyomozati Igazgatósága viszi, a Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség fokozott ügyészi felügyelete mellett.

Mi értelme volt ennek az ügyeskedésnek, kérdezheti joggal az olvasó?

A választások előtti pártalapítási láz 2013-ban indult, miután a törvényt lehetővé tette, hogy kamupártokkal akár 600 millió forint költségvetési támogatást is bezsebeljenek. A kopogtató cédula megszűnt, a választók aláírásukkal elvileg bármennyi pártot támogathatnak. Az pedig nehezen ellenőrizhető, hogy a támogató aláírás az adat tulajdonosának tudtával került fel az ajánlóívre. (Például a kamupártok átmásolják egymás íveit.)

500 támogató aláírással már indítható jelölt, aki egymillió forintot kap. Ha a párt 27 jelöltet indít, akkor a 27 millió mellett további 150 millió forint üti a markát. Ha mind a 106 egyéni kerületben indít jelöltet, csaknem 600 millió forintot kap. 27-53 jelölt indítása esetén 149 millió forint a neki utalt összeg, 54-79 jelöltnél 298 millió, 80-105 jelöltnél 447 millió, 106 jelöltnél pedig 597 millió forint állami támogatás jár a pártoknak, az elindított jelöltek kampányára adandó fejenkénti egymillió forint mellett.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/47976/pics/lead_800x600.jpg
börtön,előzetesben,Választási csalás,Zuschlag János

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Korrupció miatt kerül rács mögé a román kormánypárt első embere

2018.06.22. 12:20
Hivatali visszaélésért és okirat-hamisításra való felbujtásért három év hat hónap szabadságvesztésre ítélték Liviu Dragneát.

Öt évet kapott Gyurcsány Ferenc embere

2017.10.19. 20:05
Első fokon öt évet kapott Galambos Lajos, aki a Gyurcsány-kormány alatt vezette a Nemzetbiztonsági Hivatalt. Vesztegetés és államtitoksértés miatt ítélték el.

Megszökött egy rab a nagyfai börtönből

2017.09.14. 13:35
A csalás miatt elítélt férfi az intézmény melletti parkban végzett munkát, és onnan engedély nélkül távozott.

Orosz Zoltán: Börtöneink Magyarország közbiztonságát erősítik

2017.08.25. 17:25
Kevesebb bűnöző van szabadlábon, Magyarország védettsége nőtt. Ezt a közbiztonsági szempontból is kitűnően vizsgázó vizes vébé is alátámasztotta – …

Ezeket a cikkeket olvastad már?