Blogolj!

Elhunyt Barsiné Pataky Etelka volt EP-képviselő

Életének 77. évében vasárnap tragikus hirtelenséggel elhunyt Barsiné Pataky Etelka, korábbi fideszes európai parlamenti képviselő - tudatta a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja hétfőn az MTI-vel.

A közleményben felidézték: Barsiné Pataky Etelka 1990-ben az MDF színeiben lépett a demokratikus politikai életbe, majd 2000 és 2003 között Magyarország bécsi nagykövete volt. 2004-ben a Fidesz listáján szerzett európai parlamenti mandátumot, 2009-ben a Magyar Mérnöki Kamara elnökévé választották, 2010-ben pedig az Európai Unió Duna Régió Stratégiáért felelős kormánybiztossá nevezték ki.

„Barsiné Pataky Etelka a magyar polgári politizálás egyik meghatározó alakja volt, sokoldalúságával és munkabírásával sokunk számára példaképként is szolgált. A Fidesz az elhunytat saját halottjának tekinti. Temetéséről később gondoskodnak. A Képviselőcsoport osztozik a család gyászában."

- olvasható a közleményben.

Ma már sokan talán nem is emlékeznek rá, de Barsiné Pataky Etelka volt az egyik zászlóvivője a Magyarországra tervezett Budapesti Világkiállításnak, amely az első olyan esemény lehetett volna a magyarok életében a rendszerváltozás után, amelynek keretében a nemzet megmutathatta volna igazi arcát a negyven éves szovjet megszállás után.

Mint az Expó ’96 főbiztosa kemény harcot folytatott a szocialista, liberális erőkkel, hogy az akkor érthetetlenül szívós ellenállásuk ellenére sikerüljön megrendezni ezt a magyaroknak oly fontos, világraszóló eseményt. A sors azonban nem volt kegyes hozzá(nk). A ’94-es választásokon hatalomra került szocialista-liberális vezetés egyik elsőintézkedéseként aljas módon lemondta a precízen előkészített eseményt. A társadalom nagy megdöbbenéssel volt kénytelen tudomásul venni mindezt, amihez hasonlót mostanában akkor élhettek át a magyarok, amikor az olimpiai pályázatot hiúsították az egykori expómegfúró pártok mai utódai.

Barsiné Pataky Etelka óriási fájdalommal, de nagy méltósággal kezelte az érzéseit. Ezt követő munkássága példát mutatott arra, hogy a nemzet felemelésért folytatott küzdelmet soha nem adta fel.

Öröm, hogy még aktív részese lehetett a 2010 utáni éveknek, megélhette, hogy egykori erőfeszítései nem voltak hiábavalók. Örülhetett annak, hogy a rendszerváltozás ideje eljöhetett végre.

Akkoriban sokat dolgoztunk együtt. Felkészültsége, rendszeretete, munkabírása mindannyiunk számára példa értékű volt. Társult mellé az elvhűség és az emberszeretet, amely alapja annak, hogy virágzó, keresztény Magyarországot lehessen felépíteni. Az ő munkája is elengedhetetlen volt ahhoz, hogy kialakuljon az a tisztán látó, meghatározó többség az országban, amely biztos felhatalmazást képes adni mai követőinek a közös nemzeti célok megvalósításához.

Nagyon fáj a szív, hogy már nincs közöttünk.

Címkék: Fidesz, gyász
1
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/48128/pics/lead_800x600.jpg
Fidesz,gyász

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Emőke 2018-02-06 11:52:55
Nagy fájdalommal vettem én is tudomásul, hogy idejekorán távozott közülünk! Részvétemet nyilvánítom az őt gyászolóknak!
Válaszolok

Hasonló bejegyzések a témában

Sára Botond: folytatni kell Józsefváros rehabilitációját

2018.07.06. 10:40
Ezért nagyon fontosnak nevezte, hogy a következő polgármester is jó viszonyt ápoljon az Országgyűléssel és a kormánnyal.

Meghalt Aczél Endre

2018.07.04. 16:20
Az újságíró, műsorvezető halálának hírét családja erősítette meg. 73 éves volt.

Elhunyt Finta László, az Ikarus legendás formatervezője

2018.07.04. 13:15
84 éves korában elhunyt a Munkácsy Mihály-díjas Finta László, az Ikarus legendás formatervezője, az Ikarus 200-as sorozat megálmodója.

Toroczkai László: Nem érdekel, milyen bélyeget akarnak ránk sütni

2018.06.30. 07:15
Unortodox, tabudöntögető, potens erőt hozna létre a jelenlegi életképtelen ellenzéki pártokkal szemben a párttá alakuló Mi Hazánk mozgalom vezetője. …

Elhunyt Nyers Rezső, az MSZMP utolsó elnöke

2018.06.23. 15:35
A rendszerváltás idején az MSZMP utolsó, majd az MSZP első elnöke volt, évtizedeken át, a rendszerváltás után is országgyűlési képviselőként dolgozott. Nevéhez fűződik az 1968-as úgynevezett új …

Csúcsokat ostromol a Fidesz-KDNP népszerűsége

2018.06.02. 11:25
A Nézőpont Intézet friss felmérése szerint az Orbán Viktor vezette pártszövetség tovább növelte előnyét, míg az ellenzéki pártok támogatottsága egyre csökken.

Toroczkai László: A többség mögöttem áll!

2018.05.16. 10:45
A párt elnökválasztásán megkérdőjelezhető körülmények között alulmaradt Toroczkai László komoly morális deficitet azonosít a Jobbikban: úgy érzi, a tagság végérvényesen elszakadt a Bécsi …

Lázár János: Visszatértem, maradok és küzdök tovább

2018.04.26. 17:20
Vissza a vidékhez, vissza a valósághoz – hirdette meg makói ünnepélyes mandátumátadóján Lázár János országgyűlési képviselő. Ígérete szerint a következő négy évben …

Elhunyt Barbara Bush az egykori first lady

2018.04.18. 07:45
Kedden houstoni otthonában 92 esztendős korában elhunyt Barbara Bush volt amerikai first lady. 

96 százalékos Fidesz-siker a határon túl

2018.04.14. 13:15
A külhoni magyarok szavazásán az LMP is megelőzte a Jobbikot.

Ezeket a cikkeket olvastad már?