Blogolj!

Levegőtisztaság: nem mindegy, hogy mit teszünk a tűzre!

Tóth Marcell

Mérőállomás Szegeden. Fotó: Kovács Ferenc/Szegedma

Idén szerencsére még nem kellett megküzdeni a magas légszennyezettséggel a Dél-Alföldön: a Csongrád Megyei Kormányhivatal arra figyelmeztet, hogy a hatóságok mellett a lakosságnak is tennie kell azért, hogy tisztább levegőt szívhassunk a leghidegebb, szélcsendes napokon is.

Mindenki emlékszik még a tavalyi télre, amikor Szegeden a tájékoztatási küszöböt meghaladó szintre emelkedett a szálló por koncentrációja, ugyanis az több egymást követő napon meghaladta a 75 micro g/m3–es szintet - írja a Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata. Ugyan az idei fűtésszezonban még nem alakult ki hasonló helyzet, azonban érdemes megtenni mindent azért, hogy ne ismétlődjön meg mindez. A Csongrád Megyei Kormányhivatal elkötelezett a cél elérésében, az elmúlt években egyre több épületét alakította energiatakarékossá, megújuló energiát használóvá, miközben tájékoztatta a megyében élőket a helyes gyakorlatról, ellenőrizte a légszennyezettség mértékét, betartatta az ezzel kapcsolatos előírásokat.

Azonban az állam mellett komoly szerep hárul a lakosságra is, mivel a részecskeszennyezés legjelentősebb forrása a háztartási tüzelés.

A legnagyobb mennyiségben a műanyag- – a ruháktól az építőanyagon át a palackokig –, gumi és a felületkezelt fahulladékok önálló, vagy ezek szilárd tüzelőanyaghoz való keverésével éget a lakosság napjainkban. Azonban ilyenkor nem tökéletes az égés, amely során olyan káros melléktermékek keletkezhetnek, mint a szilárd részecskék, a szén-monoxid, a kén-dioxid, vagy a hidrogén-klorid. Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a műanyagok elégetésével mérgező és rákkeltő hatású égéstermék keletkeznek, például illékony szerves vegyületek, policiklikus aromás szénhidrogének, poliklórozott bifenilek, nehézfémek.

Pedig a vonatkozó szabályozások egyértelműek:

a háztartásban keletkező papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen fahulladék háztartási berendezésben történő égetése kivételével tilos a káros egészségi és környezet-egészségügyi kockázatot jelentő illegális hulladékégetés.

Mindez azt jelenti, hogy nem szabad az avart és más kerti, mezőgazdasági hulladékokat felgyújtani, és otthoni kályhánkba is tilos a hulladékkal begyújtani.

Időnként a cégek is hibáznak, ezért az elmúlt évben a Szegedi Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztálya 49 célzott vizsgálat keretében ellenőrizte a bútorlap-szabászattal és bútor-, illetve fa nyílászáró gyártással foglalkozó vállalkozásokat. Az ellenőrzések során a vártnál több, a vállalkozások kb. 25 %-nál tapasztaltak jogsértést: bútorlap hulladékot vagy saját tüzelőberendezésükben égették el, vagy fűtési célra odaadták a lakosság tagjainak, saját dolgozóiknak.

Ez a fajta kezelési mód azonban nemcsak jogsértő, hanem veszélyes is, mivel elégetéskor a bennük található vagy a kezelés következtében felhordott, különböző mérgező vegyületek a levegőbe és a hamuba kerülnek, s így szennyezik környezetünket, károsítják egészségünket. Elsősorban

figyelmeztették a lakosságot, és nem bírságoltak, az eredmény pedig nem késett: az idei év elején érezhetően csökkent a kezelt fahulladék lakossági tüzelőberendezésben történő égetése.

A Szegedi járás területén tavaly 17 helyszín miatt érkezett bejelentés, ebből 2 esetben nyílttéri égetés miatt. 22 alkalommal történt helyszíni hatósági ellenőrzés. Azonban itt is inkább tanítottak, és nem büntettek a hivatalnokok: levegővédelmi bírság kiszabására ugyanis nem került sor. Ez egyrészt az érintettek szociális helyzete miatt alakult így, másrészt azért, mert azzal, hogy tájékoztatást adtak az érintetteknek, felhívták a figyelmüket az általuk okozott a környezeti károkra, már elejét vették az esetek megismétlődésének. Mindezt bizonyítja az is, hogy az utóellenőrzések során mindent rendben találtak az osztály munkatársai.

Ma Magyarország egyik legsúlyosabb környezet-egészségügyi problémája a lakossági fűtés okozta levegőszennyezése. Tegyünk együtt a megszüntetése érdekében Csongrád megyében is! Szóljon szomszédjának is! 
További hasznos segítséget találhatnak az alábbi honlapon: http://www.futsokosankampany.hu/

Címkék: Aktuális
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/48324/pics/lead_800x600.jpg
Aktuális

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Blogstar kávéház

2018.07.21. 04:45
Szocialista zűrzavar, szárazföldi migránsáradat, halálos medveszelfi, a budapesti klubélet tragédiái és Rúzsa Magdi pikáns titkai szombati online lapszemlénkben.

Több embert is megkéseltek egy németországi buszon

2018.07.20. 17:15
Több ember megsérült a németországi Lübeckben, amikor valaki késsel támadt egy busz utasaira - tájékoztatott a BBC. 

A paksi atomerőműhöz riasztották a honvédség Gripenjeit

2018.07.20. 10:25
A paksi atomerőműhöz riasztották a Magyar Honvédség Gripenjeit két kisrepülőgép miatt - tájékoztatta a Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken az MTI-t.

Blogstar kávéház

2018.07.20. 05:05
Pénzes ingyengyógyszerek, széthulló zöldek, helytelenül fehér tankönyvek, ébredő nemzetiségek és a 90-es évek eltűnt legendái pénteki online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2018.07.19. 05:05
Az LMP őrülete, Márki-Zay beszédes hallgatása, a migráció feketepiaca , Tóth Vera szexbibliája és szerfüggő sztárok csütörtöki online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2018.07.18. 05:05
Parlamenti szundikálások, jobbikos kocsonyaboksz, a dinnyepiac forrongása, a Neoton-sztár utolsó esélye és a mini Bruce Lee szálkásítása szerdai online lapszemlénkben.

Indokolatlanul magas a jégkrémek cukortartalma

2018.07.17. 08:45
A eperjégkrémek sokszor indokolatlanul sok cukorral készülnek, több termék pedig fölösleges aromát is tartalmaz, a gyümölcstartalom a legjobb esetben sem közelíti meg a 30 százalékot.

Blogstar kávéház

2018.07.17. 05:10
Az ellenzék kotyvaléka, Hadházy titka, Zágráb színei, Németh Kristóf vágyai és a Szőke Szikla szilárdsága keddi online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2018.07.16. 05:10
Trump és Putyin hidegháborúja, a Nyugat toporgása, aranyosztó viccbüntető, csalafinta csókcsata és ragyogó luxusesküvő hétindító online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2018.07.15. 05:10
Magyaros újhullám, brit patthelyzet, francia migránsfutball, Ingmar Bergman szétcincálása és Nagy Feró férfibarlangja vasárnapi online lapszemlénkben.

Ezeket a cikkeket olvastad már?