Nincs telitalálatos az ötös lottón
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 12. héten megtartott ötöslottó és Joker számsorsoláson a következő nyerőszámokat húzták ki: 22 (huszonkettő), 28 (huszonnyolc), 31 (harmincegy), 49 (negyvenkilenc), 78 (hetvennyolc). Joker: 403025. Nyeremények: 5 találatos szelvény nem volt; a 4 találatos szelvényekre egyenként 1 845 470; a 3 találatos szelvényekre egyenként 21 335; a 2 találatos szelvényekre egyenként 1695 forintot fizetnek.
Blogolj!

Csúcsév az idegenforgalomban – Budapest biztonságos, a turisztikai szolgáltatóink profik

A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) elsősorban vállalkozásfejlesztési programokkal támogatja a turizmusban érintett vállalkozásokat, köztük az idegenvezetőket is. Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) több napos rendezvénysorozatot szervezett idén már 17. alkalommal, ahova társszervezőként meghívta a korábbi évekhez hasonlóan a BVK-t és a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központot. A főváros kiemelkedő turisztikai eredményeiről, a közalapítvány főleg innovációs programjainak hatékonyságáról kérdeztük Szalai Piroskát, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumának elnökét. Blogstar-interjú.

Szalai Piroska  (Fotó: Bach Máté)

Milyen mértékben kötődik a turisztikai szezonkezdet az eseményhez?

Már harmadik éve csatlakozunk a BKIK kezdeményezéséhez, ami február utolsó hétvégéjén fókuszba helyezi az idegenvezetőket, s rajtuk keresztül a turizmusbeli vállalkozásokat. A BKIK-val meglevő tágabb együttműködésünk része ez a program. Az idegenvezetők szinte mindannyian önfoglalkoztató mikrovállalkozók, komolyan hozzájárulnak a budapesti turisztikai ágazat fejlődéséhez. A világnap nagyon jó apropó értékelni az előző évet, s bemutatni az új fejlesztéseket. Ezért aztán tényleg a szezonkezdetnek is tekinthető az eseménysorozat.

 

A közalapítványuk hogyan tudja előmozdítani az eredményesebb idegenvezetést, az eredményesebb turizmust?

A turizmus természetesen sokkal szélesebb gazdasági ágazatot jelent, nemcsak az idegenvezetők tartoznak bele. Ők fontos szereplők, de mellettük – szűkebben véve – még ott vannak a szálláshelyszolgáltatók és a vendéglátók. Tágabban értelmezve pedig idetartozik a személyszállítás egy része, a légiközlekedés nagy része, a kulturális és szabadidős tevékenységek komoly hányada is többek közt. Tehát igen széleskörű a turizmus hatása a város életére és a gazdaságára. Az idegenvezetők értelemszerűen hozzájárulnak az idegenforgalom eredményéhez, ám a turizmust inkább a vendégéjszakák számával szoktuk elsődlegesen jellemezni.

 

Az most nagyon szépen alakult, a 10 milliót is meghaladta a száma.

Igen! Budapesten 2017 volt az első olyan év, amikor a 10 milliót meghaladta a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma. 2010-ben, amikor a jelenlegi városvezetés átvette a várost, 6 millió körül volt ez a szám. A 4 milliós növekedés nagyon látványos, 65 százalékos bővülést jelent, nagyobb, mint az országos növekedés. Magyarországon 2017-ben összességében majdnem 30 millió (pontosan 29,5 millió) vendégéjszakát mutatott ki a statisztika, aminek harmadát (10 milliót) Budapesten töltöttek el.

 

A 10 millióból mennyi a külföldiek által eltöltött éjszaka?

8,8 millió, ami  közel 60 százaléka a külföldiek által hazánkban eltöltött, összesen 14,9 millió vendégéjszakának. Mivel a külföldiek jelentős arányban jönnek a fővárosba, ezért nagyon fontos a hazai turizmusfejlesztésben önállóan is foglalkozni Budapesttel, mint a legnagyobb, komoly vonzerőt képviselő metropoliszunkkal.

 

Minek köszönhető ez nagyarányú fejlődés? A kormányzatnak, az alapítvány munkájának?

E kettő mellett a Főváros vezetését sem szabad kihagyni a felsorolásból. Ismeretes, hogy a főváros 2015-ben fogadta el történetének első Gazdaságélénkítési és Munkahelyteremtési Stratégiáját, amiben 2030-ig fogalmazott meg célokat. Ennek része a turizmus fejlesztése is. A szép eredményekhez a főváros, a turizmus terén aktív kerületek, az állam, továbbá azon szereplők is hozzájárultak, amelyek a forprofit vagy a civil szférából e területen dolgoznak.

 

Ám – ha jól tudom – még ennél is vakmerőbb terveket sző a főváros, hiszen a már most is nagyot emelkedett 10 milliós vendégéjszaka számot 2030-ra meg akarja duplázni.

Egyértelmű! Nagyon komoly tervei vannak a fővárosnak. Magyarország jelenleg az Európai Unió rangsorában a középmezőnyben van. A vendégéjszakák tekintetében 2010-hez képest szépen haladtunk előre, fejlődési ütemünk sokkal nagyobb, mint az Unióé. 2016-ban Dániát és Írországot követtük a tagállamok rangsorában. A közösség összesített vendégéjszakáinak növekedése 2010-2016 között 27 százalék volt. Mi Magyarországon 2010 és 2016 között 54 százalékos javulást produkáltunk, 2017-re pedig Budapest – ahogy említettük – a 65 százalékos növekedést ért el. Látható, hogy országosan és a Fővárosban is gyorsabb a növekedésünk e tekintetben, mint az uniós átlag. Ez pedig azt jelenti, hogy az élmezőnyt közelítjük. Bár a tagországok 2017-es számait még nem ismerjük, de a növekedésünk mértéke valószínűleg a legjobb 10-be, sőt akár még a legjobb 5 ország közé is emelhet minket.

 

A European Best Destinations felmérése szerint pedig az utazók szavazatai alapján Budapest a 8. helyen áll a legvonzóbb úticélok között a kontinensen, megelőzve Lisszabont, Párizst, Amsterdamot, Prágát, Bécset, Barcelonát és Londont is. Ez meglepetés a szakembernek?

­A laikusoknak lehet, de a szakembereknek talán nem. Mi már vártuk, hogy a gyorsabb növekedés nemcsak a vendégéjszakák számában és hasonló objektív mutatókban jelenik meg, hanem a közvélemény megkérdezésével születő rangsorokban is előre tudunk lépni.

 

Szerepe van ebben annak, hogy Magyarország az egyik legbiztonságosabb hely Európában?

Feltétlenül. Magyarország, ezen belül Budapest nagyon biztonságos hely, amely fokozottan növeli a főváros vonzerejét, a turizmus ágazat szereplői pedig magas színvonalon teljesítenek. Sajnos azonban a munkaerőhiány e területen is érezteti hatását. Ezért akkor tud tovább bővülni az ágazat, ha különböző innovatív eszközöket is felhasznál.

 

Ebben a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány fontos tudásforrás…

Igen, a BVK sokat dolgozik az üzleti innovációban érintett szervezetekkel, köztük a startupokkal. A közalapítvány Be Smart versenyén nyertes startupok között is látunk több olyat, amely a turizmust segíti. Ilyen a nemzetközi szinten is magas minőségű applikációnk, a PocketGuide. Továbbá a főváros közszolgáltató cégei is számos olyan fejlesztést valósítottak meg, amelyek a turisták egyszerűbb és gyorsabb informálását segítik. Ilyen például a Főkert által fejlesztett BudapestGreen applikáció, amely segítségével – többek közt – a fővárosi zöldterületekről, védett fákról tudhat meg bárki érdekes információkat, de arról is informálódhatunk, hogy hol van a közelben mosdó, ivókút, stb. A BKK pedig a Bubira fejlesztett jól használható applikációt a turisták számára például. Tehát olyan fővárosi nagy cégek is támogatják az ágazatot, amelyek első pillantásra nem is gondolnánk, hogy a turizmushoz is köthetők. És akkor még nem is beszéltünk a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központról, amelyet éppen azért működtet a Főváros, hogy kézben tartsa Budapest turizmusát, s a fejlesztések elsőszámú felelőse legyen.

 

Akkor soroljuk ide a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítványt is, amely elsősorban vállalkozásfejlesztési programokkal támogatja a turizmusban érintett vállalkozásokat.

Ez így van, különös tekintettel az innovatív vállalkozásokra. Az elmúlt négy évben több, mint 135 vállalkozásfejlesztéssel kapcsolatos rendezvényt tartottunk, amelyen közel 15 ezren vettek részt – természetesen nemcsak a turizmus területéről. Sőt az említett startup versenyünk győzteseit Budapest városdiplomáciai kapcsolatrendszerére alapozva is segítjük. Azaz a nyertesek közül számosan meg tudnak jelenni külföldi testvérvárosainkban, s kapcsolatokat tudnak építeni az ottani szervezetekkel például a turizmus területén is. 2015 óta már húsz delegációnk járt a különböző testvérvárosainkban, több, mint 75 startupnak biztosítottunk bemutatkozási lehetőséget.

Összesen 183 startupunk vett részt a versenyeinken. Ezek már nem apró ötletecskéket képviselnek. A versenyeinkre azokat várjuk, akiknek van a piacon hozzáférhető terméke vagy legalább prototípusa és közreműködésünkkel további nemzetközi piaci kapcsolatokat kívánnak építeni.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/48844/pics/lead_800x600.jpg
Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara,Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány,Idegenvezetők Világnapja 2018,Szalai Piroska,vendégéjszaka

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?