Blogolj!

Belvárosi Főplébánia – Több ezer látogató egy-egy nap alatt

A profi szakmai irányításnak köszönhető, hogy tavaly voltak olyan napok, amikor huszonnégy óra alatt több ezer látogató is megfordult a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánián. Osztie Zoltán plébános, a Turizmus és Kultúra Nagykövete a Blogstarnak adott interjújában arról is beszélt, hogy milyen gyümölcsöző a kapcsolat Tarlós István főpolgármesterrel s hogy szűnt meg egyik napról a másikra egy buta figyelmetlenségből gerjesztett hisztéria a templommal szemben. 

 

Osztie Zoltán (Fotó: Horváth K. József)

 

Osztie atyának különleges szerepe van a budapesti turizmusban. Hogy lett ön a Turizmus és Kultúra Nagykövete cím büszke tulajdonosa?

Nem az én szerepem itt a döntő, hanem a templom értéke. Ez részben spirituális, mert 24 órás Szentségimádás és folyamatos nyitva tartás jellemzi a templomot. A liturgikus élete erőteljesebben fog kibontakozni majd, mert február közepétől a templomnak új zeneigazgatója is van. Így nemcsak a turisztikai irányítás professzionális szakmailag, hanem az egyházzenei élet irányítása is. 2000 év kőbevésett történelme az, ami itt kincsestár keretében jelen van. Nekünk pedig kötelességünk, hogy ezt a kincset közkinccsé is tegyük. Ez a felelősség és kötelesség az, ami személy szerint engem is arra indított, hogy megmutassuk mindenkinek, a hazai látogatóknak, a vallási turizmusba bekapcsolódóknak éppúgy, mint a külföldi turistáknak.

 

Azért kell a személyes közreműködés, hiszen egy „24 órán át nyitva tartó atya” nélkül nem lenne nyitva a templom éjjel-nappal folyamatosan.

Természetesen, de hát a meglévő kincs az, ami kötelez. A kötelességemet teljesítem csak, amikor beleállok ebbe a nagy műbe.

 

Fantasztikusak a számok is. Például ősszel, a Turizmus Világnapján ezer ember fordult meg itt egy nap alatt. Ezt hogyan sikerült elérni?

A szakmai irányítás miatt. Én számos területen nem vagyok szakember, de az alázat meg kell legyen egy irányítóban, hogy ráhagyatkozzon azokra, akik profik az adott területen. Így lehetséges az, hogy a Turizmus Világnapján és a Nyitott Templomok Napján több ezer ember fordult meg itt szeptemberben. Például egy kórushangverseny idején olyan mértékben volt tele a templom, ahogy talán még magam se láttam soha. 6-700 ember lehetett bent ezen az egyetlen hangversenyen.

A templom főoltára Molnár C Pál alkotása (kép: Horváth K. József)

Említette, hogy Budapest új idegenforgalmi stratégiájának köszönhetően – ha a hivatalos, nyugati médiában nem is, de – a közösségi médiában, ahol az emberek szabadon mondhatják el véleményüket, változik Budapest megítélése. Hogy is van ez?

A politikai hangsúly – mint tudjuk – Magyarországgal szemben áll és nagyon negatív híreket közvetít Magyarországról. Ennek magam is tanúja voltam. A La Croix egy újságírója volt itt, akinek elmondtam az értékeinket, a szépségünket, az életünket, beszéltem arról, hogy példát tudunk mutatni Európának. Aztán mi történt? Nem jelent meg a cikk.

A mainstream média a Lajtán túl irányított média.

Így van. Éppen Kiszelly Zoltán politológussal beszélgettem a napokban. Ő is megerősítette, hogy a Facebookon, kommentekben markánsan és figyelemre méltóan megfordult a trend. Már egyáltalán nem becsmérlő, ócsároló, elítélő megnyilatkozások jelennek meg az országról, hanem éppen ellenkezőleg. Németországban lassan a belső ellenállás is megjelenik. Most már a kommentelők saját maguk ítélik el azokat, akik ideológiai megközelítésben húzzák Magyarországra a vizes lepedőt.

 

Ebben nagy szerepe van gondolom Tarlós István főpolgármesternek is. Érezhető itt, a templomban, hogy 2010 óta másfajta stratégia mentén szerveződik a fővárosi irányítás, mint előtte?

Természetesen, ez nem kérdés. A templom ugyanis fővárosi tulajdon. Soha nem szabad elfelejtenünk, hogy rá is vagyunk utalva a nagyon szoros együttműködésre a fővárossal. A tulajdonos mellett pedig a plébánia, az egyházközség az üzemeltető. Tarlós István főpolgármester úrnak, illetve Bán Teodóra asszonynak, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetőjének külön is köszönet, mivel személyük garantálja a harmonikus és nagyon is gyümölcsöző együttműködést a tulajdonos és a plébánia között.

 

A közeli napokban Horthy Miklós kormányzó halála tiszteletére szervezett megemlékezés váltott ki nagy ellenérzéseket a templommal kapcsolatban, mert az esemény túl közel esett a holokauszt emléknaphoz. Osztie atya ekkor a médiumok érdeklődésének középpontjába került. Milyen a konfliktus utóélete?

Szerencsére semmilyen. Elcsöndesedett, lecsengett. Minden csoda három napig tart. Nyilván a tiltakozók ereje mutatkozik abban, hogy egy-két nap alatt világszerte iszonyatos hisztériát tudtak kelteni. S ugyanúgy, amikor a döntés megszületett, hogy nem tartjuk meg, hiszen nem vagyunk antiszemiták, nem volt semmi szándékosság ebben, valóban nem figyeltünk oda. Ha valami fölróható, akkor csak ez. De miért? Hogy nem figyeltünk a dátumok összeesésére? És amikor úgy döntöttünk, hogy azt az érzékenységet, amit tiszteletben tartunk, nem fogjuk sérteni és úgy határoztunk, hogy nem tarjuk meg a megemlékezést, akkor órák alatt lecsengett a hisztéria. A Facebook oldalakon jól figyelemmel lehetett kísérni.

 

Mintha mi se – külön, nem egybeírva – történt volna?

Igen, mintha mi se történt volna.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/48994/pics/lead_800x600.jpg
a Turizmus és Kultúra Nagykövete,Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia,Kiszelly Zoltán,Osztie Zoltán
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Idegenvezetői Világnap a turizmus diplomatáinak tiszteletére

2018.02.22. 07:30
A fővárosi turizmus dinamikus fejlődésében a technika, a gazdagon tájékoztató információs online felületek mellett leginkább az idegenvezetők által megvalósított …

Kiszelly Zoltán: lelassul a Soros-terv megvalósítása

2017.09.25. 11:45
Angela Merkel pártja nyerte a németországi választásokat, de… Nagyon sok kérdés vár tisztázásra az előttünk álló időszakban, hiszen a győztes és a vesztesek is gyengültek, …

Ezeket a cikkeket olvastad már?