Blogolj!

Czeglédy Csaba: irány vissza a rács mögé?

Felfüggesztette Czeglédy Csaba (független) képviselőjelölt mentelmi jogát pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Az NVB határozata szerint a döntés ellen jogorvoslatnak nincs helye.

Fotó: MTI

A végtelen történet vége: Czeglédy Csabának, immár nincs mentelmijoga, vagyis akkor megy vissza a rács mögé? 

Na, ez az amire senki sem tudja a választ. 

Egy dolog biztos, az NVB határozata ellen fellebbezésnek hely nincs, vagyis akár vissza is rángathatják az előzetesbe az egykori szocialistát. No meg az, hogy továbbra is képviselő-jelölt, csak azt nem tudni, hogy április 8-án hol tartja az eredményvárót, a szegedi előzetesben, vagy a szombathelyi lakásában. 

Mindenesetre az Országgyűlésről szóló törvény rendelkezése szerint a képviselőjelölt mentelmi jogának felfüggesztését a legfőbb ügyész indítványozhatja az NVB elnökénél, a mentelmi jog felfüggesztése esetén a büntetőeljárás folytatható – vagyis irány az előzetes. 

Az ülésen Czeglédy Csaba is szót kapott. Úgy érvelt, alapjoga a választáson indulni, és a szombathelyi választópolgároknak joguk van őt választani, ezeknek a jogoknak az érvényesülését nem akadályozhatja a büntetőeljárás. Mint mondta, nem lehet kétséges, hogy újra kényszerintézkedés alá helyezik, és az NVB-nek mérlegelnie kell, hogy a kényszerintézkedéssel akadályozzák majd őt a választáson való részvételben.

A jelölt azt kérte a bizottságtól, mentelmi jogát a magasabb társadalmi érdekre - a választási eljárás zavartalan folytatására - tekintettel ne függessze fel, illetve ha a felfüggesztés mellett dönt, akkor mutasson rá, hogy a mentelmi jog felfüggesztése nem hozzájárulás a büntetőügyben elrendelésre kerülő kényszerintézkedéshez. Hangsúlyozta ugyanakkor: nem kívánja akadályozni a büntetőeljárás lefolytatását.

Patyi András, az NVB elnöke hangsúlyozta: a testület nem minősíti az eddigi büntetőeljárás tartalmát, nem döntenek a bűnösségről, a megalapozott gyanú fennállásáról, hanem csak az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény szerint a mentelmi jog felfüggesztéséről. Felhívta a figyelmet arra, hogy a jelölt megjelent a bizottság ülésén, ez pedig arra bizonyíték, hogy nem kíván elrejtőzni, de ennek mérlegelése a bíróságra tartozik.

1
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/49364/pics/lead_800x600.jpg

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Katalin 2018-03-02 20:52:55
Nem az NVB határozata szerint nincs további jogorvoslati lehetőség, hanem a TÖRVÉNY szerint.
Válaszolok

Hasonló bejegyzések a témában

Blogstar kávéház

2018.06.22. 04:25
Globális kultúrharc, Soros mérgezése, brutális bevándorlókrízis, a Jobbik fogyása és Hosszú Katinka szakítópróbája pénteki online lapszemlénkben.

ÉLŐ: Kormányinfó

2018.06.21. 10:00
Ismét elmondja Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő, hogy mit és miért tesz a kormány.

Viharosan változik a klíma

2018.06.21. 05:45
A bőrünkön érezhetjük, hogy valami komolyan változik körülöttünk. A tél hidegebb, a nyár perzselőbb, változik a klíma. Lassan lépni kellene valamit. 

Blogstar kávéház

2018.06.21. 05:10
Európai robbanásveszély, a magyar futball megváltója, szélsebes szenzációhajhászás, Csobot Adél gömbölydedsége és Luxus Vivi mindennapi kényeztetése csütörtöki online lapszemlénkben.

Bombát találtak Budapesten az Ötvenhatosok terén, csütörtökön több házat kiürítenek

2018.06.20. 21:20
Bombát találtak építkezés közben szerdán Budapesten az Ötvenhatosok terén, csütörtök reggel az elszállítás …

Elfogadta a parlament az alaptörvény módosítását és a 'Stop Sorost'

2018.06.20. 15:35
Elfogadta az Országgyűlés az alaptörvény hetedik módosítását és a kormány "Stop Soros" törvénycsomagját is.

Az Egyesült Államok kilép az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából

2018.06.20. 08:10
Ugyanakkor a kilépés nem jelenti azt, hogy az Egyesült Államok ne tartaná be korábbi emberi jogi kötelezettségvállalásait.

Blogstar kávéház

2018.06.20. 04:10
Az európai szekularizáció árnyoldalai, a Fidesz enyhülése, éretlen celebek, megguglizott kulcskérdések, Rékasi Károly és Pikali Gerda lángolása szerdai online lapszemlénkben.

Kötelező és mégis jó - Közel félmillió vállalkozás regisztrált már Cégkapura

2018.06.19. 16:15
A 2018. január elején indult Cégkapu szolgáltatást már 458 ezer cég használja. 2018. június elejéig több mint 600 ezer …

Sokba kerülhet a bevándorlás támogatása

2018.06.19. 15:20
A kormány javaslata szerint bevándorlási különadót kellene fizetnie minden bevándorlást segítő szervezeteknek. Az adó tervezett mértéke 25 százalék.

Ezeket a cikkeket olvastad már?