Blogolj!

„A mai napig nem hevertük ki a SZEVIÉP  »jótékony« megrendelését”

Hamarosan a pénzükhöz juthatnak.

Az első tucat SZEVIÉP-károsult szerdán benyújtotta a kárigényét. Az érintett 433 alvállalkozóból csupán alig több mint 100 bírt talpon maradni azt követően, hogy a SZEVIÉP nem fizette ki.

Kedden a Blogstar.hu beszámolt róla, hogy megjelent az a kormányrendelet, amely alapján a 2010-ben csődbe ment szegedi SZEVIÉP Zrt. károsultjai végre megkapják a közel egy évtizeddel ezelőtt ki nem fizetett munkájuk ellenértékét.

Ez azt jelenti, hogy

a magyar állam 200 ezer euró (kb. 62 millió forint) összegig kártalanítja az egykori alvállalkozókat.

Az említett rendeletet március 5-én olvashatták először a közlönyben, de a Csongrád Megyei Kormányhivatal már kedden sajtóközleményt adott ki, hogy minél több érintett személyt tájékoztassanak. Nem meglepő módon a következő nap már tucatnyian jöttek el személyesen, hogy minél hamarabb hozzájussanak a pénzükhöz. Az első igényléseket a sajtó jelenlétében nyújtották be, ahova elkísérte az alvállalkozókat Szabó Bálint, aki jogászként évek óta segíti ügyüket.

Szabó Bálint tájékoztatja a sajtót

– Azért jöttünk ma ide, hogy – az egyesek által csak „állítólagosnak” nevezett – SZEVIÉP-ügy nagyon is valós, hús-vér károsultjai nyolc év után megkapják a szegedi nagyberuházások során végzett munkájuk ellenértékét – fogalmazott Szabó Bálint, a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője. Úgy látja, a Dél-Alföld, Magyarország egyik legjelentősebb közéleti bűncselekménye történt, hiszen az alvállalkozók nem kapták meg tisztességes munkájuk ellenértékét – összesen nyolcmilliárd forint értékben. Emlékeztetett rá, a

433 károsult vállalkozásból több mint 300 csődbe ment, a maradék pedig nyolc éve küzd a talpon maradásért.

Az érintett cégeknek köszönhető Szegeden és környékén rengeteg fejlesztés a megújult villamosvonalaktól az M43-as autópályáig.

– A napokban megjelent kormányrendelet értelmében a SZEVIÉP Zrt. alvállalkozói teljes körű, és méltányosságon alapuló, rendkívüli állami kárrendezésben részesülnek. Az illetékes hatóságok részéről erre a fogadókészség is megvan, a vonatkozó kormányrendelet végrehajtására a kormányhivatalokat jelölték ki – mondta az ügyvezető.

Juhász Tünde kormánymegbízott nyilatkozik.

- Alig több mint 24 órával ezelőtt jelent meg az a kormányrendelet, amely valamennyi kormányhivatal – a földrajzi okok miatt talán kiemelten a Csongrád Megyei Kormányhivatal – részére egy újabb feladatot dedikált – vette át a szót Juhász Tünde, Csongrád megye kormánymegbízottja. Arról tájékoztatta a károsultakat, hogy

a megye valamennyi kormányablakában benyújthatják a SZEVIÉP-pel kapcsolatos szerződéses viszonyból fakadó kárigényüket.

Ez azt jelenti, hogy a megyei kormányhivatal elindítja az érintett mikro-, kis- és középvállalkozásoknak az állami kárenyhítési eljárást, így nyújt adminisztrációs segítséget.

A vonatkozó kormányrendelet nevesíti azokat a dokumentumokat, amelyek szükségesek a kárigény benyújtásához. Ha ezt megtette a vállalkozó, akkor a kormányhivatalnak nyolc napja van a támogatói okirat kiállítására, amelyet továbbítanak a Magyart Államkincstár részére, és végül a MÁK feladata a kár tényleges kifizetése.  

Mappával a hóna alatt jött el Borgulya Géza, a Pannon Útépítő Kft. tulajdonosa, aki Csongrád elkerülő útját építette, de egy fillért sem kapott az elvégzett munkáért. Próbáltak nyomást gyakorolni a SZEVIÉP-re, előbb fizetési felszólításokkal, később felszámolási eljárás indításával, ennek ellenére 51 millió forint tőkéjük ragadt bent. Nehezítette a helyzetüket, hogy egy másik fővállalkozónál további 25 millió forintjukat nem fizették meg.

Elveszítette a kapcsolt vállalkozását, a benne lévő eszközöket, és mintegy 40 munkásának felét el kellett bocsájtani. – A mai napig nem hevertük ki a SZEVIÉP  »jótékony« megrendelését – vallotta be őszintén.

Nincs egyedül ezzel a helyzettel. A Blogstar információi szerint a szerdán megjelent cégvezetők csupán az első károsultak, a következő napokban újabb több tucatnyi egykori alvállalkozó nyújtja be igényét.

 

1
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/49582/pics/lead_800x600.jpg
Csongrád Megyei Kormányhivatal,Juhász Tünde,Szeged,szeviép-ügy
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Emőke 2018-03-07 21:21:33
ÉS TERMÉSZETESEN A KÁROSULTAKAT (EZEKET IS!) EZ A KORMÁNY FOGJA KÁRTALANÍTANI, NEM PEDIG AZOK, AKIK OKOZTÁK!!!!!!!!!!!!!!!!
Válaszolok

Hasonló bejegyzések a témában

A színház tetejét is letépte a hatalmas vihar Szegeden

2019.09.09. 17:05
Soha nem látott erővel csapott le a vihar a csongrádi megyeszékhelyen, 112 km/óra sebességgel fújt a szél.

Kajak-kenu-vb: Kopasz Bálint és Csipes Tamara aranyérmes, megvan az első kvóta

2019.08.24. 12:35
Kopasz Bálint és Csipes Tamara aranyérmet szerzett kajak egyes 1000 méteren a szegedi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon. …

Trójai falóként csempészi a hatóanyagot az SZTE forradalmi gyógyszerhordozója

2019.06.21. 15:10
Új, a korábbinál sokkal hatékonyabb gyógyszerészeti segítséggel kezelhetik a migrént, a szélütést és a sclerosis multiplexet a Szegedi …

Zétényi Csukás Ferenc nyílt levele

2018.12.26. 17:50
SZEGEDI GONDOLAT: SZOBROT HORTHY MIKLÓSNAK! 
-Megkésett levél Magyarország egykori kormányzójának-

Botka menekül a Szeviép-ügy kivizsgálása elől

2018.12.21. 14:55
A kormánypártok szerint a szegedi szocialista városvezetésnek takargatnivalója van a Szeviép-ügyben, ezért nem járult hozzá a vizsgálóbizottság felállításához.

Szabó Bálint: Botkát bilincsben viszik el a Szeviép-ügy miatt

2018.11.27. 11:55
A károsultakat képviselő jogász feljelentést tett Botka László és Ujhelyi István ellen a Szeviép-ügyben.

Lázár János: Márki-Zay azzal álmodik, hogy ő lesz Orbán kihívója

2018.11.11. 18:00
A történelmi Alföld fejlesztéséért dolgozik a térség országgyűlési képviselője, aki szerint a hódmezővásárhelyi városvezetést ma politikai önzés …

Felfüggesztett börtönt kaptak Botka László emberei

2018.10.02. 11:15
A szegedi MSZP-s alpolgármestert a polgármesteri kabinetfőnököt és a címzetes főjegyzőt is börtönbüntetéssel sújtotta az ingyenes parkolóbérletek ügyében indult perben, első fokon a …

Jótékonysági koncertet rendeznek a koraszülött gyermekekért

2018.09.20. 13:05
A Korábban Érkeztem Alapítvány szeptember 30-i estjének bevételeit a koraszülöttek ellátását szolgáló, légzést segítő eszközök vásárlására fordítják. …

Kicsit nevetne és nagyon sírna Tisza Lajos a mai Szegeden

2018.05.22. 19:55
Május 21-e mellett május 22-ére is kiterjesztené Szeged Napját a Tisza Lajos Közéleti Egyesület, mely a Szegedet a nagy árvíz után, 1879 és 1883 között újjáépítő királyi …

Ezeket a cikkeket olvastad már?