Blogolj!

Még nem is létezik a kór, de már az egyik legveszélyesebb

Ijesztő jövőképet fest az Egészségügyi Világszervezet legújabb betegségekről, járványokról szóló listája.

A WHO egy újabb, még ismeretlen kórt, az X-kórt is felvett arra a listára, ami az azonnali cselekvést követelő járványos betegségeket tartalmazza. Ez lényegében azt jelenti, hogy a kutatásoknak és a vakcinafejlesztésnek keményen neki kell esni. Először még 2015-ben állítottak össze egy ilyet, akkor az Ebola, a Lassa-láz, a Marburg-vírus, a krími-kongói véres láz, a MERS-vírus, a SARS-vírus, a Rift-völgyi láz és a Nipah-láz volt az ijesztő listán.

Most viszont frissítették ezt, hiszen a folyamatos kutatások, környezeti tényezők miatt könnyen változhatnak a veszélyességi faktorok. Így került fel tavaly a Zika-vírus és az SFTS-szindróma, amit kullancsok terjesztenek. Utóbbit váltotta idén az a bizonyos X-kór.

Érdekessége az X-kórnak, hogy még nem létezik, de nagy valószínűséggel kialakulása be fog következni, már csak idő kérdése. Hogy mikor és hol, illetve, hogy esetleg állatról emberre terjed, biológiai fegyverről van-e szó, vagy valami mutációról, még nem tudni.

A WHO figyelmeztetése viszont több mint jelzésértékű, hiszen az egyre jobban fejlődő technológiák, és az egyre gyakoribb mutációk miatt az „ismert ismeretlen”, azaz X-kór megjelenése több mint valószínű.

(kép: Northfoto)

Címkék: Aktuális, járvány, WHO
1
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/49810/pics/lead_800x600.jpg
Aktuális,járvány,WHO
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Emőke 2018-03-13 17:23:23
Ha még nem is tudják hogy lesz e, akkor miért ijesztgetnek előre, ha még biztosan tudják hogy lesz, miért nem kutatják? Nincs pénze a Whonak?
Válaszolok

Hasonló bejegyzések a témában

Blogstar kávéház

2019.11.18. 05:15
A háborús bűnök eltussolása, az érdekkoalíció hatalomvágya, a honi balliberálisok magyarellenessége, a karácsony kopogtatása és Csűrös Karola fájdalmas szerelme hétfői online lapszemlénkben.

Nem volt telitalálat a hatos lottón

2019.11.17. 17:15
Tovább fokozódik az izgalom és jövő héten is lesz miért játszani, ugyanis most nem vitte el senki a főnyereményt a hatos lottón.

Blogstar kávéház

2019.11.17. 02:05
A Balaton önvédelmi háborúja, Hadházy Ákos károgása, az anarchisták fosztogatása, Bihács forrongása és Kulcsár Edina gender partija vasárnapi online lapszemlénkben.

Nem volt telitalálat az ötöslottón

2019.11.16. 20:10
Ma sem volt szerencséje senkinek, jövő hétre csúszik az esetleges telitalálat az ötöslottón.

Százezren követelték a cseh kormányfő lemondását Prágában

2019.11.16. 19:15
Legalább 200 ezer ember követelte Andrej Babis lemondását a cseh fővárosban szombaton. A nagygyűlést a Millió pillanat a demokráciáért nevű civil társulás szervezte.

Továbbra is tragikus a helyzet Velencében az árvíz miatt

2019.11.16. 17:20
Még mindig a legmagasabb fokozatú riasztás van érvényben a városban, ahol vasárnap az ár ismét teljesen víz alá temetheti a szigeteket.

Blogstar kávéház

2019.11.16. 01:55
Soros frontális támadása, Karácsony kínos lebukása, Velence szörnyű tragédiája, a sör veszélyes robbanása és Tóth Vera testvéri vállalása szombati online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2019.11.15. 02:55
Kálmán Olga titkos fizetése, Hende Csaba szerecsenmosdatása, a bevándorláspártiak bosszúja, a magyar labdarúgás szentélye és Tücsi paramamizása pénteki online lapszemlénkben.

Közműépítés miatt lezárják az Erzsébet hidat

2019.11.14. 18:20
Újabb fennakadásokra számíthatnak a fővárosban közlekedők, ugyanis a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közlése szerint közműépítés miatt lezárják hétfőre virradó éjszaka az …

Blogstar kávéház

2019.11.14. 05:05
A borkaizás kivégzése, a náci eszmék lopakodása, Karácsony spirituális tisztogatása, Salvini vallási hódítása és Kárpáti Rebeka leopárdmintás villantása csütörtöki online lapszemlénkben.

Ezeket a cikkeket olvastad már?