Blogolj!

Jön a márciusi tél

Ragnar Volarus

"Óvakodj március idusától!" - figyelmeztették az ókori bölcsek Julius Caesart, most viszont a meteorológusok javasolják nekünk mindezt.

Mert egy közeledő mediterrán ciklon visszahozhatja a telet. Az Időkép egészen addig merészkedik, hogy szombaton megismétlődhet a 2013. márciusi nagy hóvihar. Az Északi-középhegységben és az Alpokalján a 20 centiméternyi friss hó sem elképzelhetetlen, az erős szél pedig hordani fogja a havat, tovább nehezítve a helyzetet. Az ország délebbi területein viszont nem a hó, hanem az ónos eső teheti egybefüggő jégpáncéllá az utakat.

Fotó: Thinkstock

A déli irányból támadó csapadékzóna már pénteken tiszteletét teszi, és délutánra az északi tájakat is eléri. Kezdetben eső várható, viszont délutántól elsősorban nyugaton, északnyugaton és északon havazás, helyenként intenzív havazás váltja fel az esőt. Szombat délután pedig érkezik a neheze, a fagyott- és ónos eső. Mindez mit sem érne szél nélkül, de ezt sem kel majd nélkülöznünk, feltámad majd az északira-északkeletire forduló szél, erős, főként az Alföldön és az Északi-középhegységben viharos lökésekre is számítanunk kell.

A csapadékzóna vasárnap lassan észak felé távozik, kezdetben még több helyen, délután inkább már csak északon fordulhat elő hószállingózás, gyenge havazás.

Címkék: időjárás
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/49931/pics/lead_800x600.jpeg
időjárás

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Meghülyül az időjárás, visszatér a tél

2018.03.13. 08:20
Megcsapott minket a kellemes tavaszi levegő, normális márciusi időjárással és hőmérséklettel, elkezdtük tervezgetni a szabadtéri programokat, na, ennek vége.

Egy hetet késik a tavasz

2018.03.02. 08:55
Legalábbis ha az előrejelzéseknek lehet hinni, akkor a fagyásnak már nem sok nyoma marad jövő hétre.

Vörös kód – jön az extrém hideg

2018.02.24. 08:40
Olyan hideg lesz, hogy befagy a… Szóval nagyon. Vörös kód, riasztások, tartós hideg – ez vár ránk a napokban.

Hétfőn özönvíz zúdul ránk

2017.10.22. 21:25
Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetése szerint hétfőn országos eső várható. Több megyére másodfokú, két megyére és a fővárosra a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést adták ki a sok eső miatt.

Európát fenyegeti az Ophelia hurrikán

2017.10.15. 16:00
Harminc éve nem volt olyan durva vihar, mint amilyen várhatóan hétfőn éri el a Brit-szigeteket.

Brutális hőség jön!

2017.06.26. 06:45
A hét közepén 40 Celsius-fok körüli meleg lehet Magyarország térségében - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán egy európai előrejelzésre hivatkozva.

Mégis meleg nyarunk lesz?

2017.06.07. 08:35
A hűvös, havas április ellenére a magunk mögött hagyott tavasz melegebb és az előzetes adatok szerint szárazabb volt a szokásosnál. Előrejelzések szerint a tavaszhoz hasonlóan az átlagosnál melegebb és szárazabb nyárra lehet …

Ezeket a cikkeket olvastad már?