Blogolj!

Orosz elnökválasztás: Putyin negyedik ciklusát kezdheti

Ma elnökválasztást tartottak Oroszországban. Egyértelműen a jelenleg regnáló elnök az esélyes, már az előzetes becslések is azzal számoltak, hogy támogatottsága a 70 százalékot is meghaladhatja. A moszkvai Központi Választási Bizottság előzetes adatai szerint is ő nyerte meg az elnökválasztást, azaz megszerezte negyedik elnöki mandátumát - írja az MTI.

Az átlagnál jobb eredményt érhet el Pavel Grugyinyin (Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja), Vlagyimir Zsirinovszkij (Liberális Demokrata Párt), ők ketten esélyesek tíz százalék fölötti voksarányra számíthatnak. Rajtuk kívül indult Kszenyija Szobcsak (Polgári Kezdeményezés), Grigorij Javlinszkij (Jabloko), Szergej Baburin (Oroszországi Össznépi Szövetség), Makszim Szurajkin (Oroszország Kommunistái), Borisz Tyitov (Növekedés Pártja).

19 óra 27 perc

A szavazatok 21,33 százalékát számolták össze. Vlagyimir Putyin a voksok 71,97 százalékát kapta eddig. A második Pavel Grugyinyin, a kommunista jelölt meglepően sok, 21,33 százaléknyi szavazattal, a harmadik Vlagyimir Zsirinovszkij liberális demokrata politikus 6,96 százalékkal. 

19 óra 34 perc

Ez az arány még módosulhat: az adatok elsősorban az ország keleti feléből származnak. Azért nagy meglepetésre nem számítunk, nemcsak a jelenlegi elnök népszerűsége miatt, hanem azért sem, mert Alekszej Navalnij, a legnépszerűbb ellenzéki politikus nem is indulhatott a választáson.

19 óra 42 perc

Az ukránok - nem meglepő módon - tiltakoznak az ellen, hogy Krím félszigeten is megtartják az oroszok a voksolást, több helyen is tüntettek - főleg szélsőjobboldaliak. A(z) - egyébként orosz többségű - területet négy éve szállták meg az oroszok, és a világ országainak többsége nem ismeri el az annexiót.

19 óra 46 perc

A legfrissebb adatok a Russian Todayről:

Putyin: 72, 81 százalék, Grugyinyin 15,17 százalék, Zsirinovszkij 6,79 százalék. Ez még mindig nem a végleges. (A feldolgozottság már 26 százalék felett)

19 óra 57 perc

Egymásnak ellentmondó információk a voksolás tisztaságáról. A Központi Választási Bizottság állítja: sem a választáson részt vevő elnökjelöltektől, sem az őket támogató pártoktól nem kapott komoly szabálysértésre vonatkozó panaszt - írja az MTI. Másrészt a BBC, a független Golosz választási megfigyelő csoportra hivatkozva, arról számolt be, hogy a megfigyelőket több esetben megakadályozták, hogy belépjenek a szavazóhelyiségekbe. Néhány ember esetében a kényszerített szavazás gyanúja merült fel, valamint voltak olyan szavazóhelyiségek, ahol a webkamerákat léggömbök és egyéb akadályok gátolták a szabad felvételben.

20 óra 5 perc

Folyamatosan dolgozzák fel az adatokat. Putyin helyét semmi nem veszélyezteti, most éppen 73 százalék felett jár, a kommunista jelölt viszont visszaesett 15 százalék alá, de csak kicsivel: 14,95 százalék. Ez gyengébb eredmény eddig, mint 2012-ben, amikor szélsőbaloldal - természetesen vörös - színei 17 százalék fölé kúsztak.

20 óra 15 perc

Egy szavazóhelyiségben. Fotó: MTVA/MTI

20 óra 25 perc

A magyar ellenzék tanulhatna az orosztól, nálunk még csak üzengetnek egymásnak, ott pedig sikerül élőadásban összevesznie két szereplőnek. Kszenyija Szobcsak celebnő, mellékállásban liberális elnökjelölt, meghívta Navalnijt a Putyin-ellenes Változás Pártba. Válaszul Navalnij a Kreml bábjának és a liberális jelölt paródiájának nevezte a nőt a Youtube-on közvetített beszélgetésben.

20 óra 40 perc

Putyin 74 százalék felett jár, konkrétan 74,1 százaléknál. A kommunista jelölt, 14,14 százaléknyi, Zsirinovszkij 6,54 százaléknyi voksot gyűjtött be eddig, tehát mindkettejük szavazati aránya csökken.

20 óra 50 perc

A brit The Sun azt írja, hogy egy 1996-ban meghalt bolgár öregasszony, a "vak Nostradamus", akinek jóslatai 85 százalékban beigazolódtak, azt jósolta, hogy Putyin lesz a világ ura, Európa pedig egy nukleáris háború pusztítása miatt sivár pusztasággá válik. Közben sorra jönnek az eredmények, lassan közelítünk a 40 százalékos feldolgozottsághoz, Grugyinyin pedig már 14 százalék alatt.

21 óra 5 perc

Kevesen tudják, hogy a Szovjetunió felbomlása után a legnagyobb európai kisebbség kétes dicsőséggel járó pozícióját az oroszok szerezték meg tőlünk, magyaroktól. Nem meglepő módon kígyózó sorok álltak a balti államokban található nagykövetségek mellett, de sokan akartak voksolni Amszterdamban, Barcelonában, Londonban. Kivételt Ukrajna jelentett, ahol Krím elszakítása miatt megakadályozták a szavazók bejutását a nagykövetségre, a konzulátusokra a helyi hatóságok.

21 óra 20 perc

Putyin 75 százalék felett!

21 óra 40 perc

A Russian Today szerint gyakorlatilag megnyerte a választást Putyin, szinte lehetetlennek tűnik, hogy innen fordítson valamelyik ellenjelölt. A regnáló orosz elnök pillanatnyilag a voksok 75,39 százalékát gyűjtötte be, míg a második helyezett induló 13,09 százalékát. Ez nem orrhossznyi előny.

22 óra

Egységre szólította fel Oroszországot a továbbhaladás érdekében Vlagyimir Putyin vasárnap éjjel, amikor elment megköszönni a választóktól kapott támogatást a Kreml melletti Manézs téren ünneplő tömegnek - írja az MTI. A moszkvai belvárosban ezrek gyűltek össze, eredetileg azért, hogy koncerttel egybekötött nagygyűlésen emlékezzenek meg a hivatalos orosz szóhasználat szerint Oroszország és a Krím-félsziget "újraegyesítésének" negyedik évfordulójáról. Mi tesszük hozzá, hogy egyesek szerint nem véletlen, hogy a választás pont ezen a napon zajlott...

22 óra 15 perc

Putyin közben azt ígéri, hogy Oroszország együtt fog működni Nagy-Britanniával a Szkripal-ügy felderítésében. A volt orosz kettős ügynököt és lányát harci gázzal mérgezték meg a szigetország területén. A két állam között ennek hatására feszültté vált a viszony, az angolok 23 orosz diplomatát utasítottak ki, válaszul Moszkva hasonló intézkedéseket foganatosított. Az orosz elnök egyébként azt állítja, hogy az ügynök megmérgezéséről csupán a sajtóból értesült.

22 óra 37 perc

Vlagyimir Putyin újraválasztott orosz államfő kijelentette, hogy nem készül újabb alkotmányreformra - írja az MTI. A 65 éves elnök, akinek 2024-ben jár majd le az új mandátuma, Moszkvában vasárnap éjjel újságíróknak nyilatkozva nevetségesnek nevezte azt a feltételezést, hogy 2030 után vissza akar majd térni a hatalomba. Elismerte, hogy gondolkodik mind a miniszterelnök személyéről, mind a kormány összetételéről, de leszögezte, hogy a kabinet átalakítása csak a május 7-i elnöki beiktatás után várható.Putyin, aki az este folyamán a választási stábját felkeresve annak fontosságáról beszélt, hogy az orosz politikai erőket a nemzeti érdekek vezéreljék, a média képviselői előtt elmondta, hogy a választások után találkozni kíván vetélytársaival.

22 óra 55 perc

Lezárjuk tudósításunkat mára, az aktuális számok a következőek: Putyin: 76, 11 százalék, Grugyinyin 12,4 százalék, Zsirinovszkij 6,01 százalék.

До свидания!

2
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/50028/pics/lead_800x600.jpg
Oroszország,Putyin,választás,választás 2018
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 2 db hozzászólás érkezett!
Gabipapa 2018-03-19 11:39:39
Várható volt.
Válaszolok
Gabipapa 2018-03-19 11:39:07
Gratulálunk Putyin úr!
Válaszolok

Hasonló bejegyzések a témában

Borkai Zsolt lemond a polgármesteri tisztségről

2019.11.06. 10:20
A győri közgyűlés alakuló ülése után, péntek 16 órai határidővel lemond polgármesteri tisztségéről Borkai Zsolt, Győr polgármestere, politikus ezt a győriekhez írt szerdai nyílt levelében …

A vég kezdete vagy a kezdet vége? Feloszlott a brit parlament!

2019.11.06. 08:05
A Konzervatív Párt vezette kormány viszont folytatja munkáját a választások napjáig, december 12-éig.

Szijjártó: Magyarországnak és Oroszországnak is fontos a keresztény kultúra védelme

2019.11.03. 15:10
Magyarország és Oroszország számára is fontos a keresztény kultúra védelme - emelte ki Szijjártó Péter külgazdasági és …

Orbán: hazánk a Nyugat és Oroszország együttműködésében érdekelt

2019.10.30. 18:50
Nyolc megegyezést írt alá Budapesten a magyar miniszterelnök és az orosz elnök.

Eldőlt: december előrehozott választás lesz Nagy-Britanniában!

2019.10.30. 05:50
Boris Johnsonnak sikerült átnyomnia kezdeményezését az alsóházban. Csaknem száz éve fordult elő utoljára, hogy decemberben kellett választást tartani az Egyesült …

Eldőlt: Jászberény november 10-én újra választ

2019.10.26. 07:10
Olyan súlyos jogsértések történtek, melyek befolyásolhatták az október 13-i eredményt. A Fidesz-KDNP-s Szabó Tamás tehát kapott még egy esélyt, hogy megőrizze hivatalát a jobbikos …

Új polgármester-választás következhet Jászberényben!

2019.10.19. 12:55
Ha jogerőssé válik a területi választás bizottság döntése, a jászsági település lakói november 10-én újra az urnák elé járulhatnak. Múlt vasárnap a jobbikos jelölt 14 …

Szijjártó: Magyarország szempontjából kulcsfontosságú, hogy a lengyel Jog és Igazságosság párt győzött

2019.10.14. 09:20
Magyarország számára kulcsfontosságú, és a lehető legjobb hír, hogy a Jog és …

Kocsis Máté: Karácsony nyámnyila, vihorászással úszná meg a munkát

2019.08.31. 18:20
Budapest vezetésének felelőssége azonban sokkal többet kíván ennél, sokkal komolyabb feladat, nem bízható olyan alkalmatlan politikusra, mint a jelenlegi …

Az első csatát megnyerte: a kormánypártok leadták Tarlós István ajánlásait

2019.08.26. 17:10
A Fidesz fővárosi aktivistái valamennyi háztartást felkeresik majd az önkormányzati választási kampányban.

Ezeket a cikkeket olvastad már?