Blogolj!

Elhunyt Borbély Jolán néprajzkutató

Tóth Marcell

A Prima-díjas, Bessenyei György-díjas, Martin-díjas néprajzkutató, pedagógus életének 90. évében hunyt el.

„Remélem, hogy az utánunk következő generációk is az elődök, dr. Martin György, jómagam és egykori munkatársaink szellemiségéhez méltón, elszántsággal, felelősséggel őrzik majd tovább a magyar táncház mozgalom jó hagyományait és hisznek annak nemzetmegtartó erejében”

 – üzente tavaly, utoljára a Táncháznap alkalmából Borbély Jolán.

Borbély Jolán Hajdúszoboszlón született 1928 májusában, ahol a hagyományos paraszti kultúra minden ágával találkozott. 1938-tól 1946-ig Debrecenben a Református Dóczi Leánygimnáziumban tanult. Személyesen ismerte Karácsony Sándort, Lükő Gábort, Veress Pétert, Csenki Imrét és Tamási Áront, az intézményben tapasztalt szellem pedig erősítette szeretetét a paraszti kultúra iránt.

A középfokú tanulmányai befejezését követő évtől Budapesten, az ELTE magyar nyelv és irodalom, valamint muzeológia­–néprajz szakán tanult. „Lakócsa táncai és táncélete” című diplomamunkájának megvédését követően 1956-ban kapta meg a muzeológus és néprajz szakos diplomáját.

1955-ben lett a Népművészeti Intézet munkatársa, ahol néptánckutatóként Muharay Elemér irányította szakmai munkáját: a magyarországi délszláv és más magyar tájegységek néptáncát kutatta, gyűjtötte. A következő évtől gimnáziumi tanárként dolgozott, de közben az erdélyi és felvidéki népzenét, néptáncokat, és a magyarországi cigánytáncokat kutatta férjével, Martin Györggyel, de a szintén nemrég elhunyt Kallós Zoltánnal is többször vett részt gyűjtőúton.

1972-től újból a Népművelési Intézetben dolgozhatott, a kézműves, amatőr tárgyi népművészet szakterületet irányította. Folytatta a határon túli magyar területeken végzett kutatómunkáját, de mellette sokat tett az örökség megőrzéséért, többek között a munkásszállókon tartott kézműves szakköröket, elindította a hímző továbbképzések után a szövő képzéseket, a játszóházi képzéseket, az Élő népművészet – Országos Népművészeti Kiállítást.

A Népművészeti Egyesületek Szövetségének alelnöke, a Kresz Mária Alapítvány kuratóriumának elnöke volt. „A népi kézművesség megújítása érdekében fáradhatatlanul dolgozott, míg ereje engedte, minden hiteles újító törekvés mellett harcosan, segítőkészen kiállt” – emelte ki a Hagyományok Háza oldal. Fia, Éri Péter, a Muzsikás együttes tagja.

(hagyományok háza.hu, Wikipédia, youtube)

Címkék: Aktuális, gyász
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/50160/pics/lead_800x600.jpg
Aktuális,gyász

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Blogstar kávéház

2018.04.21. 04:20
Széteső tüntike, a nagy Soros-trükk, barbár magyarság, az unortodoxia titkai, Janza Kata szerelme és Friderikusz kudarca szombati online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2018.04.20. 02:50
Aggódó szivárványkoalíció, atombiztos fenyegetőzés, Emese áruba bocsátott szüzessége és Szinetár Dóra tündéri fotómontázsa pénteki online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2018.04.19. 02:50
Választási düh, politikai öngyilkosság, rocktörténelmi pillanat, száguldó szerelem és lágyuló szexualitás csütörtöki online lapszemlénkben.

A lakosság bevonásával teszik szebbé környezetüket a hivatalnokok

2018.04.18. 12:15
Már évek óta önkénteskednek a Föld napján a Csongrád Megyei Kormányhivatal munkatársai. Tavaly kiderült, hogy a felszámolt illegális szemétlerakók …

Részletes vallomást tett a Fenyő-gyilkosság  ügyében Gyárfás

2018.04.18. 09:25
- ezt védőügyvédje állítja. A volt médiavállalkozó tagadja az ellene felhozott vádakat a PS információi szerint.

Elhunyt Barbara Bush az egykori first lady

2018.04.18. 07:45
Kedden houstoni otthonában 92 esztendős korában elhunyt Barbara Bush volt amerikai first lady. 

Blogstar kávéház

2018.04.18. 03:45
Sorosista migránsbiznisz, uniós darázsfészek, Macron kenyértörései, a kínai néplélek rejtelmei és modern kori bakelitboom szerdai online lapszemlénkben.

Előállították Gyárfás Tamást a Fenyő-gyilkosság miatt

2018.04.17. 17:45
Fenyő János médiavállalkozó megöletésével gyanúsítja a Magyar Úszó Szövetség volt vezetőjét, Gyárfás Tamást a Nemzeti Nyomozó Iroda.

Blogstar kávéház

2018.04.17. 02:55
Bicskanyitogató nyikhajok, sorosista anarchisták, az iszlám abszurdja, eszetlen újgazdagok és Szandi ezoterikus kísértése keddi online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2018.04.16. 02:55
Leváltott ellenzék, álcivil aktivisták, Karácsony fecskéi, a Google rasszizmusa és kesztyűs kezű szexualitás hétindító online lapszemlénkben.

Ezeket a cikkeket olvastad már?