Blogolj!

Elhunyt Borbély Jolán néprajzkutató

A Prima-díjas, Bessenyei György-díjas, Martin-díjas néprajzkutató, pedagógus életének 90. évében hunyt el.

„Remélem, hogy az utánunk következő generációk is az elődök, dr. Martin György, jómagam és egykori munkatársaink szellemiségéhez méltón, elszántsággal, felelősséggel őrzik majd tovább a magyar táncház mozgalom jó hagyományait és hisznek annak nemzetmegtartó erejében”

 – üzente tavaly, utoljára a Táncháznap alkalmából Borbély Jolán.

Borbély Jolán Hajdúszoboszlón született 1928 májusában, ahol a hagyományos paraszti kultúra minden ágával találkozott. 1938-tól 1946-ig Debrecenben a Református Dóczi Leánygimnáziumban tanult. Személyesen ismerte Karácsony Sándort, Lükő Gábort, Veress Pétert, Csenki Imrét és Tamási Áront, az intézményben tapasztalt szellem pedig erősítette szeretetét a paraszti kultúra iránt.

A középfokú tanulmányai befejezését követő évtől Budapesten, az ELTE magyar nyelv és irodalom, valamint muzeológia­–néprajz szakán tanult. „Lakócsa táncai és táncélete” című diplomamunkájának megvédését követően 1956-ban kapta meg a muzeológus és néprajz szakos diplomáját.

1955-ben lett a Népművészeti Intézet munkatársa, ahol néptánckutatóként Muharay Elemér irányította szakmai munkáját: a magyarországi délszláv és más magyar tájegységek néptáncát kutatta, gyűjtötte. A következő évtől gimnáziumi tanárként dolgozott, de közben az erdélyi és felvidéki népzenét, néptáncokat, és a magyarországi cigánytáncokat kutatta férjével, Martin Györggyel, de a szintén nemrég elhunyt Kallós Zoltánnal is többször vett részt gyűjtőúton.

1972-től újból a Népművelési Intézetben dolgozhatott, a kézműves, amatőr tárgyi népművészet szakterületet irányította. Folytatta a határon túli magyar területeken végzett kutatómunkáját, de mellette sokat tett az örökség megőrzéséért, többek között a munkásszállókon tartott kézműves szakköröket, elindította a hímző továbbképzések után a szövő képzéseket, a játszóházi képzéseket, az Élő népművészet – Országos Népművészeti Kiállítást.

A Népművészeti Egyesületek Szövetségének alelnöke, a Kresz Mária Alapítvány kuratóriumának elnöke volt. „A népi kézművesség megújítása érdekében fáradhatatlanul dolgozott, míg ereje engedte, minden hiteles újító törekvés mellett harcosan, segítőkészen kiállt” – emelte ki a Hagyományok Háza oldal. Fia, Éri Péter, a Muzsikás együttes tagja.

(hagyományok háza.hu, Wikipédia, youtube)

Címkék: Aktuális, gyász
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/50160/pics/lead_800x600.jpg
Aktuális,gyász
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Lehűlést, esőt és nyarat tatogat az időjárás

2019.04.23. 07:30
Az időjárás kegyes volt hozzánk, hiszen a hosszú hétvége alatt sokszor szinte nyári időnk volt, viszont a hét első munkanapjával az eső is beköszönt.

Blogstar kávéház

2019.04.23. 04:00
Orbán Viktor megtakarítása, a falusi csok piacmozgatása, Szarka Tamás kerítései, Molnár Ferenc Caramel ősrobbanása és Tatár Csilla kikapcsolódása keddi online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2019.04.22. 01:00
Orbán Viktor feltámadása, Sargentini lopása, a börtön kényszerközössége, önveszélyes alváshiány és Adele milliós kifosztása hétfői online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2019.04.20. 21:45
Szombathely ellenzékieskedése, Bangóné érett sonkája, Macron brutalitása, a Brexit törésvonalai és Kelemen Anna nyuszifülei online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2019.04.20. 01:50
Jézus keresztútja, Sargentini lopása, túltolt kereszténykedés, felvilágosító melegpropaganda és Mihalik Enikő meztelensége szombati online lapszemlénkben.

Kigyulladt egy magyarokat szállító busz Horvátországban

2019.04.19. 21:15
Kigyulladt egy magyarokat szállító busz Horvátországban, szerencsére senki sem sérült meg.

A Pentagon megerősítette: ismét rakétakísérletet hajtott végre Észak-Korea

2019.04.19. 07:35
Az amerikai védelmi minisztérium csütörtökön megerősítette, hogy Phenjan rakéta fegyverkísérletet hajtott végre.

Blogstar kávéház

2019.04.19. 04:20
Egészségügyi robbanásveszély, a bevándorlás Einsteinjei, turistamágnes sportesemények, Tatár Csilla fehérneműs fanatizálása és Kiss Ramóna tündérkéje pénteki online lapszemlénkben.

Lezárták az Akropoliszt, miután a héten több emberbe is villám csapott a műemléknél

2019.04.18. 20:20
A görög kulturális minisztérium csütörtöki közlése szerint elővigyázatosságból átmenetileg lezárták Athénban az …

Elhunyt Hámos László, az amerikai magyarság egyik ismert személyisége

2019.04.18. 14:30
A Magyar Emberi Jogok Alapítvány társalapítója és elnöke 68 évesen halt meg New York-ban.

Ezeket a cikkeket olvastad már?