Blogolj!

Május végéig jelentkezhetnek a Dél-Alföld legnagyobb csődbűntettének károsultjai

Már 690 millió forintot fizetett ki a szocialistákhoz kötődő gazdasági bűncselekmény, a Szeviép-ügy károsultjainak a kormányzat, a kártalanítás folytatódik, de a büntetőeljárást is fel kell gyorsítani – mondta Lázár János.

Az eredetileg március végi határidőt meghosszabbítja az Orbán-kormány, azaz május végéig várják a kormányhivatalok, illetve kormányablakok a szegedi Szeviép-ügy károsultjainak jelentkezését – ismertette a szerdai kormányülésen született döntést a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A politikus korábban a Dél-Alföld elmúlt évtizedének legnagyobb csődbűntetteként jellemezte a sötét történetet.

Lázár János – aki elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy megtörténhet a csőd szélén tántorgó kis- és közepes vállalkozások, vállalkozók állami kártalanítása – a Kormányinfón tisztázandónak nevezte az MSZP vezette szegedi önkormányzat felelősségét az építőipari vállalkozás csődjének tekintetében. Úgy fogalmazott, a kapcsolat egyértelmű, hiszen a Szeviép a szegedi szocialista önkormányzat „házi cégének” számított, munkáinak és megrendeléseinek többségét itt kapta, így értelemszerűen a kifizetetlen alvállalkozóinak zöme is szegedi vagy környékbeli.

A szocialisták sokszor bűnszövetkezetben elkövetett gazdasági bűncselekményei miatt a Fidesz-kormánynak és az adófizetőknek kell helytállnia, ilyen volt a Hajdú-Bét ügye, ilyen volt számos gazdasági bűncselekmény, legutóbb a Czeglédy-ügy károsultjait kártalanította a kormány

– vont mérleget a kancelláriaminiszter. Tájékoztatása szerint Szeviép-ügyben a felszámoló 106 károsultat tart nyilván, a követelésük 1,4 milliárd forint tőke és 900 millió forintnyi kamat. Eddig több mint 50 károsultnak összesen 690 millió forintot fizettek ki.

Lázár János azt is elmondta, a kormány nem akar és nem is tud nyomást gyakorolni a független bíróságra, de nagyon reméli, hogy felgyorsul a büntetőeljárás is ügyben, mert immár tíz éve folyik az eljárás, de még az elsőfokú ítéletig sem sikerült eljutni, ami figyelemreméltó...

Szabó Bálint, az alvállalkozók egy részét képviselő Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője korábban úgy összegzett, a Szeviép-ügynek 433 károsultja van, melyek közül mintegy 100-110 cég maradt talpon. Ezek átlagosan 30 millió forintos kártérítést kapnak, a kárrendezésre mintegy 3 milliárd forint állami forrás szükséges. A jogász reméli, a Szeviép vezetői ellen folyó büntetőeljárás végén a vádlottak zárolt vagyonából az állam hozzájut az alvállalkozóknak megelőlegezett összeghez. Kiemelte, a kormány intézkedése a károsult cégeknél csaknem 4 ezer, az alvállalkozói és beszállítói kört is beleértve 20 ezer – zömében dél-alföldi – munkahely megmaradását teszi lehetővé.

Szabó Bálint szerint a Szeviép-ügy lényege, hogy a szegedi nagyberuházásokon nyertes

Szeviép Zrt.-ből „milliárd számra talicskázták ki az önkormányzati és állami közpénzeket a helyi és az országos szocialista politikusok és hozzá tartozó oligarchák”, azaz „a szocialista korrupciós gépezet működött, és ennek károsultjai az érintett alvállalkozók”.

A Szeviép Zrt. egyébként 2009. április 18-án vált fizetésképtelenné, majd az eredménytelen csődeljárást követően a bíróság 2010. augusztus 13-án rendelte el a cég felszámolását. A rendelkezésre álló határidőn belül 490 hitelező 5,87 milliárd forint igényt jelentett be. A Szeviép Zrt. három egykori vezetője ellen csődbűntett minősített esete miatt indult eljárás a Szegedi Járásbíróság előtt. A vádirat szerint a cégvezetők döntése alapján a vállalkozás vezetőinek döntése alapján rendszeresen és nagy összegben nyújtottak kölcsönöket az ésszerű gazdálkodás követelményeivel ellentétes módon a teljes egészben vagy részben a zrt. tulajdonában álló gazdasági társaságoknak, illetve magánszemélyeknek, sportszervezeteknek.

1
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/50474/pics/lead_800x600.jpg
csőd,kártalanítás,Lázár János,MSZP,Szabó Bálint,Szeged,szeviép-ügy

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2018-03-30 17:04:03
A cikkben minden tökéletesen le van írva erről a szennyes ügyről, csak egyvalamit magyarázzon már meg nekem valaki:
A SZEVIÉP ügy kirobbanása 2008 - 2009-re datálható. Mesélje már el valaki, hogy egészen 2017-ig (közel tíz évig) miért nem foglalkozott kellő mélységben ezzel senki a világon?!
Mindenki (NAV; ügyészség; rendőrség; írott- és elektronikus sajtó; rádió; televízió) csak ült a babérjain, senki érdemi előrelépést nem tett az ügyben. Ezért most itt tartunk, ahol tartunk. A kormánynak (költségvetésnek) kell jótállnia a nyilvánvaló gazemberek helyett, pontosan úgy, mint a komcsik által oly annyira istápolt Czeglédy elvtárs helyett. (Istenem ! Miket tudhat ez a pénzmosó szélhámos ezekről a nyomorultakról ?!)
Én már csak abban az egyben bízok ezek után:
Kamatostól behajtják majd a kifizetett összeget a csaló, gazemberektől, beleértve az összes családtagjukat is.
Válaszolok

Hasonló bejegyzések a témában

Szabó Bálint: Márki-Zay egy lufi, ami hamarosan kidurran

2018.04.21. 06:30
Mialatt szavakban üldözi a korrupciót a hódmezővásárhelyi polgármester, a kezéhez korrupciós pénz tapad – állítja a K'Art-ügy károsultjainak képviselője. Szabó Bálint …

Lázár János: Budapesten kívül is van élet

2018.04.20. 13:10
Lázár János befejezte a munkát a Miniszterelnökség élén, és szeretne visszatérni hódmezővásárhelyi választókerületébe.

Lázár János: Pályafutásom fontos csatáját nyertem meg

2018.04.11. 16:15
A magyar emberek megelégelték az Orbán Viktor elleni lejáratókampányt, megvédték hazájukat és a közös eredményeket. Az ellenzéki média véleményterrort, ízlésdiktatúrát …

Tízmilliárdos beruházás eredményeként valósul meg a Szegedi ifjúsági Centrum

2018.04.10. 11:30
Mintegy 10 milliárd forint költségvetési támogatást biztosít a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Szegedi Ifjúsági Centrum …

A jobbikos „lotyó” a Jobbikról

2018.04.07. 18:10
Borda Anikót, az egykori mártélyi Jobbik elnökét nemes egyszerűséggel lelotyózta párttársa, Kiss Attila, aki a Jobbik színeiben indul Lázár János ellenfeleként a – többek között Mártélyt is magába foglaló – …

Balog Zoltán: Ne csapjon be minket a nyugalom!

2018.04.05. 07:00
Az emberi erőforrások minisztere szerint történelmi választás előtt áll az ország. Balog Zoltán állítja, az ellenzéki pártok sunyik, és a bevándorlás kérdésében (is) becsapják a magyarokat.

Lázár János: Előbb vagyok vásárhelyi, mint fideszes

2018.04.04. 10:25
Bár a Fidesz sem hibátlan, egyértelmű, hogy Orbán Viktor jobb miniszterelnöke lenne az országnak, mint bármilyen más jelölt – mondta Lázár János a promenad.hu-nak adott …

A biztos pártválasztók fele a Fidesz mellett

2018.04.03. 18:20
- állítja a baloldali Republikon Intézet. A korrigált mérésük szerint is a Fidesz több voksot szerezhet, mint a mögötte lévő két legerősebb pártközösség, a Jobbik és az MSZP-P együtt.

Programok a nemzeti ünnepen

2018.03.15. 06:35
Számos ingyenes programra várják Budapesten az ünneplőket, a családokat csütörtökön, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 170. évfordulóján.

Lázár János: A politika nem babapiskóta

2018.03.12. 15:00
Egy politikusnak küzdenie kell a meggyőződéséért, vége pedig csak annak van, aki feladja – üzeni a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János hódmezővásárhelyiként aggódik a város …

Ezeket a cikkeket olvastad már?