Blogolj!

Jetskivel támadnak az embercsempészek

Itt az új divat – vízirobogó segítségével juttatják be az illegális bevándorlókat Afrikából Európába.

Fotó: illusztráció

Egyre gyakrabban fordul elő a Földközi-tenger nyugati részén, hogy az embercsempészek jetski, vagy más néven vízirobogó segítségével szállítják Afrikából Európába. Erről a jelenségről a Die Welt című német lap rántja le a leplet a Frontex uniós part-, és határvédelmi ügynökség és az Európai Rendőrségi Hivatal (Europol) tapasztalataira hivatkozva – adta hírül az MTI.

A napokban egy komolyabb fogás is történt. A spanyol hatóságok az Europol segítségével csaptak le egy szervezett bűnözői csoportra, amely kábítószert és embereket csempészett jetskivel Afrikából a Gibraltári-szoroson keresztül Spanyolországba. Elfogtak 19 gyanúsítottat, és lefoglaltak egyebek mellett 11,6 kilogramm kábítószert és 15 ezer euró készpénzt. A gyanúsítottak mind marokkói állampolgárok. Az embercsempészésért fejenként 4000 eurót (kb. 1,3 millió forintot) kértek, és további 500 eurót, ha spanyolországi szállásra is szükség volt.

A Frontex tapasztalatai szerint a jetskis embercsempészet „bevett gyakorlat” a Gibraltári-szorosnál, amely csupán 14,3 kilométeres, a gyors vízi járművel így 30 perc alatt be lehet jutni Afrikából Európába.

Az üzletágban kizárólag marokkói fiatalemberek tevékenykednek. Egyszerre legfeljebb három embert tudnak átjuttatni a szoroson, az illegálisan Európába érkező emberek számát tekintve így viszonylag alacsony ennek a típusú embercsempészetnek a hatása, de a jetskis esetek száma évek óta meredeken emelkedik. Legnagyobb előnye a gyorsaság, hátránya pedig a drágaság mellett a baleset-veszélyesség.

A Földközi-tenger nyugati részén, a Marokkóból és Algériából Spanyolország felé vezető migrációs útvonalon a vízirobogós embercsempészektől függetlenül is növekedik a forgalom. A Frontex adatai szerint 2017-ben 21 632 ember jutott be ezen az úton illegálisan az Európai Unióba, ami 150 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/51866/pics/lead_800x600.jpg
Afrika,bevándorlás,Európa,Földközi-tenger,migráció,migránsok

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Kövér László: intelligens játékosok kellenek, nem bal bunkók

2018.05.12. 09:20
Kövér László házelnök interjút adott, amelyben beszélt a kormányzati munkáról, a családokról és a magyar társadalom kettéosztottságáról is.

Lázár János: Pályafutásom fontos csatáját nyertem meg

2018.04.11. 16:15
A magyar emberek megelégelték az Orbán Viktor elleni lejáratókampányt, megvédték hazájukat és a közös eredményeket. Az ellenzéki média véleményterrort, ízlésdiktatúrát …

Gulyás Gergely: Stabilitás vagy káosz

2018.04.07. 13:45
A Fidesz frakcióvezetője szerint óriási a vasárnapi parlamenti választás tétje, a polgároknak ugyanis arról kell dönteniük, hogy az országnak lesz-e stabil, a nemzeti érdekeket képviselő kormánya, vagy …

Kövér a globalista szennyáradattól félti a magyarságot

2018.04.07. 05:20
Az Országgyűlés elnöke szerint az ellenzék soraiban vannak olyan politikai vezetők, akik elárulták a népüket, tehát nem a saját választóikat képviselik, hanem azokat, akiktől …

Balog Zoltán: Ne csapjon be minket a nyugalom!

2018.04.05. 07:00
Az emberi erőforrások minisztere szerint történelmi választás előtt áll az ország. Balog Zoltán állítja, az ellenzéki pártok sunyik, és a bevándorlás kérdésében (is) becsapják a magyarokat.

Összeomlott az európai légi közlekedés

2018.04.03. 18:00
Az európai repülőjáratok több mint a fele késéssel indul, miután meghibásodott a brüsszeli Eurocontrol kulcsfontosságú számítógépes rendszere - számolt be róla az Index. 

Orbán: nem azért dolgoztunk, hogy aztán kicseréljék a népességet (videó)

2018.03.31. 16:25
A miniszterelnök szerint mindenki élje meg kultúráját, gondolatvilágát saját otthonában.

Kell a kapaszkodó – a migráció lerombolta a biztonságérzetet

2018.03.31. 06:50
Ami nem véletlen, hiszen 2015 óta csaknem 30 terrorcselekmény történt Európában, amelyekben 350-en haltak és 1500-an sebesültek meg. A szakember szerint a magyarok …

Orbán Viktor: A keresztény Európa a tét

2018.03.30. 12:55
Ne csak a jelenre, hanem a jövőre is gondoljunk április 8-án, mert nemcsak egyszerűen egy kormányról és egy parlamentről fogunk dönteni, jövőt is választ magának Magyarország – üzente a miniszterelnök …

Európát fenyegetik az észak-koreai rakéták?

2018.03.18. 15:10
A német hírszerző szolgálat jelentései szerint reális a veszély.

Ezeket a cikkeket olvastad már?