Blogolj!

Szent-Iványi Istvánnak fáj a liberalizmus veresége

Példamutató magatartás az, amit Prof. Dr. Horváth János képviselt a magyar parlamentben. Olyan személyiség, aki nem a politikai oldalakat nézte, hanem az embereket, az emberek minőségét – emelte ki portálunknak adott interjújában Szent-Iványi István volt liberális parlamenti képviselő. Hozzátette, neki voltak barátai szinte minden frakcióban. A liberalizmussal kapcsolatban elismerte, a választásokon nagy fiaskót szenvedett az általa képviselt eszme, ami napjaink Magyarországán valóban háttérbe szorult. Nem gondolja azonban, hogy történelmi vereséggel állnak szemben. Változhatnak még az idők – hangsúlyozta. Blogstar-interjú. 

Szent-Iványi István, az SZDSZ egykori prominense részt vett azon a könyvbemutatón, amelyet egy ízig-vérig konzervatív politikus, Prof. Dr. Horváth János tiszteletére rendeztek, hiszen egyszerre két könyv is megjelent a 97 éves közgazdászról. Hogy kerül a csizma az asztalra? Hogy kerül az egykori SZDSZ-es képviselő egy alapvetően nemzeti-konzervatív szellemiségű rendezvényre?

Mi képviselőtársak voltunk hosszú időn át a parlamentben, ezalatt nagyon jó kapcsolat alakult ki közöttünk. Ennek van családi háttere is. Az egyik ősöm kisgazda volt, s nagyon jó kapcsolatban volt Horváth Jánossal. Mindig nagyon tiszteltem benne azt, hogy a másik oldal érveire is odafigyel, meghallgatja és tisztelettel viszonyul a másik oldalhoz. Példamutató magatartás az, amit ő képviselt a magyar parlamentben. Olyan személyiség, aki nem az oldalakat nézte, hanem az embereket, az emberek minőségét. Neki voltak barátai szinte minden frakcióban.

Nem irigykedik ilyenkor, hogy az az eszme, amit ön képvisel, a liberalizmus napjaink honi kontextusában nagy verséget szenvedett a választásokon a nemzeti-konzervatív világfelfogástól, amit Horváth János is képvisel?

Nagyon sok közös pont van Horváth Jánossal, amit mi képviseltünk, ezt tőle is meg lehet kérdezni. Ebben a kötetben – Két pogány közt – törhetetlenül –, amelyben én is adtam egy interjút, elmondtam, miben látom azt, amiben közös gondolataink vannak, s azt is, hogy nem mindenben értünk egyet.

Magyarországon a liberalizmus valóban nagy vereséget szenvedett, de azért nem gondolom azt, hogy a szabadság tisztelete vereséget szenvedett volna az egész világon.

 

Az Magyarországon sem szenvedett vereséget, sőt!

Igen, de a liberalizmus alapvetően a szabadság filozófiája. Liberális…

…azaz szabadelvű

Igen, szabadelvűség, aminek Magyarországon óriási hagyományai vannak. A kiegyezés után évtizedekig szabadelvű párt irányította Magyarországot. Konzervatív-szabadelvű párt volt, a liberális értékeket képviselte.

Igen, a Szabadelvű párt a Deák Ferenc vezette Felirati Párt és a Tisza Kálmán vezette Balközép fúziójából alakult, első elnöke Tisza Kálmán volt.

Ma itt ez valóban háttérben van, de nem gondolom, hogy történelmi vereséggel állunk szemben. Változhatnak még az idők.

Viszont ma sokan ferde szemmel néznek a magyarországi liberalizmusra, mert az emberek demokráciadeficitesnek érzik a felfogását. Szerintük ugyanis csak az a demokratikus, amit a liberálisok annak tartanak. Mi erről a véleménye?

Ezt én soha nem képviseltem. 

Mások viszont annál inkább…

Nyilván a liberalizmusnak is sokféle vállfaja van. Most is kapcsolatban állok az európai liberális vezetőkkel, sok helyen találkozom velük. Vannak baloldali, vannak konzervatív-liberálisok, vannak az út közepén járó klasszikus liberálisok. Én mindig azon az állásponton voltam, hogy a liberalizmus és a demokrácia között legyen összefüggés, mert a kettő egymás nélkül nem működik. Nem lehet azt mondani, hogy vannak olyan értékek, amelyek akkor is fontosak, ha az embereknek nem fontos. Ez ugye a liberalizmus arisztokratikus felfogása.

A klasszikus liberalizmust képviselték olyanok, akik nem voltak demokraták, akik azt mondták, hogy a liberális elveknek kell érvényesülni akkor is, ha az emberek ezt nem akarják. De azt sem fogadom el, hogy a többségi akarat mindenfajta alapértéket felülírhat.

Szerintem ugyanis vannak olyan alapértékek, amelyet mindenképpen meg kell tartani akkor is, ha aktuálisan a többség azzal nem ért egyet.

A magyarok nem részleteztek, hanem nagy arányban fordítottak hátat a liberalizmusnak, a balliberalizmusnak, a bolsevizmusnak.

A bolsevizmust ne keverjük ide, mert történelmi ellenfelek a liberalizmussal.

Általában igen, de Magyarországon valahogy mégsem ezt tapasztaljuk.

Magyarországon valóban egy furcsa helyzet alakult ki. Nyilván azt szeretném, ha a liberalizmus Magyarországon sokkal erősebb lenne, de elfogadom azt, hogy ennek most Magyarországon ennyi a támogatottsága. Ez viszonylag szűk és nagyon töredezett. Sokkal többen vannak liberálisok, mint akik úgymond’ liberális pártra szavaznak. Az összes értékfelmérés azt mutatja, hogy az emberek 10-15 százaléka liberális módon gondolkodik, de nem találja meg a saját pártját, esetleg más pártokba oszlik szét.

Tesz valamit a liberálisok összefogásáért?

Az aktív politizálásban nem vagyok benne, külpolitikával foglalkozom, külpolitikai tanácsadó vagyok. De persze fáj, ha azt látom, hogy Magyarországon ezek az elvek háttérbe szorulnak.   

Az mindenesetre példaértékű, hogy megvan a párbeszéd a liberális Szent-Iványi István és a nemzeti-konzervatív Horváth János között. Az ilyen barátságok nagyon is előre vihetik az ország ügyét.

Szerintem éppen Horváth János kapcsán ezt nagyon fontos lenne hangsúlyozni. Példamutató, amit tett. Ő mindig azt képviselte, hogy a nemzet egységes, annak tagjai konzervatívok, jobboldaliak, baloldaliak, liberálisok, s mindenkit egyenként kell értékelni a saját értékei alapján, s nem aszerint, hogy hova tartozik. Ha valaha volt olyan politikai személyiség, aki fölötte állt a pártviszályoknak, akkor az Horváth János volt. Ez olyan példa, amit érdemes lenne másoknak is követni.

Horváth János úgy fogalmazott, el kell érni, hogy szeresse az Országgyűlést a nép. Mi erről a véleménye?

Ezzel maximálisan egyetértek. Az a problémája a magyar demokráciának, hogy a demokratikus intézmények elfogadása nagyon gyenge lábakon áll. Mindenkinek feladata – a konzervatívoktól kezdve a liberálisokon át a baloldaliakig – megerősíteni a demokratikus intézmények iránti bizalmat, az elfogadást, s legjobb lenne a szeretetet is. Utóbbit lehet, hogy tényleg nehéz kivívni.

Nagyon nagy baj, hogy sokan – pártállástól függetlenül – úgy gondolkodnak a politikáról általában, hogy a politikusok mind csalók, tolvajok. Ez ugyanis a demokráciát gyengíti. Ha az emberek elfordulnak a demokratikus intézményektől, például a parlamenttől, akkor nagyon nehéz lesz megvédeni a demokráciát.

 

Liberálisként egyetért azzal, hogy ezért a célért Orbán Viktor nagyon sokat tud tenni?

Ezért mindenkinek sokat kell tenni. Orbán Viktor persze valóban nagyon sokat tud tenni, hiszen a legnagyobb hatalom az ő kezében van. Sőt! Miniszterelnökként nagyok sokat kell tennie ezért, de szerintem ez mindenkinek kötelessége.

4
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/51951/pics/lead_800x600.jpg
Horváth János,Interjú,Két pogány közt – törhetetlenül,Most,Szent-Iványi István

Hozzászólások

A bejegyzésre 4 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2018-05-05 20:18:47
Ernest !
Tulajdonképpen hány képviselői helyet is szerzett a liberálisok pártja a legutóbbi országgyűlési választáson ?
Ha jól emlékszem egyet, a kormánypártok meg százharminchármat (egyet meg jogtalanul el is vettek tőlük).
Na, akkor ezeknek az arányoknak megfelelően kéne visszafogni a "bagolylesőt", és úgy bezárkózni valami csendes, abszolute nyugodt helyre, ahol az elmebajt jó eséllyel még kezelni is tudják !!!!!!!!!
Válaszolok
Ernest 2018-05-04 12:57:08
Felőlem, ordíthat is fájdalmában, csak előbb zárkózzon be egy "süket" szobába!
Válaszolok
Hát, így van ez 2018-05-02 18:56:16
Hát, nekünk meg Szent-Iványi István - meg a többi idétlen, liberálbolsevik társa - fáj, de borzasztóan ám.
Válaszolok
Leviathan 2018-05-01 10:45:08
Ebben a feje tetejére állított világban nagyon jó példa a személye! Karakter nélküli, olyan se íze, se bűze politikus volt mindig! ..bár, ha a maiakat nézzük, akkor még inkább hajjaj! Szóval ez a só, se íz valaki mégis számottevő karriert futott be! Szomorú vagyok, etársak..
Válaszolok

Hasonló bejegyzések a témában

Grezsa István: A határon túl van a nemzeti aranytartalék

2018.05.20. 14:00
A Kárpátaljáért is felelős kormánybiztos a Blogstarnak adott pünkösdi interjúban meglepő kijelentéseket tesz: a 2004. december 5-i népszavazásnak voltak pozitív hozadékai …

Kövér László: intelligens játékosok kellenek, nem bal bunkók

2018.05.12. 09:20
Kövér László házelnök interjút adott, amelyben beszélt a kormányzati munkáról, a családokról és a magyar társadalom kettéosztottságáról is.

A demokrácia és a hazaszeretet eszméje csakis együtt képviselhető

2018.04.26. 20:35
A haza és haladás elválaszthatatlan egymástól. Az igazi hazatérő mindig hazahozza tudása, ismeretei, készségei legjavát, Horváth János pedig pontosan így …

Szabó Bálint: Márki-Zay egy lufi, ami hamarosan kidurran

2018.04.21. 06:30
Mialatt szavakban üldözi a korrupciót a hódmezővásárhelyi polgármester, a kezéhez korrupciós pénz tapad – állítja a K'Art-ügy károsultjainak képviselője. Szabó Bálint …

Csoltó Gábor: Szolgáltatni és helyre állítani a törvényességet

2018.04.17. 16:00
Csoltó Gábor személyében mától új elnöke van a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarának. Az új vezető csak ebben a tisztségében friss ember, a kamarában …

Nagy Feró: Az nem korrupció, hogy azt veszem fel a zenekaromba, akiben megbízom

2018.04.07. 06:30
Milliónyi jelzőt aggattak rá a hosszú évek során, volt ő a Nemzet csótánya, legenda, színész, mentor, de leginkább a Beatrice énekeseként …

Balog Zoltán: Ne csapjon be minket a nyugalom!

2018.04.05. 07:00
Az emberi erőforrások minisztere szerint történelmi választás előtt áll az ország. Balog Zoltán állítja, az ellenzéki pártok sunyik, és a bevándorlás kérdésében (is) becsapják a magyarokat.

Lázár János: Előbb vagyok vásárhelyi, mint fideszes

2018.04.04. 10:25
Bár a Fidesz sem hibátlan, egyértelmű, hogy Orbán Viktor jobb miniszterelnöke lenne az országnak, mint bármilyen más jelölt – mondta Lázár János a promenad.hu-nak adott …

Vashegyi György: Csalogány énekéből ritkán születik köztestület

2018.03.25. 07:55
Fél éve vezeti a Magyar Művészeti Akadémiát és elmondása szerint minden nap folyamatosan tanul valami újat. Ugyanakkor – mint az alábbi beszélgetésből is …

Nyáry Krisztián: 1848 mindenkit képes megszólítani

2018.03.15. 20:55
Az irodalomtörténész legfrissebb munkája a szabadságharc levelezéséből válogat: Petőfi és Arany üzeneteitől Andrássy Gyula trágár versfricskájáig. Nyáry Krisztián beszélt arról …

Ezeket a cikkeket olvastad már?