Blogolj!

Blogstar kávéház

Tervezés

Orbán modellje.

A kormányzat vezetésében a német kancellári modell nyomán az úgynevezett tükörreferatúrákat állítják vissza, melyek követik az adott területet, illetve a politikai célok megvalósulását – boncolgatja Kiszelly Zoltán politológus a Magyar Hírlap Online írásában.

„Orbán Viktor miniszterelnök ugyanis konkrét ígéreteket fogalmazott meg a múlt héten, például a foglalkoztatás, a demográfia és a közlekedés terén, s az új szerkezet révén a kormányfő még inkább időben tudja korrigálni majd az irányt. Nem vezet, hanem irányít, ennek a kormányiroda lesz az eszköze – foglalta össze. Orbán egyébként székfoglalójában 2030-ig vázolta elképzeléseit. Ennek kapcsán Kiszelly elmondta, lassan harminc év telt el a rendszerváltozás óta, az álmaink alig teljesültek, csak az utóbbi három-négy évben sikerült kifelé indulni a gödörből. Hosszú távra kell tervezni, nem lehet rángatni a kormányt.”

Szakmai válaszok politikai támadásra

Az új kormányról, a miniszterelnöki székfoglalóról és az ellenzéki magatartásról is beszélt lapunknak nyilatkozva, az elmúlt hét eseményeit elemezve Kiszelly Zoltán politológus. Új szakasz kezdődik a kormányzásban, a miniszterek fele szakpolitikus, akik inkább a szakmai szempontokat tartják elsődlegesnek - nyilatkozta lapunknak Kiszelly Zoltán politológus. Kifejtette, főként olyan területekről van szó, melyeket kritika ért az ellenzék részéről.

Betonkolosszus

Orbán lázálma.

A miniszterelnök és kormánya elképesztő mértékben önti az állami milliárdokat a magyar labdarúgás feneketlennek tűnő kútjába, mit sem törődve azzal, hogy a többség ezt már nem nézi jó szemmel – így a Népszava Online.

„Kézzel fogható eredmény egyelőre csak az a sok-sok betonkolosszus, amely többnyire üresen tátong a magyar bajnokikon. A Publicus Intézet friss adatai szerint a magyar választók 72 százaléka, vagyis majdnem háromnegyede szerint az elmúlt évek állami támogatásainak hatására nem javult a magyar labdarúgás színvonala – ami a válogatott Andorra és Luxemburg elleni vereségeit, illetve a nemzetközi porondon már nyáron elhasaló klubokat látva nem meglepetés. A legderűlátóbbak természetesen a Fidesz-szimpatizánsok, de még a körükben is kétszer annyian vannak (55-27 az arány), akik közpénz-milliárdok ide vagy oda, nem látnak semmi fejlődést.”

Torkig van Orbán álmával az átlagmagyar

„Az biztos, hogy a profi labdarúgásra nem szabad költségvetési pénzt költeni." Egy mondat, amely a Publicus Intézet legfrissebb, a Vasárnapi Hírek megbízásából készített kutatása szerint a magyarok mintegy 80 százalékának véleményét tükrözi. Az idézet viszont valójában Orbán Viktortól származik, aki még 2010 elején, a miniszterelnöki székbe készülve fogalmazott így.

Bábozás

Szakadhat a szélsőjobb.

Az Origo.hu elemzése szerint a Vona Gábor politikájával szemben kialakuló komoly protest hangulat ellenére a radikálisok sincsenek könnyű helyzetben: ha nem akarják maradék hitelességüket elveszteni, akkor otthagyják a Jobbikot Sneider Tamás elnökké választása után.

„Több jobbikos politikussal is beszélgettünk a kongresszust megelőzően, akik egységesen azt mondták, hogy az egykori szkinhed előtérbe tolása azért is érthetetlen, mert szerintük nem eléggé karizmatikus ahhoz, hogy a 'legnagyobb ellenzéki pártot' vezesse. Úgy látják, hogy ő csak egy báb, és valójában a háttérből Vona és a korábban a zsidó képviselőket listázni akaró Gyöngyösi Márton elnökhelyettes és frakcióvezető irányít.”

Nincs más esélyük a radikálisoknak, mint otthagyni a Jobbikot

A párt számára a létező legrosszabb forgatókönyv valósult meg az egykori szkinhed, Sneider Tamás elnökké válásával, akit éppen hogy csak megválasztottak. A kongresszusi eredmény komoly figyelmeztető jel a Vona Gábor-féle néppárti szárnynak, közel sem egyértelmű a párttagok akarata.

Megmondó

Újjáalapított Európa.

Bertrand Mathieu, a legismertebb francia alkotmányjogász a Hirado.hu cikkében arról beszél, ha az európai identitást szeretnénk erősíteni, akkor több Európára lenne szükség, de olyan Európára, amely megérti és tiszteletben tartja a nemzeti identitásokat.

„A nemzetek Európájára van szükség, de olyanra, amely mind Európát, mind a nemzeteket erősíti – hangsúlyozta. Úgy véli, rendkívül fontos lenne a jogköröket tisztázni: mi az unió feladata, mi a nemzeteké. Lényeges lenne azokat is meghatározni, mik a közös európai értékek, mik a nemzeti értékek. Fontos lenne azonban, hogy Európa ne akarjon mindent a nemzetek helyett megmondani – tette hozzá. A professzor úgy véli, újjá kell alapítani Európát, de minél előbb, mert a nép lassan elutasítja azt. Ezt pedig a nemzetek tiszteletben tartásával kell véghezvinni. Bertrand Mathieu szerint a jövő évi uniós választásokon megerősödhetnek az Európa-ellenes táborok.”

A jog a demokrácia ellen fordulhat

Budapesten mutatta be új könyvét Bertrand Mathieu, a legismertebb francia alkotmányjogász. A professzorral a Kossuth Rádió Európai Idő című műsora készített interjút. A jog természetesen alapfeltétele a jogállamiságnak, így a demokráciának is, sok esetben azonban azt látjuk, hogy a jog csatornázza a demokratikus kifejezési formákat, azaz megakadályozhatja a népet, hogy kifejtse véleményét - mondta az interjúban a Jog a demokrácia ellen?

Hitvallás

Noncsi ajándéka.

Másfél év után újra összejött a Sarka–Hajdú família: a pár kislánya, Noncsi ugyanis elsőáldozó lett, az ünnep alkalmából pedig ismét együtt volt az egész család, beleértve Katát és Pétert – számol be róla a Lokál Online.

„Kata másfél évvel ezelőtti elköltözése óta nem volt példa arra, hogy összejött volna az egész família. Most azonban semmi nem számított, csak Noncsi, a szülők és nagyszülők pedig hosszú idő óta először voltak felhőtlenül együtt. A kislány persze gyönyörű ajándékokat is kapott, amiknek nagyon örült. Mint ilyenkor szokás, egy olyan tárggyal kedveskedett Kata és Péter, amely örök emléke lesz az elsőáldozásának. Noncsi ékszert kapott, amely mindig emlékeztetni fogja a keresztényi hitvallásra.”

Újra együtt a Sarka-Hajdú család

Másfél év után újra összejött a Sarka-Hajdú família. A pár kislánya, Noncsi ugyanis elsőáldozó lett, az ünnep alkalmából pedig ismét együtt volt az egész család: Péter, Kata, a nagyszülők és természetesen a pár gyermekei, Noncsi és Dávidka is. Hajdú Péter és Sarka Kata válása még folyamatban van, a felek mostanság békében és összhangban nevelik két gyönyörű gyermeküket.

Címkék: Aktuális, lapszemle
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/52567/pics/lead_800x600.jpg
Aktuális,lapszemle

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Blogstar kávéház

2018.05.23. 05:20
Jobbikos remegés, összekukázott baloldal, démonizált versengés, rossz alkuk, zátonyra futott szexuális kódok és döbbenetes seggfejek szerdai online lapszemlénkben.

Árokba borult egy menetrend szerinti busz a 62-es úton, sok a sérült

2018.05.22. 12:05
Árokba borult egy menetrend szerint közlekedő távolsági autóbusz a 62-es úton, Székesfehérvár közelében, Börgöndpusztánál. Az elsődleges információk …

Blogstar kávéház

2018.05.22. 03:50
A Jobbik szadeszes köntöse, az MSZP haláltusája, a kínai férfiak kínjai, egy négylábú trófeamentő és Zoltán Erika csodás újjászületése keddi online lapszemlénkben.

Vihar, eső, szél: nem lesznek kellemesek a következő napok

2018.05.21. 14:15
Elég cudar idők jönnek a következő napokban, már ami az időjárást illeti. Lesz itt minden: heves esőzés, zivatar, viharos széllökés.

Megszületett Orbán Viktor második unokája

2018.05.21. 10:55
A miniszterelnök Facebookon jelentette be a hírt.

Blogstar kávéház

2018.05.21. 00:00
Kifulladó tüntike, felpofozott Jobbik, kiröhögött Momentum, egy úszó atomerőd és a szuperszexi Zimány Linda hétfői online lapszemlénkben.

Grezsa István: A határon túl van a nemzeti aranytartalék

2018.05.20. 14:00
A Kárpátaljáért is felelős kormánybiztos a Blogstarnak adott pünkösdi interjúban meglepő kijelentéseket tesz: a 2004. december 5-i népszavazásnak voltak pozitív hozadékai …

Blogstar kávéház

2018.05.20. 03:05
Hamisított migránsbűnözés, brüsszeli kullancsstop, Sarka Kata lelki oldala, Kállay-Saunders András és Tolvai Reni örök szerelme vasárnapi online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2018.05.19. 03:55
Európa gyávasága, szoci kiüresedés, jobbikos fogalmatlanság, Weisz Fanni igenje és Stollár Fanny udvarlói szombati online lapszemlénkben.

Magyar hegymászónő ért fel az Everest csúcsára

2018.05.18. 18:45
Németh Alexandra ezzel a második magyar nő, aki a Mount Everest 8848 méterét meghódította.

Ezeket a cikkeket olvastad már?