Blogolj!

Kicsit nevetne és nagyon sírna Tisza Lajos a mai Szegeden

Május 21-e mellett május 22-ére is kiterjesztené Szeged Napját a Tisza Lajos Közéleti Egyesület, mely a Szegedet a nagy árvíz után, 1879 és 1883 között újjáépítő királyi biztosra, gróf Tisza Lajosra emlékezett.

Fotók: Gémes Sándor

Névadója, gróf Tisza Lajos, a Szegedet a nagy árvíz után újjáépítő királyi biztosra emlékezett kedden Fadrusz János Széchenyi téri szobránál a Tisza Lajos Közéleti Egyesület. 1879-ben Szeged súlyos árat fizetett azért, hogy az ország előtt világossá váljanak a Tisza-szabályozással kapcsolatos megoldatlan problémák. A napfény városában a víz volt az úr: a március 12-én betörő, 165 halálos áldozatot követelő gyilkos áradat a lakóépületek 95(!) százalékát is elpusztította.

Az uralkodó, Ferenc József 1879. március 17-én szemlét tett a romok között, és megígérte: Szeged szebb lesz, mint volt. Bő két hónappal később, május 22-én az 1879. XX. törvénycikk rendelkezett arról, hogy királyi biztos és mellette tizenkét tagú tanács irányítja a talpra állítást. Sokan, köztük Mikszáth Kálmán és Kossuth Lajos is támadták Tisza Kálmán miniszterelnököt, hogy öccsét, Lajost bízta meg a feladattal, de a teljhatalmú királyi biztos a következő hónapok és évek munkájával elhallgattatta a kétkedőket.

Az ünnepségen elhangzott: Tisza Lajos kora legjobb műszaki és városrendezési elveit valósította meg a városban, utat adva az európai eklektikának és a szecessziónak. A szigorú és nagy tekintélyű politikusnak döntő szerepe volt abban, hogy megszületett az új Szeged. A királyi biztos építkezését méltató Schulcz Péter, a Csongrád Megyei Építészkamara elnöke úgy fogalmazott: Tisza Lajos európai szintű csapatával egy európai szintű központot hozott létre, mely sugárutas, körutas szerkezetével, fantasztikus belvárosával, Szeged első (az ország harmadik) épített közúti hídjával és a még modern kor pusztítása elől még megmenekülő, hellyel-közzel fellelhető napsugaras házaival őrzi a 19. század emlékeit. Mint mondta,

a város végre ráébredhetne, hogy a gróf által megálmodott városszerkezethez kellene igazítani a jelen beruházásait, és a Tiszát zöld főutcaként fejleszthetné.

Juhász András református esperes arra hívta fel a több mint félszáz ünneplő figyelmét: érdemes lenne tanulni a 19. századi politikai kultúrából, és példaként tekinteni rá, miként követte meg a tetteivel bizonyító Tisza Lajost Kossuth és Mikszáth is.

Bartha László, a Tisza Lajos Közéleti Egyesület elnöke bejelentette: egyesületük – a Csongrád Megyei Építészkamara és a Csongrádi Református Egyházmegye támogatásával – azt kezdeményezi a városi közgyűlésnél, hogy

Szeged Napját 2019-től május 21-e mellett május 22-ére is terjessze ki.

A város 1719. május 21-én kapott címert, ami kiemelkedő esemény a történetében, de az ötletgazda civil szervezet szerint legalább ilyen fontos dátum 1879. május 22-e mint az újjászületés kezdete, ezért bíznak a városatyák bölcsességében.

Az elnök szerint egyébként

Tisza Lajos egyik szeme nevetne, a másik nagyon sírna, ha végigsétálna a mai Szegeden.

Büszke lenne rá, hogy szinte ugyanúgy állnak azok az épületek, melyek neki köszönhetően nőttek ki a földből 1879 és 1883 között. Szomorúsággal töltené el, hogy míg neki a lelkeket is sikerült új reménnyel táplálnia, addig a mai szegedieken egyre inkább erőt vett a reménytelenség, hiszen a városban mintha megállt volna az idő.

Gyökeres változásra és valódi fejlődésre van szükség, így például 2032-ig 10 ezer új elsődleges munkahelyre. Nem szabad, hogy miként egykor a természeti elemek, úgy ma a tudatlanság és az értelmetlen viszálykodás temesse maga alá a települést. Az egyesület Tisza Lajos örököseként a jövő építése érdekében mindenkivel össze akar fogni, aki szereti Szegedet, és tenni akar érte – hangzott el.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/52978/pics/lead_800x600.jpg
nagy árvíz,Szeged,Tisza,Tisza Lajos,Tisza Lajos Közéleti Egyesület

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Szabó Bálint: Márki-Zay egy lufi, ami hamarosan kidurran

2018.04.21. 06:30
Mialatt szavakban üldözi a korrupciót a hódmezővásárhelyi polgármester, a kezéhez korrupciós pénz tapad – állítja a K'Art-ügy károsultjainak képviselője. Szabó Bálint …

Tízmilliárdos beruházás eredményeként valósul meg a Szegedi ifjúsági Centrum

2018.04.10. 11:30
Mintegy 10 milliárd forint költségvetési támogatást biztosít a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Szegedi Ifjúsági Centrum …

Május végéig jelentkezhetnek a Dél-Alföld legnagyobb csődbűntettének károsultjai

2018.03.29. 04:15
Már 690 millió forintot fizetett ki a szocialistákhoz kötődő gazdasági bűncselekmény, a Szeviép-ügy károsultjainak a …

Tizenkét sérült egy szegedi trolibalesetben

2018.03.08. 12:00
Tízen könnyen, ketten pedig súlyosan megsérültek abban a balesetben, amelyben egy troli és egy személygépkocsi ütközött Szeged egyik legforgalmasabb sugárútján.

„A mai napig nem hevertük ki a SZEVIÉP  »jótékony« megrendelését”

2018.03.07. 20:50
Az első tucat SZEVIÉP-károsult szerdán benyújtotta a kárigényét. Az érintett 433 alvállalkozóból csupán alig több mint 100 bírt talpon maradni …

A hónap végéig várják a SZEVIÉP-ügy károsultjait a kormányablakok

2018.03.06. 16:05
2018. március 5-én jelent meg az a kormányrendelet, amely alapján az állam kártalanítja a SZEVIÉP Zrt. alvállalkozóit.

Járdán gázolt halálra egy gyalogost a szegedi sofőr

2018.02.13. 10:20
Vádat emelt a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség azzal a tehergépkocsit vezető férfival szemben, aki 2017 áprilisában Szegeden villamossal ütközve egy gyalogos halálát okozta.

Tárgyalása közben vezettek el egy ügyvédet Szegeden

2018.01.31. 19:35
Szerda délelőtt tárgyalása közben vittek el egy védőügyvédet a Szegedi Törvényszékről - a hírt a Szegedi Törvényszék közölte.

Rástartoltak a választásokra a hazai pártok

2018.01.13. 17:05
Az ellenzék és a kormánypárt is készül a választásokra. A Fidesz a régóta várt szegedi jelöltjét nevezte meg, Vona Gábor szakállat növesztett, az Együtt pedig Szigetvárit fogadta el …

Szegedi villamoson verekedett a részeg román

2018.01.11. 13:45
Vádat emelt a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség azzal a román férfival szemben, aki tavaly nyáron ittas állapotban bántalmazott egy villamoson utazó nőt.

Ezeket a cikkeket olvastad már?