Blogolj!

Trianon koldusai

A Trianoni békediktátum miatt a 325 ezer 411 négyzetkilométeres  Magyar Királyság elveszítette területének több mint kétharmadát, 92 ezer 963-ra csökkent. Lakosságának több mint a felét csatolták el, így az 1910-ben még majdnem 21 milliós ország lakossága alig több mint 7 és fél millióra esett vissza. Ezt azért tudnod kell. Csak soha, sehol ne mondd senkinek – nézett rám apám azon a június 4-én, amikor úgy vélte, kinőttem már a rövidnadrágból, ésszel felfoghatom, hogyan zúztak szét egy országot. Meg aztán az általános iskola 8. osztályába lépve úgyis tanulok majd talán Trianonról.

Sokáig valóban nem beszéltem erről idegenek előtt. De egyetemistaként hallgattam a szegedi Búza kocsmában játszó vak tangóharmonikás hangját, aki édes Erdélyről, Kolozsvárról, zúgó négy folyóról énekelt „irredenta dalokat”. És amikor azt súgta fülébe egy politikai ügyekben kutakodó nyomozó, hogy ezért még nagyon rosszul járhat ám, ő csak a fekete üreget rejtő szemhéjára borította tenyerét, és a hang felé fordulva visszakérdezett: ennél is rosszabbul? Majd harsányan felnevetett.

Apám a Felvidékről, Kárpátaljáról, hallva nem tudott nevetni. Csak  mesélt a Latorca folyó sétára csábító partjáról, munkácsi várról, kassai dómról, Rákóczi fejedelem sírjáról, miután ráérzett: egy kamasznak mit sem mondanak négyzetkilométerek és milliós számok. És mesélt szülőfalujáról, a Csaphoz közeli Szürtéről, ahol 1919. március 1-jén a területet foglaló cseh katonaság orvosa segítette a világra, szép és boldog életet kívánva Bátyi Ferenc és Fedor Johanna gyermekének. És mesélt apjáról, akit az elcsatolás után azért bocsátottak el vasúti felügyelői állásából, mert nem beszélte az „elvárható szinten” a cseh nyelvet. Mesélt persze Kassáról is, amit egyszer csak Kosicének kellett szólítani, meg Pozsony/Bratislaváról, ahova diákként elvetődve  megismerte, milyen is a hazafias lendülettel adott szlovák pofon, mert hogy magyarul merészelt magyarral beszélni. És mesélt arról is, amikor a második világégés után éjjel futva menekültek Munkácsról, mert híre érkezett: ruszki föld lesz ez már, nem is csehszlovák, Sztálin fog itt öletni, gulágra hurcoltatni.

De erről soha, sehol, senkiknek – ismételgette apám, hajam simogatva, majd vásznat tett a festőállványára, és hegyeket festett, mindig csak hegyeket, Kárpátokat idéző hegyi tájakat Szegeden. Egy olyan városban, ahol egy szánkódomb is megmászhatatlan akadálynak tűnt.

És most azon gondolkodom, hány családban simogatták így a gyerek fejét Erdélyből, Felvidékről, Délvidékről, a Partiumból érkezettek. És hány könyvtár telne meg, ha egyszer minden elhallgatott „trianonos szó” kötetbe kerülne? Ha megszólalna mindenki, aki földjéről elűzve évekig vasúti vagonokban, Trianon koldusaként, elrabolt javait siratva remélt szebb jövőt magának? És hány ember vonulna végig Budapest utcáin, ha életre kelne az összes olyan földet művelő, gyár kürtszavára munkába induló, gyereket tanító, gyógyító, öltöztető, étellel kínáló, idegenbe szakított magyar, aki mit sem tehetett első világháborúról, fegyvert idegenre soha nem emelt, mégis élete végéig érezte, hogy bőrét szennyezi a beleégetett jel. A bélyeg, amire azt írták: hazátlan idegen.

Miközben azt kérdezték tőle: ugyan, meddig akar még Trianon miatt siránkozni?

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/53567/pics/lead_800x600.jpg

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Kötelező és mégis jó - Közel félmillió vállalkozás regisztrált már Cégkapura

2018.06.19. 16:15
A 2018. január elején indult Cégkapu szolgáltatást már 458 ezer cég használja. 2018. június elejéig több mint 600 ezer …

Sokba kerülhet a bevándorlás támogatása

2018.06.19. 15:20
A kormány javaslata szerint bevándorlási különadót kellene fizetnie minden bevándorlást segítő szervezeteknek. Az adó tervezett mértéke 25 százalék.

Elek Csaba: A frissen végzett villanyszerelőkért is sorban állnak a cégek

2018.06.19. 07:05
A BKIK nélkül szinte nem kerülhet ki új szakember a budapesti munkaerőpiacra, mert a vizsgabizottságok munkája nélkül senki nem válhat szakemberré.

Blogstar kávéház

2018.06.19. 03:55
Soros boldogsága, az EU fáradtsága, jobbikos balkanyar, szocialista személyeskedés és egy hajlíthatatlan hercegi fémfeleség keddi online lapszemlénkben.

Földváryné Kiss Réka: A Nyugat máig utópiaként kezeli a kommunizmust

2018.06.18. 07:15
A Kádár-rendszer kegyetlen mítoszteremtéséről, elfojtott és egészséges nemzeti emlékezetről, az ügynöklistákban rejtőző igazságokról és …

Blogstar kávéház

2018.06.18. 05:15
Szoci sorvadás, jobbikos hasadás, piti protokollbakik, őfelsége mosolya, a Balaton illata és Felcsút fityisze hétindító online lapszemlénkben.

Tóth Bertalan lenyomta Mesterházyt, ő lett az MSZP elnöke

2018.06.17. 14:35
Tóth Bertalan frakcióvezetőt választották az MSZP új elnökének a párt tisztújító kongresszusán a volt elnök,  Mesterházy Attila ellenében. 

Egy nap, ami csak az apákról szól

2018.06.17. 09:25
Ugyan még nem olyan elterjedt, mint az anyák napja, de hazánkban is egyre jobban beépül a köztudatba, hogy  június harmadik vasárnapja az bizony az apák napja.

Blogstar kávéház

2018.06.17. 04:35
Trump titkos stratégiája, a bevándorlás új korszaka, rejtélyes szocialista bál, a gitárzene halála és Nyári Dia csábító gömbölyödése vasárnapi online lapszemlénkben.

A bevándorlás mentén reped az EU

2018.06.16. 20:10
Az olaszok nem kérnek a bevándorlóhajókból, a spanyolok után most a franciák is segítő kezet nyújtanak a migránsoknak. Németországban egymásnak esett a CDU és a CSU. Robbanásközeli állapotban az európai közösség …

Ezeket a cikkeket olvastad már?