Blogolj!

Leszedik Pálinkást az innovációs csúcsszerv éléről

Az akadémikusról korábban Bayer Zsolt is úgy fogalmazott itt a Blogstaron, hogy ő volt „a magyar hangja az Orbán-ellenes tudományos elitnek.” Azért is sokan bírálták, mert a gazdaság modernizációja helyett inkább az alapkutatásokat támogatta.

A 24.hu egyelőre senki által meg nem cáfolt értesülései szerint rövid úton leváltja a kormány Pálinkás József akadémikust az innovációs csúcsszerv éléről. A hírportál úgy tudja, még júniusban el kell hagynia a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) elnöki székét az első Orbán-kormány oktatási miniszterének, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnökének. Hozzáteszik, tényként kezelhető, hogy Palkovics László innovációs és technológiai miniszter új embert nevez ki a közel 100 milliárd forintos éves fejlesztési keret felett diszponáló hivatal élére.

Az előző ciklusban még az NKFI volt a magyar innováció csúcsszerve, de az már korábban világossá vált, hogy Orbán Viktor miniszterelnök nem elégedett a teljesítményével. A Fidesz újabb kétharmados választási győzelme után újra felmerült az igény, hogy az innováció egy önálló minisztérium hatáskörébe kerüljön.

A számos fejlesztési területet összefogó új innovációs tárca létrejöttével a helyzet jelentősen megváltozott, és miután kiderült, hogy Palkovics személyesen – államtitkár közbeiktatása nélkül – kívánja felügyelni a területet, csak idő kérdése volt a személycsere – fogalmaz a 24.hu.

Pálinkás József 2015 óta tölti be az NKFI vezetői posztját, ám az utóbbi időben nyíltan szembekerült a polgári kormányzattal. Bayer Zsolt a választás után itt a Blogstaron megjelent posztjában egyenesen az „Orbán-ellenes tudományos elit magyar hangjának” titulálta az akadémikust.

Pálinkás volt a magyar hangja az Orbán-ellenes tudományos elitnek

A Fidesz elsöprő választási győzelme után újra felmerült az igény, hogy az innováció egy önálló minisztérium hatáskörébe kerüljön. Jelenleg ezt a feladatot a miniszterelnökség alá tartozó Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal látja el, amelynek elnöke Pálinkás József akadémikus. A magyar gazdaság modernizációja és továbbfejlődése szempontjából kulcsfontosságú terület kiemelt szerepe aligha vitatható.

Bayer a PestiSrácok.hu cikkét is idézte, mely arra mutatott rá, hogy a tavalyi CEU-botrány idején Pálinkás „nyíltan szembefordult a kormánnyal”, amennyiben nyilvánosan megvédte a Soros György által alapított egyetemet, és azt is mondta, hogy a kormányzat intézkedései az egyetemi és akadémiai közösség egy részében – jelentős részében – nem találtak olyan fogadtatásra, amelyet pozitívnak nevezhetnék.

Azért is sokan bírálták az akadémikust kormányzati körökből, mert az NKFI elnökeként ugyan 1000 milliárd forint támogatást irányított a gazdasági- és a tudományos élet szereplőinek, ám főleg az akadémiai köröknek, amelyek az elnyert pénzekből alapkutatásokat finanszíroztak. Így a gazdaság modernizációjára értelemszerűen kevesebb pénz jutott. Történt mindez akkor, amikor a munkaerőhiány és a világpiaci kihívások (például a robotika és az informatika szédületes fejlődése) új feladatok elé állítják a magyar vállalatokat...

1
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/53622/pics/lead_800x600.jpg
gazdaság,gazdaságpolitika,innováció,kutatás,Pálinkás József,Palkovics László,tudomány
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2018-06-05 21:12:05
Valószínűleg már hamarabb kellett volna váltani !!!!
Válaszolok

Hasonló bejegyzések a témában

Müller Cecília: Lecsengőben van a járvány első hulláma Magyarországon

2020.05.29. 11:50
Az Operatív Törzs ma is megtartotta szokásos online sajtótájékoztatóját a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban. Ezúttal Bodó Sándor, az …

Orbán Viktor Donald Trumppal tárgyalt

2020.05.06. 21:00
A koronavírus-járványról is egyeztetett telefonon a magyar miniszterelnök és az amerikai elnök!

Varga Judit odavágott a németeknek: „Magyarország démonizálása tévút”

2020.04.27. 05:00
Felvilágosító dolgozatot közölt a magyar igazságügyi miniszter.

Orbán Viktor: minden eddiginél fontosabb a V4-ek egysége

2020.04.22. 17:25
Csütörtökön lesz az EU-csúcs, ennek előkészítéseként pedig Orbán Viktor megbeszélést folytatott az Európai Tanács elnökével még szerda délelőtt, majd ezt követte a …

Palkovics: az állam 3 hónapig 70 százalékban átvállalja a munkabéreket

2020.04.07. 15:35
A kormány döntésének értelmében nyelvvizsga nélkül is megkapják a hallgatók a diplomájukat.

Megdöbbentő az ellenzék viselkedése a járvány alatt

2020.04.06. 19:25
Egészen megdöbbentő az ellenzék viselkedése, amit a koronavírus-járvány alatt tanúsít.

Orbán Viktor bejelentette a kormány gazdaságvédelmi akciótervét

2020.04.06. 12:15
A cél az, hogy amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyi munkahelyet hozzunk létre - mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn.

Gulyás Gergely: 663 milliárd forint kerül a járványügyi alapba

2020.04.04. 12:45
A koronavírus-járvány elleni védekezési alapba 663 milliárd forintot biztosít a kormány, abba be kell fizetni az idei párttámogatások 50 százalékát, a …

Orbán: minden egészségügyi dolgozó 500 ezer forint pluszjuttatást kap

2020.04.03. 07:55
A magyar kormány holnap mutatja be a járványügyi alapot és akciótervet.

A kormány meghosszabbította a veszélyhelyzeti intézkedéseket

2020.03.31. 16:35
A kormány az Országgyűléstől kapott hétfői felhatalmazása alapján elrendelte a március 11-én kihirdetett veszélyhelyzettel összefüggő rendkívüli intézkedések …

Ezeket a cikkeket olvastad már?