Blogolj!

Leszedik Pálinkást az innovációs csúcsszerv éléről

Az akadémikusról korábban Bayer Zsolt is úgy fogalmazott itt a Blogstaron, hogy ő volt „a magyar hangja az Orbán-ellenes tudományos elitnek.” Azért is sokan bírálták, mert a gazdaság modernizációja helyett inkább az alapkutatásokat támogatta.

A 24.hu egyelőre senki által meg nem cáfolt értesülései szerint rövid úton leváltja a kormány Pálinkás József akadémikust az innovációs csúcsszerv éléről. A hírportál úgy tudja, még júniusban el kell hagynia a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) elnöki székét az első Orbán-kormány oktatási miniszterének, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnökének. Hozzáteszik, tényként kezelhető, hogy Palkovics László innovációs és technológiai miniszter új embert nevez ki a közel 100 milliárd forintos éves fejlesztési keret felett diszponáló hivatal élére.

Az előző ciklusban még az NKFI volt a magyar innováció csúcsszerve, de az már korábban világossá vált, hogy Orbán Viktor miniszterelnök nem elégedett a teljesítményével. A Fidesz újabb kétharmados választási győzelme után újra felmerült az igény, hogy az innováció egy önálló minisztérium hatáskörébe kerüljön.

A számos fejlesztési területet összefogó új innovációs tárca létrejöttével a helyzet jelentősen megváltozott, és miután kiderült, hogy Palkovics személyesen – államtitkár közbeiktatása nélkül – kívánja felügyelni a területet, csak idő kérdése volt a személycsere – fogalmaz a 24.hu.

Pálinkás József 2015 óta tölti be az NKFI vezetői posztját, ám az utóbbi időben nyíltan szembekerült a polgári kormányzattal. Bayer Zsolt a választás után itt a Blogstaron megjelent posztjában egyenesen az „Orbán-ellenes tudományos elit magyar hangjának” titulálta az akadémikust.

Pálinkás volt a magyar hangja az Orbán-ellenes tudományos elitnek

A Fidesz elsöprő választási győzelme után újra felmerült az igény, hogy az innováció egy önálló minisztérium hatáskörébe kerüljön. Jelenleg ezt a feladatot a miniszterelnökség alá tartozó Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal látja el, amelynek elnöke Pálinkás József akadémikus. A magyar gazdaság modernizációja és továbbfejlődése szempontjából kulcsfontosságú terület kiemelt szerepe aligha vitatható.

Bayer a PestiSrácok.hu cikkét is idézte, mely arra mutatott rá, hogy a tavalyi CEU-botrány idején Pálinkás „nyíltan szembefordult a kormánnyal”, amennyiben nyilvánosan megvédte a Soros György által alapított egyetemet, és azt is mondta, hogy a kormányzat intézkedései az egyetemi és akadémiai közösség egy részében – jelentős részében – nem találtak olyan fogadtatásra, amelyet pozitívnak nevezhetnék.

Azért is sokan bírálták az akadémikust kormányzati körökből, mert az NKFI elnökeként ugyan 1000 milliárd forint támogatást irányított a gazdasági- és a tudományos élet szereplőinek, ám főleg az akadémiai köröknek, amelyek az elnyert pénzekből alapkutatásokat finanszíroztak. Így a gazdaság modernizációjára értelemszerűen kevesebb pénz jutott. Történt mindez akkor, amikor a munkaerőhiány és a világpiaci kihívások (például a robotika és az informatika szédületes fejlődése) új feladatok elé állítják a magyar vállalatokat...

1
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/53622/pics/lead_800x600.jpg
gazdaság,gazdaságpolitika,innováció,kutatás,Pálinkás József,Palkovics László,tudomány

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2018-06-05 21:12:05
Valószínűleg már hamarabb kellett volna váltani !!!!
Válaszolok

Hasonló bejegyzések a témában

Cseresnyés Péter: Foglalkoztatásban az EU-átlag fölött vagyunk

2018.03.06. 15:05
Látványosan csökkent a munkanélküliség Magyarországon 2010 óta, miközben a foglalkoztatás a különböző kormányzati intézkedések következtében fokozatosan nő …

Délután a tanárok tüntikéznek

2018.01.28. 10:30
Bár Palkovics László oktatási államtitkár szerint az egy hete kétórányit tüntető diákok követeléseinek jelentős része már megoldódott vagy folyamatban van, ma a Tanítanék Mozgalom készül újabb tüntetésre

Orbán: Magyarország továbbra sem fogad be egyetlen bevándorlót sem

2018.01.19. 16:25
A magyar kormány migrációs politikája változatlan: nem fogad bevándorlókat, senkit sem telepít le az országba - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök …

Orbán: ha az unió nem segít, Kínához fordulunk

2018.01.10. 18:05
Európa sorsdöntő évének nevezte 2018-at Orbán Viktor szerdán Berlinben, a legnagyobb német cégek vezetői előtt tartott előadásában. A kormányfő hangsúlyozta, hogy most kell megvédeni a …

Meglepően vagyonos a magyar!

2018.01.10. 13:05
Gondolták volna, hogy háromszor akkora vagyona van a magyaroknak, mint a lengyeleknek, és azt, hogy a posztkommunista országok között a második leggazdagabbak vagyunk?

Orbán: A közép-európai gazdasági modell példaértékű

2018.01.03. 15:05
Kétoldalú megbeszélést folytatott Budapesten a magyar és a lengyel miniszterelnök, gazdasági kérdések mellett szó esett a migrációról és az Európai Unió jövőjéről is.

Magyarország újabb támadás előtt áll!

2017.12.22. 10:35
Újabb támadás előtt áll Magyarország, mert akik kötelező betelepítési kvótát akarnak Európában, jövőre újra próbálkozni fognak, miután a decemberi uniós csúcstalálkozón erről nem született …

Orbán Viktor: Tanulnunk kell a Nyugat hibáiból

2017.12.08. 05:25
A miniszterelnök szerint a népesség keveredéséből nem szép élet lesz, hanem párhuzamos társadalmak jönnek létre, teli gyűlölettel és antiszemitizmussal, vége lesz a vallásszabadságnak, …

Orbán Viktor: Most a Kelet csillaga áll magasan

2017.11.27. 10:35
Kínai finanszírozással újítják fel a Budapest–Belgrád-vasútvonalat – ezt is bejelentette a magyar miniszterelnök Kína és 16 kelet-közép-európai ország gazdasági és kereskedelmi fórumán.

Palkovics: A magyar tanár ma is azt tanít, amit szeretne

2017.11.25. 07:50
A PISA-teszttől a NAT-ig, a lézerfizikától a hibrid népautóig – nem titok, nem kevés téma szóba került az oktatási államtitkárral folytatott beszélgetésünkben.

Ezeket a cikkeket olvastad már?