Blogolj!

Leszedik Pálinkást az innovációs csúcsszerv éléről

Az akadémikusról korábban Bayer Zsolt is úgy fogalmazott itt a Blogstaron, hogy ő volt „a magyar hangja az Orbán-ellenes tudományos elitnek.” Azért is sokan bírálták, mert a gazdaság modernizációja helyett inkább az alapkutatásokat támogatta.

A 24.hu egyelőre senki által meg nem cáfolt értesülései szerint rövid úton leváltja a kormány Pálinkás József akadémikust az innovációs csúcsszerv éléről. A hírportál úgy tudja, még júniusban el kell hagynia a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) elnöki székét az első Orbán-kormány oktatási miniszterének, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnökének. Hozzáteszik, tényként kezelhető, hogy Palkovics László innovációs és technológiai miniszter új embert nevez ki a közel 100 milliárd forintos éves fejlesztési keret felett diszponáló hivatal élére.

Az előző ciklusban még az NKFI volt a magyar innováció csúcsszerve, de az már korábban világossá vált, hogy Orbán Viktor miniszterelnök nem elégedett a teljesítményével. A Fidesz újabb kétharmados választási győzelme után újra felmerült az igény, hogy az innováció egy önálló minisztérium hatáskörébe kerüljön.

A számos fejlesztési területet összefogó új innovációs tárca létrejöttével a helyzet jelentősen megváltozott, és miután kiderült, hogy Palkovics személyesen – államtitkár közbeiktatása nélkül – kívánja felügyelni a területet, csak idő kérdése volt a személycsere – fogalmaz a 24.hu.

Pálinkás József 2015 óta tölti be az NKFI vezetői posztját, ám az utóbbi időben nyíltan szembekerült a polgári kormányzattal. Bayer Zsolt a választás után itt a Blogstaron megjelent posztjában egyenesen az „Orbán-ellenes tudományos elit magyar hangjának” titulálta az akadémikust.

Pálinkás volt a magyar hangja az Orbán-ellenes tudományos elitnek

A Fidesz elsöprő választási győzelme után újra felmerült az igény, hogy az innováció egy önálló minisztérium hatáskörébe kerüljön. Jelenleg ezt a feladatot a miniszterelnökség alá tartozó Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal látja el, amelynek elnöke Pálinkás József akadémikus. A magyar gazdaság modernizációja és továbbfejlődése szempontjából kulcsfontosságú terület kiemelt szerepe aligha vitatható.

Bayer a PestiSrácok.hu cikkét is idézte, mely arra mutatott rá, hogy a tavalyi CEU-botrány idején Pálinkás „nyíltan szembefordult a kormánnyal”, amennyiben nyilvánosan megvédte a Soros György által alapított egyetemet, és azt is mondta, hogy a kormányzat intézkedései az egyetemi és akadémiai közösség egy részében – jelentős részében – nem találtak olyan fogadtatásra, amelyet pozitívnak nevezhetnék.

Azért is sokan bírálták az akadémikust kormányzati körökből, mert az NKFI elnökeként ugyan 1000 milliárd forint támogatást irányított a gazdasági- és a tudományos élet szereplőinek, ám főleg az akadémiai köröknek, amelyek az elnyert pénzekből alapkutatásokat finanszíroztak. Így a gazdaság modernizációjára értelemszerűen kevesebb pénz jutott. Történt mindez akkor, amikor a munkaerőhiány és a világpiaci kihívások (például a robotika és az informatika szédületes fejlődése) új feladatok elé állítják a magyar vállalatokat...

1
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/53622/pics/lead_800x600.jpg
gazdaság,gazdaságpolitika,innováció,kutatás,Pálinkás József,Palkovics László,tudomány
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2018-06-05 21:12:05
Valószínűleg már hamarabb kellett volna váltani !!!!
Válaszolok

Hasonló bejegyzések a témában

Többmillió forinttal díjazza a Pénzügyminisztérium a pénzügyi tudatosság fejlesztését

2019.08.13. 16:45
Díjat hoz létre a Pénzügyminisztérium (PM) a pénzügyi tudatosság fejlesztésében kiemelkedő teljesítményt nyújtó …

Átlépte az 1500 milliárd forintot a Magyar Állampapír Plusz jegyzése

2019.08.06. 12:15
A lakosság 1510,5 milliárd forintot jegyzett a Magyar Állampapír Pluszból (MÁP+) a jegyzés június elejei indulása óta a hétfő délutáni zárásig - …

A megállapodás nélküli Brexit azonnali sokkhatást okozna a brit gazdaságban

2019.08.02. 18:10
Azonnali sokkhatást okozna a brit gazdaságban a brit európai uniós tagság megállapodás nélküli megszűnése a brit jegybank, a Bank of England …

Folyamatosan csökken a munkanélküliség Magyarországon

2019.07.16. 13:25
Az utóbbi hónapokban folytatódott az a kedvező tendencia, miszerint hónapról-hónapra egy-egy tized százalékponttal csökkent a munkanélküliségi ráta.

Kiemelkedően sikeres a Nyári diákmunka program

2019.07.12. 13:15
A Nyári diákmunka program első hetén mintegy 20 ezer diák állt munkába, ez a program hétéves történetének legmagasabb induló létszáma - mondta Varga Mihály az MTI-nek csütörtökön.

Milliók vízminőségét javíthatja a szegedi egyetem új berendezése

2019.06.25. 18:35
Az indiai Amity (Noida) Egyetemmel közösen az Szegedi Tudományegyetem kutatói olyan berendezés prototípusának kifejlesztésén dolgoznak, amely képes lehet a …

Trójai falóként csempészi a hatóanyagot az SZTE forradalmi gyógyszerhordozója

2019.06.21. 15:10
Új, a korábbinál sokkal hatékonyabb gyógyszerészeti segítséggel kezelhetik a migrént, a szélütést és a sclerosis multiplexet a Szegedi …

A Pénzügyminisztérium 3,6 milliárd forinttal támogatja az idei diákmunka programot

2019.06.18. 12:55
Számítások szerint a július 1. és augusztus 30. közötti diákmunka programon mintegy 30 ezer diák vesz részt a tavalyi 29 ezerrel …

Eredményes és népszerű a Magyar Állampapír Plusz

2019.06.12. 13:40
Az új állampapírból több mint 500 milliárd forintot vásároltak egyetlen hét alatt, ez minden idők legmagasabb egyhetes forgalmi adata a piacon - tájékoztatta Varga Mihály az MTI-t.

A kormány benyújtotta a családok támogatásának költségvetését

2019.06.04. 15:40
Segítség és biztonságnyújtás a gyermeket nevelő családoknak.

Ezeket a cikkeket olvastad már?