Blogolj!

Trócsányi László személyesen semmisítette meg a fake news-okat

Párizsi nagykövetsége idején az antiszemitizmus hamis vádjával és a kettős állampolgárság megadását övező értetlenséggel is meg kellett küzdenie. Felvette a kesztyűt, ha kellett, határozottan, ha kellett, humorral kezelte a kritikus helyzeteket. Az igazságügyi miniszter Szegeden mutatta be új könyvét.

Fotó: Magyar Idők

Alkotmánybíróként 2007 és 2010 között remek tandemet alkotott a taláros testület elnökével, szegedi egyetemi professzortársával, Paczolay Péterrel, ám a Fidesz 2010-es kétharmados választási győzelmét követően olyan felkérését és lehetőséget kapott, melyet nem akart visszautasítani. Így kezdte a 89. Ünnepi Könyvhéten rendezett szegedi könyvbemutatóját Trócsányi László jelenlegi igazságügyi miniszter.

A párizsi nagykövetségre – úgy is, mint 2000 és 2004 közötti brüsszeli és luxemburgi nagykövet – komoly kihívásként tekintett, hiszen tudta, hogy Franciaország meghatározó szerepet tölt be az uniós folyamatok alakításában, másrészt azzal is tisztában volt, hogy „főnöke” – ugyancsak szegedi egyetemi professzortárs – Martonyi János külügyminiszter egy frankofón beállítottságú européer, akinek a számára ez az államközi kapcsolat kiemelt jelentőséggel bír.

– Franciaország nem könnyű terep. Szemben például a komoly történelmi gyökerekkel rendelkező magyar–német kapcsolatokra a magyar–francia viszony viharos előéletű, sok előítélettel tarkított mindkét fél részéről. Mi, magyarok hajlamosak vagyunk csigaevőknek titulálni a gallokat, vagy csak Trianonnal azonosítani a francia nemzetet, ugyanakkor neves művészeink imádták és imádják Párizst. Szóval a vonzások és a taszítások egyszerre vannak jelen a két nemzet relációjában. Azt is el kell ismerni, hogy a franciák szűkös és gyenge tudással rendelkeznek Magyarországról. A kommunizmus negyven éve e tekintetben is olyan szakadékot alakított ki, melyet nem volt könnyű áthidalni, de úgy érzem, mára sokat javult a helyzet, egyrészt a sziszifuszi építkezésünknek, másrészt annak is köszönhetően, hogy rengeteg francia fiatal érkezik Magyarországra

– magyarázta el az igazságügyi miniszter, miért tekintették sokan a párizsi szerepvállalását egyfajta „mission imposslible”-nek.

Trócsányi Lászlót tehát nem érte váratlanul és készületlenül, hogy a francia politikai elit egy része és a liberális sajtó vagy szóba sem akart vele állni, vagy hamis híresztelésekkel, vádakkal támadta a magyar polgári kormányt. Páros lábbal szálltak az új alaptörvénybe, azt állították, Magyarországon nem érvényesül a jogállamiság, annál inkább tombol az antiszemitizmus, a határon túli magyarok történelmi sebeire gyógyírként szolgáló kettős állampolgárság pedig egyenesen kiverte a biztosítékot.

De hogy lehetett kezelni az elutasítást, a kigúnyolást, a lenézést, a mocskolódást?

– Humorral és határozottsággal. Vannak olyan harcok, melyekbe mindenképpen bele kell állnia az embernek, máskor viszont jobban teszi, ha tréfával kezeli a kritikus helyzeteket. Fontos emellett, hogy mindig, minden körülmények között párbeszédre kell törekedni. Nagykövetként arra törekedtem, hogy mindenhol ott legyek, azaz a személyes jelenlétemmel semmisítettem meg a hazánkat érintő „fake news”-okat

– mondta erről.

Elárulta, a naplóírásra Hóry András, a két világháború közötti nagykövet Bukaresttől Varsóig című könyve inspirálta. Úgy érezte, 2010-et követően a polgári kormányzással ismét történelmi időket él Magyarország, az ország külkapcsolatait tekintve pedig Párizs kiemelt központ, így a következő nemzedékeknek érdekes és hasznos visszatekintés lehet az ezekről az esztendőkről szóló személyes hangvételű összefoglalás. Ez adta az ihletet a Párizsi Napló, avagy ami a nagyköveti jelentésekből kimaradt (2010. július-2014. Június) címmel most megjelent műhöz.

A miniszter eredményes időszaknak tartja ezt a négy évet, és büszke arra, amit a nagykövetség munkatársaival közösen elért.

– Kvázi forradalom játszódott le 2010 és 2014 között a magyar politikában, hiszen új alkotmányt és új sarkalatos törvényeket fogadott el az Orbán-kormány, ezek hiteles franciaországi elmagyarázása volt a mi feladatunk. Azt is meg kellett értetnünk, hogy míg a francia egy klasszikus politikai nemzet, addig a magyarság történelmi okokból – lásd még: Trianon – egy sokkal bonyolultabb nép, melyet a maga valóságában kell tisztelni és elfogadni. A szomszédos országokban élő magyarok számára a kettős állampolgárság biztosítását 2010/11-ben nehezen élték meg a franciák, hogy úgy mondjam, le kellett nyomni a torkukon. Sokat dolgoztunk ezen az ügyön, és egy évig volt téma a kettős állampolgárság, de amint elértük az erkölcsi rehabilitációt, lekerült a napirendről, elfogadták

– emlékezett.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/53834/pics/lead_800x600.jpg
Franciaország,határon túli magyarok,kettős állampolgárság,Magyarország,Párizs,Trianon,Trócsányi László
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Orbán Viktor: itt az ideje egy újabb nemzeti konzultációnak

2020.05.29. 08:55
Nemzeti konzultáció kezdődik a koronavírusról és a gazdaság újraindításának intézkedéseiről - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó …

3841 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma

2020.05.29. 07:25
Újabb 25 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3841 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Újra szabad az átkelés a magyar–szlovén határon

2020.05.28. 15:30
Lecsengőben a koronavírus-járvány első hulláma, megszűntek a korlátozások.

Szabad az átjárás Magyarország és Szerbia között

2020.05.25. 10:30
Megszűntek a szigorítások a közös határszakaszon, hétfőn 10 órától korlátozás nélkül léphetik át a magyar-szerb határt a két ország állampolgárai.

3756 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma

2020.05.25. 07:05
Elhunyt újabb 5 idős krónikus beteg, így összesen 491 a koronavírus áldozatinak száma Magyarországon, de 1711-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.

A hosszú távú védekezés alapfeltétele a megfelelő mennyiségű és minőségű készlet

2020.05.24. 16:45
Szijjártó Péter szerint a hosszú távú egészségügyi védekezés alapfeltétele, hogy rendelkezésre álljanak a …

Szijjártó: Újabb könnyítés jön a szlovák-magyar határon

2020.05.21. 18:15
Szijjártó Péter beszámolója szerint újabb könnyítés jön a szlovák-magyar határon, miután a szlovák kormány csütörtöktől lehetővé tette, hogy állampolgárai a …

A sok napsütés mellett esőre is számíthatunk a hétvégén

2020.05.21. 17:15
Az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzése szerint napsütésre és esőre is egyaránt számíthatunk a hétvégén. A hajnali órákban helyenként …

Müller Cecília: A járvány lefelé menő időszakában vagyunk

2020.05.21. 12:35
Az Operatív Törzs ma is megtartozza a koronavírus-járvány legfrissebb magyarországi helyzetével kapcsolatos napi beszámolóját, melyből többek között kiderült, hogy …

3641 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma hazánkban

2020.05.21. 07:25
Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3641 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Ezeket a cikkeket olvastad már?