Blogolj!

BREAKING: túszejtés Párizsban!

Kecskés István

 

Túszejtés történt kedden Párizs belvárosában, a biztonsági erők a helyszínen vannak – közölte a prefektúra a Twitteren.

 

A francia hírtelevíziók helyszíni tudósításai szerint a túszejtő egy épületben barikádozta el magát egy belvárosi ház földszintjének belső udvarán, egy informatikai cég irodájában, azt állítva, hogy robbanószerkezet van nála és legalább két túszt ejtett. A rendőrség szerint a férfi azt közölte, hogy az iráni nagykövettel szeretne beszélni.

 

A helyzet „nagyon zavaros” a tájékoztatás szerint, a helyszínt a rendőrség elitalakulatai biztosítják, a környéket lezárták a forgalom elől.

 

Rendőrségi források szerint a férfi indítékai egyelőre ismeretlen, de a jelek nem terrortámadásra utalnak.

 

Frissítés:

 

A BFM hírtelevízió értesülése szerint a férfi délután fél négy órakor pizzafutárként érkezett a Párizs X. kerületében található Petites-Ecuries utca 45-ös számú házához, ahol benzint öntött egy férfira és arcon ütötte, mielőtt annak sikerült elmenekülnie.

Ezután a támadó bement az épület földszintjén található egyik irodába. Egyes értesülések szerint egy kifele menekülő terhes nőt is megütött.

 


A Le Monde című napilap úgy tudja, hogy a rendőrséget 4 óra előtt tíz perccel riasztottak szemtanúk, az elitalakulatok fél 5 órakor érkeztek a helyszínre, ahova a tűzoltók is nagy erőkkel vonultak ki.

A rendőrségnek sikerült kapcsolatot kialakítani a túszejtővel, s jelenleg is tárgyalnak vele. A férfi azt állítja, hogy van egy tettestársa az épületen kívül.

A rendőrség egyelőre nem tudta megerősíteni, hány ember lehet a túszejtővel, illetve az épületben, mert elképzelhető, hogy többen is elbújtak.

A túszejtő személyazonosságról semmit nem közölték a hatóságok.    

A sűrűn lakott belvárosi kerültben minden üzlet és kávéház bezárt.

  

GETTY / FRANCENEWS24

 

TWITTER / ldvll

Fotó: AP

   

  

Újabb fotók a helyszínről:

 

evakuálás, fotó: EPA / YOAN VALAT

 

Fotó: AP

 

Fotó: AP

 

FRISS HÍR:

Végetért a túszejtés Párizsban, a rendőrök előállították a túszejtőt, az akcióban senki nem sérült meg – írja az MTI.

 

A bejelentés előtt mintegy negyedórával a hírtelevíziók helyszíni közvetítése szerint a biztonsági erők mozgásából érzékelhető volt, hogy a kommandósok behatolni készülnek abba az épületbe, amelyben a túszejtő égy órával korábban elbarikádozta magát két tússzal. Lövéseket nem lehetett hallani a rövid akció alatt.

Gérard Collomb belügyminiszter a Twitteren az írta, hogy „az elkövetőt előállították és a túszok már nincsenek veszélyben”. A tárcavezető üdvözölte a rendőri erők és a tűzoltók, és mindenekelőtt a rendőrség elitalakulatának professzionalizmusát és gyors fellépését.

 

22:00:

„Az első vizsgálatok szerint egy gyenge idegzetű emberről van szó, akinek az indítékai zavarosak” - közölték rendőrségi források.

A BFM hírtelevíziók szerint a túszejtő beszélt a 2012-es toulouse-i iszlamista támadásokról, a 2001. szeptember 11-i amerikai merényletekről, és több, a közelmúltban Franciaországban történt és nagy médiavisszhangot kapott köztörvényes gyilkosságról is. 

A BFM hírtelevízió értesülése szerint a túszejtő 27 éves, marokkói állampolgárságú, büntetlen előéletű, nem szerepel a titkosszolgálatok nyilvántartásában, nem voltak terrorizmusra utaló követelései és azt kérte a rendőrségi tárgyalótól, hogy Chrisnek szólítsa.

 

A túszejtő személyazonosságról azonban semmit nem közöltek a hatóságok és azt sem erősítették meg, hogy volt-e nála fegyver.

 

A túszejtés Párizs egyik sűrűn lakott belvárosi negyedében történt, nem messze a 2015. november 13-i párizsi iszlamista merényletsorozat helyszíneitől, ahol számos bár és üzlet található. A környéket délután teljesen lezárta a rendőrség, a biztonsági kordon feloldása a rendőrségi akciót követően fokozatosan megkezdődött.

   

independent.co.uk,

express.co.uk

 

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/54021/pics/lead_800x600.jpg

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Blogstar kávéház

2018.06.22. 04:25
Globális kultúrharc, Soros mérgezése, brutális bevándorlókrízis, a Jobbik fogyása és Hosszú Katinka szakítópróbája pénteki online lapszemlénkben.

ÉLŐ: Kormányinfó

2018.06.21. 10:00
Ismét elmondja Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő, hogy mit és miért tesz a kormány.

Viharosan változik a klíma

2018.06.21. 05:45
A bőrünkön érezhetjük, hogy valami komolyan változik körülöttünk. A tél hidegebb, a nyár perzselőbb, változik a klíma. Lassan lépni kellene valamit. 

Blogstar kávéház

2018.06.21. 05:10
Európai robbanásveszély, a magyar futball megváltója, szélsebes szenzációhajhászás, Csobot Adél gömbölydedsége és Luxus Vivi mindennapi kényeztetése csütörtöki online lapszemlénkben.

Bombát találtak Budapesten az Ötvenhatosok terén, csütörtökön több házat kiürítenek

2018.06.20. 21:20
Bombát találtak építkezés közben szerdán Budapesten az Ötvenhatosok terén, csütörtök reggel az elszállítás …

Elfogadta a parlament az alaptörvény módosítását és a 'Stop Sorost'

2018.06.20. 15:35
Elfogadta az Országgyűlés az alaptörvény hetedik módosítását és a kormány "Stop Soros" törvénycsomagját is.

Az Egyesült Államok kilép az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából

2018.06.20. 08:10
Ugyanakkor a kilépés nem jelenti azt, hogy az Egyesült Államok ne tartaná be korábbi emberi jogi kötelezettségvállalásait.

Blogstar kávéház

2018.06.20. 04:10
Az európai szekularizáció árnyoldalai, a Fidesz enyhülése, éretlen celebek, megguglizott kulcskérdések, Rékasi Károly és Pikali Gerda lángolása szerdai online lapszemlénkben.

Kötelező és mégis jó - Közel félmillió vállalkozás regisztrált már Cégkapura

2018.06.19. 16:15
A 2018. január elején indult Cégkapu szolgáltatást már 458 ezer cég használja. 2018. június elejéig több mint 600 ezer …

Sokba kerülhet a bevándorlás támogatása

2018.06.19. 15:20
A kormány javaslata szerint bevándorlási különadót kellene fizetnie minden bevándorlást segítő szervezeteknek. Az adó tervezett mértéke 25 százalék.

Ezeket a cikkeket olvastad már?