Blogolj!

A bevándorlás mentén reped az EU

Az olaszok nem kérnek a bevándorlóhajókból, a spanyolok után most a franciák is segítő kezet nyújtanak a migránsoknak. Németországban egymásnak esett a CDU és a CSU. Robbanásközeli állapotban az európai közösség – mi lesz veled, unió?

Fotó: MTI

Múlt vasárnap óta tiltja ki az illegális migránsokat szállító hajókat Olaszország kikötőiből az új, bevándorlásellenes római kormány. Mindezt azzal indokolja, hogy az úgynevezett segítő hajók együttműködnek az embercsempészekkel, és elősegítik a bevándorlást Európába.

Bizonytalanság övezi az Aquarius sorsát is, mely fedélzetén több mint 600 bevándorlóval vesztegel a Földközi-tengeren. Friss hír, hogy a baloldali vezetésű spanyol kormány – mely a máltai és az olasz elutasítás után vállalta a hajó fogadását – jelezte, hogy Franciaország is felajánlotta a segítségét: a franciák készek befogadni azokat, akik hozzájuk szeretnének menni. Az Aquariust egyébként is javarészt francia segítők üzemeltetik, a hajó 629 bevándorlót vett fel a líbiai partok közelében.

Pénteken Emmanuel Macron francia elnök találkozott az új olasz miniszterelnök Giuseppe Contéval. A két fél abban egyetértett, hogy az EU menekültpolitikáját új alapokra kell helyezni, hogy a teher ne háruljon aránytalanul a déli tagállamokra, és abban is közös véleményen voltak, hogy az Európai Uniónak még Afrikában létre kell hoznia menekültügyi pontokat, hogy ezzel megszüntesse a tengeri embercsempészetet. Kiálltak az európai külső határok védelme és a belső szolidaritás megerősítése mellett is.

Az olasz miniszterelnök párizsi látogatását egyébként rendkívül éles diplomáciai vita előzte meg Párizs és Róma között a migránsügyi kérdésben. A francia elnöki hivatal közleménye cinikusnak és felelőtlennek nevezte az Aquarius kikötésének olasz (és máltai) megtagadását, erre a római külügyminisztériumba bekérették Franciaország olaszországi nagykövetét, s az olasz miniszterelnök a párizsi látogatás lemondását is fontolgatta sajtóhírek szerint.

Közben Németországban is súlyos belpolitikai válságot okoz a migrációs politika. A Merkel kancellár CDU-jával pártszövetséges CSU vezetője, Horst Seehofer azt akarja elérni, hogy Németország már a határon fordítsa vissza a migránsokat, Merkel azonban ellenáll, mert szerinte ezek a lépések EU egységét ássák alá.

Az utóbbi napok eseményei mindenesetre rávilágítanak az Európai Unióban a migrációs politika terén kialakult éles megosztottságra, és felerősítették a bevándorlási szabályok reformját sürgető hangokat. A migráció ügyek az egyik fő témája lesz az EU június végére tervezett csúcstalálkozójának. Kérdés, sikerül-e megoldást találni, hiszen a feszültségek lassan szétfeszítik a közösséget.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/54285/pics/lead_800x600.jpg
Angela Merkel,bevándorlás,Emmanuel Macron,EU,Franciaország,Giuseppe Conte,migráció,Németország,Olaszország,Soros György
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

A nemzetek Európája buktatta meg Junckert

2019.12.04. 05:40
Az Európai Bizottság előző elnöke rosszul tűrte a sokszínűséget.

Hamis határoszlopokkal vezetik félre a migránsokat

2019.12.04. 05:35
Nem ott volt az EU határa, ahol az orosz erdőben elsőre látszott...

Várhelyi Olivér felgyorsítaná a Nyugat-Balkán uniós csatlakozását

2019.12.04. 05:20
A magyar biztos szerint minél hamarabb meg kell nyitni a csatlakozási tárgyalásokat Albániával és Észak-Macedóniával.

Tovább folytatódik az iszlám térnyerés Nyugat-Európában

2019.12.02. 20:20
Olyan elkeserítő hírekről számolt be Dezső Tamás, a Migrációkutató Intézet igazgatója, miszerint folytatódik az iszlám térnyerés Nyugat-Európában, a legszerényebb …

Újra fokozódik a migránshelyzet

2019.12.01. 18:15
Németh Szilárd összehívta a Fidesz bevándorlásellenes kabinetjét, mert úgy véli, hogy ha a migránsokat „nekieresztik a magyar határnak, abból nagy baj lehet”.

Alagutakon próbálkoztak a migránsok a déli határon

2019.11.29. 09:35
A rendőrök gondoskodtak az illegális átjárók betemetéséről.

Öten meghaltak miután felborult egy migránshajó

2019.11.24. 16:25
A baleset a dél-olaszországi Lampedusánál történt. Az eltűntek keresését megnehezíti a viharos tengeri időjárás.

Tízezernyi migráns várakozik feszülten Boszniában

2019.11.23. 12:40
Áldatlan állapotok jellemzik a Balkánt, az illegális bevándorlók Nyugat felé akarnak menni.

Gyorshír: sokba került a szelfi – kórházba szállították Berlusconit!

2019.11.23. 05:45
Egy milánói magánklinikán ápolják a korábbi olasz miniszterelnököt.

Illegális bevándorlás: csatát nyertünk, nem háborút!

2019.11.23. 05:25
A kormánynak folytatnia kell a küzdelmet az illegális migráció ellen, mert a Soros-hálózat továbbra is minden erejével támogatja a bevándorlást.

Ezeket a cikkeket olvastad már?