hirdetés
Blogolj!

A bevándorlás mentén reped az EU

Az olaszok nem kérnek a bevándorlóhajókból, a spanyolok után most a franciák is segítő kezet nyújtanak a migránsoknak. Németországban egymásnak esett a CDU és a CSU. Robbanásközeli állapotban az európai közösség – mi lesz veled, unió?

Fotó: MTI

Múlt vasárnap óta tiltja ki az illegális migránsokat szállító hajókat Olaszország kikötőiből az új, bevándorlásellenes római kormány. Mindezt azzal indokolja, hogy az úgynevezett segítő hajók együttműködnek az embercsempészekkel, és elősegítik a bevándorlást Európába.

Bizonytalanság övezi az Aquarius sorsát is, mely fedélzetén több mint 600 bevándorlóval vesztegel a Földközi-tengeren. Friss hír, hogy a baloldali vezetésű spanyol kormány – mely a máltai és az olasz elutasítás után vállalta a hajó fogadását – jelezte, hogy Franciaország is felajánlotta a segítségét: a franciák készek befogadni azokat, akik hozzájuk szeretnének menni. Az Aquariust egyébként is javarészt francia segítők üzemeltetik, a hajó 629 bevándorlót vett fel a líbiai partok közelében.

Pénteken Emmanuel Macron francia elnök találkozott az új olasz miniszterelnök Giuseppe Contéval. A két fél abban egyetértett, hogy az EU menekültpolitikáját új alapokra kell helyezni, hogy a teher ne háruljon aránytalanul a déli tagállamokra, és abban is közös véleményen voltak, hogy az Európai Uniónak még Afrikában létre kell hoznia menekültügyi pontokat, hogy ezzel megszüntesse a tengeri embercsempészetet. Kiálltak az európai külső határok védelme és a belső szolidaritás megerősítése mellett is.

Az olasz miniszterelnök párizsi látogatását egyébként rendkívül éles diplomáciai vita előzte meg Párizs és Róma között a migránsügyi kérdésben. A francia elnöki hivatal közleménye cinikusnak és felelőtlennek nevezte az Aquarius kikötésének olasz (és máltai) megtagadását, erre a római külügyminisztériumba bekérették Franciaország olaszországi nagykövetét, s az olasz miniszterelnök a párizsi látogatás lemondását is fontolgatta sajtóhírek szerint.

Közben Németországban is súlyos belpolitikai válságot okoz a migrációs politika. A Merkel kancellár CDU-jával pártszövetséges CSU vezetője, Horst Seehofer azt akarja elérni, hogy Németország már a határon fordítsa vissza a migránsokat, Merkel azonban ellenáll, mert szerinte ezek a lépések EU egységét ássák alá.

Az utóbbi napok eseményei mindenesetre rávilágítanak az Európai Unióban a migrációs politika terén kialakult éles megosztottságra, és felerősítették a bevándorlási szabályok reformját sürgető hangokat. A migráció ügyek az egyik fő témája lesz az EU június végére tervezett csúcstalálkozójának. Kérdés, sikerül-e megoldást találni, hiszen a feszültségek lassan szétfeszítik a közösséget.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/54285/pics/lead_800x600.jpg
Angela Merkel,bevándorlás,Emmanuel Macron,EU,Franciaország,Giuseppe Conte,migráció,Németország,Olaszország,Soros György
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Von der Leyen fényévekre van a junckeri őrülettől

2019.07.20. 05:45
Érti és tiszteli ugyanis Kelet-Közép-Európa sajátos szempontjait és érdekeit.

Csak a katonák védhetik meg Európát a migrációs nyomástól

2019.07.20. 05:40
A népességrobbanás és az éghajlatváltozás miatt ugyanis évtizedekre meghatározza kontinensünket a bevándorlás egyre fokozódó kihívása.

A V4-ek elutasították az ngo-hajók által szállított migránsok elosztását

2019.07.18. 19:50
A bevándorláspártiak újabb kísérletet tettek az EU-tagországok belügyminisztereinek csütörtöki, informális találkozóján arra, hogy közös …

Botrány és rendbontás a francia nemzeti ünnepen

2019.07.14. 18:40
Macront kifütyülték, 152 embert őrizetbe vettek. Így tisztelgett Párizs a Bastille 1789-es ostromának évfordulóján.

Liberális csoportok segítik a randalírozó migránsokat?

2019.07.14. 05:05
A biztonságpolitikai szakértő szerint a belbiztonsági veszélyeztetettség új fázisának lehetünk tanúi Európában.

Infantilissá vált a bosszúszomjas magyar ellenzék

2019.07.14. 05:05
Elfogadhatatlan európai parlamenti viselkedéssel veszik semmibe a magyar választópolgárok döntését.

Orbán Viktor: a kormány érvényt szerzett a magyar emberek akaratának

2019.07.12. 09:25
A kormány sikerrel szerzett érvényt Brüsszelben az európai parlamenti (EP-) választáson kinyilvánított magyar akaratnak, vagyis hogy olyan vezetőket …

Magyarország és Olaszország megerősítette stratégiai szövetségét

2019.07.05. 17:05
A két ország vezetése egyetért abban, hogy az EU külső határait a szárazföldön és a tengeren is védeni kell, és bíznak benne, hogy az Európai Bizottság …

Politikai provokáció a migránshajóztatás

2019.06.30. 05:00
A bevándorlókat taxiztató szervezetek szeretnék elérni, hogy a migrációt pártoló politikai erők fellépjenek az érdekükben.

Szájer elárulta, miért lett hazánk az unió fekete báránya

2019.06.25. 05:45
A Fidesz EP-képviselője rendesen odavágott a birodalomépítő Brüsszelnek.

Ezeket a cikkeket olvastad már?