Blogolj!

A bevándorlás mentén reped az EU

Az olaszok nem kérnek a bevándorlóhajókból, a spanyolok után most a franciák is segítő kezet nyújtanak a migránsoknak. Németországban egymásnak esett a CDU és a CSU. Robbanásközeli állapotban az európai közösség – mi lesz veled, unió?

Fotó: MTI

Múlt vasárnap óta tiltja ki az illegális migránsokat szállító hajókat Olaszország kikötőiből az új, bevándorlásellenes római kormány. Mindezt azzal indokolja, hogy az úgynevezett segítő hajók együttműködnek az embercsempészekkel, és elősegítik a bevándorlást Európába.

Bizonytalanság övezi az Aquarius sorsát is, mely fedélzetén több mint 600 bevándorlóval vesztegel a Földközi-tengeren. Friss hír, hogy a baloldali vezetésű spanyol kormány – mely a máltai és az olasz elutasítás után vállalta a hajó fogadását – jelezte, hogy Franciaország is felajánlotta a segítségét: a franciák készek befogadni azokat, akik hozzájuk szeretnének menni. Az Aquariust egyébként is javarészt francia segítők üzemeltetik, a hajó 629 bevándorlót vett fel a líbiai partok közelében.

Pénteken Emmanuel Macron francia elnök találkozott az új olasz miniszterelnök Giuseppe Contéval. A két fél abban egyetértett, hogy az EU menekültpolitikáját új alapokra kell helyezni, hogy a teher ne háruljon aránytalanul a déli tagállamokra, és abban is közös véleményen voltak, hogy az Európai Uniónak még Afrikában létre kell hoznia menekültügyi pontokat, hogy ezzel megszüntesse a tengeri embercsempészetet. Kiálltak az európai külső határok védelme és a belső szolidaritás megerősítése mellett is.

Az olasz miniszterelnök párizsi látogatását egyébként rendkívül éles diplomáciai vita előzte meg Párizs és Róma között a migránsügyi kérdésben. A francia elnöki hivatal közleménye cinikusnak és felelőtlennek nevezte az Aquarius kikötésének olasz (és máltai) megtagadását, erre a római külügyminisztériumba bekérették Franciaország olaszországi nagykövetét, s az olasz miniszterelnök a párizsi látogatás lemondását is fontolgatta sajtóhírek szerint.

Közben Németországban is súlyos belpolitikai válságot okoz a migrációs politika. A Merkel kancellár CDU-jával pártszövetséges CSU vezetője, Horst Seehofer azt akarja elérni, hogy Németország már a határon fordítsa vissza a migránsokat, Merkel azonban ellenáll, mert szerinte ezek a lépések EU egységét ássák alá.

Az utóbbi napok eseményei mindenesetre rávilágítanak az Európai Unióban a migrációs politika terén kialakult éles megosztottságra, és felerősítették a bevándorlási szabályok reformját sürgető hangokat. A migráció ügyek az egyik fő témája lesz az EU június végére tervezett csúcstalálkozójának. Kérdés, sikerül-e megoldást találni, hiszen a feszültségek lassan szétfeszítik a közösséget.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/54285/pics/lead_800x600.jpg
Angela Merkel,bevándorlás,Emmanuel Macron,EU,Franciaország,Giuseppe Conte,migráció,Németország,Olaszország,Soros György
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Minden eddiginél veszélyesebb az illegális migránsok alkalmazása

2020.07.04. 05:05
A koronavírus-válság miatt bőven akad ugyanis munkanélküli az európai őslakosok között is.

Brüsszel továbbra is meghekkelné a magyar migránspolitikát

2020.06.30. 05:10
Bármennyire is kudarcos az Európai Unió bevándorláspolitikája, a balliberális körök annál jobban erőltetik. Magyarországnak résen kell lennie, ha meg akarja védeni …

Kétszáznál is több migránssal szemben intézkedtek a rendőrök a hétvégén

2020.06.29. 08:15
A jó idő beköszöntével a migráns is útra keltek, számuk pedig ismét egyre nő: csak a hétvégén 229 határsértővel szemben intézkedtek a …

Az EU-tagok többsége torkig van a kötelező kvótával

2020.06.20. 04:40
Növekvő ellenállás tapasztalható a brüsszeli betelepítési tervekkel kapcsolatban.

Orbán Salvininek: A V4 támogatja Olaszország európai megsegítését

2020.06.15. 10:45
Magyarország és a V4 támogatja az EU Olaszország megsegítését célzó terveit - írta Orbán Viktor miniszterelnök Matteo Salvininek, az olasz Liga vezetőjének.

Jövő héten kezdik kézbesíteni a nemzeti konzultációs kérdőíveket

2020.06.14. 14:05
A nemzeti konzultációs kérdőívek kézbesítése jövő héten kezdődik és várhatóan egy hónapig tart, a válaszok feladási határideje augusztus 15. - …

Orbán a V4-csúcson: fair uniós újraindítási csomagot akarunk!

2020.06.11. 15:50
A magyar miniszterelnök szerint morális problémát jelent, hogy összességében a gazdag országok több pénzt kapnának, mint a szegényebbek, ez nem maradhat így.

Csaknem háromszáz határsértőt fogtak el a hétvégén

2020.06.08. 08:10
Még a jégeső sem tartotta a vissza a migránsokat az elmúlt napokban: péntektől vasárnapig 286 határsértő ellen intézkedtek a rendőrök és katonák.

Kovács Zoltán: a nemzeti konzultáció a magyar emberek érdekeit szolgálja

2020.06.07. 11:40
A nemzeti konzultációk arról szólnak, hogy a kormány olyan jövőképet vázoljon, amely egyezik a magyarok elképzeléseivel, és az intézkedések a …

Nem hazudtolta meg magát Ujhelyi

2020.06.06. 22:10
Hiába van hétvége, a szocialisták pofázógépe nem pihen, most is jó sok marhaságot hordott össze.

Ezeket a cikkeket olvastad már?