Blogolj!

A bevándorlás mentén reped az EU

Az olaszok nem kérnek a bevándorlóhajókból, a spanyolok után most a franciák is segítő kezet nyújtanak a migránsoknak. Németországban egymásnak esett a CDU és a CSU. Robbanásközeli állapotban az európai közösség – mi lesz veled, unió?

Fotó: MTI

Múlt vasárnap óta tiltja ki az illegális migránsokat szállító hajókat Olaszország kikötőiből az új, bevándorlásellenes római kormány. Mindezt azzal indokolja, hogy az úgynevezett segítő hajók együttműködnek az embercsempészekkel, és elősegítik a bevándorlást Európába.

Bizonytalanság övezi az Aquarius sorsát is, mely fedélzetén több mint 600 bevándorlóval vesztegel a Földközi-tengeren. Friss hír, hogy a baloldali vezetésű spanyol kormány – mely a máltai és az olasz elutasítás után vállalta a hajó fogadását – jelezte, hogy Franciaország is felajánlotta a segítségét: a franciák készek befogadni azokat, akik hozzájuk szeretnének menni. Az Aquariust egyébként is javarészt francia segítők üzemeltetik, a hajó 629 bevándorlót vett fel a líbiai partok közelében.

Pénteken Emmanuel Macron francia elnök találkozott az új olasz miniszterelnök Giuseppe Contéval. A két fél abban egyetértett, hogy az EU menekültpolitikáját új alapokra kell helyezni, hogy a teher ne háruljon aránytalanul a déli tagállamokra, és abban is közös véleményen voltak, hogy az Európai Uniónak még Afrikában létre kell hoznia menekültügyi pontokat, hogy ezzel megszüntesse a tengeri embercsempészetet. Kiálltak az európai külső határok védelme és a belső szolidaritás megerősítése mellett is.

Az olasz miniszterelnök párizsi látogatását egyébként rendkívül éles diplomáciai vita előzte meg Párizs és Róma között a migránsügyi kérdésben. A francia elnöki hivatal közleménye cinikusnak és felelőtlennek nevezte az Aquarius kikötésének olasz (és máltai) megtagadását, erre a római külügyminisztériumba bekérették Franciaország olaszországi nagykövetét, s az olasz miniszterelnök a párizsi látogatás lemondását is fontolgatta sajtóhírek szerint.

Közben Németországban is súlyos belpolitikai válságot okoz a migrációs politika. A Merkel kancellár CDU-jával pártszövetséges CSU vezetője, Horst Seehofer azt akarja elérni, hogy Németország már a határon fordítsa vissza a migránsokat, Merkel azonban ellenáll, mert szerinte ezek a lépések EU egységét ássák alá.

Az utóbbi napok eseményei mindenesetre rávilágítanak az Európai Unióban a migrációs politika terén kialakult éles megosztottságra, és felerősítették a bevándorlási szabályok reformját sürgető hangokat. A migráció ügyek az egyik fő témája lesz az EU június végére tervezett csúcstalálkozójának. Kérdés, sikerül-e megoldást találni, hiszen a feszültségek lassan szétfeszítik a közösséget.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/54285/pics/lead_800x600.jpg
Angela Merkel,bevándorlás,Emmanuel Macron,EU,Franciaország,Giuseppe Conte,migráció,Németország,Olaszország,Soros György
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Saját pártja is Theresa May ellen fordult

2019.04.21. 19:35
A kormányzó brit Konzervatív Párt képviselőinek jelentős része is az új Brexit Pártra szavazna a sajátja helyett a májusi európai parlamenti választásokon - derül ki egy friss felmérésből.

Lopott videóval kampányol a magyarfóbiás Sargentini

2019.04.20. 05:55
Az ilyen bűncselekményért akár három évig terjedő szabadságvesztés járhat a magyar törvények szerint.

Magyarország mindig támogatja a bajba jutott keresztény közösségeket

2019.04.16. 15:20
Éppen ezért természetes, hogy a Notre-Dame újjáépítésében is részt vesz, erről Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter beszélt kedden …

Védelmi együttműködésről is tárgyal Szerbiában Orbán Viktor

2019.04.14. 20:00
Emellett az Alföldet érintő közös közlekedési nagyberuházások is szóba kerülnek majd a hétfői csúcstalálkozón.

Orbán: Európát nem szabad birodalommá szervezni

2019.04.14. 04:00
Az ilyen kísérletek ugyanis aláássák az Európai Unió legfontosabb vívmányait.

Konzervatív álarcban folyik a keresztény kultúra önfelszámolása

2019.04.08. 05:55
A háttérben valójában a liberalizmus gonosz aknamunkáját figyelhetjük meg.

Nem működik Európában a dzsihádisták kiszűrése?

2019.04.08. 05:50
Továbbra is előfordul, hogy terroristák kapnak menedékjogot és névtelen bankkártyát a kontinensen.

Brexit: egyéves halasztás a láthatáron?

2019.04.05. 09:25
A BBC szerint Donald Tusk, az Európai Tanács vezetőjének fejéből pattant ki a flextension gondolata. Theresa May ugyanakkor egyelőre csak június 30-áig kért haladékot. Lehet, az EP-választáson is részt …

Rendőrökre támadtak a Görögországban gyülekező migránsok

2019.04.05. 06:05
Robbanásveszélyes a helyzet: többször összecsaptak a migránsok a rendőrökkel Görögországban, a szerveződő bevándorlókaraván helyszínén.

Harmadszor is elutasította a londoni alsóház a Brexit-megállapodást

2019.03.29. 17:40
Az előző két elutasító szavazásnál jóval kisebb többséggel, de harmadszor is elutasította a londoni alsóház a brit EU-tagság megszűnésének …

Ezeket a cikkeket olvastad már?