Blogolj!

Egy nap, ami csak az apákról szól

Ugyan még nem olyan elterjedt, mint az anyák napja, de hazánkban is egyre jobban beépül a köztudatba, hogy  június harmadik vasárnapja az bizony az apák napja.

Ilyenkor azért felmerül a kérdés, hogy honnan is ered az apák megünneplése?

Nos, világszerte különböző napokon tartják az apák napját, a katolikus egyház például hagyományosan március 19-én, Szent József napján. Ilyenkor több templomban is az apai hivatás fontosságára hívják fel a figyelmet, valamint a plébánosok meg is áldják az egyházközösségükhöz tartozó édesapákat. De hogy egy másik példát is hozzunk az iszlám világban áprilisban gondolnak az apákra.

A legelterjedtebb azonban mégis a június harmadik vasárnapja, ami az Egyesült Államok azon 20. századi kezdeményezéséből ered, hogy megünnepeljék az apák hozzájárulását gyermekük életéhez. 1909-ben jutottak el oda, hogy a megemlékezés túllépje a templom kapuit,

majd jött Richard Nixon amerikai elnök, aki 1972-ben már törvénybe is iktatta az apák megünneplését. 

Miért nélkülözhetetlen az anyák mellett az apák szerepe is a gyermek életében? 

Mint tudjuk a koragyermekkor igen kritikus időszak egy gyermekek értelmi, érzelmi és társas fejlődése szempontjából. Ezt korábban még nem gondolták túl, de az Unicef Magyarország szerint ma már bizonyított tény, hogy az is nagyon fontos ebben az életszakaszban, hogy az anyák mellett az apák is ugyanúgy részt vegyenek a csöppség mindennapjaiban, legyen szó etetésről, meseolvasásról vagy akár játszásról. 

Leendő apukák figyelmébe ajánljuk, hogy szerepvállalásuk a terhesség időszakában, a szülés közben és közvetlenül azután nagymértékben megalapozza gyermekük iránti elköteleződésüket, amivel még pozitív hatást is gyakorol a gyermeke testi és lelki fejlődésére egyaránt. 

Végezetül pedig még egy "aprócska" tény: kutatások bizonyítják, hogy

ha a gyermekeknek erős kapcsolatuk van az édesapjukkal, akkor hosszú távon is jobb lesz a lelki egészségük, erősebb az önbecsülésük és még az életükkel is elégedettebbek lesznek. 

Szóval, aki ma még nem tette és van rá lehetősége, adjon egy ölelést az édesapjának, vagy ha ez nem is kivitelezhető, jelezzük valahogy, hogy gondolunk rá, hiszen igenis jár egy nap az évben, ami csak az édesapáké! 

(Borító: ndtv.com, Fotó: bubhub.com.au)

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/54294/pics/lead_800x600.jpg
Aktuális,apák napja,ünnep
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Blogstar kávéház

2020.01.20. 22:50
Macronék rémisztő migránsinváziója, a balliberális propagandamédia hallgatása, a néppárti bölcsek összhangja, a Fidesz ingadozása, Curtis és Majka lazítása online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2020.01.20. 03:20
A Fidesz hatalmas győzelme, a kapcsolati erőszak elharapózása, a polgárőrök modern hazafisága, a királyi család krízise és Eva Longoria dekoratív dekoltázsa hétfői online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2020.01.18. 21:45
A néppárti bölcsek ingadozása, a Momentum kommunistásodása, Magyar György titokzatos börtönbiznisze, a családtámogatási rendszer bővülése és Horváth Tamás lebegős szelfije online lapszemlénkben.

Holtestet találtak egy kiégett kazánházban Makón

2020.01.18. 20:50
Egy férfi holttestét találták meg egy kiégett kazánházban a tűzoltók szombaton Makón – tájékoztatta a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t.

Továbbra is marad a szmogriadó Budapesten

2020.01.18. 13:10
Bár megvan a maga romantikája a napok óta tartó ködös időnek, tudni kell, hogy ezt nem csupán a köd, hanem a szmog is okozza, így a szmogriadó továbbra is fennáll.

Kimentettek egy nőt a Dunából Budapestnél

2020.01.18. 11:05
A vízirendészeknek kellett kiemelni egy nőt a Dunából még szombat hajnalban.

Már több mint 160 ezren hagyták el a Taal-vulkán környékét, ami bármikor kitörhet

2020.01.18. 10:05
Óriási a készültség a Fülöp-szigeteken: már több mint 160 ezer lakos hagyta el a Taal-vulkán környékét, a tudósok szerint …

Ma sem szabadulunk a sűrű ködtől

2020.01.18. 06:45
Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetése szerint szombaton is folytatódik a borult, párás, ködös idő, a zárt felhőzetből ónos szitálás, hószállingózás alakulhat ki.

Blogstar kávéház

2020.01.18. 03:00
Orbán Viktor békétlen békéje, a momentumos kisasszonyok hőbörgése, az Európai Néppárt sorososodása, a 444 hamisítása és Csonka András viharos köszöntése szombati online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2020.01.17. 04:45
Karácsony Gergely zsarolása, a hálapénz mérgezése, a balliberálisok boszorkányüldözése, Magyarország tejfölösödése és Friderikusz Sándor tanácstalansága pénteki online lapszemlénkben.

Ezeket a cikkeket olvastad már?