Blogolj!

Egy nap, ami csak az apákról szól

Ugyan még nem olyan elterjedt, mint az anyák napja, de hazánkban is egyre jobban beépül a köztudatba, hogy  június harmadik vasárnapja az bizony az apák napja.

Ilyenkor azért felmerül a kérdés, hogy honnan is ered az apák megünneplése?

Nos, világszerte különböző napokon tartják az apák napját, a katolikus egyház például hagyományosan március 19-én, Szent József napján. Ilyenkor több templomban is az apai hivatás fontosságára hívják fel a figyelmet, valamint a plébánosok meg is áldják az egyházközösségükhöz tartozó édesapákat. De hogy egy másik példát is hozzunk az iszlám világban áprilisban gondolnak az apákra.

A legelterjedtebb azonban mégis a június harmadik vasárnapja, ami az Egyesült Államok azon 20. századi kezdeményezéséből ered, hogy megünnepeljék az apák hozzájárulását gyermekük életéhez. 1909-ben jutottak el oda, hogy a megemlékezés túllépje a templom kapuit,

majd jött Richard Nixon amerikai elnök, aki 1972-ben már törvénybe is iktatta az apák megünneplését. 

Miért nélkülözhetetlen az anyák mellett az apák szerepe is a gyermek életében? 

Mint tudjuk a koragyermekkor igen kritikus időszak egy gyermekek értelmi, érzelmi és társas fejlődése szempontjából. Ezt korábban még nem gondolták túl, de az Unicef Magyarország szerint ma már bizonyított tény, hogy az is nagyon fontos ebben az életszakaszban, hogy az anyák mellett az apák is ugyanúgy részt vegyenek a csöppség mindennapjaiban, legyen szó etetésről, meseolvasásról vagy akár játszásról. 

Leendő apukák figyelmébe ajánljuk, hogy szerepvállalásuk a terhesség időszakában, a szülés közben és közvetlenül azután nagymértékben megalapozza gyermekük iránti elköteleződésüket, amivel még pozitív hatást is gyakorol a gyermeke testi és lelki fejlődésére egyaránt. 

Végezetül pedig még egy "aprócska" tény: kutatások bizonyítják, hogy

ha a gyermekeknek erős kapcsolatuk van az édesapjukkal, akkor hosszú távon is jobb lesz a lelki egészségük, erősebb az önbecsülésük és még az életükkel is elégedettebbek lesznek. 

Szóval, aki ma még nem tette és van rá lehetősége, adjon egy ölelést az édesapjának, vagy ha ez nem is kivitelezhető, jelezzük valahogy, hogy gondolunk rá, hiszen igenis jár egy nap az évben, ami csak az édesapáké! 

(Borító: ndtv.com, Fotó: bubhub.com.au)

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/54294/pics/lead_800x600.jpg
Aktuális,apák napja,ünnep
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Blogstar kávéház

2020.07.10. 22:45
A német migránspolitika pálfordulása, a példamutató magyar járvány elleni védekezés, a haladó nyugat transznemű modellje, a közösségi média fenyegető veszélye és a magyar labdarúgás reménysége szombati online lapszemlénkben.

Hárommal nőtt a koronavírusos betegek száma

2020.07.10. 09:20
Ezzel 4223 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt két idős, krónikus beteg, összesen így már 593-an haltak meg, de 2941-en pedig már meggyógyultak.

Blogstar kávéház

2020.07.10. 04:05
Az Európai Unió korrupciója, a koronavírus-járvány tombolása, a radikális baloldal káoszelmélete, a székelyek második esélye és Tóth Gabi szerelmi kürtölése pénteki online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2020.07.09. 04:45
A jogállamiság különös kompromisszumai, az európai szocialisták sunnyogása, a Nemzeti Konzultáció hasítása, a Balkán gócpontosodása és Farkasházi Réka lángoló szerelme csütörtöki online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2020.07.08. 04:00
Karácsony Gergely állati hazugsága, a szélsőbal előretörése, Magyarország rejtett csodái, az innovatív kenyerek térhódítása és Ada megtervezett babaprojektje szerdai online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2020.07.07. 05:20
Soros György abortuszpártolása, az iskolaőrök elrettentése, Baranyi Krisztina boszorkányüldözése, a britek kristálytiszta részegsége és a magyar Barbie testképzavara keddi online lapszemlénkben.

Feloszlatta magát Mohács képviselő-testülete

2020.07.06. 17:15
Feloszlatta magát a mohácsi képviselő-testület, ezért legkésőbb százhúsz napon belül helyhatósági választásokat tartanak a Duna-parti városban - közölte a település jegyzője hétfőn.

Blogstar kávéház

2020.07.06. 05:10
Az olasz jobboldal szabadságharca, a gyermekorvosi ellátás megreccsenése, a hazai nyaralás biztonsága, a magyar gazdaság élénkülése és Kiszel Tünde ütős naptárfotója hétfői online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2020.07.05. 05:15
Orbán Viktor szívélyes köszöntése, a baloldali vörösbárók dőzsölése, a szélsőbaloldal randalírozása, a szabadstrandok süllyedése és Soltész Rezső várva várt visszatérése vasárnapi online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2020.07.04. 04:10
A kormányzat kultúrharca, László Imre megfutamodása, Macron arcul csapása, az Európai Unió védtelensége és Árpa Attila fülledt szexjelenete szombati online lapszemlénkben.

Ezeket a cikkeket olvastad már?