Blogolj!

Elek Csaba: A frissen végzett villanyszerelőkért is sorban állnak a cégek

A BKIK nélkül szinte nem kerülhet ki új szakember a budapesti munkaerőpiacra, mert a vizsgabizottságok munkája nélkül senki nem válhat szakemberré – hangsúlyozta portálunknak adott interjújában Elek Csaba, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara oktatási igazgatóságának főosztályvezetője. A duális képzés előnyeiről is beszélt, amely során az elméleti oktatás az iskolákban, a gyakorlati pedig élesben, üzemi körülmények között zajlik. A keresett szakmák között első helyen a vendéglátás áll, ezután jön a kereskedelem, de nagy az érdeklődés a villanyszerelők és a faipari szakemberek iránt is. Blogstar-interjú.

A közelmúltban új elnöke lett a BKIK-nak, Csoltó Gábor. Az Ön területét illetően ez jelenthet-e változást?

Hivatalba lépésem másnapján fogadott elnök úr, átbeszéltük a munkánkat, az elképzeléseinket. Nagyon örültem, hogy teljes mértékben szinkronban van a területtel kapcsolatos gondolkodásunk. Mindketten régi kamarások vagyunk, s az értékrendünk is nagyon közeli egymáshoz, ami biztató a jövőt illetően.

Mi jelenti a feladataik lényegét?

A törvény alapján a feladataink javát a duális képzés és a szakképzéssel kapcsolatos munkák jelentik. Utóbbi terén a leghétköznapibbak az OKJ-s vizsgáztatáshoz kapcsolódó feladataink. A legtöbb szakképesítés esetében – névjegyzékek alapján – a kamara tesz javaslatot a vizsgabizottság tagjaira, és a kamara által gondozott szakképesítések tekintetében az elnökére is. Budapesten egy évben 2500 vizsgabizottság elnökére és/vagy tagjaira teszünk javaslatot, függően attól, hogy a szakmagondozás területén a szakminisztériumok hogyan állapodtak meg egymással.

Vagyis a BKIK nélkül nem kerülhet ki új szakember a fővárosi munkaerőpiacra?

Aki Budapesten teszi le a komplex szakmai záróvizsgát, annak az általunk javasolt vizsgabizottsági tagok, illetve vizsgabizottsági elnök előtt kell bizonyítania a szakmai tudását (a legtöbb szakképesítés esetében). Ahhoz, hogy vizsgabizottsági tag, illetve elnök lehessen valaki, több éves - jogszabály által előírt - szakmai tapasztalattal és végzettséggel kell rendelkeznie. Mi kutatjuk fel – elsősorban a kamara tagvállalkozásai körében – a vizsgáztatókat, és segítjük a pályázatuk megírását is. Így kerülhetnek föl a névjegyzékre. Az elnöki névjegyzéket a Pest Megyei Kormányhivatal kezeli, a tagokét pedig közösen az MKIK és a Pest Megyei Kormányhivatal.

Oktatnak is szakmákat vagy csak vizsgáztatnak belőlük?

A kamara a vizsgabizottságra tesz javaslatot. A képzést a szakképző iskolák, illetve a felnőttképző intézmények végzik. A BKIK is nyilvántartott felnőttképző intézmény. Terveink között szerepel a felnőttképzési tevékenységünk kibővítése.

Ki dönt arról, hogy mely szakmákban képezzenek kevesebb fiatalt, mert nincs rájuk nagyobb számban szüksége a piacnak, illetve melyekből legyen több szakember?

Kutatások alapján mi teszünk erre javaslatot.

Budapesten nincs bánya, tehát teljesen felesleges lenne az államnak vájár-szakképesítést támogatnia a fővárosban, illetve Pest megyében. Ugyanakkor óriási az igény például asztalosra, szakácsra, eladóra, informatikusra,

így a keretszámoknak is ehhez kell igazodniuk.

Szervezik az úgynevezett szintvizsgáztatást is. Segítségét kérem: ez mit jelent?

Azok a diákok tesznek szintvizsgát, akik a nyolc általános elvégzése után bekerültek a szakközépiskolába. Az első évben kerül erre sor, amit az iskolákkal együttműködve szervezünk meg. Ezen az egyszerű gyakorlati vizsgán már lehet látni, hogy az adott diák mennyire alkalmas a választott szakma megtanulására. Éves szinten 2000 diákról van szó. A szintvizsgát sikeresen teljesítők a kilencedik évfolyam után már a nyári gyakorlatot is tanulószerződéssel, éles, üzemi körülmények között kezdhetik meg. Innentől kezdve a gyakorlati képzés végig üzemi környezetben zajlik.

A tanulószerződés hasonlít a munkaszerződéshez?

Igen. Megkötése után a diák ugyanúgy bejár a „munkahelyére” és munka közben sajátítja el a szakmai fogásokat. Onnantól kezdve az összes gyakorlati órája annál a gazdálkodó szervezetnél van, az elmélet pedig az iskolában. Budapesten öt szakképzési centrum van, illetve vannak még az alapítványi és egyházi iskolafenntartók, amelyek üzemeltetik a szakközépiskolákat és a szakgimnáziumokat. Elméletet az iskolában tanulnak, gyakorlatot pedig a valós üzemi körülmények között, élesben. Ezt követően – a sikeres vizsga letétele után – lesznek szakemberré avatva.

A tanulási idő alatt kaphatnak fizetést is a diákok?

Kaphatnak. Jogszabály határozza meg az elméleti és a gyakorlati oktatás arányát. Ez alapján határozandó meg a tanulószerződéses diákok minimális havi juttatása, amit a tanuló szorgalmát és tanulmányi eredményét figyelembe véve, fél évente emelni kell. Felső plafon nincs. Vannak cégek, amelyek kezdetben is komoly juttatást fizetnek a diákoknak, mert szeretnék kinevelni a saját szakember-utánpótlásukat. Ugyanakkor a tanulmányi idő lezárultával nincs szerződéskötési kötelezettség sem a diák, sem a cég részéről. Ha elégedettek egymással, akkor köthetnek munkaszerződést.

Budapesten melyek a legkapósabb szakmák?

A vendéglátás szakmáiból nem tudunk annyit képezni, ahány fiatal a sikeres vizsga után ne kapna munkát. Hasonló helyzet kezd kialakulni a kereskedelem és az egészségügy területén. De a cégek sorban állnak a végzős villanyszerelőkért is. És újabban a fiatal faipari szakemberek iránt is jelentős kereslet mutatkozik.

Mekkora szerepe van ebben a kamara pályaorientálási tevékenységének?

Nagy. Arra törekszünk, hogy

az általános iskola után minél több fiatal kezdjen el tovább tanulni olyan ágazatban, ahol várhatóan sikerélmények érik. Ki kell deríteni, hogy mire van affinitásuk, hiszen minden gyerek több dologra fogékony. Elmúlt az az idő, hogy a jó tanuló automatikusan gimnáziumba menjen, a rossz tanuló pedig szakmunkásnak. Meg lehet előzni a régimódi pályaválasztással előidézett több éves kínlódásokat – rosszabb esetben iskolaelhagyást –, ha a gyerekek által tényleg kedvelt irányban tanulnak tovább.

Az oktatást rendszerint szidni szokták: ilyen rossz, meg olyan rossz. A kamarában pedig sikerágazat. Miért?

Mert a munkánk országosan koordinált eljárási rend, a Szakképzési Önkormányzati Szabályzat alapján működik. A fővárosi és a megyei kamarák munkáját pedig a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara koordinálja. A rendszer stabilitásához az országos kiforrott technika is nagy mértékben hozzájárul.

Nem mellékesen a szintén nagyon sikeres Szakma Sztár Fesztivált és a Szakmák Olimpiáját is a BKIK-hoz lehet kapcsolni.

A Szakma Kiváló Tanulója verseny csúcsa a Szakma Sztár Fesztivál. Idén fővárosi 997 diák vett részt az elődöntőn, akiknek mi szerveztük az írásbeli elődöntő vizsgáját. A döntőt pedig a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, ami tavasszal volt a Hungexpón. Mi és a többi területi kamara pedig az ő kezük alá dolgoztunk. Ugyanez a helyzet a Szakmák Olimpiájával: a WorldSkills, EuroSkills versenyekkel. A következő EuroSkills verseny szeptemberben Budapesten lesz, mégpedig először egy volt szocialista országban. Ezen a vetélkedően évről évre nagyon szép eredményeket érnek el a magyar versenyzők. Ez megint országos szervezés, a Szakma Sztár Fesztivál mintájára.

A nyolc általános után a gyerekek honnan tudhatják meg, hogy pályaorientáció céljából például a kamarákhoz is fordulhatnak?

Néhány éve még mi ajánlkoztunk az iskolafenntartóknál osztályfőnöki órák tartására, szülői értekezleteken való ismeretterjesztésre. Ma már ott tartunk, hogy nem győzzük a feladatokat teljesíteni, annyi helyre hívják munkatársainkat. Vannak továbbá nagy pályaválasztási rendezvények, például a SzakMázz vagy a Mi a pálya? Pályaválasztó Fesztivál. Ezeknél hol a Kormányhivatal, hol a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal a fő szervező, hol a nyomdaipari vagy a faipari szövetségek. A BKIK a szervezésen felül úgy is segít, hogy az érdeklődő gyerekeket a helyszínre szállítja, a programokon végigvezeti őket. Azok a sikeres programok, ahol aktívan részt vehetnek a fiatalok a szakterület megismerésében, kipróbálhatnak egyes fogásokat.

És mi a helyzet a felsőoktatási szakképzés terén?

Az Oktatási Hivatal megkeresésére végezzük el a felsőoktatási szakképzés ellenőrzését. Az első ilyen ellenőrzés után elküldtük hozzájuk a munkánkról készült jegyzőkönyveket, a teljes dokumentációt. Ennek nyomán az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy az Oktatási Hivatal kérte az engedélyünket, hogy a mi eljárásunkat országos módszerré tehessék. Annyira szakszerűnek és precíznek találták ugyanis, hogy azóta a mi eljárási rendünk lett az országos szabvány.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/54402/pics/lead_800x600.jpg
BKIK,Csoltó Gábor,Elek Csaba,munkaerőpiac,oktatás
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Orbán: minden változtatás kockázatot jelentene

2020.07.31. 10:10
Jelenleg jól van beállítva a koronavírus-járvány elleni védekezés szintje, és minden változtatás kockázatot jelentene, ezért "ne kockáztassunk, minden maradjon úgy, ahogy van" - mondta …

Szeptembertől mindenki ingyenesen kapja a tankönyvet

2020.07.24. 09:20
Rétvári Bence úgy nyilatkozott az M1 aktuális csatornának, hogy szeptembertől valamennyi általános és középiskolás diák ingyen juthat hozzá a tankönyvekhez.

Megvannak az idei felsőoktatási ponthatárok

2020.07.23. 21:25
Nyilvánosságra hozták csütörtök este az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat. A jelentkezők háromnegyedét felvették valamilyen képzésre - ismertette Bódis József, az Innovációs és …

Remélhetőleg hagyományosan lehet elkezdeni az új tanévet

2020.07.13. 10:55
Maruzsa Zoltán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának volt a vendége, ahol arról beszélt, hogy remélhetőleg hagyományosan, normál munkarendben lehet …

Minden eddiginél veszélyesebb az illegális migránsok alkalmazása

2020.07.04. 05:05
A koronavírus-válság miatt bőven akad ugyanis munkanélküli az európai őslakosok között is.

Ötvenmilliárd forintból épülhetnek oktatási intézmények

2020.06.16. 08:40
Ötvenmilliárd forintból épülhetnek köznevelési intézmények és iskolai sportlétesítmények Magyarországon a következő években - jelentette be Varga Mihály a közösségi …

Müller Cecília: Lecsengőben van a járvány első hulláma Magyarországon

2020.05.29. 11:50
Az Operatív Törzs ma is megtartotta szokásos online sajtótájékoztatóját a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban. Ezúttal Bodó Sándor, az …

Megtartják az érettségiket május 4-én

2020.04.24. 15:50
Jelenleg nem látok indokot arra, hogy az érettségit elhalasszuk, maximális egészségvédelmi intézkedések mellett ezért május 4-től megtartják az írásbeli érettségiket - jelentette be egy videóban Maruzsa …

Pár nap még kell, hogy az iskolák át tudjanak állni a digitális munkarendre

2020.03.16. 10:00
Pár nap kell az iskolákban a digitális munkarendre való átálláshoz, de utána látni fogjuk, milyen színes oktatási gyakorlat alakul majd ki …

A köztévé oktatási tartalmakkal fogja segíteni az otthon maradt diákokat

2020.03.15. 15:30
A koronavírus-járvány megfékezésére hozott intézkedésekkel összhangban, segítve az otthon tanuló diákok munkáját a közmédia számos oktatási …

Ezeket a cikkeket olvastad már?