Blogolj!

Elek Csaba: A frissen végzett villanyszerelőkért is sorban állnak a cégek

A BKIK nélkül szinte nem kerülhet ki új szakember a budapesti munkaerőpiacra, mert a vizsgabizottságok munkája nélkül senki nem válhat szakemberré – hangsúlyozta portálunknak adott interjújában Elek Csaba, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara oktatási igazgatóságának főosztályvezetője. A duális képzés előnyeiről is beszélt, amely során az elméleti oktatás az iskolákban, a gyakorlati pedig élesben, üzemi körülmények között zajlik. A keresett szakmák között első helyen a vendéglátás áll, ezután jön a kereskedelem, de nagy az érdeklődés a villanyszerelők és a faipari szakemberek iránt is. Blogstar-interjú.

A közelmúltban új elnöke lett a BKIK-nak, Csoltó Gábor. Az Ön területét illetően ez jelenthet-e változást?

Hivatalba lépésem másnapján fogadott elnök úr, átbeszéltük a munkánkat, az elképzeléseinket. Nagyon örültem, hogy teljes mértékben szinkronban van a területtel kapcsolatos gondolkodásunk. Mindketten régi kamarások vagyunk, s az értékrendünk is nagyon közeli egymáshoz, ami biztató a jövőt illetően.

Mi jelenti a feladataik lényegét?

A törvény alapján a feladataink javát a duális képzés és a szakképzéssel kapcsolatos munkák jelentik. Utóbbi terén a leghétköznapibbak az OKJ-s vizsgáztatáshoz kapcsolódó feladataink. A legtöbb szakképesítés esetében – névjegyzékek alapján – a kamara tesz javaslatot a vizsgabizottság tagjaira, és a kamara által gondozott szakképesítések tekintetében az elnökére is. Budapesten egy évben 2500 vizsgabizottság elnökére és/vagy tagjaira teszünk javaslatot, függően attól, hogy a szakmagondozás területén a szakminisztériumok hogyan állapodtak meg egymással.

Vagyis a BKIK nélkül nem kerülhet ki új szakember a fővárosi munkaerőpiacra?

Aki Budapesten teszi le a komplex szakmai záróvizsgát, annak az általunk javasolt vizsgabizottsági tagok, illetve vizsgabizottsági elnök előtt kell bizonyítania a szakmai tudását (a legtöbb szakképesítés esetében). Ahhoz, hogy vizsgabizottsági tag, illetve elnök lehessen valaki, több éves - jogszabály által előírt - szakmai tapasztalattal és végzettséggel kell rendelkeznie. Mi kutatjuk fel – elsősorban a kamara tagvállalkozásai körében – a vizsgáztatókat, és segítjük a pályázatuk megírását is. Így kerülhetnek föl a névjegyzékre. Az elnöki névjegyzéket a Pest Megyei Kormányhivatal kezeli, a tagokét pedig közösen az MKIK és a Pest Megyei Kormányhivatal.

Oktatnak is szakmákat vagy csak vizsgáztatnak belőlük?

A kamara a vizsgabizottságra tesz javaslatot. A képzést a szakképző iskolák, illetve a felnőttképző intézmények végzik. A BKIK is nyilvántartott felnőttképző intézmény. Terveink között szerepel a felnőttképzési tevékenységünk kibővítése.

Ki dönt arról, hogy mely szakmákban képezzenek kevesebb fiatalt, mert nincs rájuk nagyobb számban szüksége a piacnak, illetve melyekből legyen több szakember?

Kutatások alapján mi teszünk erre javaslatot.

Budapesten nincs bánya, tehát teljesen felesleges lenne az államnak vájár-szakképesítést támogatnia a fővárosban, illetve Pest megyében. Ugyanakkor óriási az igény például asztalosra, szakácsra, eladóra, informatikusra,

így a keretszámoknak is ehhez kell igazodniuk.

Szervezik az úgynevezett szintvizsgáztatást is. Segítségét kérem: ez mit jelent?

Azok a diákok tesznek szintvizsgát, akik a nyolc általános elvégzése után bekerültek a szakközépiskolába. Az első évben kerül erre sor, amit az iskolákkal együttműködve szervezünk meg. Ezen az egyszerű gyakorlati vizsgán már lehet látni, hogy az adott diák mennyire alkalmas a választott szakma megtanulására. Éves szinten 2000 diákról van szó. A szintvizsgát sikeresen teljesítők a kilencedik évfolyam után már a nyári gyakorlatot is tanulószerződéssel, éles, üzemi körülmények között kezdhetik meg. Innentől kezdve a gyakorlati képzés végig üzemi környezetben zajlik.

A tanulószerződés hasonlít a munkaszerződéshez?

Igen. Megkötése után a diák ugyanúgy bejár a „munkahelyére” és munka közben sajátítja el a szakmai fogásokat. Onnantól kezdve az összes gyakorlati órája annál a gazdálkodó szervezetnél van, az elmélet pedig az iskolában. Budapesten öt szakképzési centrum van, illetve vannak még az alapítványi és egyházi iskolafenntartók, amelyek üzemeltetik a szakközépiskolákat és a szakgimnáziumokat. Elméletet az iskolában tanulnak, gyakorlatot pedig a valós üzemi körülmények között, élesben. Ezt követően – a sikeres vizsga letétele után – lesznek szakemberré avatva.

A tanulási idő alatt kaphatnak fizetést is a diákok?

Kaphatnak. Jogszabály határozza meg az elméleti és a gyakorlati oktatás arányát. Ez alapján határozandó meg a tanulószerződéses diákok minimális havi juttatása, amit a tanuló szorgalmát és tanulmányi eredményét figyelembe véve, fél évente emelni kell. Felső plafon nincs. Vannak cégek, amelyek kezdetben is komoly juttatást fizetnek a diákoknak, mert szeretnék kinevelni a saját szakember-utánpótlásukat. Ugyanakkor a tanulmányi idő lezárultával nincs szerződéskötési kötelezettség sem a diák, sem a cég részéről. Ha elégedettek egymással, akkor köthetnek munkaszerződést.

Budapesten melyek a legkapósabb szakmák?

A vendéglátás szakmáiból nem tudunk annyit képezni, ahány fiatal a sikeres vizsga után ne kapna munkát. Hasonló helyzet kezd kialakulni a kereskedelem és az egészségügy területén. De a cégek sorban állnak a végzős villanyszerelőkért is. És újabban a fiatal faipari szakemberek iránt is jelentős kereslet mutatkozik.

Mekkora szerepe van ebben a kamara pályaorientálási tevékenységének?

Nagy. Arra törekszünk, hogy

az általános iskola után minél több fiatal kezdjen el tovább tanulni olyan ágazatban, ahol várhatóan sikerélmények érik. Ki kell deríteni, hogy mire van affinitásuk, hiszen minden gyerek több dologra fogékony. Elmúlt az az idő, hogy a jó tanuló automatikusan gimnáziumba menjen, a rossz tanuló pedig szakmunkásnak. Meg lehet előzni a régimódi pályaválasztással előidézett több éves kínlódásokat – rosszabb esetben iskolaelhagyást –, ha a gyerekek által tényleg kedvelt irányban tanulnak tovább.

Az oktatást rendszerint szidni szokták: ilyen rossz, meg olyan rossz. A kamarában pedig sikerágazat. Miért?

Mert a munkánk országosan koordinált eljárási rend, a Szakképzési Önkormányzati Szabályzat alapján működik. A fővárosi és a megyei kamarák munkáját pedig a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara koordinálja. A rendszer stabilitásához az országos kiforrott technika is nagy mértékben hozzájárul.

Nem mellékesen a szintén nagyon sikeres Szakma Sztár Fesztivált és a Szakmák Olimpiáját is a BKIK-hoz lehet kapcsolni.

A Szakma Kiváló Tanulója verseny csúcsa a Szakma Sztár Fesztivál. Idén fővárosi 997 diák vett részt az elődöntőn, akiknek mi szerveztük az írásbeli elődöntő vizsgáját. A döntőt pedig a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, ami tavasszal volt a Hungexpón. Mi és a többi területi kamara pedig az ő kezük alá dolgoztunk. Ugyanez a helyzet a Szakmák Olimpiájával: a WorldSkills, EuroSkills versenyekkel. A következő EuroSkills verseny szeptemberben Budapesten lesz, mégpedig először egy volt szocialista országban. Ezen a vetélkedően évről évre nagyon szép eredményeket érnek el a magyar versenyzők. Ez megint országos szervezés, a Szakma Sztár Fesztivál mintájára.

A nyolc általános után a gyerekek honnan tudhatják meg, hogy pályaorientáció céljából például a kamarákhoz is fordulhatnak?

Néhány éve még mi ajánlkoztunk az iskolafenntartóknál osztályfőnöki órák tartására, szülői értekezleteken való ismeretterjesztésre. Ma már ott tartunk, hogy nem győzzük a feladatokat teljesíteni, annyi helyre hívják munkatársainkat. Vannak továbbá nagy pályaválasztási rendezvények, például a SzakMázz vagy a Mi a pálya? Pályaválasztó Fesztivál. Ezeknél hol a Kormányhivatal, hol a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal a fő szervező, hol a nyomdaipari vagy a faipari szövetségek. A BKIK a szervezésen felül úgy is segít, hogy az érdeklődő gyerekeket a helyszínre szállítja, a programokon végigvezeti őket. Azok a sikeres programok, ahol aktívan részt vehetnek a fiatalok a szakterület megismerésében, kipróbálhatnak egyes fogásokat.

És mi a helyzet a felsőoktatási szakképzés terén?

Az Oktatási Hivatal megkeresésére végezzük el a felsőoktatási szakképzés ellenőrzését. Az első ilyen ellenőrzés után elküldtük hozzájuk a munkánkról készült jegyzőkönyveket, a teljes dokumentációt. Ennek nyomán az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy az Oktatási Hivatal kérte az engedélyünket, hogy a mi eljárásunkat országos módszerré tehessék. Annyira szakszerűnek és precíznek találták ugyanis, hogy azóta a mi eljárási rendünk lett az országos szabvány.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/54402/pics/lead_800x600.jpg
BKIK,Csoltó Gábor,Elek Csaba,munkaerőpiac,oktatás
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

A konfliktusok, belső feszültségek turbózhatják fel a magyar oktatást?

2019.12.29. 08:05
A délkelet-ázsiai oktatási rendszerek mintájából merítene Környei László, az első Fidesz-kormány oktatási helyettes államtitkára, aki jelenleg …

Rugalmas szabályozás nélkül nincs fejlődés

2019.07.27. 14:15
Az innovatív vállalkozások szabályozási környezetéről és a modern munkaerőpiacot kiszolgáló jogszabályokról szervezett kerekasztal-beszélgetést a Budapesti Vállalkozásfejlesztési …

Ma este derülnek ki a felvételi ponthatárok

2019.07.24. 07:15
112034 felvételiző ma nagyon izgul, hiszen este 8 órakor hirdetik ki a felvételi ponthatárokat az egyetemek szeptemberben induló szakjaira.

A rendszerváltozás óta nem volt ilyen alacsony a munkanélküliség hazánkban

2019.05.29. 14:20
A 2010-es közel 12 százalékról 3,5 százalékra csökkent a mutató, ami a negyedik legalacsonyabb az unióban – jelentette ki Varga Mihály.

Quitt László: Ne menjen erdésznek, aki ki sem akar menni a házból

2019.04.20. 11:15
A felnőtté válás talán egyik legmeghatározóbb mérföldköve a megfelelő továbbtanulási irány kiválasztása. Ebben a nehéz döntésben komoly segítséget …

Megnyílt a 38. Construma építőipari szakkiállítás

2019.04.03. 17:25
Megnyílt a 38. Construma építőipari és otthonteremtési szakkiállítás szerdán Budapesten, a Hungexpo vásárközpontban 20 ország közel 550 kiállítója mutatkozik be április 3-7. …

Hónap végéig kell befizetni a kamarai hozzájárulásokat

2019.03.26. 08:50
A kötelezettségüket nem teljesítő vállalkozásoknak március 31-ig kell megfizetniük a kamarai hozzájárulást, valamint az előző évekből származó tartozások rendezésére is …

Új elnököt választott a BKIK 72. Küldöttgyűlése

2019.02.13. 14:00
A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara 2019. február 13-i Küldöttgyűlésén Nagy Elek ügyvezető általános alelnököt választotta a BKIK elnökének a soron következő tisztújításig.

Balla Ákos: A 3-as metró meghosszabbítása felpörgeti a lakáspiacot

2019.02.12. 06:00
Újpest mellett Kőbánya és Kispest is egyre attraktívabb a fővárosi ingatlanpiacon. A 3-as metróvonal meghosszabbításának Káposztásmegyer lesz a nyertese – …

Balla Ákos: Némileg csalóka a lakáspiaci „boom”

2019.02.09. 07:00
Elkeserítő, hogy a budapesti lakásállomány 20-30 évente fordul meg, ami nem egyezik meg a lakossági igények változásával. A tranzakciószámok érdemi emeléséhez tartós gazdasági …

Ezeket a cikkeket olvastad már?