Blogolj!

Viharosan változik a klíma

A bőrünkön érezhetjük, hogy valami komolyan változik körülöttünk. A tél hidegebb, a nyár perzselőbb, változik a klíma. Lassan lépni kellene valamit. 

Viharfelhők az M7-es felett (Fotó: MTI)

Nyilván nyáron megszokott, hogy a forróságot viharok szakítják meg, de ezek valahogy mások, hevesebbek mostanában, mint korábban. Ráadásul ezekből egyre több van és mindegyik komoly károkat okoz Európában. Gyakorlatilag nincs olyan esztendő, amelyben nem dőlnek meg időjárási csúcsok. A klímaváltozás hatásai egyre veszélyesebbek mindannyiunkra. Sokan azt mondják, hogy korábban is voltak ilyen jelenségek, csak nem tudtunk róluk, ellenben mostanában az okostelefonoknak, az internetnek köszönhetően minden egyes esőcseppről képet kapunk. Nyilván ebben is lehet valami, de a jelenségeket nem bagatelizálhatjuk el. 

A szakemberek természetesen keresik az okokat is. 

Az erős felmelegedés hatására a légkörben vertikálisan és az Egyenlítőtől a sarkok felé haladva horizontálisan is sok »plusz energia« halmozódik fel, aminek valamilyen formában ki kell törnie. Ez okozza a heves viharokat, de érdekes módon a hosszú aszályos időszakokat és hőségperiódusokat is

– nyilatkozta a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

A Föld klímájának átalakulása miatt változnak a légköri mozgások és jelenségek is. Ezek miatt változik például hazánk időjárása és alakulnak ki hevesebb viharok, mint korábban. Az észak-déli áramlás miatt intenzívebb az energiakiegyenlítődés, ami mindenben szélsőségekhez vezet, így alakulnak ki az aszályos és az extrém csapadékos időszakok is. Az ilyen jellegű mozgások vezetnek ahhoz, hogy nagy hőmérsékletkülönbségek alakulank ki, amelyek durva folyamatokat idéznek elő a légkörben. Amikor a meleg levegő elkezd felfelé áramlani, akkor az jelentős energiamozgással jár, miközben fentről hideg érkezik, s ezek találkozása jelentős viharokat idéz elő. A jelentős mennyiségű nedvesség pedig levegőt szorít ki, ami nagyon komoly szelekhez vezet. 

A szupercellákról is hallott már mindenki. Ezeket a változó irányú és erejű és szelek hozzák létre. Ezek a jelenségek nagy távolságokból szívják magukba az energiát és sokkal hevesebb viharokhoz vezetnek, mint korábban. Az egyre kiterjedtebb viharok eredménye a sokkal jelentősebb mértékű csapadék, amelyek hirtelen áradásokat okozhatnak, amelyek alaposan megterhelik a csatornarendszert, így már közvetlen hatással vannak ránk is. 

Korábban csak a tévében láthattunk képeket, videókat arról, hogy milyen csapást jelent egy-egy vihar az emberekre, de egyre több alkalommal a saját bőrünkön is tapasztalhatjuk. 

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/54507/pics/lead_800x600.jpg

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

ÓRIÁSI KÁBÍTÓRSZER FOGÁS FERIHEGYEN!

2018.07.23. 09:40
Tizennégy kilogramm heroint foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei a Budapest Liszt Ferenc Repülőtéren.

Akkora a hőség a görögöknél, hogy még az Akropoliszt is bezárták

2018.07.23. 08:55
Egyes helyeken negyven fok fölé emelkedett vasárnap a hőmérő higanyszála Görögországban, a hőhullám miatt - a turisták egészségének megőrzése …

Emberek futottak az életükért – lövöldözés Torontóban!

2018.07.23. 06:40
Ellentmondásos hírek láttak napvilágot, de abban mindegyik egyetért, hogy sok a sérült, a támadót lelőtték.

Blogstar kávéház

2018.07.23. 00:20
Özil (ki)lépett, Orbán Viktor Erdélybe készül, az ISIS nem nyugszik, viszont a magyar egészségügy jó kezekben, a fővárosi állatkert pedig különös jövevénnyel bővült. Mindez hétfői lapszemlénkben.

Hatalmas torlódás alakult ki az M7-esen Budapest irányába

2018.07.22. 17:15
Egy korábbi közlekedési baleset miatt mintegy hat kilométeres kocsisor állt össze az M7-es autópályán Polgárdinál a főváros felé vezető irányba.

Pokoli pusztítást végez Földünkön az éghajlatváltozás

2018.07.22. 08:45
És ebben nekünk, embereknek is vastagon benne van a kezünk. A folyamat visszafordíthatatlan, a következő évtizedekben több tízezrek halálát fogják a megváltozott …

Blogstar kávéház

2018.07.22. 05:15
A Turul rejtélye, családi kincsek, gyorséttermi kiütés, a nemzeti rock élménye és Lola szerelmes pózolása vasárnapi online lapszemlénkben.

(18+) Ismét egy idióta! Ketten meghaltak, mert videózott vezetés közben!

2018.07.21. 19:45
Egy 14 és egy 18 éves fiú halt meg egy balesetben, amelyet megelőzően az autót vezető fiatal videózgatta magát.

Iráni kibertámadás fenyegeti Európát?

2018.07.21. 16:20
Az NBC hírtelevízió szerint nemcsak az öreg kontinens aggódhat a perzsa próbálkozások miatt, de az Egyesült Államoknak is van mitől tartania.

Nem ismerjük el alapvető jognak a migrációt!

2018.07.21. 06:40
Az ENSZ globális migrációs dokumentumának szövege minden várakozásnál rosszabb lett, az összes olyan elemet tartalmazza, mely bevándorlóországgá tehetné Magyarországot – véli Bakondi György.

Ezeket a cikkeket olvastad már?