Blogolj!

Viharosan változik a klíma

A bőrünkön érezhetjük, hogy valami komolyan változik körülöttünk. A tél hidegebb, a nyár perzselőbb, változik a klíma. Lassan lépni kellene valamit. 

Viharfelhők az M7-es felett (Fotó: MTI)

Nyilván nyáron megszokott, hogy a forróságot viharok szakítják meg, de ezek valahogy mások, hevesebbek mostanában, mint korábban. Ráadásul ezekből egyre több van és mindegyik komoly károkat okoz Európában. Gyakorlatilag nincs olyan esztendő, amelyben nem dőlnek meg időjárási csúcsok. A klímaváltozás hatásai egyre veszélyesebbek mindannyiunkra. Sokan azt mondják, hogy korábban is voltak ilyen jelenségek, csak nem tudtunk róluk, ellenben mostanában az okostelefonoknak, az internetnek köszönhetően minden egyes esőcseppről képet kapunk. Nyilván ebben is lehet valami, de a jelenségeket nem bagatelizálhatjuk el. 

A szakemberek természetesen keresik az okokat is. 

Az erős felmelegedés hatására a légkörben vertikálisan és az Egyenlítőtől a sarkok felé haladva horizontálisan is sok »plusz energia« halmozódik fel, aminek valamilyen formában ki kell törnie. Ez okozza a heves viharokat, de érdekes módon a hosszú aszályos időszakokat és hőségperiódusokat is

– nyilatkozta a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

A Föld klímájának átalakulása miatt változnak a légköri mozgások és jelenségek is. Ezek miatt változik például hazánk időjárása és alakulnak ki hevesebb viharok, mint korábban. Az észak-déli áramlás miatt intenzívebb az energiakiegyenlítődés, ami mindenben szélsőségekhez vezet, így alakulnak ki az aszályos és az extrém csapadékos időszakok is. Az ilyen jellegű mozgások vezetnek ahhoz, hogy nagy hőmérsékletkülönbségek alakulank ki, amelyek durva folyamatokat idéznek elő a légkörben. Amikor a meleg levegő elkezd felfelé áramlani, akkor az jelentős energiamozgással jár, miközben fentről hideg érkezik, s ezek találkozása jelentős viharokat idéz elő. A jelentős mennyiségű nedvesség pedig levegőt szorít ki, ami nagyon komoly szelekhez vezet. 

A szupercellákról is hallott már mindenki. Ezeket a változó irányú és erejű és szelek hozzák létre. Ezek a jelenségek nagy távolságokból szívják magukba az energiát és sokkal hevesebb viharokhoz vezetnek, mint korábban. Az egyre kiterjedtebb viharok eredménye a sokkal jelentősebb mértékű csapadék, amelyek hirtelen áradásokat okozhatnak, amelyek alaposan megterhelik a csatornarendszert, így már közvetlen hatással vannak ránk is. 

Korábban csak a tévében láthattunk képeket, videókat arról, hogy milyen csapást jelent egy-egy vihar az emberekre, de egyre több alkalommal a saját bőrünkön is tapasztalhatjuk. 

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/54507/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Orbán: Magyarország elkötelezett a terrorizmus elleni harc mellett

2019.04.22. 05:45
A magyar miniszterelnök a kereszténységet ért súlyos Srí Lanka-i merényletre reagált.

Blogstar kávéház

2019.04.22. 01:00
Orbán Viktor feltámadása, Sargentini lopása, a börtön kényszerközössége, önveszélyes alváshiány és Adele milliós kifosztása hétfői online lapszemlénkben.

Saját pártja is Theresa May ellen fordult

2019.04.21. 19:35
A kormányzó brit Konzervatív Párt képviselőinek jelentős része is az új Brexit Pártra szavazna a sajátja helyett a májusi európai parlamenti választásokon - derül ki egy friss felmérésből.

Több mint 200 halálos áldozata van a Srí Lanka-i robbantássorozatnak

2019.04.21. 18:30
Az indiai ANI hírügynökség számolt be elsőként arról, hogy legalább hat robbanás rázta meg Srí Lankát húsvét vasárnap reggel. Később a főváros …

Szijjártó: a kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon

2019.04.21. 16:30
A kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a húsvétvasárnap Srí Lankán elkövetett, több …

Mindenkit meglocsolnak hétfőn az égiek

2019.04.21. 14:25
A gyönyörű vasárnapi időjárást hétfőn hatalmas eső váltja fel, nemcsak a lányok lesznek meglocsolva, hanem azok is, akik nem tartanak maguknál esernyőt, vagy esőkabátot.

Több kamionnyi pénzt hozott valakinek a húsvéti nyuszi

2019.04.21. 07:30
Szombat este minden idők harmadik legnagyobb, 4,2 milliárd forintos főnyereményét vitte el egy szerencsés az ötös lottón.

Blogstar kávéház

2019.04.20. 21:45
Szombathely ellenzékieskedése, Bangóné érett sonkája, Macron brutalitása, a Brexit törésvonalai és Kelemen Anna nyuszifülei online lapszemlénkben.

Quitt László: Ne menjen erdésznek, aki ki sem akar menni a házból

2019.04.20. 11:15
A felnőtté válás talán egyik legmeghatározóbb mérföldköve a megfelelő továbbtanulási irány kiválasztása. Ebben a nehéz döntésben komoly segítséget …

Feltámadás – már biztos, hogy nem omlik össze a Notre-Dame!

2019.04.20. 08:05
Húsvét csodája: sikerült stabilizálni, vagyis megmenteni a Notre-Dame székesegyház épületének struktúráját. Lesz feltámadás!

Ezeket a cikkeket olvastad már?