Blogolj!

Könnyítenek a közbeszerzési törvényen – helyzetbe hozzák a cégeket

Oktatási, szociális intézmények, civil szervezetek, akkreditált foglalkoztatásban érdekelt és megváltozott munkaképességűeket képviselő szervezetek képviselői számára tartottak előadásokat a közbeszerzési törvény változásairól 2018. június 19-én a program egyik támogatójának, a Budapesti Kereskedelmi Kamarának (BKIK) a székházában. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) által is felkarolt eseményt a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. szervezte.

Csoltó Gábor, a BKIK elnöke bevezető gondolataiban megemlítette, hogy „szolgáltató kamarát építünk – a szélrózsa minden irányába. Éppen ezért a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara számára a társadalmi felelősségvállalás fontos terület. Minden nap megéljük, hiszen köztestületként odafigyelünk a társadalom érdekeire és igyekszünk ebben – a saját példamutatáson túl – a vállalatok, vállalkozások szerepét is hangsúlyosabbá tenni. Miként? Például azzal, hogy igyekszünk megmutatni számukra azt, hogy céges vagy vállalkozói boldogulásuk még teljesebb lehet, ha felismerik azt, hogy milyen módon s hogyan tudják termékeiket vagy szolgáltatásaikat szélesebb körben is ismertebbé tenni. Immáron közismert és statisztikailag is alátámasztott az a tény, hogy azok a cégek, amelyek odafigyelnek a manapság egyre inkább tudatosabbá váló fogyasztók elvárásaira, azok nemcsak elfogadottabbá válnak, de eladásaikban is javulást tudnak felmutatni”.

Az elnök köszöntőjében kitért arra is, hogy napjaink egyik legfőbb problémája eléri a fogyatékkal élőket is. „A munkaerő hiány a megváltozott munkaképességűeknél is jelentkezik, csak éppenséggel más alapállásból. Náluk nem az akarattal és szándékkal van probléma, hiszen dolgozni akarnak, csak a lehetőségek, a jogszabályi környezetek nehezítették ebbéli szándékukat. Reméljük, hogy a közeljövőben ezen a területen markáns változás áll be, könnyítik foglalkoztatásukat és így mindenki jól jár”.

Beszéde végén személyes élményét – amely érzelmektől sem volt mentes – is megosztotta a népes hallgatósággal.

„Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy személyes tapasztalataim is vannak ezen a téren és ha megengedik és megosztanám önökkel ezeket. A saját cégem, amelyik a versenyszférában működik 2002-ben kapott egy felkérést a dunapataji önkormányzattól, hogy egy kis invesztícióval segíthetnénk a területen élő megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásában. Mindig vállaltunk ilyen feladatokat, ebbe is örömmel vágtunk bele. Az önkormányzattól kaptunk egy épületegyüttest, amit rendbetettünk, és nemsokára hatvan-száz fő között dolgoztak nálunk a környékből. Az igazi élményt számunkra az okozta, hogy ebben a légkörben milyen fontosnak érezték magukat és azt a munkát, amit végeztek. Ebből ünnep is lett, hiszen később együtt Karácsonyoztunk. Minket is megérintett az a lelkesedés amivel eltöltötték ott az időt. Egy kicsit családdá váltunk, hiszen ha valaki reggel nem érkezett meg, akkor a két jobban mozgó társuk elindult és felkereste őt a házában. Ha nagy hó esett, akkor az önkormányzat takarítói először a nekünk fontosabb utakat takarították le. Ez egészen 2009-ig tartott, amikor a körülmények  nehezebbé váltak, mégis 2012-ig fenn tudtuk tartani ezeket a munkahelyeket. Én azóta biztosan tudom, hogy ezekkel az emberekkel kutyakötelességünk törődni. Ők nem ingyenélők, dolgozni szeretnének, a helyüket követelik a társadalomban. Adjunk meg ehhez minden segítséget. Ha sorra kerülök, én is meg fogok adni mindent”.

Ezután Árvai Csaba, az EMMI Foglalkozási Rehabilitációs Főosztályának vezetője Megváltozott munkaképességűek foglalkoztatás a közbeszerzések rendszerében címmel tartott előadást. Ezzel kapcsolatban elmondta: „A költségvetési támogatás mellett a közbeszerzési törvény is elősegíti a rehabilitációs foglalkoztatók, munkáltatók fenntartható fejlődését. A jogszabály biztosítja a megváltozott munkaképességű munkavállalókat védett munkahelyeken foglalkoztató szervezetek számára és a potenciális ajánlattevőknek, hogy az uniós értékhatár alatti beszerzéseikre nem kell alkalmazni a törvényt. A jogalkalmazói gyakorlatot támogatandó segédlet, tájékoztató anyag közreadásával segítik a szervezők az ajánlatkérőket, ajánlattevőket.”

Árvai Csaba előadásában hangsúlyozta: a költségvetési támogatás akkor hasznosul a legjobban, ha a foglalkoztatók működőképessége hosszútávon is fenntarthatóvá válik, amelyet a folyamatos megrendelések jelentős mértékben elősegíthetnek.

Kovács Ibolya, Budapest Főváros Kormányhivatala Rehabilitációs Főosztályának vezetője az akkreditált foglalkoztatók a közbeszerzésben való részvételükkel kapcsolatos igényeiről beszélt. Mint mondta: a kormányhivatal foglalkozik azokkal az akkreditált szervezetekkel, amelyek megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatnak. Az akkreditáció az az eljárási folyamat, amelynek során minden feltételt megnéznek, hogy a cégek megfelelnek-e az elvárásoknak, tudnak-e biztosítani olyan munkakörülményeket, amelyek egészségkárosodott, fogyatékos embereknek valók és minden évben leellenőrizzük a foglalkoztatást. A kormányhivatal pályáztatja is ezeket a szervezeteket. Negyvenkét milliárd forint, amit ezek a szervezetek több mint 31 ezer megváltozott munkaképességű ember foglalkoztatásához kaphatnak, hogy ebből kiegészíthessék a bért, a járulékot, és az egyéb dologi költségeket. Természetesen minden állami támogatás szabályszerű felhasználását is ellenőrzi a kormányhivatal. Miután a feladatuk az, hogy vezessenek egy olyan hatósági nyilvántartást, ami közhiteles, tehát az abban lévő adatok teljesen helytállóak. Ebben a listában nem csak az szerepel, hogy hány akkreditált foglalkoztató van, azaz 367 szervezet 1100 telephelyen, hanem azt is felmérik, hogy közülük melyek szeretnének közbeszerzésben részt venni.  Ebből a 367 foglalkoztatóból most 135 jelentkezett egy hónap alatt, akik kértek tőlük hatósági bizonyítványt, amelyben a kormányhivatal közhitelesen leigazolja, hogy a megváltozott munkaképességűek aránya az összes dolgozóik harminc százalékát meghaladja.

A közbeszerzési hatóság honlapján ezt a listát meg kell jelentetnie, hogy azok a cégek akik  indítanának képzést, kiválaszthassák ezeket  a megváltoztatott munkaképességűeket foglalkoztató szervezeteket. A hivatal azt is felmérte, hogy ezek a cégek milyen termékeket ajánlanak. A főosztályvezető asszony a mostani konferenciától azt várja, hogy a külső, nem akkreditált partnerek is megtudják, hogy miként lehet nekik könnyebben hozzájutni egy-egy szolgáltatáshoz, legyen az akár takarítás, vagy papír írószer nyomdatermék. Szerinte ebben kellene a kamarának is segíteni, hiszen a tudomása szerint az online híradó minimálisan tízezer helyre is eljut.

Deák András, a BKIK megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató szakmai csoportjának elnök-helyettese; az Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. gazdálkodásért felelős ügyvezető-helyettese A kamarák, mint köztestületek lehetséges szerepe a megváltozott munkaképességű személyek foglalkozásának elősegítésében címmel tartott előadást. Mint mondta: a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatók szakmai csoportja 2016 márciusában alakult a kézműipari tagozaton belül tíz ilyen profilú cég részvételével. Nem csak budapestiek léphetnek be a csoportba, hanem az ország bármely pontján  székhellyel rendelkező érintett cégek is csatlakozhatnak. A csoportot azzal a céllal hozták létre, hogy legyen egy olyan szakmai tömörülés, ahol hatékony párbeszédet lehet folytatni a foglalkozási rehabilitációt érintő kérdésekben.

A szakmai csoport koordinatív és közvetítő szerepet kíván betölteni a tagjai felől érkező kérdésekben. Az összefogást, az összekovácsolódást többek között azzal kívánják elérni, hogy terméket, vagy szolgáltatást egymástól rendelnek, mert a különböző cégek más-más profillal rendelkeznek és a maguk szakterületén erősek. Meglátása szerint szükségszerű, hogy a téma mellett elhivatottak minél többen csatlakoznának a szervezetükhöz azért, hogy közösen képviselhessék a megváltozott munkaképességűek érdekeit a kereskedelmi és iparkamarán belül.

„Úgy gondoltuk, hogy ez egy misszió a szeretetszolgálaton belül” – kezdte a beszédét Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója. Nem csak a kenyeret juttatják el a rászorulókhoz, hanem igyekeznek az Evangéliumot is „célba juttatni ilyenkor”. Úgy látják, hogy Magyarországon a 2011-es népszámlálási adatok alapján közel 1,2 millió református él, ezeknek mintegy fele ha nem is heti, de valamilyen fajta aktív kapcsolatban van a református egyházzal.

Nem csak a saját közösségükben, hanem széles társadalmi körben is fontosnak tartják azt, hogy a megváltozott munkaképességű emberek teljes értékű élet élésére képesek, többségük integrálható az elsődleges munkaerő piacra. Tapasztalataik szerint megfelelő fejlesztő felkészítés után kihelyezhetőek nyílt piaci munkáltatókhoz, valóban értéket teremtő munka végzésére képesek. Harsányban és Sarkadon már van egy-egy kisebb üzemük, amelyekben jelenleg harminc főt foglalkoztatnak, de tervezik a bővítést is. Volt előzménye is ennek a szolgálatnak, hiszen a szervezet közel 1800 fő közfoglalkoztatottat segít munkához szerte az országban mintegy négyszáz helyszínen.

Márkusné, Tankó Orsolya, a Karcagi Nyomda Kft. ügyvezetője beszámolt a cég történetéről, kiemelve, hogy a közbeszerzési törvény milyen pozitív változásokat hozhat az együttműködési lehetőségek terén a védett foglalkoztatók részére a piacbővítés érdekében. Megváltozott munkaképességű embereket bedolgozóként alkalmaznak 2006 óta, azóta állandó a létszám, nem küldtek el senkit, csak elhalálozás miatt lettek kevesebben. Évtizedekig dolgoztak az Országos

Mentőszolgálatnak, de egy törvénymódosítás miatt elkellett válniuk egymástól. Azért örülnek a közbeszerzési törvény jelenlegi módosításának, mert reményt ad arra, hogy továbbra is lehetőségük lesz az ő nyomtatványaikat készíteni, hiszen harminc megváltozott munkaképességű dolgozójuk van, akiknek biztosítják a folyamatos munkát.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/54523/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Cigicsikkeket találtak a Notre-Dame leomlott huszártornyánál

2019.04.25. 11:35
A Notre-Dame felújításáért felelős cég szóvivője elismerte, voltak olyan munkások, akik az állványzaton dohányoztak a munkálatok során, de azt kizárt dolognak tartja, …

Blogstar kávéház

2019.04.25. 02:30
A Notre-Dame iszlamizálódása, Márki-Zay kalapozása, ellenzéki őskáosz, magyarellenes uszítások és Dér Heni férfias kompenzálása csütörtöki online lapszemlénkben.

Brexit: újra szavazhatnak függetlenségükről a skótok

2019.04.24. 16:35
A skót miniszterelnök szerint még a jelenlegi parlamenti időszakban, vagyis 2021-ig ismét népszavazást kell tartani a skót függetlenségéről, ha Skóciát akarata ellenére …

Tovább emelkedett a Srí Lanka-i merénylet halálos áldozatainak száma

2019.04.24. 10:00
Tovább emelkedett az elhunytak száma, immár 359 halálos áldozata van a szörnyű Srí Lanka-i támadásoknak. A helyi rendőrségi szóvivő, Ruvan Gunasekera …

Szeptembertől kötelező lesz a bárányhimlő elleni védőoltás

2019.04.24. 07:00
Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár közlése szerint szeptembertől a kötelező védőoltások közé kerül a bárányhimlő elleni oltás is.

Blogstar kávéház

2019.04.24. 01:00
Magyarország kispadozása, Budapest mélyalvása, a kereszténység letámadása, szárnyas hírvivők és Szilágyi Liliána dögös pózolása szerdai online lapszemlénkben.

Nyár végétől repülési tilalmat vezetnek be a főváros felett

2019.04.23. 13:20
Augusztustól éjfél és hajnali öt óra között nem szállhatnak fel és le repülőgépek a Liszt Ferenc-repülőtéren – az erről szóló megállapodást Tarlós István …

Meghalt János, Luxemburg korábbi nagyhercege

2019.04.23. 13:05
A Nassau-Weilburg-ház ötödik uralkodója 98 éves volt, halálhírét fia, Henrik nagyherceg jelentette be.

Lehűlést, esőt és nyarat tatogat az időjárás

2019.04.23. 07:30
Az időjárás kegyes volt hozzánk, hiszen a hosszú hétvége alatt sokszor szinte nyári időnk volt, viszont a hét első munkanapjával az eső is beköszönt.

Blogstar kávéház

2019.04.23. 04:00
Orbán Viktor megtakarítása, a falusi csok piacmozgatása, Szarka Tamás kerítései, Molnár Ferenc Caramel ősrobbanása és Tatár Csilla kikapcsolódása keddi online lapszemlénkben.

Ezeket a cikkeket olvastad már?