Blogolj!

Nem találják a bombát Budapesten, ami miatt lezárnák a fél belvárost

Kedd reggel nyolc órától léptek volna érvénybe a biztonsági intézkedések és útlezárások, hogy kiemeljék az Erzsébet híd budai hídfőjének közelében észlelt bombát a Dunából, de egyelőre nem találják a robbanószerkezetet.

Fotó: MTI

A honvédség tűzszerész alakulatának kommunikációs tisztje, Markovics Zita az MTI-vel azt közölte, hogy egyelőre nem lépnek életbe a kedd délelőttre, a Dunában talált feltételezett robbanótest kiemelésének idejére tervezett útlezárások és lakosságvédelmi intézkedések, mert a tűzszerész búvárok egyelőre nem találják a robbanótestet. A tervezett intézkedések bevezetése akár hosszú órákat is csúszhat.

Markovics Zita elmondta, a "robbanótestről", annak GPS koordinátáit megadva, korábban egy balesetnél segédkező civil búvárcsoport tagjai tettek bejelentést a rendőrségen, most mintegy harminc tűzszerész ezen koordináták alapján egy aknamentesítő hajóról keresi a "bombát". A kutatást nehezíti, hogy az érintett szakaszon a Duna mélysége kétszerese az átlagosnak, továbbá a folyó sodrása is erős és a látótávolság a "nullával" egyenlő, vagyis a búvárok csak tapintással képesek tájékozódni.

A hajóforgalmat, a helyszín biztosítása érdekében egy járőrhajóról rendőrök irányítják, de amint megtalálják a feltételezett robbanószerkezetet és megkezdik a kiemelését, értesíteni fogják a lakosságot az útlezárásokról és a korlátozó intézkedésekről.

A tűzszerészek feltételezése szerint egy 100 kilogrammos második világháborús szovjet légibomba lapul a Duna mélyén.

A robbanótest biztosítása miatt hajózási zárlat van érvényben, ami a Lánchídtól a Nemzetközi V. Hajóállomásig tart. Amint megtalálják a feltételezett robbanószerkezetet, a tűzszerészi munkálatok miatt az I., az V. és a XI. kerületet érintően korlátozások lépnek életbe.

A lakosságvédelmi intézkedéshez kapcsolódóan a rendőrség kiüríti a Friedrich Born rakpart - Gellérthegy és Citadella környéke - Hegyalja út által határolt területet, valamint a Várkert rakparton és a Döbrentei utcában található öt lakóépületet, a Rác fürdőt, a Rudas fürdőt, valamint a Várkert Bazár egy részét.

A kiemelés, a hatástalanítás és az elszállítás idejére lezárják az Erzsébet hidat, a XI. kerületben Budai alsó rakpartot a Petőfi híd alatt a Szabadság híd irányába, továbbá a Szent Gellért rakpartot a Szabadság híd budai hídfőjénél az Erzsébet hídig.

Szintén lezárják a Naphegy utca és a Kereszt utca kereszteződését a Krisztina körút irányába, a Krisztina körutat a Dózsa György tértől az Erzsébet híd irányába, a Lánchíd utcát a Clark Ádám tértől, továbbá a Budai alsó rakpartot a Halász utcától az Erzsébet híd irányába.

Az V. kerületben lezárják a Pesti alsó rakpartot a Havas utcától az Erzsébet híd irányába, az Astoriától a Szabad sajtó útját az Erzsébet híd irányába, az Eötvös teret az Erzsébet híd felé, az Apáczai Csere János utcát a Március 15. tér irányába, továbbá a Március 15. teret a Pesti alsó rakpart felé.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/55105/pics/lead_800x600.jpg
bomba,bombariadó,budapest

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Gyorgyevics Benedek: A gyalogoséké lesz a Kós Károly sétány!

2018.07.18. 09:05
Volt itt minden, mint a búcsúban. Szabálysértés, milliós munkagép rongálása, tüntetések, politikai csata, pályázatok, győztesek és vesztesek. Ahhoz túl nagy a …

Csütörtök délelőttől lesznek forgalomkorlátozások a Dunában talált bomba miatt

2018.07.04. 19:40
A Dunában talált bomba kiemelése miatt várhatóan csütörtök délelőtt 10 órától lesznek forgalomkorlátozások a fővárosban.

Csütörtökön emelik ki a dunai bombát

2018.07.03. 18:00
Kedden komoly nehézségek árán bukkantak rá a robbanótestre, szerdán további egyeztetések következnek a biztonságos eltávolítás érdekében. Egyelőre nem tudni, milyen lezárásokra kell készülni.

Bombát találtak Budapesten az Ötvenhatosok terén, csütörtökön több házat kiürítenek

2018.06.20. 21:20
Bombát találtak építkezés közben szerdán Budapesten az Ötvenhatosok terén, csütörtök reggel az elszállítás …

Bombariadó volt az Árkádban

2018.05.25. 15:25
Kiürítették pénteken dél körül a budapesti Árkád üzletközpontot – számolt be róla a hvg.hu.

Összeomlott az európai légi közlekedés

2018.04.03. 18:00
Az európai repülőjáratok több mint a fele késéssel indul, miután meghibásodott a brüsszeli Eurocontrol kulcsfontosságú számítógépes rendszere - számolt be róla az Index. 

A budapesti kereskedők tesznek a szabályokra

2018.03.30. 16:05
Kilencvenhét próbavásárlást végeztek el húsvét előtt a fővárosi kormányhivatal fogyasztóvédelmi hatóságának munkatársai. Az eredmény? Meglehetősen kiábrándító.

Újabb metrót terveznek Budapestre

2018.01.02. 17:50
Már előkészítés alatt állnak a XVII. kerületi metróvonal engedélyes tervei.

Tartozásának fejében csempészett kábítószert a szerb férfi

2017.12.14. 12:40
Vádat emelt a Csongrád Megyei Főügyészség azzal a szerb férfival szemben, aki Koszovóból csempészett Magyarországra közel 18 kg marihuánát.

Bombát találtak a potsdami karácsonyi vásáron

2017.12.01. 17:50
Az AFP hírügynökség közölte, hogy robbanószerkezetet találtak a potsdami karácsonyi vásáron. A hírt a német rendőrség is megerősítette.

Ezeket a cikkeket olvastad már?