Blogolj!

Nobel-díjas tudós tanácsadója lesz a magyar klímakutató

A korábbi amerikai alelnök, a Nobel-díjas Al Gore többek között Ürge-Vorsatz Dianát, a Közép-Európai Egyetem professzorát is felkérte, hogy tanácsadóként segítse munkáját.

Fotó: greenfo.hu

Gore 2000-ben indította útjára az "Éghajlati Valóság" című előadássorozatát, melynek a feldolgozásából készült el az Oscar-díjas "Kellemetlen igazság" című dokumentumfilm, amely a Nobel-bizottság szerint jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy az éghajlatváltozás kérdése nagy nyilvánosságot kapjon.

Az Éghajlati Valóság program képzése öt év kihagyást követően tér vissza Európába, ebből az alkalomból kérte fel Al Gore Dr. Ürge-Vorsatz Dianát, a Közép-Európai Egyetem professzorát, hogy vegyen részt a képzési proframjának tudományos tanácsadó testületében.

Ürge-Vorsatz egyébként a szintén Nobel-díjjal kitüntetett Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) egyik alelnöke és egyúttal a Levegő Munkacsoport Szakértői Testületének elnöke is, igen tapasztalat szakember.

Az éghajlatváltozás ma már egymilliárd ember életét befolyásolja hátrányosan és az élőlények harmadát fenyegeti közvetlenül. Ürge-Vorsatz Diana legújabb kutatási eredményei szerint a világ épületeinek korszerűsítése nemcsak jelentős mértékben járulhat hozzá az ambíciózus klímacélok eléréshez, hanem nagy részük tisztán nyereséges is, mert az éghajlat-védelemre fordított kiadások sokszorosan megtérülnek.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/55096/pics/lead_800x600.jpg
klímaváltozás,kutatás

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Pokoli pusztítást végez Földünkön az éghajlatváltozás

2018.07.22. 08:45
És ebben nekünk, embereknek is vastagon benne van a kezünk. A folyamat visszafordíthatatlan, a következő évtizedekben több tízezrek halálát fogják a megváltozott …

Leszedik Pálinkást az innovációs csúcsszerv éléről

2018.06.05. 13:40
Az akadémikusról korábban Bayer Zsolt is úgy fogalmazott itt a Blogstaron, hogy ő volt „a magyar hangja az Orbán-ellenes tudományos elitnek.” Azért is sokan bírálták, mert a …

Áder János: a vízválság előbb sújthat bennünket, mint a klímaváltozás

2017.09.20. 21:25
Az államfő Ferenc pápa szavait idézte beszédében: Isten mindig megbocsát, az ember néha megbocsát, a természet azonban soha nem bocsát meg.

Ezeket a cikkeket olvastad már?