Blogolj!

A szőregi rózsa karnyújtásnyira van a Hungarikum címtől

A szükséges dokumentumokat már elküldték a Hungarikum Bizottságnak, azok nyomatott másolatát pedig hivatalosan is átnyújtották Farkas Sándornak a Szőregi Rózsaszemzés Napján.

Farkas Sándor a Szőregi Rózsaszemzés Napja alkalmából rendezett sajtótájékoztatón elmondta, a dísznövénykertészetnek több száz éves hagyományai vannak Magyarországon. Kiemelte, rózsatövet ötven üzemben, mintegy 170 hektáron nevelnek, a termelés központja Szeged-Szőreg és térsége.

Rózsavölgyi József, Szeged város önkormányzati képviselője bejelentette, a Magyar Értéktárba is besorolt szőregi rózsatő már csak pár lépésnyire van attól, hogy Hungarikummá válhasson.

-A héten elektronikus úton elküldtük a szükséges dokumentációt a Hungarikum Bizottsághoz. Szeretnénk ha minél előbb megkapnánk Hungarikum címet

-fogalmazott az önkormányzati képviselő. Majd a dokumentumok nyomtatott változatát átadta Farkas Sándornak, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkárának, kérve, hogy segítse a szőregi rózsa Hungarikummá válását.

Meszlényi Ferenc, a Szőregi Virág-Dísznövény Áfész elnöke portálunknak elmondta, ha megkapnák a címet sokkal komolyabban vennék a "terméket" belföldön és külföldön egyaránt, arról nem is beszélve, hogy az ártárgyalásánál ez hatalmas előnyt jelentene. A szövetkezet munkája kapcsán kitért arra, hogy jelenleg 202 taggal rendelkeznek, melynek csupán a fele aktív.

-Sajnos a fiatalság jelentős része nem akar a kemény fizikai munkát igénylő rózsatermesztéssel foglalkozni. A komoly termelők abbahagyták a termesztést, így megoldásként a Vajdaság felé nyitottunk, ahol három termelővel vettük fel a kapcsolatot, akik rózsái a szövetkezeten keresztül kerülnek eladásra

- tette hozzá Meszlényi Ferenc. Mint az megtudtuk, a szőregi rózsa iránt külföldön is jelentős a kereslet, a környező országokba, sőt még Angliába is szállítanak.

Fotó: Gémes Sándor

1
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/55239/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2018-07-06 15:51:47
Gratulálok az ötlet kitalálójának, Rózsavölgyi József önkormányzati képviselőnek, és mindenkori segítőinek.
Kívánom, hogy minden eddigi, és jövőbeli ötlete maradéktalanul meg is valósuljon !!!!
Válaszolok

Hasonló bejegyzések a témában

Lehűlést, esőt és nyarat tatogat az időjárás

2019.04.23. 07:30
Az időjárás kegyes volt hozzánk, hiszen a hosszú hétvége alatt sokszor szinte nyári időnk volt, viszont a hét első munkanapjával az eső is beköszönt.

Blogstar kávéház

2019.04.23. 04:00
Orbán Viktor megtakarítása, a falusi csok piacmozgatása, Szarka Tamás kerítései, Molnár Ferenc Caramel ősrobbanása és Tatár Csilla kikapcsolódása keddi online lapszemlénkben.

Még nincs vége? Csaknem száz bombát találtak Srí Lanka fővárosában

2019.04.22. 16:05
Könnyen lehet, hogy a terroristák további merényletekre is készültek vagy készülnek.

Hét öngyilkos merénylő robbanthatott Srí Lankán

2019.04.22. 09:50
A robbantássorozatnak legalább 290 halálos áldozata és ötszáz sebesültje van, köztük külföldi állampolgárok.

Orbán: Magyarország elkötelezett a terrorizmus elleni harc mellett

2019.04.22. 05:45
A magyar miniszterelnök a kereszténységet ért súlyos Srí Lanka-i merényletre reagált.

Blogstar kávéház

2019.04.22. 01:00
Orbán Viktor feltámadása, Sargentini lopása, a börtön kényszerközössége, önveszélyes alváshiány és Adele milliós kifosztása hétfői online lapszemlénkben.

Saját pártja is Theresa May ellen fordult

2019.04.21. 19:35
A kormányzó brit Konzervatív Párt képviselőinek jelentős része is az új Brexit Pártra szavazna a sajátja helyett a májusi európai parlamenti választásokon - derül ki egy friss felmérésből.

Több mint 200 halálos áldozata van a Srí Lanka-i robbantássorozatnak

2019.04.21. 18:30
Az indiai ANI hírügynökség számolt be elsőként arról, hogy legalább hat robbanás rázta meg Srí Lankát húsvét vasárnap reggel. Később a főváros …

Szijjártó: a kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon

2019.04.21. 16:30
A kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a húsvétvasárnap Srí Lankán elkövetett, több …

Mindenkit meglocsolnak hétfőn az égiek

2019.04.21. 14:25
A gyönyörű vasárnapi időjárást hétfőn hatalmas eső váltja fel, nemcsak a lányok lesznek meglocsolva, hanem azok is, akik nem tartanak maguknál esernyőt, vagy esőkabátot.

Ezeket a cikkeket olvastad már?