Blogolj!

A szőregi rózsa karnyújtásnyira van a Hungarikum címtől

A szükséges dokumentumokat már elküldték a Hungarikum Bizottságnak, azok nyomatott másolatát pedig hivatalosan is átnyújtották Farkas Sándornak a Szőregi Rózsaszemzés Napján.

Farkas Sándor a Szőregi Rózsaszemzés Napja alkalmából rendezett sajtótájékoztatón elmondta, a dísznövénykertészetnek több száz éves hagyományai vannak Magyarországon. Kiemelte, rózsatövet ötven üzemben, mintegy 170 hektáron nevelnek, a termelés központja Szeged-Szőreg és térsége.

Rózsavölgyi József, Szeged város önkormányzati képviselője bejelentette, a Magyar Értéktárba is besorolt szőregi rózsatő már csak pár lépésnyire van attól, hogy Hungarikummá válhasson.

-A héten elektronikus úton elküldtük a szükséges dokumentációt a Hungarikum Bizottsághoz. Szeretnénk ha minél előbb megkapnánk Hungarikum címet

-fogalmazott az önkormányzati képviselő. Majd a dokumentumok nyomtatott változatát átadta Farkas Sándornak, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkárának, kérve, hogy segítse a szőregi rózsa Hungarikummá válását.

Meszlényi Ferenc, a Szőregi Virág-Dísznövény Áfész elnöke portálunknak elmondta, ha megkapnák a címet sokkal komolyabban vennék a "terméket" belföldön és külföldön egyaránt, arról nem is beszélve, hogy az ártárgyalásánál ez hatalmas előnyt jelentene. A szövetkezet munkája kapcsán kitért arra, hogy jelenleg 202 taggal rendelkeznek, melynek csupán a fele aktív.

-Sajnos a fiatalság jelentős része nem akar a kemény fizikai munkát igénylő rózsatermesztéssel foglalkozni. A komoly termelők abbahagyták a termesztést, így megoldásként a Vajdaság felé nyitottunk, ahol három termelővel vettük fel a kapcsolatot, akik rózsái a szövetkezeten keresztül kerülnek eladásra

- tette hozzá Meszlényi Ferenc. Mint az megtudtuk, a szőregi rózsa iránt külföldön is jelentős a kereslet, a környező országokba, sőt még Angliába is szállítanak.

Fotó: Gémes Sándor

1
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/55239/pics/lead_800x600.jpg

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2018-07-06 15:51:47
Gratulálok az ötlet kitalálójának, Rózsavölgyi József önkormányzati képviselőnek, és mindenkori segítőinek.
Kívánom, hogy minden eddigi, és jövőbeli ötlete maradéktalanul meg is valósuljon !!!!
Válaszolok

Hasonló bejegyzések a témában

ÓRIÁSI KÁBÍTÓRSZER FOGÁS FERIHEGYEN!

2018.07.23. 09:40
Tizennégy kilogramm heroint foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei a Budapest Liszt Ferenc Repülőtéren.

Akkora a hőség a görögöknél, hogy még az Akropoliszt is bezárták

2018.07.23. 08:55
Egyes helyeken negyven fok fölé emelkedett vasárnap a hőmérő higanyszála Görögországban, a hőhullám miatt - a turisták egészségének megőrzése …

Emberek futottak az életükért – lövöldözés Torontóban!

2018.07.23. 06:40
Ellentmondásos hírek láttak napvilágot, de abban mindegyik egyetért, hogy sok a sérült, a támadót lelőtték.

Blogstar kávéház

2018.07.23. 00:20
Özil (ki)lépett, Orbán Viktor Erdélybe készül, az ISIS nem nyugszik, viszont a magyar egészségügy jó kezekben, a fővárosi állatkert pedig különös jövevénnyel bővült. Mindez hétfői lapszemlénkben.

Hatalmas torlódás alakult ki az M7-esen Budapest irányába

2018.07.22. 17:15
Egy korábbi közlekedési baleset miatt mintegy hat kilométeres kocsisor állt össze az M7-es autópályán Polgárdinál a főváros felé vezető irányba.

Pokoli pusztítást végez Földünkön az éghajlatváltozás

2018.07.22. 08:45
És ebben nekünk, embereknek is vastagon benne van a kezünk. A folyamat visszafordíthatatlan, a következő évtizedekben több tízezrek halálát fogják a megváltozott …

Blogstar kávéház

2018.07.22. 05:15
A Turul rejtélye, családi kincsek, gyorséttermi kiütés, a nemzeti rock élménye és Lola szerelmes pózolása vasárnapi online lapszemlénkben.

(18+) Ismét egy idióta! Ketten meghaltak, mert videózott vezetés közben!

2018.07.21. 19:45
Egy 14 és egy 18 éves fiú halt meg egy balesetben, amelyet megelőzően az autót vezető fiatal videózgatta magát.

Iráni kibertámadás fenyegeti Európát?

2018.07.21. 16:20
Az NBC hírtelevízió szerint nemcsak az öreg kontinens aggódhat a perzsa próbálkozások miatt, de az Egyesült Államoknak is van mitől tartania.

Nem ismerjük el alapvető jognak a migrációt!

2018.07.21. 06:40
Az ENSZ globális migrációs dokumentumának szövege minden várakozásnál rosszabb lett, az összes olyan elemet tartalmazza, mely bevándorlóországgá tehetné Magyarországot – véli Bakondi György.

Ezeket a cikkeket olvastad már?