Blogolj!

Kivégezték a szarinos szektásokat

Aszhara Soko és világvége-hívő követői két szarintámadást is elkövetettek Japánban, melyekben csaknem két tucatnyian haltak meg.

Fotó: maszol.ro/Gulliver

Pénteken oltották ki Japában az Aum Sinrikjo (Legfőbb Igazság) világvége-hívő szekta alapítója, Aszahara Soko életét. A szekta a kilencvenes években két szarintámadást is elkövetett a szigetországban, a támadásokban 21 ember halt meg, és ezrek szenvedtek vegyi fegyveres támadás okozta sérüléseket.

Japán lapjelentések szerint nemcsak Aszhara Sokót végezték ki, de mellette több követőjét is felakasztották.

A Macumoto Csizuo néven született Aszhara 1987-ben alapította a buddhizmust és a hinduizmust apokaliptikus víziókkal vegyítő szektát. A csoport tagjainak száma rohamos gyorsasággal növekedett, az 1990-es japán parlamenti választásokon 25 hívő indult. Egyikük sem jutott be a képviselőházba, ami feldühítette a szektavezért, aki a kormányt okolta ezért. A japán hírszerzés szerint a szekta ekkor kezdett vegyi fegyvereket felhalmozni.

A világvége-hívők első szarintámadásukat 1994-ben követték el Macumoto városban. Nyolc ember halt meg és mintegy száznegyvenen sérültek meg. 1995-ben a szekta szarin ideggázzal mérgezte meg a japán főváros metróhálózatát, aminek következtében 13 ember halt meg, és több mint hatezren különböző mértékű egészségkárosodást szenvedtek. A szekta egyébként más támadásokat is végrehajtott, összesen 29 ember halála szárad a csoport tagjainak lelkén.

Aszaharának népszerűsége csúcsán több mint tízezer követője volt Japánban, és további több tízezer más országokban, köztük Németországban, Oroszországban és az Egyesült Államokban. Japánban a Fudzsi-hegy lábánál éltek egy kommunában, ahol a szektavezér tanításainak tanulmányozása mellett bizarr rituálékat tartottak és fegyvereket halmoztak fel.

A Legfőbb Igazság vezetőjét 2004-ben halálra ítélték 12 további szektataggal együtt.

A csoportosulásnak azonban Japánban legalább két legálisan működő utódszervezete maradt, Alef és Hikari-no Va elnevezéssel, ezek működése a japán hatóságok felügyelete mellett folyik.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/55261/pics/lead_800x600.jpg
Aszhara Soko,Japán,kivégzés,szarintámadás,szekta,terrorizmus,terrortámadás
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Késeléses merénylet rázta meg Glasgow városát

2020.06.26. 15:35
A támadásban a hírek szerint legalább hárman meghaltak.

Meggyógyult a Diamond Princess egyik magyar utasa

2020.03.12. 08:20
Elhagyhatta a karantént Japánban az a magyar állampolgár, akit a Diamond Princesse hajón diagnosztizálták február végén a koronavírussal. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a …

Japán 10 milliárd jent csoportosít át a koronavírus elleni küzdelemre

2020.02.14. 08:05
A tokiói kormány pénteki döntése alapján Japán 10,3 milliárd jent (mintegy 29,2 milliárd forint) csoportosít át a költségvetés tartalékából a …

Napokkal ezelőtt szabadult a börtönből a londoni késelő

2020.02.03. 11:50
Az elkövető, a 20 éves Sudesh Amman, akit a rendőrök agyonlőttek, kormányforrásokból származó brit médiaértesülések szerint alig egy hete szabadult a börtönből a rá …

Fokozott biztonsági intézkedések New Yorkban

2020.01.04. 09:25
A Nemzeti Gárdát is kivezényelték a repterekre, valamint a fontosabb csomópontoknál és hidaknál is megerősítették a biztonsági intézkedéseket.

Biztonsági kockázatot jelentenek az ISIS hazatérő katonái

2019.12.22. 10:55
Kis Benedek József biztonságpolitikai szakértő volt az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorának a vendége, ahol arról beszélt, hogy komoly biztonsági kockázatot …

Lövöldözés New York mellett – hatan haltak meg

2019.12.11. 06:05
Egy rendőrt és több civilt is agyonlőttek. A hatóságok egyelőre nem azonosítottak terrorizmusra utaló jeleket.

Próbaidős rab követte el a pénteki terrortámadást Londonban

2019.11.30. 07:55
A BBC és több brit lap is úgy tudja, a késes támadás elkövetőjét próbaidőre helyezték szabadlábra. Börtönbüntetését terrorcselekmény elkövetése miatt töltötte.

Hágában is késeltek, többen megsebesültek

2019.11.29. 21:00
Fekete péntek: London után Hágában is késeléses terrorcselekményt követtek el.

Lövöldözés volt a London Bridge-nél

2019.11.29. 15:35
Késes támadót lőttek le a rendőrök péntek délután London belvárosában. Ketten meghaltak, és többen megsérültek a merényletben, melyet terrorcselekménynek nyilvánítottak.

Ezeket a cikkeket olvastad már?