Blogolj!

Kivégezték a szarinos szektásokat

Aszhara Soko és világvége-hívő követői két szarintámadást is elkövetettek Japánban, melyekben csaknem két tucatnyian haltak meg.

Fotó: maszol.ro/Gulliver

Pénteken oltották ki Japában az Aum Sinrikjo (Legfőbb Igazság) világvége-hívő szekta alapítója, Aszahara Soko életét. A szekta a kilencvenes években két szarintámadást is elkövetett a szigetországban, a támadásokban 21 ember halt meg, és ezrek szenvedtek vegyi fegyveres támadás okozta sérüléseket.

Japán lapjelentések szerint nemcsak Aszhara Sokót végezték ki, de mellette több követőjét is felakasztották.

A Macumoto Csizuo néven született Aszhara 1987-ben alapította a buddhizmust és a hinduizmust apokaliptikus víziókkal vegyítő szektát. A csoport tagjainak száma rohamos gyorsasággal növekedett, az 1990-es japán parlamenti választásokon 25 hívő indult. Egyikük sem jutott be a képviselőházba, ami feldühítette a szektavezért, aki a kormányt okolta ezért. A japán hírszerzés szerint a szekta ekkor kezdett vegyi fegyvereket felhalmozni.

A világvége-hívők első szarintámadásukat 1994-ben követték el Macumoto városban. Nyolc ember halt meg és mintegy száznegyvenen sérültek meg. 1995-ben a szekta szarin ideggázzal mérgezte meg a japán főváros metróhálózatát, aminek következtében 13 ember halt meg, és több mint hatezren különböző mértékű egészségkárosodást szenvedtek. A szekta egyébként más támadásokat is végrehajtott, összesen 29 ember halála szárad a csoport tagjainak lelkén.

Aszaharának népszerűsége csúcsán több mint tízezer követője volt Japánban, és további több tízezer más országokban, köztük Németországban, Oroszországban és az Egyesült Államokban. Japánban a Fudzsi-hegy lábánál éltek egy kommunában, ahol a szektavezér tanításainak tanulmányozása mellett bizarr rituálékat tartottak és fegyvereket halmoztak fel.

A Legfőbb Igazság vezetőjét 2004-ben halálra ítélték 12 további szektataggal együtt.

A csoportosulásnak azonban Japánban legalább két legálisan működő utódszervezete maradt, Alef és Hikari-no Va elnevezéssel, ezek működése a japán hatóságok felügyelete mellett folyik.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/55261/pics/lead_800x600.jpg
Aszhara Soko,Japán,kivégzés,szarintámadás,szekta,terrorizmus,terrortámadás
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Próbaidős rab követte el a pénteki terrortámadást Londonban

2019.11.30. 07:55
A BBC és több brit lap is úgy tudja, a késes támadás elkövetőjét próbaidőre helyezték szabadlábra. Börtönbüntetését terrorcselekmény elkövetése miatt töltötte.

Hágában is késeltek, többen megsebesültek

2019.11.29. 21:00
Fekete péntek: London után Hágában is késeléses terrorcselekményt követtek el.

Lövöldözés volt a London Bridge-nél

2019.11.29. 15:35
Késes támadót lőttek le a rendőrök péntek délután London belvárosában. Ketten meghaltak, és többen megsérültek a merényletben, melyet terrorcselekménynek nyilvánítottak.

Szijjártó: meg kell büntetni az Iszlám Államhoz csatlakozó külföldi harcosokat

2019.11.19. 17:55
Nem az Iszlám Államhoz csatlakozó külföldi harcosok visszafogadásáról, hanem a megbüntetésükről kell beszélni - foglalta össze …

Már 50 ezer halottja van az Iszlám Államnak

2019.11.19. 09:00
Dezső Tamás, a Migrációkutató Intézet igazgatója szerint az Iszlám Állam nevű terrorszervezetnek mintegy 50 ezer halottja van.

Téves riasztás miatt vonult ki a rendőrség az amszterdami reptérre (FRISSÍTVE)

2019.11.06. 20:50
Rendőrök özönlötték el az amszterdami Schiphol repülőteret, ahol sajtóhírek szerint három, késsel felfegyverzett férfi megkísérelte …

Az évszázad vihara készül lecsapni Japánra

2019.10.11. 07:35
Egy hónappal a legutóbbi tájfun után várhatóan az évszázad eddigi legerősebb vihara éri el lassan Japán középső részét. A Hagibis tájfun várhatóan Kantó vagy Tokai térségben éri el a …

Késes merénylet Lyon mellett – egy ember meghalt

2019.08.31. 19:20
Egy 33 éves afgán férfi szombat délután megölt egy embert és kilenc másikat megsebesített a franciaországi Lyonhoz közeli Villeurbanne-ban. Könnyen lehet, hogy terrortámadás történt.

Robbanásveszély: Szíriában erőre kapott az Iszlám Állam

2019.08.09. 05:40
Téved, aki azt hiszi, hogy az amerikaiak végleg kicsinálták a terrorszervezetet.

A szakértő kimondta: egyre erőszakosabb a világ

2019.08.06. 05:20
Az ok pedig természetesen leginkább nem más, mint a bevándorlás, a muzulmán terjeszkedés, valamint a fegyverlobbi.

Ezeket a cikkeket olvastad már?