Blogolj!

Lemondott posztjáról Boris Johnson brit külügyminiszter

Huszonnégy órán belül ő a harmadik magasrangú brit tisztviselő, aki lemondott pozíciójáról. Egyre nagyobb a vita a brit kormányon belül a brexitstratégia körül.

Fotó: standard.co.uk

Johnson lemondása mögött az állhat, hogy a politikus nem támogatta Theresa May miniszterelnök "puha brexitről" szóló elképzeléseit, ezért távozott posztjáról korábban David Davis brexitügyi miniszter és Steve Baker brexitügyi államtitkár is.

A BBC információi szerint ha May nem változtat stratégiáján, újabb lemondások jöhetnek. Johnson az egyik kulcsszereplője volt a kilépési kampánynak 2016-ban, távozása egyértelműen arra utal, hogy hatalmas a széthúzás a brit konzervatív párton belül azzal kapcsolatban, milyen feltételekkel lépjen ki Nagy-Britannia az Európai Unióból.

A kemény kilépést támogató toryk a távozó brexitügyi miniszterrel és államtitkárral együtt már több véleményvezért is maguk mögött tudhatnak, így akár hatalmi harc is indulhat a Konzervatív Párton belül, amibe akár bele is bukhat Theresa May.

Az Egyesült Királyságnak 2019. március 29-én kell elhagynia az Európai Uniót, de az egymással szemben álló érdekcsoportok között sok kérdésben nincs egyetértés a kormánypárton belül. A kilépés keményebb támogatói szerint úgy van értelme a brexitnek, ha az teljes szabadságot ad Nagy-Britanniának, Theresa May legújabb javaslatai viszont jóval szorosabb jövőbeni kapcsolattartást indítványoznak az EU-val, mint amilyent a kormányzó Konzervatív Párt keményvonalas brexit-tábora látni szeretett volna.

Johnson nem először fordult szembe saját kormánya és miniszterelnöke brexit-politikájával. Néhány hete "őrültségnek" nevezte Theresa May azon kezdeményezését, hogy Nagy-Britannia a brit EU-tagság megszűnése után is tartson fenn az unióval valamilyen vámuniós mechanizmust, elkerülendő, hogy Észak-Írország és Írország jelenleg teljesen nyitott határán - amely a Brexit után az EU és az Egyesült Királyság egyetlen szárazföldi vámhatára lesz - fizikai vámellenőrzést kelljen ismét meghonosítani.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/55375/pics/lead_800x600.jpg
Brexit,EU,Nagy-Britannia,Theresa May

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Trump is félti Európát a migránsoktól

2018.07.15. 06:55
Határtalan az amerikai elnök önbizalma: 2020-ban újra indulni akar a választáson, és egyelőre nem lát esélyes kihívót.

Trócsányi László: Az éles magyar hang megbontja a látszólagos európai összhangot

2018.07.06. 13:20
Komolyan felmerülhet a kérdés: ki irányítja a világot? Van-e még a politikának szerepe a világ dolgainak irányításában vagy a …

A migráció egy pillanatra nem áll meg

2018.07.06. 05:05
Egyre erősebb az új balkáni útvonal szerepe – mutatott rá a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Békét kötöttek a német testvérpártok – megmenekül Merkel?

2018.07.03. 05:20
Megakadályozzák az illegális migrációt a német–osztrák határon: zárt tranzitközpontokat építenek ki, amelyekből visszaszállítják a kérelmezőket az ügyükben …

A bevándorlás soha nem érhet véget?

2018.06.23. 05:15
A baloldal és a liberálisok hiába állítják ennek ellenkezőjét, a Bosznia-Hercegovina–Montenegró–Albánia–Horvátország–Szlovénia–Olaszország útvonalon aggasztóan megnövekedett a migrációs aktivitás.

A bevándorlás mentén reped az EU

2018.06.16. 20:10
Az olaszok nem kérnek a bevándorlóhajókból, a spanyolok után most a franciák is segítő kezet nyújtanak a migránsoknak. Németországban egymásnak esett a CDU és a CSU. Robbanásközeli állapotban az európai közösség …

Nincs előrelépés a fuvarozók kiküldetéseinek ügyében

2018.06.08. 16:10
Az európai bizottsági javaslatcsomag elfogadása súlyos következményekkel járhat nemcsak az ágazat, hanem az Európai Unió gazdasági versenyképessége szempontjából és az …

Orbán: Nem kérünk az európai népességcseréből

2018.06.08. 09:30
A miniszterelnök úgy fogalmazott: nyílt sisakkal kell harcolni Soros Györggyel és „hadseregével” szemben, hiszen mi, magyarok nem akarunk bevándorlást és multikulturális Európát.

Megszüntetné a menekültkvótákat Bulgária

2018.05.27. 18:45
Az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Bulgária a menekültkvóták megszüntetését javasolja. Már júniusban szeretnének áttörést elérni az európai menekültpolitikai vitában.

Grezsa István: A határon túl van a nemzeti aranytartalék

2018.05.20. 14:00
A Kárpátaljáért is felelős kormánybiztos a Blogstarnak adott pünkösdi interjúban meglepő kijelentéseket tesz: a 2004. december 5-i népszavazásnak voltak pozitív hozadékai …

Ezeket a cikkeket olvastad már?