Blogolj!

Blogstar kávéház

Újhullám

A magyarság változatlansága.

Itthon lesznek vagy külföldön? Világutazók maradnak vagy megállapodnak? És egyáltalán milyen helynek képzelik el Magyarországot 10 év múlva? – erről faggatja a 24.hu a Bánkitó fesztivál résztvevőit.

„Reménykedem is, de közben pesszimista vagyok. A magyar ember soha nem fog megváltozni. Lehet, hogy ha majd a mi generációnk felnő – azok, akik ’90 és 2000 környékén születtek –, másokat választunk. De ez inkább 20 év múlva lesz. Budapest már újhullámos, de otthon, vidéken semmi jövőváltoztatási terv nincs. Én is vidéken születtem, de nyolc éve élek Budapesten, ugyanúgy látom mindkét helyzetet.”

Tíz év múlva lesz egy csomó stadionunk, és a fiatalok hazaköltöznek külföldről | 24.hu

A Bánkitó idén nem választott olyan erőteljes politikai témát a hétvégére, mint az elmúlt években. A repoharakon boldog emberek úszkálnak, nincs kerítéses vagy vibráló dizájn. A fesztivál pontosan azt szeretné, hogy egy kicsit előrenézzünk, időutazzunk, éppen ezért Bánkon vasárnap délutánig 2028. van.

Mazsolázás

Brit patthelyzet.

Theresa May sebtében nyilvánosságra hozott Brexit-csomagját sem odahaza, sem Brüsszelben nem kísérte osztatlan lelkesedés, sőt, a tervezet még több kérdést hagyott megválaszolatlanul – elemez a Hirado.hu.

„Brüsszelben egyelőre elemzik az asztalra tett brit javaslatot. A sajtó értékelése szerint a csomag elmozdulást jelent egy kevésbé kemény Brexit irányába, ami 27 országból nézve olybá is tűnhet, mintha az Egyesült Királyság ki sem lépne az EU-ból. Elemzők szerint viszont ez a tervezet az uniónak nem lesz elfogadható. London ugyanis 'mazsolázni' szeretne az EU-val való kapcsolatából, a saját érdekeit szem előtt tartva, feledve azt az alapelvet, hogy az unió tagországai az előnyöket is közösen élvezik, de a terheket is együtt osztják meg. Brüsszelben a legrosszabbra is készülnek, a megállapodás nélküli végleges szakításra. A legutóbbi uniós csúcson egy ilyen forgatókönyvet sem zártak ki.”

Több okból is patthelyzetben van a brit politika

Nagy-Britannia kormányválsággal küszködik. Theresa May sebtében nyilvánosságra hozott Brexit-csomagját sem odahaza, sem Brüsszelben nem kísérte osztatlan lelkesedés. Sőt, ha egyáltalán lehetséges, a tervezet még több kérdést hagyott megválaszolatlanul.

Éhező

A legenda utóélete.

A 100 éve született Ingmar Bergman az egyetemes filmtörténet egyik legnagyobb hatású rendezője volt: munkabírása páratlan éleslátással, emberismerettel és kreativitással párosult, a szó legnemesebb értelmében véve filozofikus filmeket forgatott az emberi létezésről – így az Origo.hu.

„Ingmar Bergman nem csupán az egyik legnagyobb hatású, de az egyik legjobban szételemzett filmrendező is. Tulajdonképpen már mindent leírtak a szerzőről és a filmjeiről, könyvtárnyi súlyos kötetekben szétcincálva életét és életművét, nem csupán a filmelmélet, de az egzisztencializmustól a marxista filozófiáig a legkülönbözőbb eszmerendszerek mentén kutatva és magyarázva a magányos, kudarcokban kiüresedett, szorongó, de szeretetre éhező ember témájára felfűzött bergmani filmfilozófia motívumrendszerét. Bergman kevésbé szerette az efféle emelkedett elemzéseket, azt vallotta, hogy a filmjeit sokkal inkább átélni, és nem annyira megérteni kell.”

Homályos tükörben is igyekezett meglátni az embert

Ingmar Bergman az egyetemes filmtörténet egyik legnagyobb hatású rendezője volt. Hatvan év alatt hatvannál is több játék- és dokumentumfilmet rendezett, valamint jó néhány sikeres tévéjátékot - mindeközben pedig aktív szereplője volt a svéd (és a nemzetközi) színházi életnek is. Munkabírása páratlan éleslátással, emberismerettel és kreativitással párosult, a szó legnemesebb értelmében véve: filozofikus filmeket forgatott az emberi létezésről.

Termés

Feró férfibarlangja.

A Beatrice frontembere a kertje végében alakította ki birodalmát, ahol két nagy szenvedélyének hódolhat: a kisház egyik fele egy nyári konyha, a másik pedig egy barkácskuckó – derül ki a Blikk Online cikkéből.

„Ebből a tál paradicsomból és paprikából természetesen lecsó lesz, de nem ma, ma ugyanis rakott krumplit csinálok – árulta el Feró a Blikknek. – Imádok főzni, itt alkotom a finom falatokat, és persze a hűtőben eldugva van egy kis körtepálinka is, nehogy megülje a gyomrunkat az étel – nevetett a rocker. A nedű természetesen saját termésből készül.”

Ezt biztosan nem tudta Nagy Feróról

A Beatrice frontembere a kertje végében alakította ki birodalmát, ahol két nagy szenvedélyének hódolhat. A kisház egyik fele egy nyári konyha, a másik pedig egy barkácskuckó. - Ebből a tál paradicsomból és paprikából természetesen lecsó lesz, de nem ma, ma ugyanis rakott krumplit csinálok - árulta el Feró a Blikknek.

Pénzisten

Francia futballtitok.

A francia, még inkább gall öntudat helyét egyre inkább átvette a multikulturális közegben való létezés, a bevándorlók folyamatos beépítése a futballkultúrába és ezzel összhangban az egyre nagyobb sikerek – mutat rá a Mandiner.hu.

„Persze a helyzet annyiban igazságos (…), hogy ezek a labdarúgók okkal vannak ott a keretben és okkal dominálják a francia focit. Bár a migráns hátterűek még mindig jelentős kisebbségben élnek Franciaországban vagy mondjuk Németországban, de nem valami pozitív diszkrimináció miatt kerülnek a legjobbak közé – a profi sport különben sem igen ismeri ezt a fogalmat –, hanem azért, mert egyszerűen jók. A profi sport a pénzre hajt és csak a pénzben hisz. Ami nem hoz számára sikert, megbecsülést, trófeákat, egészen röviden: pénzt, azt eldobja. Ezért biztosak lehetünk benne, hogy a kiválasztási folyamatban nem találunk politikailag motivált tényezőket.”

Trombitás Kristóf: Hogyan jutottak a franciák a vb-döntőig? | Mandiner

Ami a vb-döntőn biztosan a franciák nagy előnye lesz a horvátokkal szemben, hogy körülbelül egy meccsel kevesebb van a lábukban. Mire lesz ez elég? Hogy áll ma a francia foci a világfutballban és miként jutottak el a franciák a világbajnokság döntőjéig? Trombitás Kristóf írása.

Címkék: Aktuális, lapszemle
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/55614/pics/lead_800x600.jpg
Aktuális,lapszemle
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Blogstar kávéház

2019.04.25. 02:30
A Notre-Dame iszlamizálódása, Márki-Zay kalapozása, ellenzéki őskáosz, magyarellenes uszítások és Dér Heni férfias kompenzálása csütörtöki online lapszemlénkben.

Szeptembertől kötelező lesz a bárányhimlő elleni védőoltás

2019.04.24. 07:00
Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár közlése szerint szeptembertől a kötelező védőoltások közé kerül a bárányhimlő elleni oltás is.

Blogstar kávéház

2019.04.24. 01:00
Magyarország kispadozása, Budapest mélyalvása, a kereszténység letámadása, szárnyas hírvivők és Szilágyi Liliána dögös pózolása szerdai online lapszemlénkben.

Nyár végétől repülési tilalmat vezetnek be a főváros felett

2019.04.23. 13:20
Augusztustól éjfél és hajnali öt óra között nem szállhatnak fel és le repülőgépek a Liszt Ferenc-repülőtéren – az erről szóló megállapodást Tarlós István …

Meghalt János, Luxemburg korábbi nagyhercege

2019.04.23. 13:05
A Nassau-Weilburg-ház ötödik uralkodója 98 éves volt, halálhírét fia, Henrik nagyherceg jelentette be.

Lehűlést, esőt és nyarat tatogat az időjárás

2019.04.23. 07:30
Az időjárás kegyes volt hozzánk, hiszen a hosszú hétvége alatt sokszor szinte nyári időnk volt, viszont a hét első munkanapjával az eső is beköszönt.

Blogstar kávéház

2019.04.23. 04:00
Orbán Viktor megtakarítása, a falusi csok piacmozgatása, Szarka Tamás kerítései, Molnár Ferenc Caramel ősrobbanása és Tatár Csilla kikapcsolódása keddi online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2019.04.22. 01:00
Orbán Viktor feltámadása, Sargentini lopása, a börtön kényszerközössége, önveszélyes alváshiány és Adele milliós kifosztása hétfői online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2019.04.20. 21:45
Szombathely ellenzékieskedése, Bangóné érett sonkája, Macron brutalitása, a Brexit törésvonalai és Kelemen Anna nyuszifülei online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2019.04.20. 01:50
Jézus keresztútja, Sargentini lopása, túltolt kereszténykedés, felvilágosító melegpropaganda és Mihalik Enikő meztelensége szombati online lapszemlénkben.

Ezeket a cikkeket olvastad már?