Blogolj!

Gyorgyevics Benedek: A gyalogoséké lesz a Kós Károly sétány!

Volt itt minden, mint a búcsúban. Szabálysértés, milliós munkagép rongálása, tüntetések, politikai csata, pályázatok, győztesek és vesztesek. Ahhoz túl nagy a Liget-projekt, hogy minden simán, ellenérdekek nélkül, a közjót szem előtt tartva, zökkenőmentesen menjen. Cikkek sokasága turkált a projekt „zsebeiben” – és nem talált semmit. Most azonban már nem az okoskodásé, hanem a munkagépeké a terep – gőzerővel zajlanak az építkezések. Ez adta az apropót, hogy Gyorgyevics Benedekkel, a Városliget Zrt. vezérigazgatójával mérleget készítsünk az eddig eltelt és előttünk álló időszakról. Blogstar-interjú.  

Ilyen lesz a megújuló Városliget

Csitultak-e az indulatok a Liget-projekt körül?

Ha voltak is indulatok a Városliget átfogó megújítása kapcsán, azokat egy igen szűk csoport gerjesztette. Szerencsére azonban mostanra egyre többen látják a fejlesztés valódi tartalamát, azt, hogy a projeknek köszönhetően milyen fantasztikus lehetőséget kapott a Liget. Így egyáltalán nem ott tartunk, ahol 2016 tavaszán. 

Minek köszönhető, hogy elérték ezt a nyugvópontot?

Ehhez kellett az egységes kormányzati kommunikáció, a Liget-projekt önálló kommunikációja, az összes miniszteri biztos munkája, valamint tényleges társadalmi egyeztetések és párbeszédek. Egészen biztos, hogy most, 2018 nyarán – leszámítva egy nagyon szűk csoportot, mely különböző motivációk alapján, de továbbra is tiltakozik – minden eddiginél szélesebb társadalmi réteg ismeri a projektet, és ami még ennél is fontosabb: értik, tudják és látják, mi a valóság. Épülnek a megígért projektelemek, hogy úgy fogalmazzak: dimenzióváltás zajlik most a Városligetben. Egy olyan léptékű kulturális és szabadidős fejlesztésnek lehetünk tanúi, amire a milleneum kora óta nem volt példa. 

Gyorgyevics Benedek - Fotó: MTI

A támadások egyik hivatkozási alapja az volt, hogy csúszásban van a projekt. Látva az építkezést itt a Liget szélén olybá tűnik: ez a projekt már visszafordíthatatlan. Nemde?

Ez nem is lehet kérdés! Fantasztikus élmény, amikor a tervek elkezdenek életre kelni: amit eddig a tervezőasztalon 3D vízióból vagy akár a maketten láttunk, az most kint a fizikai valóságban épül. Mára minden fontos elemből megvalósult már valami. A történelmi Liget-magon kívüli befejeződött az OMRRK építése, elkészült a Szépművészeti Múzeum Román csarnoka, a park elemei közül átadtuk a csodás a Feszl-pavilonokat, a kutyás élményparkot. Készül a Vakok kertje, a gyermek sportpályák, illetve a nemzetközi tervpályázat alapján kiválasztott ikonikus új épület is: a Néprajzi Múzeum. De nem árulok el túlzott titkot, ha azt mondom, hogy mindehhez hamarosan csatlakozik a Magyar Zene Háza is: prognózisunk alapján az idei nyár végén el tudnak indulni a kivitelezési munkálatai. 

Hogy néz ki az időbeni ütemezés?

Ez nagyon nehéz kérdés. Egy ilyen volumenű városrész-megújítás teljesen steril körülmények között is legalább tíz évet vesz igénybe. Akkor se túlzunk, hogy ha azt az iparági sztenderdet rakjuk le mellé, hogy ennek nagyjából a fele, kétharmada az előkészítés, és utána a jéghegy csúcsa, amikor már elkezdik rakni a téglát. Az meg tényleg csak a csillogás a tetején, amikor belekerül az a tartalom, ami miatt ezek az új intézmények létrejönnek.

A Liget-projekt első sorban kultúrafejlesztés, nem pedig ingatlanfejlesztés. Az épületek csak a keretet adják ahhoz, hogy egy valódi kulturális központ jöhessen létre a fővárosban. Ez egybevág a kormány szándékával, hiszen soha ennyi forrás nem áramlott a kultúra felé: valamivel több mint 650 milliárd forintot fordítanak jelenleg kulturális beruházásokra szerte az országban. Bátran állíthatjuk, hogy Budapest kiegyezés és az első világháború közé eső aranykora volt az utolsó olyan időszak a magyar kultúrában, amikor ilyen volumenű fejlesztések, beruházások történtek, mint például most a Liget-projekt.

A konkrét kérdésre válaszolva: a projekt nagyságrendjét és az előttünk álló feladatokat tekintve azt mondhatom, ütemterv szerűen haladunk. Ennél feszítettebb tempóra csak akkor kapcsolhatnánk, ha a műszaki vagy a kulturális tartalomban kompromisszumot kötnénk, ez viszont nem lehet célunk. 

A gyönyörűen restaurált Román Csarnok

Időarányosan tehát jól áll a projekt, de nincs túlköltekezés sem, ami esetleg az újragondolását vonhatná maga után?

Nincs ilyen szándék a kormány részéről, és nem merült fel ilyen probléma a Liget-projekt részéről sem. Ütemezetten születnek a Kormányhatározatok a finanszírozásról és ezek alapján kapjuk a forrásokat, amelyek biztosítottak ahhoz, hogy a teljes Liget-projekt az összes elemével együtt megvalósulhasson. 

Mondhatjuk, hogy a gyakorlat élő cáfolata minden korábbi hipotetikus aggódásnak?

Amíg nem kezdődött meg az építkezés, akadémikus vita zajlott a projektről, melynek során a legtöbben vágyaikat vagy szorongásaikat vetítették ki a fejlesztésre. Nagyon fontos, hogy a kerületek a környéken lakók érdekeit képviseljék, és az emberek ismerjék meg a valóságot a Ligettel kapcsolatban.

El kell fogadni, ha a romantikus képet felülírják az objektív körülmények. Hiába élnek bennünk például olyan képzetek, hogy jól megtermett platánok alatt gyönyörű zöld gyepen, kockás pléden egy pohár bort kortyolunk, ha nem lehet leülni, mert kiégett a fű, a nem kellőképpen gondozott platánok száraz ágai pedig veszélyt rejtenek magukban. Tekintettel kell lennünk a változó igényekre is. Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy pulzáló, vibráló Ligetet kell létrehoznunk, de számolnunk kell azzal, hogy mit várnak el a 21. századi polgárok. Ők pedig mélygarázsba állnának az autójukkal, ha kijönnek a Ligetbe, ki-ki ízlése szerint fogyasztana a street foodtól, a hamburgertől, a vattacukortól a lángoson át a fine dinningig, és ragaszkodik a minőséghez, miközben a piknikezés mellett aktív kikapcsolódásra, élményekre vágyik.

Örömmel tapasztalom, hogy az érintett kerületek lakossága, majd vezetése is megértette a valóságot, így most már konstruktív egyeztetések zajlanak közöttünk. Megnyugvást jelentett a korábban gyanakvók számára, amikor látták, hogy a zöldfelület növelése, egyes intézmények ideköltözésével vagy felújításával együtt sem valamiféle trükk, hanem például a Felvonulási tér jelentős részének az újra parkosítását vagy a feleslegesen széles ligetbéli utak keresztmetszetének csökkentését jelenti. Nyugodt szívvel mondhatom, azok közül, akik ismerik a Liget projekt valódi céljait, ma már szinte mindenki támogatja a Városliget átfogó rehabilitációját az általunk elképzelt kulturális tartalom és parkmegújítás megvalósításával. A VI. és VII. kerületekkel éppen arról tárgyalunk, milyen kedvezményrendszert tudunk biztosítani a mélygarázsba. De említhetem a nemrég átadott kutyás élményparkot is, melynek kialakítását heves viták övezték, mostanra viszont boldogan élvezik az előnyeit a környéken élő állatbarátok. Nincs olyan nap, amikor 500 kutyánál kevesebb érkezne ide, a hétvégi napokon pedig megközelítőleg 1000 négylábút látunk vendégül a félhektáros élményparkban. Ráadásul ezzel a fejlesztéssel 5000 négyzetméternyi zöld felületet adtunk vissza a parknak. 

Már láthatóak az átadott fejlesztések, de milyen további építkezések fejeződhetnek be idén vagy jövőre?

Előreláthatóan 2018 év végére elkészül és 2019 első felében megkezdi működését az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ, ami fontos háttérintézménye a Szépművészeti és a Néprajzi Múzeumnak, illetve majd a Nemzeti Galériának. Megnyit és működik majd a Szépművészeti Múzeum a Román csarnokkal. Két teljes évet hagynak maguk mögött a Feszl-pavilonok, a környezetükkel együtt ízelítőt adva abból, milyen színvonalú és minőségű Ligetet képzelünk el. 2019 őszére már látható lesz a Néprajzi Múzeum teljes szerkezete. A tervek szerint a kétharmadánál járunk majd a Dózsa-mélygarázs építésének, mely 800 autó föld alatti elhelyezését fogja biztosítani. Látogatható lesz már a Millennium Háza, mely egy izgalmas időszaki kiállítással nyílik majd meg, azt követően adjuk át az állandó kiállítást. Organikusan hozzá tartozik majd a Rózsakert, a közvetlen környezetének legfontosabb tájépítészeti eleme. Idén augusztusban adjuk áta gyermek sportpályákat, melyek a környező iskolákat szolgálják. Emellett megnyílik a Vakok kertje, ami szimbolikus üzenete lesz a Liget akadálymentesítésének. A kutyás élményparkról már beszéltünk, ezt osztatlan siker övezi a környéken. Végül, de nem utolsósorban elindul a Liget állócsillaga, Európa egyik legszebb és legjobb játszóterének kivitelezése: ez a gyermek- és családbarát fejlesztésünk egyik központi eleme, mely szolgáltatásaival az év 365 napján áll majd a szülők és a kicsik rendelkezésére. 

Lát arra lehetőséget, hogy a park egy részét Mőcsényi Mihályról nevezzék el?

Jó kérdés, gondolkozunk rajta.

Mőcsényi professzor hihetetlenül sokat tett annak érdekében, hogy ez a tájépítészeti megújítás elindulhasson a parkpályázat keretében. A szakma doyenjeként túl tudott lépni a rövidlátó aktuálpolitikai indulatokon, és elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy a Garten Stúdió világszínvonalú, Magyarországon sosem tapasztalt léptékű, eddig nem látott nagyságrendű tájépítészeti tervezésbe kezdhessen. Ennek mindenképpen emléket kell állítanunk a parkban.

Átvitt értelemben és szó szerint is rázós téma a Kós Károly sétány ügye. Hosszasan ment a huzavona arról, kinek a felségterülete: a fővárosé, a BKK-é vagy a Liget-projektté? A kerékpárosok kezdték a tiltakozást az átalakítások miatt, majd felmerült, hogy autómentes övezet jönne létre. Lezárják a Kós Károly sétányt, vagy sem?

Le! Ez az egyik legfontosabb tájépítészeti elem: megszüntetjük azt az ősbűnt, hogy az M3-as autópálya a Városligeten megy keresztül. A különböző közlekedési szakemberek nyilván eltérő nézeteket képviselnek a megvalósítást illetően. Akadnak, akik szerint egyszerűen le kell zárni a Kós Károly sétányt, és a forgalom majd eloszlik magától, mások úgy vélik, nem tehetünk semmit anélkül, hogy az észak-csepeli szennyvíztisztítótól alagúton át lehetne jutni Albertfalvára.

Abban nincs vita, hogy a lezárás régóta húzódó kérdésére pontot kell tennünk. Fel kellett ugyanakkor térképeznünk, milyen hatásokat gyakorol a környékre a Városliget megújítása és ezen belül a tájépítészeti rehabilitáció, mert ennek olyan katalizátorrá kell válnia a fővárost illetően, melynek nem lehetnek negatív vonásai. Biztos vagyok benne, hogy a VI., VII., XIII. és XIV. kerület komoly felvirágzásnak indul majd, ami a környező ingatlanok értékére is kihat.

Gőzerővel épül az új Néprajzi Múzeum az 56-osok terén - Fotó: MTI

A kormány, a főváros és a Liget-projekt érdemi és sikeres egyeztetést folytatott a közlekedési kérdésekről. A kabinet biztosítja a Városliget Zrt. és a főváros számára a szükséges forrásokat. Az átalakítás egyik előfeltétele, hogy készüljön egy olyan P+R az M3-as bevezetőjénél, ami valóban tömegközlekedési kapcsolattal bír, a másik pedig a Szegedi úti felüljáró kialakítása, ami a XIV. és a IV. kerület összekötését teremti meg. Ennek a kettőnek a teljesülése esetén lehet lezárni a Kós Károly sétányt úgy, hogy az ne jelentsen többletterhelést. Számításaink szerint erre a projekt utolsó elemeként nyílik majd lehetőség, 2022-nél semmiképpen sem korábban. 

Mi jelentette a legnehezebb feladatot, a legkomolyabb kihívást eddigi vezérigazgatói munkássága során?

A Városliget-törvénynek köszönhetően tulajdonképpen önálló városnegyed-fejlesztésbe kezdtünk bele, melynek ingatlan-, kultúrafejlesztési, politikai, kommunikációs, pénzügyi, jogi, üzemeltetési és a társadalmi vitát érintő elemeit is megfelelően kell tudnunk képviselni. Óriási kihívás létrehozni egy olyan vállalatot, egy olyan, közel száz fős csapatot, mely képes ennek az egyedülálló beruházásnak valamennyi attribútumát érteni, átérezni, és felelősséggel megvalósítani. Büszke vagyok rá, hogy kiváló társaságot állítottunk össze, melynek tagjai rendelkeznek piaci, ingatlanfejlesztői és múzeumi ismeretekkel, a feladat megvalósításához szükséges szakmai tudással, és ami talán a legfontosabb, olyan nemzetközi kitekintéssel bírnak, aminek köszönhetően világszintű projektet hívhatunk életre.

Az elkészült Pavilonok

A csapatépítés mellett rendkívül fontos a kommunikáció és a tájékoztatás. Jól mutatja ezt az Ipsos kutatása, mely szerint kimagasló a Liget-projekt támogatottsága azon emberek között, akik lehetőséget kaptak arra, hogy megismerjék a terveket. Abban a médiakörnyezetben kell tehát utat találnunk az emberekhez, ahol leginkább csak a botránynak, a balhénak, a fake news-nak van bármilyen hírértéke. E téren sem állunk rosszul, bár természetesen rengeteg még a tennivalónk.

Kiemelnék végül egy harmadik kihívást is: a világ legjobb építészeivel, tervezőivel dolgozni nemcsak élményt jelent, hanem komoly feladatot is. Arra törekszünk, hogy a valós intézményi igényeket összehangoljuk a megzabolázhatatlanak tűnő erejű építészek, mint például Fudzsimoto Szu szakmai víziójával és elképzeléseivel. A cél, hogy gyönyörű, ikonikus, de semmiképpen sem öncélú épületekkel gazdagodjunk. 

Van-e olyan része a beruházásnak, mely a legközelebb áll a vezérigazgató szívéhez?

Nehéz bármit is kiemelnem, de mégis akad két olyan intézmény, mely különösen közel áll hozzám. Az egyik, amiről méltatlanul keveset beszélünk: az Országos Múzeumi, Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK), ami egy igazi „brown field” rehabilitáció. Hiszek a rozsdaövezetek megújításában. Végtelenül izgalmas kérdésnek tartom, hogyan alakulnak át és vesznek fel új funkciókat az egykori peremterületek, és miként válnak a város organikus részévé. Az OMRRK-nál, az egykori Szabolcs utcai kórház átalakításánál fantasztikusan sikerül a rehabilitáció, hiszen a korábban lerobbant terület újra visszakerül a főváros vérkeringésébe, ráadásul befektetőket vonz a környékre. Akkor költjük jól a közpénzt, ha egy forint felhasznált közpénzre három forint magántőke jut. Az OMRRK-nál ez tetten érhető, máris vásárolják a telkeket a környéken.

Magyar Zene Háza

Emellett a Magyar Zene Háza különösen kedves a lelkemnek. Csodálatos kihívás, hogyan mutatjuk be a magyar zenét, a magyar zene történetét az emberek számára. Egyfajta Zenei Csodák Palotáját akarunk létrehozni, ahol organikusan megfér egymás mellett a kiállítótér állandó és időszaki tárlatokkal, az előadótér, a hangdóm és a zenepedagógiai tér. A park központi részére megálmodott épület egy organikus csoda, légies, könnyed, mégis impozáns. Gyakorlatilag teljesen üveg: építészeti megalkotása is óriási kihívás, nem beszélve arról, hogy az üveg hangdómban tökéletesen szólaljon meg a zene. Biztos vagyok benne, hogy a csodájára fognak járni!

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/55771/pics/lead_800x600.jpg
budapest,Gyorgyevics Benedek,Liget Budapest Projekt,Városliget
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Így járnak a BKK járatai a pünkösdi hétvégén

2020.05.29. 14:35
A BKK tájékoztatása szerint pünkösdvasárnap és pünkösdhétfőn a fővárosi közösségi közlekedési járatok az ünnepnapokon, illetve munkaszüneti napokon érvényes menetrend szerint …

Villamosmegállóban szült egy nő Budapesten, a rendőrök segítettek neki

2020.05.25. 10:10
Nem mindennapi esetet kellett kezelniük a rendőröknek vasárnap este a belvárosban.

Saját kérésére távozik posztjáról a Pesti úti idősotthon vezetője

2020.05.21. 19:35
Saját kérésére, közös megegyezéssel, május 31-i hatállyal távozik posztjáról Skultéti József, a Pesti úti idősek otthonának vezetője - közölte …

Karácsony ne csak a Facebookon üzengessen a vírusnak!

2020.05.20. 13:30
A kormánypártok szerint legfőbb ideje, hogy a főpolgármester vállalja végre a fenntartói felelősséget az idősotthonok ügyében.

A kijárási korlátozások megszűnése nem jelenti a védekezés végét

2020.05.17. 11:50
Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központ vezetője felhívta a figyelmet, hogy a szigorú szabályok lazítása mellett továbbra is minden …

Vasárnap éjféltől Budapest is újraindul – mutatjuk a szabályokat!

2020.05.16. 16:35
Gulyás Gergely nemcsak a friss fővárosi intézkedéseket részletezte, de megerősítette: ha nem változik a járvány tendenciája, akkor a kormány május …

Budapesten is feloldják a kijárási korlátozást

2020.05.16. 13:55
Orbán Viktor bejelentette: Budapesten is sikerült letörni a járvány erejét, így a fővárosban is át lehet térni a védekezés második szakaszára. Ugyanakkor felelősségteljes magatartást kért …

A Kamaraerdei úti idősotthonba is beletörik Karácsony bicskája?

2020.05.16. 10:20
Több tucatnyian fertőződtek meg: a tömeges megbetegedések megelőzése érdekében több intézkedés azonnali végrehajtására kötelezte az idősotthont fenntartó …

Lezárják a pesti alsó rakpartot az autósok elől hétvégén

2020.05.15. 16:10
Már szombat hajnalban lezárják a rakpartot, utána pedig csak a gyalogosok és a kerékpárosok közlekedhetnek az érintett szakaszon.

Tragédia: már 44-en haltak meg a Pesti úti idősotthonban

2020.05.12. 17:05
Karácsony Gergely főpolgármester továbbra sem vállalja a felelősséget amiatt, hogy koronavírus-gócponttá vált a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott idősotthon. A …

Ezeket a cikkeket olvastad már?