Blogolj!

Három budapesti járatot érint a Ryanair júliusi sztrájkja

A fapados légitársaság dolgozói július 25-ére és 26-ára hirdettek sztrájkot a bérviták miatt. A munkabeszüntetés nagyjából 50 ezer utast érint.

Fotó: travelo.hu

Az elhúzódó bérviták miatt két napra felfüggesztik a munkát a Ryanair dolgozói július utolsó teljes hetében. Az ír központú légitársaság az utóbbi időszakban elveszítette versenyelőnyét a riválisokkal szemben, mert a fellendülő gazdasági helyzet miatt egyre többen engedhetik meg maguknak a repülős utazásokat, a Ryanair pedig korábban éppen azért tudott kitűnni a piacról, mert a gazdasági válság okán olcsó munkaerőt sikerült toboroznia. Csakhogy a pilótáknak és a személyzetnek már nem egy szűk piacon kell eladnia tudását, ezért a Ryanair dolgozóinak valós alkualappá vált a társasággal szemben a fizetési feltételek és munkakörülmények javítása.

A sztrájk alatt összesen 600 járat nem fog tudni felszállni a két nap alatt, ami napi szinten a légitársaság járatain utazó 430 ezer utas 12 százalékát érinti majd. A legtöbben Belgiumban szüntetik be a munkát, ez érint közvetlenül minket, magyarokat is.

Két Brüsszel-Budapest járat, valamint egy Barcelonából menetrend szerint 19:25-kor érkező transzfer is törlődik július 26-án.

A Ryanair közölte, hogy a járattörlésekben érintett utasokkal felvették a kapcsolatot és lehetőséget biztosítanak számukra másik jártra történő átfoglalásra, vagy visszatérítik a jegyek árát.

A légitársaság 1,45 milliárd euró adózott profittal zárta a pénzügyi évet, ami tíz százalékos növekedés az előző évhez képest, s a cég akkori előrejelzései alapján az utasforgalom várhatóan 7 százalékkal nőtt volna idén. A költségeknél ugyanakkor csupán 9 százalékos növekedést vártak a bérek és az üzemanyagárak növekedésével, de ez az érték biztosan meg fog ugrani a sztrájknak köszönhetően.

Az Independent arról számolt be, hogy a Ryanair elzárkózik a sztárjkolók kérései elől (méltányos fizetés az elvégzett munka tükrében, megszakított utazások utáni kompenzációk emelése, többletköltségek, mint a víz- vagy élelmiszerfogyasztás kifizetése a járatokon, vagy az egyenruhák tisztíttatásának kifizetésének eltörlése), mert szerintük értelmetlenek a dolgozók igényei.

A légitársaság információi szerint a stewardok és a stewardesek évente 40 ezer eurót tesznek zsebre (ez közel 13 millió forintnak felel meg), ezen felül évente 400 euró támogatást kapnak az egyenruha viseléséből adódó költségekre. A cég azt állítja, Olaszországban és az Egyesült Királyságban már sikerült megegyezni a személyzettel, de további tárgyalásokat folytatnak Európa-szerte.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/55890/pics/lead_800x600.jpg
légitársaság,Liszt Ferenc Reptér,repülőgép,sztrájk
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Téves riasztás miatt vonult ki a rendőrség az amszterdami reptérre (FRISSÍTVE)

2019.11.06. 20:50
Rendőrök özönlötték el az amszterdami Schiphol repülőteret, ahol sajtóhírek szerint három, késsel felfegyverzett férfi megkísérelte …

A költségcsökkentés jegyében lelép a Ryanair Budapestről

2019.10.24. 15:10
November végén megszünteti budapesti bázisát az ír légitársaság. A ferihegyi üzemet a Ryanair lengyel bejegyzésű leányvállalata veszi át.

Kényszerleszállást hajtott végre Moszkvában egy kigyulladt utasszállító repülőgép

2019.05.05. 18:30
Az utasszállító repülőgép fedélzetén 73 utas és a hat főből álló személyzet utazott. A TASZSZ hírügynökség …

Lezuhant egy etióp gép, több mint százan utaztak rajta

2019.03.10. 10:35
Az Ethiopian Airlines egyik Boeing 737-ese zuhant le vasárnap reggel.

Vége a sztrájknak, megállapodott az Audi és a szakszervezet

2019.01.30. 18:25
A vállalat 18 százalékkal, de minimum 75 ezer forinttal emeli a dolgozók alapbérét január 1-től 15 hónapra.

Bedöglött a forradalom – kudarcba fulladtak a szombati tiltakozások

2019.01.20. 03:05
A tiltakozásnak nem volt erejük, a decemberi lendület kifulladt, alig néhány százan vonultak utcára a kormányellenes megmozdulásokon.

Viccpárti kísérettel hirdettek országos sztrájkot a szakszervezetek

2019.01.05. 17:50
Január 19-ére tervezik az országos demonstrációt és/vagy sztrájkot – ezt a Kossuth téri kormányellenes tüntetésen jelentették be szombaton. Majd addig …

Lézerrel vakítják el a repülőgépek pilótáit le- és felszállás közben

2018.11.10. 13:35
Egyre több a repülésbiztonságra kockázatos lézerzavarás Magyarországon, az idén eddig közel száz bejelentés érkezett a HungaroControlhoz, …

A tengerbe zuhant egy indonéz utasszállító repülőgép

2018.10.29. 07:45
A tengerbe zuhant hétfőn Indonéziában egy belföldön közlekedő utasszállító repülőgép 189 emberrel a fedélzetén - közölte az indonéz katasztrófavédelem vezetője.

Repülőgéppel akarta kivégezi családját az amerikai beteg

2018.08.14. 06:30
Elképesztő eset az Egyesült Államokból: légi manőverrel akarta kicsinálni magát és teljes famíliáját egy nyilván nem teljesen beszámítható alak.

Ezeket a cikkeket olvastad már?