Blogolj!

Pokoli pusztítást végez Földünkön az éghajlatváltozás

És ebben nekünk, embereknek is vastagon benne van a kezünk. A folyamat visszafordíthatatlan, a következő évtizedekben több tízezrek halálát fogják a megváltozott klímakörülmények okozni. Szép volt, megcsináltuk.

Fotó: Pixabay

Brutális hőség szedi áldozatait Japánban, a szigetország középső területein helyenként a 40 Celsius-fokot is meghaladja a hőmérséklet. Kiotóban egy hete nem csökkent 38 Celsius-fok alá, ilyet pedig a XIX. század óta nem jegyeztek föl.

Az elképesztő hőhullám eddig legalább 30 emberrel végzett, a hőséggel összefüggő rosszullétek miatt több ezren kerültek kórházba az elmúlt két hétben. A pokoli hőség leginkább az idősek szervezetét terheli meg, elsősorban azért, mert többet tartózkodnak a szabadban és takarékossági okok miatt nem kapcsolják be otthonaikban a légkondícionálót - már akinek egyáltalán van.

Nem csak az ázsiai országban, Európa északi részén is sok gondot okoz a szokatlanul nagy meleg és a szárazság, Svédországban az elmúlt két évtized legsúlyosabb erdőtüzei pusztítanak még a sarkkörön túl is. A 30 fok fölötti hőség a Skandináv-félszigeten már csaknem egy hónapja tart, s miközben Európa középső részein a szokásosnál hűvösebb az időjárás, északon szokatlanul nagy meleg uralkodik.

Nagy-Britanniában hetek óta egy csepp eső sem esett, az európai szigetországban hatalmas területeken égett ki a fű, a zöldellő nemzeti parkok szinte felismerhetetlenné kopárodtak. Több mint 50 éve nem regisztráltak olyan kevés csapadékot az évnek ebben az időszakában, mint az idei nyár első felében, összesen 47 milliméternyi esővizet mértek az elmúlt két hónapban Nagy-Britanniában.

A klímaváltozás már nem csak cirógatja bolygónkat, hanem egyenesen irdatlan sallereket zúdít orcájára. Míg az előző télen Európa jelentős részén sarkvidéki hideg borzolta a kedélyeket, az északi sarkkörön túl melegrekordok dőltek sorra, az Északi-sarkon +2 fok fölött is járt a hőmérséklet, a Jeges-tenger jege pedig idő előtt olvadni kezdett.

Szó mi szó, megdolgoztunk a pusztító folyamat felgyorsulásáért, a legújabb tanulmányok szerint pedig világszerte több mint egymilliárd emberre jelent fenyegetést a globális felmelegedés miatti hőség.

Az ENSZ egészségügyi szervezete szerint az éghajlatváltozással összefüggő hősokk évente akár 38 ezerrel több halálozást okoz majd világszerte 2030 és 2050 között, mert az elmaradott országokban a testük lehűtéséhez, az élelmiszerek és orvosságok tárolásához szükséges berendezések nem, vagy nem megfelelő mennyiségben állnak rendelkezésre.

Ez további problémákat vet fel, ugyanis az éghajlatváltozás miatt sokkal hatékonyabb módon kell gondoskodnunk a megfelelő hűtésről energiagazdasági szempontokat is figyelembe véve. A Briminghami Egyetem kutatóinak legfrissebb tanulmánya szerint 2050-re megnégyszereződhet a hűtőberendezések száma világszerte - elérve a 14 milliárdot - ami az áramfogyasztás óriási növekedését eredményezné. A Sustainable Energy for All kutatásai szerint az egyre több villamos energia csak még tovább fogja erősíteni az ember okozta éghajlatváltozást, hacsak az erőművek nem váltanak át a fosszilis tüzelőanyagokról a tisztább energiaforrásokra.

A teljes katasztrófa már a spájzban van.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/55944/pics/lead_800x600.jpg
globális felmelegedés,hőség,kánikula,klímaváltozás
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Hidegháborút robbant ki a sarkvidéki olvadás?

2019.01.27. 05:10
Felére csökkenhet az Európa és Ázsia közötti út, miközben geopolitikai háborúskodásba torkollhat a klímaváltozás.

A melegrekord megint megdőlt

2018.11.03. 13:15
A fővárosi és az országos legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord is megdőlt szombatra virradóra - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán.

Elő a fürdőruhákat, újabb hőhullám közeledik

2018.09.14. 09:30
Szeptember beköszöntével azt hihettük volna, hogy kicsit enyhül majd a kánikula, de a melegnek még mindig nincs vége.

Jövő héten sem szabadulunk még a kínzó melegtől

2018.08.19. 14:45
Nagyon nem akarom múlni a hőség: a következő napokban is rengeteg a napsütésre, valamint 35 fokos melegre számíthatunk.

Nem szabadulunk a hőségtől

2018.08.12. 13:25
Jövő héten sem lesz sokkal kellemesebb az időjárás. Akár 35 fok is lehet.

Nagyon nem akar múlni a kánikula

2018.08.08. 10:10
Hosszú napok óta keserves az időjárás, így az Országos Meteorológiai Szolgálat nem győzi kiadni az első- és másodfokú figyelmeztetéseket.

Tombol a kánikula: itt az újabb hőségriadó!

2018.08.07. 15:25
Vigyázzunk magunkra és egymásra: a hőségriasztás kedd éjféltől péntek éjfélig tart!

Meghosszabbították hétvégére a hőségriasztást

2018.08.03. 17:20
Az extrém meleg nem akar szűnni, így az eredetileg csak péntekig tartó hőségriasztás vasárnap éjfélig tart.

Hőségriasztást adott ki az országos tisztifőorvos

2018.07.30. 17:25
Hőségriasztást adott ki az országos tisztifőorvos - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) hétfőn.

Hőség és felhőszakadás - erre kell számítanunk vasárnap

2018.07.29. 07:05
A hőség miatt az ország nagy részén elsőfokú, több megyében és a fővárosban másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat vasárnap. A fél országban …

Ezeket a cikkeket olvastad már?