Blogolj!

Pokoli pusztítást végez Földünkön az éghajlatváltozás

És ebben nekünk, embereknek is vastagon benne van a kezünk. A folyamat visszafordíthatatlan, a következő évtizedekben több tízezrek halálát fogják a megváltozott klímakörülmények okozni. Szép volt, megcsináltuk.

Fotó: Pixabay

Brutális hőség szedi áldozatait Japánban, a szigetország középső területein helyenként a 40 Celsius-fokot is meghaladja a hőmérséklet. Kiotóban egy hete nem csökkent 38 Celsius-fok alá, ilyet pedig a XIX. század óta nem jegyeztek föl.

Az elképesztő hőhullám eddig legalább 30 emberrel végzett, a hőséggel összefüggő rosszullétek miatt több ezren kerültek kórházba az elmúlt két hétben. A pokoli hőség leginkább az idősek szervezetét terheli meg, elsősorban azért, mert többet tartózkodnak a szabadban és takarékossági okok miatt nem kapcsolják be otthonaikban a légkondícionálót - már akinek egyáltalán van.

Nem csak az ázsiai országban, Európa északi részén is sok gondot okoz a szokatlanul nagy meleg és a szárazság, Svédországban az elmúlt két évtized legsúlyosabb erdőtüzei pusztítanak még a sarkkörön túl is. A 30 fok fölötti hőség a Skandináv-félszigeten már csaknem egy hónapja tart, s miközben Európa középső részein a szokásosnál hűvösebb az időjárás, északon szokatlanul nagy meleg uralkodik.

Nagy-Britanniában hetek óta egy csepp eső sem esett, az európai szigetországban hatalmas területeken égett ki a fű, a zöldellő nemzeti parkok szinte felismerhetetlenné kopárodtak. Több mint 50 éve nem regisztráltak olyan kevés csapadékot az évnek ebben az időszakában, mint az idei nyár első felében, összesen 47 milliméternyi esővizet mértek az elmúlt két hónapban Nagy-Britanniában.

A klímaváltozás már nem csak cirógatja bolygónkat, hanem egyenesen irdatlan sallereket zúdít orcájára. Míg az előző télen Európa jelentős részén sarkvidéki hideg borzolta a kedélyeket, az északi sarkkörön túl melegrekordok dőltek sorra, az Északi-sarkon +2 fok fölött is járt a hőmérséklet, a Jeges-tenger jege pedig idő előtt olvadni kezdett.

Szó mi szó, megdolgoztunk a pusztító folyamat felgyorsulásáért, a legújabb tanulmányok szerint pedig világszerte több mint egymilliárd emberre jelent fenyegetést a globális felmelegedés miatti hőség.

Az ENSZ egészségügyi szervezete szerint az éghajlatváltozással összefüggő hősokk évente akár 38 ezerrel több halálozást okoz majd világszerte 2030 és 2050 között, mert az elmaradott országokban a testük lehűtéséhez, az élelmiszerek és orvosságok tárolásához szükséges berendezések nem, vagy nem megfelelő mennyiségben állnak rendelkezésre.

Ez további problémákat vet fel, ugyanis az éghajlatváltozás miatt sokkal hatékonyabb módon kell gondoskodnunk a megfelelő hűtésről energiagazdasági szempontokat is figyelembe véve. A Briminghami Egyetem kutatóinak legfrissebb tanulmánya szerint 2050-re megnégyszereződhet a hűtőberendezések száma világszerte - elérve a 14 milliárdot - ami az áramfogyasztás óriási növekedését eredményezné. A Sustainable Energy for All kutatásai szerint az egyre több villamos energia csak még tovább fogja erősíteni az ember okozta éghajlatváltozást, hacsak az erőművek nem váltanak át a fosszilis tüzelőanyagokról a tisztább energiaforrásokra.

A teljes katasztrófa már a spájzban van.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/55944/pics/lead_800x600.jpg
globális felmelegedés,hőség,kánikula,klímaváltozás
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

30 fokos hőség és záporok – Ilyen időjárásra számíthatunk

2020.08.09. 17:05
Jó hír a nyár szerelemeseinek, hogy jövő héten is tartani a fog a hőség, főleg 30 Celsius-fok körüli maximumokra számíthatunk majd. Azonban nem árt majd résen …

Beköszönt a tartós hőség: durva kánikula érkezik Magyarországra

2020.08.07. 16:10
Az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteki tájékoztatása szerint Európában és Magyarországon is beköszönt a tartós hőség.

Tilalom lépett életbe: ezekben a megyékben szombattól tilos a tűzgyújtás

2020.07.31. 16:05
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleménye szerint szombattól tűzgyújtási tilalom lesz érvényben Bács-Kiskun, …

Jön egy kis lehűlés, de aztán ismét megsülünk

2020.07.05. 16:20
A jövő hét elején hűsölhetünk egy kicsit, azonban csak egy rövidke felüdülésre számíthatunk, ugyanis aztán ismét izzíthatjuk a ventilátorokat.

A jövő hét elején kánikula, majd egy kis enyhülés várható

2020.06.28. 16:15
Az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzése szerint a jövő héten a zivatarok mellett már a kánikulával is számolnunk kell.

Stop az egyszer használatos műanyagoknak

2020.02.19. 18:25
Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi évértékelőjében klímavédelmi akciótervet hirdetett, szerdán Palkovics László innovációs és technológiai miniszter konkrétumokat is elárult a programmal kapcsolatban.

Áder: Magyarország 2050-re klímasemlegessé válhat

2019.11.20. 05:30
Az erdősültség szintje a jelenlegi 22-23 százalékról 30 százalékra emelkedhet Magyarországon.

Áder a klímacsúcson: Magyarország leszámol a szén-dioxiddal

2019.09.24. 05:25
A magyar köztársasági elnök New Yorkban leszögezte, a klímára nem nyilatkozatok, kommunikációs versenyek hatnak, hanem csakis a végrehajtott programok.

Kánikulával köszönt ránk az ősz

2019.08.31. 20:45
36 fok is lehet vasárnap, ugyanakkor az sem kizárt, hogy zivatarok áztatnak el bennünket.

Tizenhét fokos hőmérséklet-különbség van az országon belül

2019.08.21. 18:05
Az ország nyugati és keleti része között 17 Celsius-fokos hőmérséklet-különbség alakult ki - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán a …

Ezeket a cikkeket olvastad már?