Blogolj!

Budapesti gazdaságélénkítés Tusványoson

Budapest és a kerületek fejlődéséről, a gazdaságfejlesztés eredményeiről és további lehetőségeiről szólt a Gazdaságélénkítés Budapesten és a kerületekben című kerekasztal beszélgetés, mellyel  a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) megnyitotta a Wekerle-Mikó sátor programjait a 29. Bálványosi Szabadegyetemen 2018. július 25-én. A beszélgetés résztvevői Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke, Borbély Lénárd, Csepel polgármestere, Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere és Egry Attila, Józsefváros alpolgármestere voltak.

Az ősszel lesz huszonöt éve annak, hogy 1993-ban a BVK-t létrehozta a Fővárosi Közgyűlés és öt éve annak, hogy feladatul kaptuk a szervezet megújítását. Most már kimondhatjuk, hogy befejeztük a megújítást, az elmúlt öt évben olyan új programokat indítottunk el, amelyek a fővárosi kkv-k számára valós segítséget jelentenek. Az utóbbi három évben több mint tizenötezer ember vett részt a programjainkon.– mutatta be Szalai Piroska a Közalapítványt.

A BVK működését Budapest Gazdaságélénkítési és Munkahelyteremtési Stratégiája határozza meg, amit a Fővárosi Közgyűlés 2015. júniusi ülésén fogadott el. A keret jellegű stratégia összefoglalja a megalkotásának folyamatában részt vevő szervezetek Budapest gazdaságfejlesztése érdekében a 2015-2021 közti időszakra megfogalmazott közös céljait és elvárásait. A stratégiával Fővárosi Önkormányzat újabb lehetőségeket nyitott a kkv-k fejlődésének támogatására.

Ahogy hazánkban, úgy Budapesten is 2010 óta folyamatosan javulnak a foglalkoztatási mutatók: 134 ezerrel többen dolgoztak Budapesten 2017-ben, mint hét évvel korábban, azaz a múlt évben 835 ezer fő dolgozott a Fővárosban, közülük 437 ezer férfi és 398 ezer nő. 2017-ben a munkanélküliségi ráta 2,9%-ra csökkent, ami a hét évvel korábbi 9,2%-os érték harmada sincs már. A Közép-magyarországi régióban a 20-64 évesek foglalkoztatási rátája már 2016-ban meghaladta az unió által 2020-ra megcélzott 75%-ot. – ismertette a legfrissebb statisztikákat Szalai Piroska a fővárosi gazdasági fejlődés kapcsán.

Borbély Lénárd csepeli polgármester elmondta, hogy kerületük speciális ipari helyzetének köszönhetően hatalmas szakmai tudást halmozott fel. Például büszkék arra, hogy a Bubit is itt gyártják, és országszerte méltán híres ez a brand. Közben hatékony az együttműködés a Fővárosi Önkormányzattal, és büszkék arra, hogy sok pénzt fordítanak többi között útépítésre, az infrastruktúra fejlesztésére.

Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere azt hangsúlyozta: alapvetően a pezsgő és a bor kapcsán híres a kerület, mint egyfajta borrégió, amely az Osztrák-Magyar Monarchia óta kvázi kereskedelmi központi szerepet is betölt. A borászat egy olyan alap, amire lehet építkezni, vendéglátó kapacitásokat fejleszteni. Természetesen alapfeladatnak tartják a vállalkozások megsegítését: több mint félszáz vállalkozással sikerült stratégiai partnerségi kapcsolatot már tető alá hozni - fűzte hozzá.

Egry Attila

Egry Attila elmondta, hogy Józsefváros fejlesztésében nagy szerepe van annak, hogy Józsefváros. egyetemváros is. S az egyetemek az innováció kiinduló pontjai tudnak lenni. Itt a központja a Semmelweis Egyetemnek, itt a Pázmány Péter Egyetem Informatikai Kara is többek közt, de a Nemzeti Közszolgálati Egyetem is rengeteg potenciált rejt magában.

A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvánnyal együttműködve alakították ki a Józsefvárosi Mikrovállalkozások Kamattámogatási Programját, melynek lényege, hogy a kerületi vállalkozások által, a BVK-tól igényelt mikrohitelek kamataihoz támogatást nyújt az önkormányzat, így a vállalkozások rendkívül kedvező kamatozású hitelhez juthatnak hozzá. A programban a kerületi fiatal és női vállalkozások további kamatkedvezményt kaphatnak.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/56134/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Blogstar kávéház

2019.04.19. 04:20
Egészségügyi robbanásveszély, a bevándorlás Einsteinjei, turistamágnes sportesemények, Tatár Csilla fehérneműs fanatizálása és Kiss Ramóna tündérkéje pénteki online lapszemlénkben.

Lezárták az Akropoliszt, miután a héten több emberbe is villám csapott a műemléknél

2019.04.18. 20:20
A görög kulturális minisztérium csütörtöki közlése szerint elővigyázatosságból átmenetileg lezárták Athénban az …

Elhunyt Hámos László, az amerikai magyarság egyik ismert személyisége

2019.04.18. 14:30
A Magyar Emberi Jogok Alapítvány társalapítója és elnöke 68 évesen halt meg New York-ban.

Beindult a hosszú hétvége: torlódások, dugók az autópályákon

2019.04.18. 12:15
Már csütörtökön elindult az ilyenkor szokásos közlekedési káosz.

Két palack benzinnel és gyufával akart bemenni a New York-i Szent Patrick katedrálisba

2019.04.18. 07:25
A New York-i Szent Patrick katedrálisnál szerda este őrizetbe vettek egy férfit, aki két benzines kannával akart bejutni a …

Blogstar kávéház

2019.04.18. 04:00
Isten párizsi büntetése, Tóth Bertalan fletói piszkálódása, a Fidesz szárnyalása, húsvéti szúrópróba és Németh Kristóf intim lebukása csütörtöki online lapszemlénkben.

BREAKING: buszbaleset, 30 halott!

2019.04.17. 21:40
Sajtóértesülések szerint legalább huszonnyolcan vesztették életüket a Portugáliához tartozó Madeira szigetén szerdán történt buszbalesetben, SIC Noticias portugál hírtelevízió szerint 11 férfi és 17 nő, és az …

Drónfelvételen látható, mekkora károkat okozott a Notre-Dame-i tűzvész

2019.04.17. 15:25
A hétfőn lángokba borult székesegyházat kedd hajnalra sikerült eloltani, ám a tűz nagy pusztítást végzett. Az égő épület képei és videói …

Az európaiak keresztények akarnak maradni

2019.04.17. 10:30
Az Európai Unió (EU) állampolgárainak többsége szerint meg kell őrizni Európa keresztény kultúráját és hagyományait - derül ki a Századvég kutatásából.

Fontos közlekedési változások jönnek a húsvéti hétvégén

2019.04.17. 10:25
Változik a közösségi közlekedési rendje a húsvéti, ünnepi hétvégén, a MÁV, a Volánbusz és a Budapesti Közlekedési Központ egyes járatai is módosított menetrend …

Ezeket a cikkeket olvastad már?