Blogolj!

Hollywood a transzneműek pártján

45 hollywoodi csoport nyílt levelet adott ki, amelyben arra szólítják fel a filmipart, hogy gyakrabban szerepeltessen transznemű karaktereket, és pozitívabb színben tüntesse fel őket.

A melegjogokért küzdő GLAAD és a Time’s Up csoport 5050by2020 kezdeményezésének közös projektjéhez olyan aláírók csatlakoztak, mint az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója, a Filmszínészek Céhe – Amerikai Televíziós és Rádiós Művészek Szövetsége, a Color of Change, a Sundance Intézet, a Sony Pictures Classics, a Muszlim Közügyek Tanácsa, valamint J.J. Abrams, Shonda Rhimes és Judd Apatow produkciós cégei.

„A transznemű emberek közösségként minden nap azért küzdenek, hogy meglássák őket, és emberi lényeknek ismerjék el” – jelenti ki a levél, és olyan politikákra hivatkozik, mint a nemileg zavart egyének kizárása a hadsereg soraiból vagy annak engedélyezése, hogy a vállalatok csak a biológiai nemek szerinti mosdókat alakítsanak ki; valamint a transznemű munkanélküliségre és az ellenük elkövetett gyilkosságokra, valamint a gyakori öngyilkosságra hivatkozik, mint annak bizonyítékaira, hogy a transzneműek „küzdenek a túlélésért” egy „nem biztonságos” világban.

A csoport állítja, hogy Hollywoodnak empatikus történetekkel hatalmában áll meggyógyítani Amerika nemtörődömségét és bigottságát, amivel a transznemű emberek felé fordul, ma viszont „szinte kizárólag tragikus áldozatokként, pszichotikus gyilkosokként és egydimenziós sztereotípiaként” ábrázolják őket.

A helyzet javítására a csoport azt kéri, hogy „gazdag és sokszínű történetekkel járulhassanak hozzá, hogy Amerika jobban megérthesse a transznemű embereket”. A levélhez egy iránymutatást is csatoltak a transz-inkluzív kultúra megteremtéséhez. Ebben olyan javaslatok szerepelnek, mint például „tapasztalt transznemű emberek” nézzék át a forgatókönyveket és a forrásanyagokat a transzneműeket érintő projektekben, transznemű érzékenyítő tréningeket tartsanak a stábtagoknak, és alkalmazzanak transzneműeket a projekt minden részében, a rendezéstől a jelmezeken és világításon át a könyvelésig, függetlenül attól, hogy a tartalom éppen a transzneműekről szól-e.

Különösképpen hangsúlyozzák annak problémáját, hogy „ma hibásan alkalmaznak nem transznemű embereket transznemű szerepekre, mert a főszereplőnek húzónévnek kell lennie”. Ez szerintük nem kifizetődő, hiszen az elmúlt időszakban a transznemű szerepekre kiválasztott cisznemű színészek ügye felháborította a közvéleményt, és ez a jegyeladásokat is érintette.

Vitatható, hogy a sikertelenség a szereplőválasztásnak, vagy a téma iránti érdektelenségnek köszönhető-e. Múlt hónapban Scarlett Johansonnak kellett visszalépnie egy ilyen szereptől a közfelháborodás miatt, de ahelyett, hogy egy transznemű színészt választottak volna a helyére, jelenleg az egész projekt sorsa kétséges.

Annak ellenére, hogy a színészet lényege éppen egy másik személy ábrázolása, az útmutató szerint a transznemű szerepeket transznemű színészek számára kell fenntartani, hogy megváltoztathassák a társadalom beidegződéseit, miszerint „a transznemű emberek nem valódiak”, hogy „a kromoszómák fontosabbak, mint a saját önismereted”.

Az Amerikai Pszichiátriai Szövetség jelenleg még mentális rendellenességnek tekinti a nemi diszfóriát, és egészen idén júniusig ezen a véleményen volt a Nemzetközi Egészségügyi Szervezet is. A nemi identitás zavarait mutató gyerekek többsége ezt idővel kinövi, de ha megerősítik őket ebben, az súlyos érzelmi és egészségügyi problémákhoz, akár öngyilkossághoz is vezethet – állítják egyes tanulmányok.

Miközben az LMBT közösség reprezentációja fokozatosan erősödik az amerikai televízióban, a GLAAD évek óta panaszkodik a homoszexuális karakterek és témák hiányáról a nagy mozifilmekben. A GLAAD felmérése, valamint a képregényboltosok tavalyi tüntetése a Marvel ellen azt sugallja, hogy a konfliktus elkerülhetetlen az identitáspolitikát követelő aktivisták és a nagyközönség között, akik egyre kevésbé nyitottak arra, hogy szórakoztatás közben kioktassák őket – írja a LifeSiteNews.

Címkék: gender
2
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/56759/pics/lead_800x600.jpg
gender
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 2 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2018-08-10 18:01:56
Nincs mese, a világon mára már mindenki komplett hülye lett !!!
És még ezek a sz@arházi amerikaiak ugatnak nekünk a véleményterrorról, ugyanakkor ezzel a szennyel, mocsokkal árasztják el nap, mint nap az összes médiát.
Válaszolok
Gabipapa 2018-08-10 07:33:56
Na, oda se megyek többet! Gabipapa.
Válaszolok

Hasonló bejegyzések a témában

Kövér: a nemzetállamok Európája nem bukhat el!

2018.11.25. 05:50
Az Országgyűlés elnöke szerint jövőre eldőlhet, megőrizzük-e a nemzeti kultúránkat vagy kevert népességű, kultúra nélküli populációt alakítunk ki, támogatjuk-e a családokat vagy pedig …

Kövér: kereszténységünket, azaz az életünket fenyegeti veszély

2018.08.20. 07:00
Az Országgyűlés elnöke szerint Szent István nemcsak a keresztény magyar államot alapította meg, hanem elérte, hogy Magyarországnak nem kellett alárendelődnie …

Lecserélik a szexista táblákat Új-Zélandon

2018.08.08. 13:10
Egy hétéves kislány hívta fel a figyelmet arra, hogy az utak mellett nők is dolgozhatnak karbantartóként, így nem indokolt a „linemen” tábla.

Ezeket a cikkeket olvastad már?