Blogolj!

A gyűlölet hatalma igazgat Hódmezővásárhelyen?

Komoly hátrány érte a várost a polgármesteri hivatal szétzüllesztésével – véli Korsós Ágnes. A Márki-Zay Péter által felmentett címzetes főjegyző félévnyi hallgatás után arról is beszél, alkalmaztak-e a városházán politikai aktivistákat, hova tűnt a pénz a babakötvények mögül, és valóban csődben vette-e át az önkormányzatot az új polgármester. A Promenad.hu interjúja.

– Idén márciusban betegszabadsága alatt mentette föl önt főjegyzői feladatai alól Márki-Zay Péter polgármester. Hogyan telnek azóta Korsós Ágnes hétköznapjai?

– Negyvenhat év közszolgálat után nagyon nehéz hozzászokni a napi rutin megváltozásához. Korábban reggel 7 órakor már az irodában voltam, és a napi ügyekkel foglalkoztam, a munkatársaim csak 7.30-ra jártak. Nem készültem még a nyugdíjas napokra, 2020-ig dolgozni szerettem volna, de az ember mi mást tehetne: alkalmazkodik a változásokhoz. Az elmúlt hat hónapban jutott időm arra, hogy a rengeteg félretett könyvet elolvassam, emellett a házimunka és a család tölti ki a napjaimat. Ha arra kíváncsi, hogyan érzem magam, be kell valljam, nem könnyű feldolgozni mindazt, ami történt. Az se kellemes, amikor egyik napról a másikra azt mondják az embernek, hogy nincs rá szükség, de

igazán az bánt, amit a polgármesteri hivatallal művelnek. Tizennyolc évig vezettem, pontosan tudom, milyen nehéz és aprólékos munka egy valóban ütőképes kollektívát felépíteni, amelyet most az egyik pillanatról a másikra szétzüllesztettek.

– Valóban példátlan felmondási hullám rázta meg a városházát, hiszen a munkatársak közel negyede, a vezetők többsége távozott. Ön szerint miért mentek el?

– Tudomásul kell venni, hogy a világ megváltozott, a jó munkaerő, a jó szakember ma már az egyik legnagyobb érték mindenhol. Ha azonban egy tehetséges, ambiciózus fiatal munkavállaló azt látja, hogy a korábbi lendület, munkatempó eltűnt, a vezetőket egyik napról a másikra leváltották, az új vezetőknek semmi konkrét elképzelésük nincs, és az egész hivatalban a gyanúsítgatás, az egymás feljelentgetése terjed, akkor nagyon könnyen előveszi a fiókból a korábban kapott ajánlatokat, és átlép a versenyszférába vagy más munkahelyre. Ha mindehhez az is társul, hogy az új polgármester korrupcióval gyanúsítja, vagy a nyilvánosság előtt teszi felelőssé valamiért, esetleg a bérét is lecsökkenti, akkor miért is maradna?

Volt olyan munkatársam, akinek nemcsak a bérét csökkentették le, de szabályosan kihallgatták, vallatták, hogy mondjon az előző vezetésre terhelő dolgokat, és akkor a pénzét is visszakapja.

Komoly hátrány érte a várost, mert nagyon nehéz olyan, jó szakembereket találni, akikre akár hosszú távon is építeni lehet.

– Kereste önt Márki-Zay Péter, miután eltávolította a hivatal éléről?

– Ez egy érdekes történet: három nap után kirúgott, majd néhány hét múlva megkeresett, eljött a lakásomra, hogy nem mennék-e vissza. Negyvenegy évig szolgáltam ezt a várost, és megszakad a szívem, hogy már nem dolgozhatok Vásárhelyért, de kerek-perec megmondtam neki: aki egyszer elküldött, ráadásul ilyen méltatlan körülmények között, ahhoz nem megyek vissza.

– Az utóbbi hónapokban rengeteg a lakossági panasz a város rendezetlensége, a köztereket elborító gaz, az elmaradó fűnyírás és a játszóterek lerobbant állapota miatt. Mennyiben függhet ez össze ön szerint a hivatal lefejezésével?

– Látom az ezzel kapcsolatos nyilatkozatokat, és egy kicsit eltúlzónak tartom mind a politikai támadásokat, mind az ezekre válaszként indult közösségi akciókat. Tévedésben vagyunk,

a fűnyírás elmaradása vagy a város rendezetlensége nem a betegség, nem maga a probléma, hanem a tünet: ha már a legegyszerűbb feladatok megszervezése is gondot okoz, akkor mi lehet a komolyabb, városfejlesztési munkával?

A derékig érő gaz még nem bénítja meg a várost, de ha más területeken is hasonló káosz uralkodik, akkor előbb-utóbb nagyon komoly gondokkal kell szembenéznünk. A közösségi akciók pedig nagyon szépek, de engem arra tanítottak, hogy a munkát el kell végezni. Arra a kérdésre, miért nem működik a városüzemeltetés, nem az a válasz, hogy jó, akkor majd kimegyünk páran, és a szabadidőnkben levágjuk a füvet. Nagyon jól mutat a közösségi médiában, de a polgármesteri hivatal dolga a városi feladatok működtetése, a vásárhelyiek ezért fizetik a közterheket, a hivatal munkatársai pedig ezért kapják a fizetésüket.

– A polgármester szerint politikai aktivisták voltak megbízva a városházán, amiért feljelentést is tett. Mi az igazság?

– Tudomásom szerint Márki-Zay Péter Almási István két korábbi tanácsadóját jelentette fel, mert azok a tanácsadás mellett fideszes aktivisták is voltak.

A nagy korrupcióellenes harcban például egy nyugalmazott pedagógust, Tóth Sándorné Zsuzsika nénit rángatja majd rövidesen a bíróság elé,

aki tanácsadóként a civil szervezetekkel tartotta a kapcsolatot, de mindenki tudja róla a városban, hogy volt MIÉP-es és fideszes aktivista. Minden polgármester alkalmazhat tanácsadókat, a jelenlegi is alkalmaz, a tanácsadók pedig emellett más munkát is vállalhatnak, de akár politikai tevékenységet is végezhetnek. Közvetlenül a polgármesternek tartoznak beszámolási kötelezettséggel, így én nem dolgoztam együtt velük. A jelenlegi polgármester értesüléseim szerint 9 tanácsadót alkalmaz, akik közül ki tudja, ki és milyen egyéb tevékenységet, vagy politikai munkát végez.

– Márki-Zay Péter azt állítja, egy csődben lévő várost vett át a fideszes vezetéstől. Mit szól ehhez?

– Ez nem igaz. Inkább arról lehet szó, hogy nem igazán értenek a gazdálkodáshoz. Egy olyan városban, ahol nincs Audi, Mercedes vagy más kiemelt adófizető, ott hozzá kell szokni, hogy egy-egy fejlesztés hátterének előteremtése igen komoly munka.

Korábban sem volt több pénze a városnak, mégis volt városfejlesztés, milliárdos beruházások zajlottak, miközben a város is működött, ma meg csak azt halljuk, hogy nincs pénz. Ez egy kényelmes pozíció, de Lázár és Almási ezek szerint a semmiből is tudott fejleszteni.

Emlékszem, volt olyan időszak, amikor hónapról hónapra terveztünk, de soha nem mondtunk le a fejlesztésről, miközben nem maradtunk el a munkabérrel sem. Egy önkormányzatnál bizony vannak, voltak és mindig is lesznek szállítói tartozások vagy éppen kifizetésre váró számlák, hiszen a város gazdálkodása nem úgy működik, hogy január elsején a teljes éves költségvetési bevétel ott csilingel a bankszámlán, várva, hogy elköltsék. A bevételek időszakosan jönnek. Vannak olyan hónapok, amikor nagyon kevés, és vannak olyanok is, amikor jelentősebb forrás áll rendelkezésre. Nem az a jó gazda, aki a temérdek pénzt el tudja költeni, hanem az, aki a kicsit úgy tudja forgatni, hogy végül minden beleférjen. Csak azt tudom mondani, amit korábban a városüzemeltetésnél: dolgozni kell, és mindent meg lehet oldani.

– Napvilágra került, hogy a Vásárhelyi Fiatalokért Közalapítványnál nincs pénz és hogy a babakötvény átverés volt. Valóban eltűnhetett a pénz?

– Az alapítványokat az ügyészség rendszeresen vizsgálja, ha bármi törvénytelenség lett volna, az már korábban kiderül. Ráadásul, ha valóban eltűnt pénzek nyomában kutat a polgármester, ajánlom figyelmébe a jogszabályi kötelezettségét, amely szerint ha hivatalos személy hivatalos eljárás során bűncselekmény alapos gyanúját észleli, kötelessége feljelentést tenni. Ha nem tesz feljelentést, de visszaélésről tudomása van, később még büntethetővé is válik! Itt nem erről van szó, ha valóban eltűnt volna pénz, már régen nyomoznának. Egyszerű propagandáról beszélünk. Most már a polgármester is finomít a szavain, azt mondja, hogy ő egy korábbi nyilatkozatot vett alapul, amikor valaki azt mondta, hogy ennyi meg annyi van a számlán, és nem is lát tisztán a kérdésben.

Az egész cirkusz arról szól, hogy bedob a köztudatba olyan ügyeket, amelyekkel egy-egy személyt, de leginkább az előző városvezetést gyanúba lehet keverni.

Ezúttal Bán Csaba református lelkészen volt a sor.

– Az új városvezető bejelentette azt is, hogy átalakítja az önkormányzat közbeszerzési rendszerét. Miért volt rossz a régi?

– Ezek politikai lózungok, engedelmével nem is foglalkoznék velük. Semmi szabálytalan nem volt a közbeszerzési rendszerben, hiszen akkor a piaci szereplők azonnal feljelentettek volna bennünket, és a közbeszerzést felügyelő hatóságok vizsgálatain is kiderült volna a szabálytalanság.

A polgármester azt állítja, hogy a közbeszerzésekben korrupció volt, de egyetlen egy konkrét esetet sem tudott még felmutatni. Sőt, ugyanazt a közbeszerzéseket bonyolító céget bízta meg, amelyik az előző városvezetésnek is dolgozott.

Ezek szerint mégsem volt korrupció?

– Márki-Zay Péter szerdán azt nyilatkozta a Klubrádiónak, úgy érzi, most szabadult fel a hivatalban a légkör. Ön szerint mit érthetett ezen?

– Ha félelmet tapasztalt, az az utolsó hat hónapban keletkezhetett, mert február végéig, márciusig ott félelem nem volt. Amikor első nap bejött a hivatalba, megkeresett, és azzal indított, hogy szeretné felszámolni a félelmet. Megkérdeztem, milyen félelemre céloz, mert én nem tudok arról, hogy itt bárki is félne. Azonnal elkezdett másról beszélni...

– Az azonban elvitathatatlan, hogy Hódmezővásárhelyt soha nem látott megosztottság feszíti szét. Ön hogyan értékeli ezt mint volt hivatalvezető, mint vásárhelyi polgár, és miben látja a kiutat?

– Ilyen gyűlöletet nem éreztem ebben a városban még akkor sem, amikor Rapcsák Andrást felfüggesztették. Akkor is volt feszültség, de nem ekkora és ilyen, mint most. Nem sok választott el attól, hogy töröljem magam a Facebookról, annyira elviselhetetlen a gyűlölethullám, ami minden közösséget érintő kérdésben megjelenik.

Vásárhelyen ma egy jól meghatározható kör valakit folyamatosan pellengérre állít és gyaláz. Lehet, hogy én leszek a következő ezekért a szavakért, de nem félek.

Ha nem merjük kimondani az igazságot, ha nem vállaljuk a véleményünket, akkor csak a hazugság és a gyűlölet marad.

Forrás: Promenad.hu, fotók: Gémes Sándor

1
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/57483/pics/lead_800x600.jpg
Almási István,Hódmezővásárhely,Interjú,korrupció,Korsós Ágnes,Lázár János,Márki-Zay Péter
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
baviki69 2018-09-26 10:17:52
ZajosPeti jól végzi a dolgát! Biztosan megkapja a balfékektől a dicséretet!
Válaszolok

Hasonló bejegyzések a témában

Felháborító, hogy luxuskörülmények között élnek a Szeviép-vezérek!

2020.03.10. 04:40
A Botka László vezette balliberális szegedi önkormányzat „házi kedvenc cége” mintegy 500 vállalkozót nem fizetett ki – emlékeztetett a Fidesz a …

Kiss-B. Atilla: Még nincs vége az átalakításnak, de az irány jó

2020.03.03. 18:15
Egy éve van hivatalban a Budapesti Operettszínház főigazgatója, az ismert és népszerű Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, Kiss-B. Atilla. …

Izsák Balázs: Székelyföld az egész magyarság támogatását megérdemli

2020.02.24. 07:00
A Székely Nemzeti Tanács a nemzeti régiók védelmét célzó európai polgári kezdeményezése olyan ügy, mely nem oszthatja meg a magyarságot, melyben …

Kovács Attila: a bolsevizmus örökösei ma is köztünk élnek és rombolnak

2020.02.20. 11:00
A Kádár-korszakban intézményesült kontraszelekció, valamint a hatalmi beágyazódások árnyéka ma is sok helyütt tetten érhető. A kultúrában …

B. Élthes Eszter: nem volt méltó Bessenyeihez a vásárhelyi önkormányzat eljárása

2020.01.22. 15:35
A színészóriás özvegye, B. Élthes Eszter szerint a Rákosi-korszakot idézi, ahogyan a vásárhelyi önkormányzat előzetesen …

Navracsics Tibor: Egy választás veszteségeiben sűrítődnek a korábbi egyoldalúságok és mulasztások

2020.01.22. 07:15
Navracsics Tibor hazatért. Az Európai Bizottságban 2014 és 2019 között egyebek mellett …

Lázár: gyűlöletkampányt könnyebb szervezni, mint otthonteremtési támogatást kialakítani

2020.01.05. 20:00
Az országgyűlési képviselő szerint a Fidesz komoly bizalomvesztést szenvedett el országosan: legfőbb ideje, hogy a …

A Blogstar bloggere cáfolja, hogy ő lenne az Angyal Ügyvédje

2019.12.09. 15:20
Németh Gábor azt mondja: újságíróként hallott az Angyal Ügyvédje által vázolt pletykákról, de nem ő áll a blog mögött, és nem zsarolta meg Molnár Zsoltot és Őrsi …

Budapesti szoci vezetőket buktathat le az Angyal Ügyvédje?

2019.12.09. 08:45
Az Angyal Ügyvédje blog örömlányokkal drogos szexpartizó ellenzéki politikusok leleplezését ígéri. A név nélküli megszólításra előugrott Molnár Zsolt: az MSZP …

Szijjártó Péter: Európa-bajnok a gazdasági növekedésünk

2019.09.21. 09:30
Bevándorlásellenes és bevándorláspárti, alkalmas és alkalmatlan jelöltek között kell dönteni az önkormányzati választáson – foglalta össze október 13-a tétjét a …

Ezeket a cikkeket olvastad már?