Blogolj!

Könyvvizsgálóbalhé fejezte le a Magyar Villamos Műveket

Megy a ködösítés a villamos műveknél. Előbb az auditor céget váltották le hirtelen, majd szinte a teljes vezetés távozott a cégtől. Az Index azt kutatta, van-e összefüggés, és mi állhat a háttérben.

Fotó: technokrata.hu

Puskaporos volt az idei nyár a Magyar Villamos Műveknél (MVM) – írja az Index. A portál emlékeztet, a társaság éves beszámolójának elfogadásakor sebtiben új auditort kellett találni, aztán hamarosan a társaság menedzsmentjének zöme is távozott. Zsuga János legutóbbi vezérigazgató még egy évet sem kapott, az utód, Kóbor György előtt pedig komoly átszervezési és integrációs feladat áll.

Az MVM könyvvizsgálója az elmúlt hét évben a KPMG volt. A big four auditor cég utolsó, hároméves megbízatása 2020. május 31-ig szólt. Ám az MVM és a KPMG 2018. május 17-én megállapodtak abban, hogy közös megegyezéssel szerződést bontanak, végül egy nappal a szokásos zárás előtt (az egyedüli részvényes Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. jóváhagyásával), május 30-i hatállyal törölték a KPMG-t mint az MVM könyvvizsgálóját.

Ugyanekkor kinevezték a BDO Magyarországot, név szerint Gaál Edmondot auditornak. Ő az Index szerint villámgyorsan, bő egy hét alatt áttekintette a gigantikus cég könyveit, és 2018. június 8-án korlátozás nélkül kimondta, hogy a társaság egyedi éves beszámolója megbízható, és valós képet ad a gazdálkodásról.

A szokatlan és váratlan auditorcsere után az MVM teljes vezetése távozott, habár azt senki sem mondja ki vagy ismeri el nyíltan, hogy a történtek között közvetlen összefüggés állna fenn

– boncolgatja az Index.

Mindenesetre azóta nincsen már a helyén Zsuga János vezérigazgató, Csiba Péter elnök, Huszár András pénzügyi vezető, Szivek Norbert, a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő első embere, és Seszták Miklós, az MNV-t felügyelő illetékes tárca (Nemzeti Fejlesztési Minisztérium) minisztere.

Az Index is azt írja, igencsak kuszák a szálak, de szerintük „van, aki éppen azért távozott, mert tiltakozott, és nem adta a nevét a furcsa helyzethez, másnak amúgy is meg voltak számlálva a percei, és mennie kellett volna, de akadt, olyan is, aki kifejezetten a beszámoló körül kialakult helyzetbe bukott bele.”

A cikk szerzője, Brückner Gergely állítja, a háttérben elképesztően erős konfliktusok alakultak ki. A történet lényege egyébként az, hogy

nem teljesen tisztázott okokból, különböző fenntartások miatt a KPMG nem volt hajlandó aláírni az állami óriáscég éves beszámolóját, míg a BDO-t gyorsan „sikerült meggyőzni” az MVM jogi és tanácsadói szakvéleményeivel.

A KPMG nem fedte fel a sajtó érdeklődésére, miért akasztott tengelyt az MVM-mel. Az Index több lehetséges okot is felsorol, miért nem adta áldását a beszámolóra az auditor cég.

„Felmerülhet, hogy a társaságból külföldi leányvállalatok felé ment ki olyan pénz, ami nem volt megfelelően alátámasztva. Ez gyakran probléma [..], korábban az MVM életében is nagy botrányt kavartak a különböző offshore cégek felé utalt pénzek, a furcsa tanácsadói szerződések, a horvát szálloda, a szerb erőmű. Az MVM-nek vannak nemzetközi aktivitásai továbbra is, 2017-ben például Svájcban alapított céget a társaság. Gyakoriak az értékelési viták is, milyen lesz egy jogi eljárás kimenetele, hogyan kell értékelni egy jövőbeli cash-flow-t, mennyit ér egy megvásárolt vízi erőmű, milyen menedzsmentdíjak szedhetők a holdingban a leányvállalatoktól. Ez utóbbi azért kritikus pont az MVM-csoport életében például, mert az MVM mint holdingközpont nem termel üzleti bevételt, inkább csak egy vízfej, ezért a sok hazai és külföldi a leányvállalatot (Mavir, kereskedőcégek, erőműcégek, informatikai, mérnöki vállalatok, satöbbi) kell fejni ahhoz, hogy a holdingközpont pluszos legyen. De ha ezt az MVM nem osztalékágon szeretné megtenni, akkor mindenféle menedzsmentdíjak jogcímén tudja”

– magyarázzák, mi állhat az egyet nem értés hátterében.

Az Index úgy fogalmaz, Kóbor Györgytől, az új vezetőtől „a politika elsősorban azt várja, hogy feloldja azt az áldatlan helyzetet, amely szerint két, száz százalékban állami cég, az MVM, illetve az NKM (korábban ENKSZ) olykor kíméletlen versenyt folytatott politikai támogatásért, szakemberekért, lakossági gázfogyasztókért.”

A legnagyobb dilemma, merre induljon az MVM. „Az nem is kérdés, hogy a portfólió ma legfontosabb eleme a paksi atomerőmű, sokak szerint nem is egyértelmű, hogy az MVM-nek van egy Paksja, vagy Paks elcipel a hátán egy MVM-et. Ám a további elemeket illetően vannak, akik az itthoni projektekben hisznek, a megújuló energiaforrásokban, például az újabban erős prioritásként kezelt naperőműprojektekben, más szerint az NKM, vagyis a nemzeti retail piac fejlesztése lehet a jó irány, elsősorban a távhőszolgáltatás felé. Megint más szerint egy magyar energiacég biztosan méretgazdaságossági problémákba ütközik, csakis a külföldi terjeszkedés lehet sikeres, még akkor is, ha az MVM eddigi külföldi projektjei nem voltak éppen sikeresek” – olvasható az elemzésben.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/57658/pics/lead_800x600.jpg
atomerőmű,könyvvizsgálat,Magyar Villamos Művek,Paks
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Földrengés volt az iráni atomerőmű közelében

2019.12.27. 14:35
Mérsékelt erősségű földrengés rázta meg péntek hajnalban Irán déli részét, a busehri atomerőmű környékét.

Dunai híd épül Kalocsa és Paks között

2019.11.30. 09:50
A híd építéséhez szükséges engedélyeket az illetékes szervek már áprilisban megkapták, az építkezés jövőre kezdődhet el.

Klímabarát és biztonságos: modern blokkokkal gazdagodik Paks II.

2019.11.06. 05:30
Paks II. évente 17 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást tesz elkerülhetővé, amit érdemes összevetni azzal, hogy a teljes magyar közlekedési szektor kibocsátása …

Áder a klímacsúcson: Magyarország leszámol a szén-dioxiddal

2019.09.24. 05:25
A magyar köztársasági elnök New Yorkban leszögezte, a klímára nem nyilatkozatok, kommunikációs versenyek hatnak, hanem csakis a végrehajtott programok.

Nem marad következmények nélkül az MVM furcsa svájci beszerzése

2018.09.27. 11:25
Belső vizsgálat indult az állami vállalatnál a különös svájci informatikai beszerzés és az éves audit körül kialakult botrány miatt – olvasható az Index …

Különös svájci céghez vezetnek az MVM-botrány szálai

2018.09.04. 08:20
Az Index szerint Seszták Miklós fejlesztési miniszter kabinetfőnöke, valamint az MVM immár eltávolított vezérigazgatója is képviselői voltak annak a zürichi MVM-cégnek, amely …

Paks 2-ről tárgyalt Orbán és a Roszatom

2018.08.31. 13:05
Az orosz cég legfelső vezetése tájékoztatta a beruházás állásáról a miniszterelnököt.

A paksi atomerőműhöz riasztották a honvédség Gripenjeit

2018.07.20. 10:25
A paksi atomerőműhöz riasztották a Magyar Honvédség Gripenjeit két kisrepülőgép miatt - tájékoztatta a Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken az MTI-t.

Ezeket a cikkeket olvastad már?