Blogolj!

Különös svájci céghez vezetnek az MVM-botrány szálai

Az Index szerint Seszták Miklós fejlesztési miniszter kabinetfőnöke, valamint az MVM immár eltávolított vezérigazgatója is képviselői voltak annak a zürichi MVM-cégnek, amely közel 5 milliárd forintos szerződést kötött a hazai MVM-mel.

Fotó: atomeromu.hu

Tovább folytatja az MVM fura auditorváltásáról és vezetésének gyors lefejezéséről szóló cikksorozatát az Index. Néhány napja arról írt a hírportál, hogy a korábbi könyvvizsgálójuk, a KPMG nem volt hajlandó aláírni az állami óriáscég beszámolóját, erre gyorsan könyvvizsgálót cseréltek, majd hamarosan gyakorlatilag a teljes vezetés távozott.

Az Index szerint egy különös svájci üzlet szúrhatott szemet az auditornak, többek között ezért sem ellenjegyezte a beszámolót.

A cikk azt állítja, a svájci MVM-leány alapításának céljai teljesen tisztességesek és validak voltak. Az MVM cégcsoport egyik legnagyobb cége, az MVM OVIT Országos Villamostávvezeték Zrt. Ez a cég az arab világban terjeszkedett volna, de több rossz tapasztalat alapján úgy döntöttek, hogy egy nyugat-európai cég közbeiktatásával próbálkoznak az arab piacokra lépni. Az Index szerint az MVM vezetése úgy vélte, hogy mivel a világ energiacégei, köztük az arabok is jelen vannak Svájcban, így ha az MVM is rendelkezne svájci céggel, akkor a kölcsönösen ismert és elfogadott svájci jogi környezetben könnyebb lenne rendezni a vitás kérdéseket.

Könyvvizsgálóbalhé fejezte le a Magyar Villamos Műveket

Megy a ködösítés a villamos műveknél. Előbb az auditor céget váltották le hirtelen, majd szinte a teljes vezetés távozott a cégtől. Az Index azt kutatta, van-e összefüggés, és mi állhat a háttérben. Puskaporos volt az idei nyár a Magyar Villamos Műveknél (MVM) - írja az Index.

A hírportál arról ír, az állami villamosipari cégből korábban horvát, szerb, spanyol, ciprusi, még szamoai cégeken keresztül ömlött ki a pénz – de 2010 után egy ideig úgy tűnt, hogy mindenki okult is a botrányból.

Transzparensebb lett a cég, angolszász hátterű jogi iroda, ügyvédek, könyvvizsgálók dolgozták ki a védelmi mechanizmusokat, jöhettek a testületi döntések, a kölcsönös ellenőrzések, a páros aláírások – tér ki rá Brückner Gergely újabb írásai. Ugyanakkor az Index forrásai szerint „egy idő után a politikát megint egyre nehezebb volt távol tartani a méretes energetikai társaságtól. Nagy értékű médiakampányok indultak, amelyek kormánypárti portálokat és lapokat támogatták, félmilliárd forint ment a Békemeneteket szervező civileknek, de a céget a legjobban az zavarta, ha mindenféle 'baráti' beszállító is bejutott a rendszerbe.”

Aztán 2017-ben az MVM Zrt. eszerint szerződött az MVM International AG-vel, hogy 15,8 millió euróért, akkori értéken 4,89 milliárd forintért Központi Termelés Megjelenítő (KTM) és felügyeleti rendszer kialakítását rendeli meg. Tehát – írja az Index – az MVM Zrt.-nek szüksége van egy informatikai megoldásra, amit valamiért nem ő maga tendereztet és rendel meg, hanem megkéri erre a saját svájci leányvállalatát.

A szerződés gyanús lett az MVM könyvvizsgálójának is, az érvényes auditori szerződéssel bíró KPMG egyszerűen nem írta alá azt az éves beszámolót, amiben ez a svájci „deal” is szerepelt. Az állami cég gyorsan könyvvizsgálót cserélt, majd hamarosan gyakorlatilag a teljes vezetés távozott.

Az Index úgy tudja: a furcsa szerződés „majdnem átcsúszott” a könyvvizsgálói szűrőn.

„Csak aztán mégsem, és nagyon hirtelen az ügyfél (MVM) és auditor (KPMG) viszonyában erős hangvételű veszekedés és levelezés indult” – írta a lap, hozzátéve: az ügy kipattanását követően minden szereplő másra mutogatott. Az MVM-vezetők egy része a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőre vagy a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumra, mások szerint „ez nem volt leegyeztetve fent sem”. Amikor aztán kiderült, hogy a KPMG nem hajlandó aláírni az auditot, az Index forrásai szerint a hazai energetikai állami irányító, NFM-es, MNV-s, MVM-es, NKM-es vezetők külön táborokra szakadtak, tovább nehezítve a kárenyhítést.

Eközben a KPMG hazai vezetése eddigre már külföldieket is bevont az ügybe, a cég globális hírnevét féltő európai főnökök pedig nem engedhették meg, hogy az audit átmenjen.

Az Index egyes forrásai felhívták a figyelmet, hogy a svájci cégben igazgatótanácsi tag egy Mihalovics Péter Árpád nevű ember, akinek a neve megegyezik Seszták Miklós kabinetfőnökéével. A svájci cég igazgatótanácsában helyet kapott még Csanády Zsolt, az MVM korábbi jogi vezetője, és volt tisztsége még Zsuga János vezérigazgatónak is – egyikük sincs már az MVM-nél.

Az Index forrásai arra is felhívták a figyelmet, hogy a politikában a könyvvizsgálat idejére Seszták Miklós már nagyon meggyengült. Korábban sok jó pontot szerzett mint fő „simicskátlanító”, de a ciklus végén elfogyott a levegő körülötte, ráadásul az NFM és az MVM vezetése között is megromlott a viszony.

Az Index szerint több nyitott kérdés van az ügyben továbbra is: Lesz-e bármilyen hazai vagy nemzetközi vizsgálat az ügyben? Ki fejlesztette a szóban forgó szoftvert és működik-e már a rendszer?

Könnyen elképzelhető, hogy ezekre további írásokban térnek vissza.

Forrás: Index.hu nyomán

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/57912/pics/lead_800x600.jpg
atomerőmű,könyvvizsgálat,Magyar Villamos Művek,Paks
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Földrengés volt az iráni atomerőmű közelében

2019.12.27. 14:35
Mérsékelt erősségű földrengés rázta meg péntek hajnalban Irán déli részét, a busehri atomerőmű környékét.

Dunai híd épül Kalocsa és Paks között

2019.11.30. 09:50
A híd építéséhez szükséges engedélyeket az illetékes szervek már áprilisban megkapták, az építkezés jövőre kezdődhet el.

Klímabarát és biztonságos: modern blokkokkal gazdagodik Paks II.

2019.11.06. 05:30
Paks II. évente 17 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást tesz elkerülhetővé, amit érdemes összevetni azzal, hogy a teljes magyar közlekedési szektor kibocsátása …

Áder a klímacsúcson: Magyarország leszámol a szén-dioxiddal

2019.09.24. 05:25
A magyar köztársasági elnök New Yorkban leszögezte, a klímára nem nyilatkozatok, kommunikációs versenyek hatnak, hanem csakis a végrehajtott programok.

Nem marad következmények nélkül az MVM furcsa svájci beszerzése

2018.09.27. 11:25
Belső vizsgálat indult az állami vállalatnál a különös svájci informatikai beszerzés és az éves audit körül kialakult botrány miatt – olvasható az Index …

Paks 2-ről tárgyalt Orbán és a Roszatom

2018.08.31. 13:05
Az orosz cég legfelső vezetése tájékoztatta a beruházás állásáról a miniszterelnököt.

Könyvvizsgálóbalhé fejezte le a Magyar Villamos Műveket

2018.08.29. 17:25
Megy a ködösítés a villamos műveknél. Előbb az auditor céget váltották le hirtelen, majd szinte a teljes vezetés távozott a cégtől. Az Index azt kutatta, van-e összefüggés, …

A paksi atomerőműhöz riasztották a honvédség Gripenjeit

2018.07.20. 10:25
A paksi atomerőműhöz riasztották a Magyar Honvédség Gripenjeit két kisrepülőgép miatt - tájékoztatta a Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken az MTI-t.

Ezeket a cikkeket olvastad már?