Blogolj!

„A bizonytalanok inkább menjenek ki kávézni”

Jövő héten szavaz az Európai Parlament arról, életbe léptessék-e a 7. Cikkely szerinti büntetéseket Magyarországgal szemben. Ez lesz az igazság pillanata az Európai Néppárt számára - írja az előterjesztőt idézve az Euractiv.

A holland zöldpárti képviselő, Judith Sargentini, a Magyarországot elítélő jelentés szerzője arra biztatta az Európai Néppárt habozó képviselőit, hogy inkább tartózkodjanak a szavazástól. A 7. Cikkely szerinti eljárás lényege az Európai Unió alapvető értékeinek védelme, amelyeket a jelentés szerint Magyarország megszegett.

Szeptember 11-én a magyar miniszterelnök részvételével vitanapot tartanak a jelentésről, melyet másnap – Jean-Claude Junckernek az EU helyzetéről szóló beszéde után – szavazás követ. Ha az EP-képviselők kétharmada megszavazza a folyamat elindítását, a Tanácsnak kötelessége elindítani a folyamatot, amelynek végén négyötödös döntést kell hozniuk.

Sargentini csütörtökön újságíróknak azt nyilatkozta, hogy szoros szavazásra számít, és a végeredmény azon fog múlni, hogy az Európai Néppárt egyes képviselői hogyan voksolnak. Tavaly májusban a jelentéstételi folyamat azért indulhatott el, mert számos néppárti képviselő tartózkodott a szavazástól.

A jobbközép kulcsfontosságú képviselőcsoportjainak, köztük a németeknek el kell határozniuk magukat – mondta Sargentini, aki hozzátette, nem számít arra, hogy az egyes csoportok egységesen szavaznak majd. Szerinte a francia, olasz és spanyol jobbközép képviselők döntése bizonytalan, míg az osztrák néppártiak – annak ellenére, hogy hazájukban a Szabadságpárt koalíciós partnerei – várhatóan támogatják majd a jelentést.

Sargentini szerint ha egyes néppárti képviselők egyetértenek a jelentéssel, de arra számítanak, hogy a tartózkodásukkal elkerülhetik az áruló bélyeget, hibát követnek el, mert a távolmaradásuk csak megemeli az elfogadáshoz szükséges küszöböt. Ezért a bizonytalanoknak azt javasolja, hogy ne szavazzanak, vegyék ki a kártyáikat a szavazógépből, vagy menjenek és igyanak egy csésze kávét.

Álláspontja szerint az a jelentős különbség a lengyel és a magyar ügy között, hogy a Néppárt-tag Fidesznek sok támogatója van a Bizottságon belül, míg a lengyel Jog és Igazságosság az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) csoportosulás tagja, melyben az unióból nemsokára távozó brit konzervatívok ülnek. Az ECR az egyetlen politikai csoport, amely egységesnek tűnik a jelentéssel szemben. A brit képviselők esetében felmerül, hogy Theresa May Orbán Viktor adósának érzi magát, amiért támogatta a Brexit-tárgyalásokon, és ez nagyon fontos tényező lehet.

Sargentini szerint ha a javaslat a szavazáson megkapja a kétharmados támogatást, akkor Magyarország ügye a lengyelek ügyének szintjére kerül, ami az EU antidemokratikus tendenciákkal szembeni nyomásgyakorlását illeti.

A Bizottság álláspontjával kapcsolatban Sargentini elmondta, a valódi kérdés az, hogy az EU végrehajtó szervét egyáltalán támogatják-e a tagállamok. A bolgár elnökség vége felé például már vonakodva nyitották meg a Lengyelországról szóló vitát, és hasonlóra számít a jelenlegi osztrák, valamint az azt követő román elnökség esetében is.

A néppárti képviselőcsoportot vezető Manfred Weber, aki nemrég bejelentkezett a bizottsági elnöki posztért folyó versenybe is, arra kérte Orbánt, hogy békülékeny hangot üssön meg, a szavazással kapcsolatos álláspontjáról azonban nem nyilatkozott.

Sargentini szerint a simulékonyabb hangvétel nem jelentene nagy különbséget, mert „a kollégái felelősséggel különbséget tudnak tenni a megvalósuló politikák és egy fantasztikus beszéd között”.

Kovács Zoltán kormányszóvivő egy Politico-cikkre hivatkozva a napokban azt írta a Twitteren, hogy a Sargentini-jelentés félrevezető, tényszerű hibáktól hemzseg, a liberális fundamentalizmus talaján nyugszik, és semmibe veszi a magyar választók akaratát.

1
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/58079/pics/lead_800x600.jpg
Európai Bizottság,Európai Parlament,Sargentini-jelentés
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2018-09-08 09:59:04
Ha ez a torzonborz az előző évszázadok valamelyikén élt volna, akkor minden valószínűség szerint róla mintázzák meg az összes mesében a gonosz boszorkány, valamint a vas-és edényorrú bába alakját.
Volt olyan időszaka is a világtörténelemnek, - nem mintha visszasírnám - mikor a hozzá hasonló boszorkányok életének igen szomorú vége lett !!!!!
Válaszolok

Hasonló bejegyzések a témában

Nem szólalhat fel Orbán Viktor helyett Varga Judit a csütörtöki EP-vitán

2020.05.13. 19:55
Varga Judit igazságügyi miniszter még szerda reggel is kérdésesnek nevezte, hogy részt vehet-e a másnap reggeli, Magyarországról szóló EP-vitán. …

Deutsch: kiábrándító és szánalmas, ami az EP-ben történik

2020.05.13. 19:10
Ugyanazok támadják ma Magyarországot, akik a bevándorlás elutasítása és a határkerítés miatt is támadták - mondta a Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP) …

Varga Judit: Brüsszel hallgassa meg a magyar álláspontot is!

2020.05.13. 09:45
Az igazságügyi miniszter továbbra is elvárja, hogy Brüsszel biztosítsa a magyar kormánynak a lehetőséget, hogy elmondhassa álláspontját az Európai Parlamentben (EP) a …

Az EU csődje: válságkezelésből elégtelen!

2020.05.12. 04:40
A Magyarország elleni boszorkányüldözés a jól megszokott figyelemelterelés.

Varga Judit: kérjenek bocsánatot a magyarokat ért példátlan politikai támadásokért

2020.05.05. 19:45
Továbbra is elvárjuk a bocsánatkérést azoktól, akik hetek óta alaptalanul vádolnak minket és rosszindulatú álhíreket …

Végjáték: az Európai Néppárt besimul a bevándorláspártiakhoz

2020.04.27. 12:15
Hidvéghi Balázs szerint az EPP azért gyengül, mert elveszíti a karakterét.

Von der Leyen: ősz előtt piacra kerülhet a koronavírus elleni védőoltás (videó)

2020.03.17. 20:50
Igencsak reményteljes és ígéretes bejelentést tett kedden az Európai Bizottság elnöke.

Három hétig nem fogad látogatókat az Európai Parlament

2020.03.02. 20:45
A koronavírus okozta járvány megelőzése érdekében az Európai Parlament három hétig nem fogad látogatókat, azonban a francia hatóságok friss információira hagyatkozva megtartja …

Itt az újabb Soros-nyomás: elmarasztalta az EP Magyarországot

2020.01.16. 14:15
A kormányzat véleménye szerint az Európai Parlament állásfoglalásának elfogadása a bevándorláspárti erők „újabb nyomásgyakorlási akciója” Magyarországra, szoros …

Cserbenhagyta Magyarországot az Európai Néppárt

2020.01.16. 05:35
A szocialisták mellé álltak a hazánkkal szembeni európai boszorkányüldözésben.

Ezeket a cikkeket olvastad már?