Blogolj!

„A bizonytalanok inkább menjenek ki kávézni”

Jövő héten szavaz az Európai Parlament arról, életbe léptessék-e a 7. Cikkely szerinti büntetéseket Magyarországgal szemben. Ez lesz az igazság pillanata az Európai Néppárt számára - írja az előterjesztőt idézve az Euractiv.

A holland zöldpárti képviselő, Judith Sargentini, a Magyarországot elítélő jelentés szerzője arra biztatta az Európai Néppárt habozó képviselőit, hogy inkább tartózkodjanak a szavazástól. A 7. Cikkely szerinti eljárás lényege az Európai Unió alapvető értékeinek védelme, amelyeket a jelentés szerint Magyarország megszegett.

Szeptember 11-én a magyar miniszterelnök részvételével vitanapot tartanak a jelentésről, melyet másnap – Jean-Claude Junckernek az EU helyzetéről szóló beszéde után – szavazás követ. Ha az EP-képviselők kétharmada megszavazza a folyamat elindítását, a Tanácsnak kötelessége elindítani a folyamatot, amelynek végén négyötödös döntést kell hozniuk.

Sargentini csütörtökön újságíróknak azt nyilatkozta, hogy szoros szavazásra számít, és a végeredmény azon fog múlni, hogy az Európai Néppárt egyes képviselői hogyan voksolnak. Tavaly májusban a jelentéstételi folyamat azért indulhatott el, mert számos néppárti képviselő tartózkodott a szavazástól.

A jobbközép kulcsfontosságú képviselőcsoportjainak, köztük a németeknek el kell határozniuk magukat – mondta Sargentini, aki hozzátette, nem számít arra, hogy az egyes csoportok egységesen szavaznak majd. Szerinte a francia, olasz és spanyol jobbközép képviselők döntése bizonytalan, míg az osztrák néppártiak – annak ellenére, hogy hazájukban a Szabadságpárt koalíciós partnerei – várhatóan támogatják majd a jelentést.

Sargentini szerint ha egyes néppárti képviselők egyetértenek a jelentéssel, de arra számítanak, hogy a tartózkodásukkal elkerülhetik az áruló bélyeget, hibát követnek el, mert a távolmaradásuk csak megemeli az elfogadáshoz szükséges küszöböt. Ezért a bizonytalanoknak azt javasolja, hogy ne szavazzanak, vegyék ki a kártyáikat a szavazógépből, vagy menjenek és igyanak egy csésze kávét.

Álláspontja szerint az a jelentős különbség a lengyel és a magyar ügy között, hogy a Néppárt-tag Fidesznek sok támogatója van a Bizottságon belül, míg a lengyel Jog és Igazságosság az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) csoportosulás tagja, melyben az unióból nemsokára távozó brit konzervatívok ülnek. Az ECR az egyetlen politikai csoport, amely egységesnek tűnik a jelentéssel szemben. A brit képviselők esetében felmerül, hogy Theresa May Orbán Viktor adósának érzi magát, amiért támogatta a Brexit-tárgyalásokon, és ez nagyon fontos tényező lehet.

Sargentini szerint ha a javaslat a szavazáson megkapja a kétharmados támogatást, akkor Magyarország ügye a lengyelek ügyének szintjére kerül, ami az EU antidemokratikus tendenciákkal szembeni nyomásgyakorlását illeti.

A Bizottság álláspontjával kapcsolatban Sargentini elmondta, a valódi kérdés az, hogy az EU végrehajtó szervét egyáltalán támogatják-e a tagállamok. A bolgár elnökség vége felé például már vonakodva nyitották meg a Lengyelországról szóló vitát, és hasonlóra számít a jelenlegi osztrák, valamint az azt követő román elnökség esetében is.

A néppárti képviselőcsoportot vezető Manfred Weber, aki nemrég bejelentkezett a bizottsági elnöki posztért folyó versenybe is, arra kérte Orbánt, hogy békülékeny hangot üssön meg, a szavazással kapcsolatos álláspontjáról azonban nem nyilatkozott.

Sargentini szerint a simulékonyabb hangvétel nem jelentene nagy különbséget, mert „a kollégái felelősséggel különbséget tudnak tenni a megvalósuló politikák és egy fantasztikus beszéd között”.

Kovács Zoltán kormányszóvivő egy Politico-cikkre hivatkozva a napokban azt írta a Twitteren, hogy a Sargentini-jelentés félrevezető, tényszerű hibáktól hemzseg, a liberális fundamentalizmus talaján nyugszik, és semmibe veszi a magyar választók akaratát.

1
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/58079/pics/lead_800x600.jpg
Európai Bizottság,Európai Parlament,Sargentini-jelentés
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2018-09-08 09:59:04
Ha ez a torzonborz az előző évszázadok valamelyikén élt volna, akkor minden valószínűség szerint róla mintázzák meg az összes mesében a gonosz boszorkány, valamint a vas-és edényorrú bába alakját.
Volt olyan időszaka is a világtörténelemnek, - nem mintha visszasírnám - mikor a hozzá hasonló boszorkányok életének igen szomorú vége lett !!!!!
Válaszolok

Hasonló bejegyzések a témában

Von der Leyen fényévekre van a junckeri őrülettől

2019.07.20. 05:45
Érti és tiszteli ugyanis Kelet-Közép-Európa sajátos szempontjait és érdekeit.

Infantilissá vált a bosszúszomjas magyar ellenzék

2019.07.14. 05:05
Elfogadhatatlan európai parlamenti viselkedéssel veszik semmibe a magyar választópolgárok döntését.

Magyarország és Olaszország megerősítette stratégiai szövetségét

2019.07.05. 17:05
A két ország vezetése egyetért abban, hogy az EU külső határait a szárazföldön és a tengeren is védeni kell, és bíznak benne, hogy az Európai Bizottság …

EU-tisztújítás: a szociáldemokrata David-Maria Sassoli lett az Európai Parlament elnöke

2019.07.03. 13:20
A várakozásoknak megfelelően az olasz szociáldemokrata David-Maria Sassolit választotta elnökévé az Európai Parlament (EP).

A V4-ek megvédik a keresztény kultúrát, és nem kérnek Weberből

2019.06.21. 05:05
Az Orbán-kormány számára a legfontosabb, hogy a magyar emberek által szabott irányt erősen képviselje az Európai Unióban.

Káoszba fulladt az uniós vezetők választása

2019.06.21. 05:00
Ahogy az várható volt, nem született megállapodás a tisztújításról a brüsszeli EU-csúcson. A szereplők természetesen egymásra mutogatnak. Manfred Weber bukása elkerülhetetlennek látszik.

Közös jelölteket támogatnak a V4-ek az uniós tisztségekre

2019.06.13. 14:45
A Visegrádi Négyek miniszterelnökei erről budapesti megbeszélésükön egyeztek meg.

Kocsis Máté: éleslövészet van, célkeresztben a jövőnk!

2019.05.25. 08:00
Nincsen felesleges szavazat május 26-án, hiszen óriásit téved, aki azt hiszi, hogy Orbán Viktornak már kellő felhatalmazása van az európai vitákban. A bevándorlás …

Kövér: aljas és perverz, amit Brüsszel az európai fajtával tesz

2019.05.16. 05:05
A házelnök szerint ahelyett, hogy azon gondolkodna Európa, miként lehetne a családok biztonságát helyreállítani, tömeges lakosságcserével próbálja meg …

Új csúcsjelöltet keres a Fidesz az Európai Bizottság élére

2019.05.07. 05:55
A jelenlegi jelöltek ugyanis – beleértve Manfred Webert – alkalmatlanok a tisztségre.

Ezeket a cikkeket olvastad már?