Blogolj!

Orbán Viktor a Sargentini-jelentésről (ÉLŐ)

A magyar miniszterelnök is felszólal az Európai Parlament ülésén, hogy megvédje hazánkat a Sargentini-jelentés vitájában. Élő közvetítés!

Fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Kabinetiroda

Orbán Viktor felszólalását élőben közvetítjük hamarosan!

Mint megírtuk, kedden vitázik, majd szerdán szavaz az Európai Parlament (EP) plenáris ülése a magyar jogállamisági helyzetről szóló, leginkább vádiratnak minősíthető különjelentésről, amelyet a testület illetékes bizottságában korábban nagy többséggel elfogadtak.

A vitában 7 perces felszólalási lehetőséget kapott Orbán Viktor magyar miniszterelnök. Elsőként azonban a holland zöldpárti-bevándorláspárti Judith Sargentini osztja meg gondolatait a Magyarországot támadó jelentéséről, kritizálja a jogállamiságot és a demokráciát. Arról beszél, hogy az uniós értékek súlyosan sérülnek hazánkban. Legalábbis szerinte. 

Orbán majd hamarosan jól megmondja, mit gondol erről, de előbb még meghallgatjuk az egyes EP-szakbizottságok, valamint az Európai Bizottság képviselőit is. A kulturális bizottság vezetője el is szólja magát, állítja, azért kell megbüntetni Magyarországot, mert nem engedünk be migránsokat. Ezt is megértük, ezt is megértettük. Egyre jobban várjuk a magyar kormányfőt...

Orbán: Megvédjük magunkat és Európát

Orbán Viktor azt mondja, tudja, hogy a jelentést az EP többsége el fogja fogadni, mert már kialakították álláspontjukat, nem hisz abban, hogy bárkit is meggyőzhetne mai érveivel. De eljött, mert nem egy kormányt, hanem egy országot, egy népet készülnek elítélni a képviselők. Egy olyan népet, mely évszázadok óta vérével védi Európát, súlyos áldozatokat hozott a szabadságért és a demokráciáért. Fellázadt a Szovjetunió ellen, és megnyitotta a határait a keletnémet sorstársai előtt. Magyarországot, mely megharcolt a szabadságáért és a demokráciáért.

Azok vádolják Magyarországot, akik örökül kapták a demokráciát, ők akarják elítélni az antikommunista ellenállás magyar szabadságharcosait - hangsúlyozza a kormányfő. A jelentés sérti Magyarország és a nép becsületét. Magyarország döntéseit a magyar nép hozza meg a parlamenti választásokon. A jelentés nem adja meg a tiszteletet a magyar embereknek, az elfogadás módja pedig sérti az unió alapszerződését.

Nekünk a demokrácia erkölcsi kérdés, a képviselők most egy népet készülnek megbélyegezni, kirekeszteni az európai döntésekből - fogalmaz Orbán Viktor.

Mint mondja, vannak és lesznek még viták, különbözően gondolkodunk Európa keresztény jellegéről, nemzeti kultúráról, migrációról. Ha valóban egységet akarunk, nem szabad semelyik országot megbélyegezni és kirekeszteni a döntésekből.

Úgy folytatja, ez az ország az európai választásokon is egyértelmű döntéseket hozott 2009-ben és 2014-ben, a Fidesz az EP legsikeresebb pártja. A szocialisták és a liberálisok bosszút akarnak állni ezekért az eredményekért. 

A jelentés megfelelő tényfeltárás nélkül készült, ugyanis nem küldtek tényfeltáró bizottságot Magyarországra - így Orbán.

Jelzi, kötött már kompromisszumokat és megállapodásokat az európai intézményekkel, ezt készül most felrúgni az EP többsége. Eközben minden nemzet joga, hogy berendezze életét hazájában, és eldöntse, kivel akar együtt élni. A magyarok megvédték és megvédik hazájukat és Európát. "A mai eset az első Európa történetében, mikor egy közösség elítéli saját határőreit" - mutat rá.

Orbán szerint az EU migránspárti erői zsarolják és rágalmazzák hazánkat, de Magyarország bármilyen döntés esetén megvédi határait és jogait. A jövő évi EP-választásra készülünk, amikor aztán az emberek visszahozhatják a demokráciát Európába.

Orbán Viktor később nemzetközi sajtótájékoztatót is tart majd, amiről szintén beszámolunk.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/58297/pics/lead_800x600.jpg
migráció,Orbán Viktor,Sargentini-jelentés
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Orbán Viktor: itt az ideje egy újabb nemzeti konzultációnak

2020.05.29. 08:55
Nemzeti konzultáció kezdődik a koronavírusról és a gazdaság újraindításának intézkedéseiről - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó …

Egyre jobban kóstolgatják a migránsok a magyar határt

2020.05.28. 03:50
A járványveszély lecsengésével újra fokozódik a nyomás.

Orbán: a veszély nem múlt el, a készültséget fenn kell tartani

2020.05.22. 08:20
Mindenki összefogott Magyarországon a koronavírus-járvány elleni védekezésben, leszámítva a baloldalt, amely kihúzta magát a közös védekezésből - mondta Orbán …

A kormánynak fel kell számolnia a tranzitzónákat

2020.05.21. 12:05
Magyarország jól teljesített az új típusú koronavírus-járvány elleni védekezés első szakaszában - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

A kormány nem fogadja el a tranzitzónáról hozott ítéletet

2020.05.19. 10:25
A kormány nem fogadja el az Európai Unió luxemburgi székhelyű bíróságának tranzitzónákról hozott ítéletét, és vizsgálja, hogy azok működtetése ütközik-e a magyar …

Németh Szilárd: A kormány mindent megtesz, hogy működjenek a tranzitzónák

2020.05.17. 13:35
Magyarországon a Fidesz-KDNP többsége és a kormány mindent megtesz azért, hogy a továbbiakban is megmaradjon a kerítés, az élőerős …

Budapesten is feloldják a kijárási korlátozást

2020.05.16. 13:55
Orbán Viktor bejelentette: Budapesten is sikerült letörni a járvány erejét, így a fővárosban is át lehet térni a védekezés második szakaszára. Ugyanakkor felelősségteljes magatartást kért …

Orbán Viktor vezető orvosokkal és virológusokkal egyeztetett

2020.05.16. 09:50
A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos aktuális intézkedéseket készítették elő.

Magyarország továbbra sem kér a migránsokból

2020.05.16. 04:35
Nem engedünk a Soros-hálózat nyomásgyakorlásának.

Orbán Viktor: május végén visszaadhatjuk a parlamentnek a különleges felhatalmazást

2020.05.15. 14:00
A miniszterelnök úgy tervezi, hogy a kormány május végén vissza tudja adni a parlamentnek a koronavírus-járvány miatti …

Ezeket a cikkeket olvastad már?