Blogolj!

Orbán Viktor strasbourgi nemzetközi sajtótájékoztatója (ÉLŐ)

A Sargentini-jelentés európai parlamenti vitájának lezárását követően nemzetközi sajtótájékoztatón reagált az elhangzottakra a magyar miniszterelnök. Élőben közvetítettük!

Fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Kabinetiroda

Orbán Viktor beszámol a Sargentini-jelentés keddi EP-vitájáról, majd válaszol az újságírók kérdéseire.

A miniszterelnök szerint abszurd vitát láttunk, hiszen az EP felül akarja írni a magyar választók legitim áprilisi döntését. A vitában úgy beszéltek a magyar kormánnyal, olyan kioktatással, kirekesztéssel, ami a kommunista időkre emlékeztet.

Úgy folytatja: "lojális tagjai vagyunk az Európai Néppártnak, de a pártcsalád bajban van, mert elvesztette karakterét, elhagyta az alapító atyák gondolatát, úgy ugrál, ahogy a szocialisták és a liberálisok fütyülnek." A Fidesz a néppárt tagja, ott is akar maradni, a célja, hogy a Helmut Kohl által kijelölt úton és értékek mentén, a keresztény-konzervatív szemléletmód mentén építse újra azt.

A határok megvédése nem pártkérdés - emeli ki. Bárkivel együttműködik a magyar kormány, aki meg akarja védeni hazánk és Európa határait, legyen az bal- vagy jobboldali kabinet.

A Politico azt kérdezi, hol találhatja meg a hangját a Fidesz? Orbán úgy felel, a Fideszt Helmut Kohl CDU-ja hívta az Európai Néppártba a liberális táborból. Onnan csak Kohl rúghatná ki őket - Isten nyugosztalja -, onnan senki más utasítására nem távoznak, inkább megújítanák és erősítenék az Európai Néppártot. Szeretné, ha a migránstámogató álláspontjáról a határvédelem pártjára és a migráció megakadályozására váltana a pártcsalád.

A következő kérdés a korrupcióra vonatkozik. A magyar miniszterelnök szerint hazánkban van a legszigorúbb vagyonnyilatkozati rendszer, azaz példa lehetne a magyar szabályozás mások számára. Az unió jelzése alapján indított korrupciós vizsgálatok aránya tényleg magasabb, mint az uniós átlag: az egy résztvevős közbeszerzések aránya 26 százalék, az uniós átlag 24 százalék, tehát van hová javulnunk, de nem elkeserítő a helyzet. 

Bevonná-e Salvinit a néppártba vagy a néppárton kívül képzeli el a szövetségüket? - hangzik a következő felvetés. Ennek a kapcsolatnak nincs pártpolitikai vonatkozása, az olasz belügyminiszterrel működik együtt mint magyar kormányfő. Pártpolitikai kérdések nem aktuálisak a kapcsolatukban. Hosszú idő óta az első bátor olasz politikusnak tartja, aki megállíthatja a tengeri illegális migrációt, ahogy Magyarország megállította a szárazföldi illegális bevándorlást.

Úgy fogalmaz, a Fidesz a leginkább proeurópai és legsikeresebb európai párt az EP-ben, ezért is szürreális, hogy most felelősségre vonják. A cél, hogy jövőre a magyar emberek szavazatával tovább erősödjenek Strasbourgban, és tovább izmosítsák az Európai Néppártot.

Orbán szerint a legtragikusabb a Sargentini-jelentésben, hogy a LIBE bizottság nem küldött hivatalos tényfeltáró bizottságot hazánkba, hanem magánalapon utazott ide Sargentini, és azt mondja, többet ez nem fordulhat elő. Ez tehát nem volt tisztességes vizsgálat, becsapják a jelentéssel a képviselőket, ez egy kalózakció volt, a magyar kormány esélyt és lehetőséget sem kapott, hogy ismertesse álláspontját. Ennek ellenére kell felelősséggel és türelemmel kell most állnia a vitában.

Újabb kérdést kap a miniszterelnök, kilépne-e magától az Európai Néppártból, ha úgy alakul a szavazás. Orbán úgy reagál, Deák Ferencre hivatkozva, "tudok én harcolni remény nélkül is", szóval: "maradunk és harcolunk".

A miniszterelnök sikeresnek nevezi a nemzeti konzultáció rendszerét. Bejelenti, a következő konzultáció a demográfiáról fog szólni, mert a cél, hogy a magyar nők több gyermeket vállaljanak, és ne kelljen választaniuk a munka és a család között. Továbbra is kitart amellett, hogy a nemzetstratégiai kérdésekben ilyen módon fog egyeztetni a magyar lakossággal.

Arról is beszél, a migráció vágja ketté az Európai Néppártot. A pártcsalád nem tudja eldönteni, az illegális bevándorlás vagy a határvédelem oldalára álljon. Az csak látszat, hogy a demokrácia kérdése osztja meg a néppártot. Az EP-választás legfontosabb kérdése a migráció lesz Orbán Viktor szerint, tehát amennyiben "nem szánjuk el magunkat így vagy úgy, pórul járhatunk". Hozzáteszi, Macron ezen a törésvonalon ügyes politikával akarja felrobbantani a néppártot, magához szívva a migrációpárti elemeket.

A magyar miniszterelnök szerint egyébként a döntés már megszületett: a Sargentini-jelentésnek meglesz a kétharmada, és a Fideszt felfüggesztik majd a néppártban. Mégpedig azért, hogy ezzel kedvezzenek a szocialistáknak és a liberálisoknak, majd bevándorláspárti koalíciót alkossanak velük 2019 májusa után. Ő ez ellen dolgozik, mert ha megtörténik ez a vészforgatókönyv, akkor a jelenlegi Európának vége lesz, hiszen elárasztják a bevándorlók. Elismeri, a bevándorlásellenes blokk kisebbségben van, de ennek ellenére sem adhatja fel a harcot a régi, általunk ismert Európáért.

Az utolsó kérdésre felelve kifejti: az Európai Néppárt és Európa jövője szorosan össze van kötve, a néppárt az utolsó kormányképes európai párt. Amit a szocialisták és liberálisok képviselnek, az rémálom. Amit Macron ajánl, az nem rémálom, de valami új dolog, amiről még lehet vitatkozni. A keresztény és demokratikus alapokon álló Európa csak az ugyanilyen gyökerekbe kapaszkodó néppárttal őrizheti meg szerinte kormányozhatóságát. Ha a néppárt nem tudja tárgyalásokkal, kompromisszumokkal, a politika művészetével megőrizni egységét és szellemi alapjait, akkor "mehet a levesbe" - búcsúzik el az újságíróktól.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/58300/pics/lead_800x600.jpg
Európai Parlament,migráció,Orbán Viktor,Sargentini-jelentés
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Több magyarországi határszakaszon is növekszik az illegális migránsok aktivitása

2019.12.08. 00:40
Erről Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója beszélt az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában.

Hamis határoszlopokkal vezetik félre a migránsokat

2019.12.04. 05:35
Nem ott volt az EU határa, ahol az orosz erdőben elsőre látszott...

Tovább folytatódik az iszlám térnyerés Nyugat-Európában

2019.12.02. 20:20
Olyan elkeserítő hírekről számolt be Dezső Tamás, a Migrációkutató Intézet igazgatója, miszerint folytatódik az iszlám térnyerés Nyugat-Európában, a legszerényebb …

Újra fokozódik a migránshelyzet

2019.12.01. 18:15
Németh Szilárd összehívta a Fidesz bevándorlásellenes kabinetjét, mert úgy véli, hogy ha a migránsokat „nekieresztik a magyar határnak, abból nagy baj lehet”.

Alagutakon próbálkoztak a migránsok a déli határon

2019.11.29. 09:35
A rendőrök gondoskodtak az illegális átjárók betemetéséről.

Öten meghaltak miután felborult egy migránshajó

2019.11.24. 16:25
A baleset a dél-olaszországi Lampedusánál történt. Az eltűntek keresését megnehezíti a viharos tengeri időjárás.

Tízezernyi migráns várakozik feszülten Boszniában

2019.11.23. 12:40
Áldatlan állapotok jellemzik a Balkánt, az illegális bevándorlók Nyugat felé akarnak menni.

Illegális bevándorlás: csatát nyertünk, nem háborút!

2019.11.23. 05:25
A kormánynak folytatnia kell a küzdelmet az illegális migráció ellen, mert a Soros-hálózat továbbra is minden erejével támogatja a bevándorlást.

Szijjártó Péter: a migrációs helyzet egyre súlyosabb, százezren torlódtak fel a Balkánon

2019.11.21. 19:05
A migrációs helyzet egyre súlyosabb, a Nyugat-Balkánon már lassan 100 ezer a feltorlódott migránsok száma - mondta …

Merkel megvilágosodott: Afrika stabilitásáért könyörög

2019.11.20. 05:35
A Willkommenskultur kancellárja európai értéknek nevezte Afrika stabilitását.

Ezeket a cikkeket olvastad már?