hirdetés
Blogolj!

Orbán Viktor strasbourgi nemzetközi sajtótájékoztatója (ÉLŐ)

A Sargentini-jelentés európai parlamenti vitájának lezárását követően nemzetközi sajtótájékoztatón reagált az elhangzottakra a magyar miniszterelnök. Élőben közvetítettük!

Fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Kabinetiroda

Orbán Viktor beszámol a Sargentini-jelentés keddi EP-vitájáról, majd válaszol az újságírók kérdéseire.

A miniszterelnök szerint abszurd vitát láttunk, hiszen az EP felül akarja írni a magyar választók legitim áprilisi döntését. A vitában úgy beszéltek a magyar kormánnyal, olyan kioktatással, kirekesztéssel, ami a kommunista időkre emlékeztet.

Úgy folytatja: "lojális tagjai vagyunk az Európai Néppártnak, de a pártcsalád bajban van, mert elvesztette karakterét, elhagyta az alapító atyák gondolatát, úgy ugrál, ahogy a szocialisták és a liberálisok fütyülnek." A Fidesz a néppárt tagja, ott is akar maradni, a célja, hogy a Helmut Kohl által kijelölt úton és értékek mentén, a keresztény-konzervatív szemléletmód mentén építse újra azt.

A határok megvédése nem pártkérdés - emeli ki. Bárkivel együttműködik a magyar kormány, aki meg akarja védeni hazánk és Európa határait, legyen az bal- vagy jobboldali kabinet.

A Politico azt kérdezi, hol találhatja meg a hangját a Fidesz? Orbán úgy felel, a Fideszt Helmut Kohl CDU-ja hívta az Európai Néppártba a liberális táborból. Onnan csak Kohl rúghatná ki őket - Isten nyugosztalja -, onnan senki más utasítására nem távoznak, inkább megújítanák és erősítenék az Európai Néppártot. Szeretné, ha a migránstámogató álláspontjáról a határvédelem pártjára és a migráció megakadályozására váltana a pártcsalád.

A következő kérdés a korrupcióra vonatkozik. A magyar miniszterelnök szerint hazánkban van a legszigorúbb vagyonnyilatkozati rendszer, azaz példa lehetne a magyar szabályozás mások számára. Az unió jelzése alapján indított korrupciós vizsgálatok aránya tényleg magasabb, mint az uniós átlag: az egy résztvevős közbeszerzések aránya 26 százalék, az uniós átlag 24 százalék, tehát van hová javulnunk, de nem elkeserítő a helyzet. 

Bevonná-e Salvinit a néppártba vagy a néppárton kívül képzeli el a szövetségüket? - hangzik a következő felvetés. Ennek a kapcsolatnak nincs pártpolitikai vonatkozása, az olasz belügyminiszterrel működik együtt mint magyar kormányfő. Pártpolitikai kérdések nem aktuálisak a kapcsolatukban. Hosszú idő óta az első bátor olasz politikusnak tartja, aki megállíthatja a tengeri illegális migrációt, ahogy Magyarország megállította a szárazföldi illegális bevándorlást.

Úgy fogalmaz, a Fidesz a leginkább proeurópai és legsikeresebb európai párt az EP-ben, ezért is szürreális, hogy most felelősségre vonják. A cél, hogy jövőre a magyar emberek szavazatával tovább erősödjenek Strasbourgban, és tovább izmosítsák az Európai Néppártot.

Orbán szerint a legtragikusabb a Sargentini-jelentésben, hogy a LIBE bizottság nem küldött hivatalos tényfeltáró bizottságot hazánkba, hanem magánalapon utazott ide Sargentini, és azt mondja, többet ez nem fordulhat elő. Ez tehát nem volt tisztességes vizsgálat, becsapják a jelentéssel a képviselőket, ez egy kalózakció volt, a magyar kormány esélyt és lehetőséget sem kapott, hogy ismertesse álláspontját. Ennek ellenére kell felelősséggel és türelemmel kell most állnia a vitában.

Újabb kérdést kap a miniszterelnök, kilépne-e magától az Európai Néppártból, ha úgy alakul a szavazás. Orbán úgy reagál, Deák Ferencre hivatkozva, "tudok én harcolni remény nélkül is", szóval: "maradunk és harcolunk".

A miniszterelnök sikeresnek nevezi a nemzeti konzultáció rendszerét. Bejelenti, a következő konzultáció a demográfiáról fog szólni, mert a cél, hogy a magyar nők több gyermeket vállaljanak, és ne kelljen választaniuk a munka és a család között. Továbbra is kitart amellett, hogy a nemzetstratégiai kérdésekben ilyen módon fog egyeztetni a magyar lakossággal.

Arról is beszél, a migráció vágja ketté az Európai Néppártot. A pártcsalád nem tudja eldönteni, az illegális bevándorlás vagy a határvédelem oldalára álljon. Az csak látszat, hogy a demokrácia kérdése osztja meg a néppártot. Az EP-választás legfontosabb kérdése a migráció lesz Orbán Viktor szerint, tehát amennyiben "nem szánjuk el magunkat így vagy úgy, pórul járhatunk". Hozzáteszi, Macron ezen a törésvonalon ügyes politikával akarja felrobbantani a néppártot, magához szívva a migrációpárti elemeket.

A magyar miniszterelnök szerint egyébként a döntés már megszületett: a Sargentini-jelentésnek meglesz a kétharmada, és a Fideszt felfüggesztik majd a néppártban. Mégpedig azért, hogy ezzel kedvezzenek a szocialistáknak és a liberálisoknak, majd bevándorláspárti koalíciót alkossanak velük 2019 májusa után. Ő ez ellen dolgozik, mert ha megtörténik ez a vészforgatókönyv, akkor a jelenlegi Európának vége lesz, hiszen elárasztják a bevándorlók. Elismeri, a bevándorlásellenes blokk kisebbségben van, de ennek ellenére sem adhatja fel a harcot a régi, általunk ismert Európáért.

Az utolsó kérdésre felelve kifejti: az Európai Néppárt és Európa jövője szorosan össze van kötve, a néppárt az utolsó kormányképes európai párt. Amit a szocialisták és liberálisok képviselnek, az rémálom. Amit Macron ajánl, az nem rémálom, de valami új dolog, amiről még lehet vitatkozni. A keresztény és demokratikus alapokon álló Európa csak az ugyanilyen gyökerekbe kapaszkodó néppárttal őrizheti meg szerinte kormányozhatóságát. Ha a néppárt nem tudja tárgyalásokkal, kompromisszumokkal, a politika művészetével megőrizni egységét és szellemi alapjait, akkor "mehet a levesbe" - búcsúzik el az újságíróktól.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/58300/pics/lead_800x600.jpg
Európai Parlament,migráció,Orbán Viktor,Sargentini-jelentés
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Csak a katonák védhetik meg Európát a migrációs nyomástól

2019.07.20. 05:40
A népességrobbanás és az éghajlatváltozás miatt ugyanis évtizedekre meghatározza kontinensünket a bevándorlás egyre fokozódó kihívása.

A V4-ek elutasították az ngo-hajók által szállított migránsok elosztását

2019.07.18. 19:50
A bevándorláspártiak újabb kísérletet tettek az EU-tagországok belügyminisztereinek csütörtöki, informális találkozóján arra, hogy közös …

Liberális csoportok segítik a randalírozó migránsokat?

2019.07.14. 05:05
A biztonságpolitikai szakértő szerint a belbiztonsági veszélyeztetettség új fázisának lehetünk tanúi Európában.

Infantilissá vált a bosszúszomjas magyar ellenzék

2019.07.14. 05:05
Elfogadhatatlan európai parlamenti viselkedéssel veszik semmibe a magyar választópolgárok döntését.

Orbán Viktor: a kormány érvényt szerzett a magyar emberek akaratának

2019.07.12. 09:25
A kormány sikerrel szerzett érvényt Brüsszelben az európai parlamenti (EP-) választáson kinyilvánított magyar akaratnak, vagyis hogy olyan vezetőket …

Magyarország és Olaszország megerősítette stratégiai szövetségét

2019.07.05. 17:05
A két ország vezetése egyetért abban, hogy az EU külső határait a szárazföldön és a tengeren is védeni kell, és bíznak benne, hogy az Európai Bizottság …

EU-tisztújítás: a szociáldemokrata David-Maria Sassoli lett az Európai Parlament elnöke

2019.07.03. 13:20
A várakozásoknak megfelelően az olasz szociáldemokrata David-Maria Sassolit választotta elnökévé az Európai Parlament (EP).

Politikai provokáció a migránshajóztatás

2019.06.30. 05:00
A bevándorlókat taxiztató szervezetek szeretnék elérni, hogy a migrációt pártoló politikai erők fellépjenek az érdekükben.

Az Orbán-fóbia az ellenzék zsákutcája

2019.06.25. 05:50
A túltolt tagadásból nem lesz politikai építkezés.

A V4-ek megvédik a keresztény kultúrát, és nem kérnek Weberből

2019.06.21. 05:05
Az Orbán-kormány számára a legfontosabb, hogy a magyar emberek által szabott irányt erősen képviselje az Európai Unióban.

Ezeket a cikkeket olvastad már?