Blogolj!

Kada-Szabó Éva: a fodrász is lehet világmárka

Hol dolgozik az ország egyik legelismertebb és legsikeresebb fodrásza? Nem, nem Budapest belvárosában, hanem a Csepel-szigeten, egészen konkrétan Szigetszentmiklóson. A Pest megyei város egyik fő útja mellett, a volt APEH (ma már NAV) épületében működik Kada-Szabó Éva szalonja. Az üzlet vezetője nemcsak itthon, hanem nemzetközileg is elismert mestere a szakmájának, amit többek között az is mutat, hogy az egyik világmárka hazai művészeti vezetője is lett. Blogstar-interjú.  

Mit jelent az a gyakorlatban, hogy valaki GOLD Professional Haircare művészeti vezetője?

Egy picit visszatekintenék a múltra. Korábban, tíz éven keresztül a L’Orealnak voltam a nagykövete. Volt egy nagy bemutatóm a Kongresszusi Központban, amit egyedül hoztam tető alá és a cég divízió igazgatója azonnal fel is kért, hogy legyek a cég nagykövete. Ez azt jelentette a gyakorlatban, hogy Párizsban tanultam, majd az ott megszerzett tudást adtam tovább. Emellett dolgoztam a Senscience nevű amerikaicégnek is művészeti vezetőként. Hasonló volt a feladat, ott is művészeti vezető voltam.

Másféle hajakat kell csinálni Párizsban, Amszterdamban, vagy Szigetszentmiklóson?

Persze, nagy a különbség. Párizsban nagy a pompa, komoly a stílus, Amszterdamban pedig egyszerűek a formák, itt tanultuk meg a hordható formákat, amelyeket már itt a szalonban is tudunk használni. Itt technikákat tanultam, Franciaországban pedig a stílust

Párizs és Amszterdam után már rutinosan állhatott neki a GOLD-nál kapott feladatnak.

Ez azért üstökösként csapott be. Rémai Zsolt és Vadas János, a kizárólagos forgalmazó Hairspa Hungary tulajdonosaimegismerkedtek Victor Moreno-val és Marco Merie-vel, a márka alapítóival, akik kerestek egy kreatív magyar fodrászt a húsz fős nemzetközi GOLDcsapatba. Rémai Zsolt a tudtom nélkül elküldte a munkáimról készült képeket nekik és egy órán belül vissza is szóltak, hogy kellek nekik. Egy órán belül jött is egy telefon, hogy egy hét múlva Koppenhágában bemutatóm lesz és bekerültem a csapatba.

Nem is kérdés, hanem felkérés volt?

Igen, de itt Magyarországot kell képviselni és ez nagyon komoly dolog. Ez olyan kihívás volt nekem, amilyennel korábban nem találkoztam. Természetes volt, hogy megyek és a legjobb tudásom szerint képviselem a hazámat. Sokat tanultam a különböző nemzetek fodrászaitól.

Segítsen egy kicsit: a GOLD-ot, hogy kell elhelyezni, ha mondjuk autómárkákkal akarunk párhuzamot vonni?

Audi. Nem, inkább Ferrari! Nagyon magas kategória és minőség. Ez egy dán cég, s ott nagyon figyelnek az egészséges életmódra, ez egy teljesen vegan termék. Ez egy divatház, egy stílus, szóval nem egy tömegtermék. Nincs sokféle cikk, de nagyon magas a minőség. Koppenhágában láttam a stílust. A letisztult elegancia sokkal szebben kivitelezhető. Itthon szeretik a túlzásokat a fodrászok, pedig lehet egyszerűen gyönyörű frizurákat készíteni. Néha sokat akarunk adni, pedig egyszerűen gyönyörűvé kell tenni a nőket.

Van olyan elem, olyan látvány, amire azt tudjuk mondani, hogy ez a Kada-Szabó Éva-stílus?

Igazából mindig erre vágytam. Mesterem Szabados Irene, egy művésznő, tőle nagyon sokat tanultam, hálás vagyok neki. Minden évben megköszönöm neki, hogy ő volt a mesterem. Arra törekedtem mindig, hogy megismerjék a hajaimat az utcán. Mindent csinálok, de szeretem, ha tudok egy kicsit művészkedni, de én csak hajjal dolgozom, nem használok művirágot.

Mi most Szigetszentmiklóson beszélgetünk. Ugyanakkor él egy sztereotípia, amely szerint az igazán nagy és híres szalonok a fővárosban működnek. Nem gondolt arra, hogy Budapestre viszi a céget?

Nem, mert a vendégek nagyon nagy része fővárosi. Nem helyhez kötött és én nagyon szeretem ezt a várost. Megtaláltam az igényes vendégkört és bíznak bennem.

Húsz év alatt elértem az, hogy bíznak bennem és szabadkezet kapok. Ez fontos, ez igazán nagy siker.

Ön amellett, hogy fodrász, a céget is vezeti. Összefér a kettő?

Igen, mert nekem a hobbim a munkám. Soha nem jövök úgy, hogy nincs kedvem dolgozni, az sem zavar, hogy estére elfáradok. Huszonkét éve vagyok vállalkozó.

Ez ugye több, mint két évtized, vagyis hosszú időt lát át. Milyen most Magyarországon céget működtetni?

Egyre jobb! Sőt az elmúlt öt, tíz évben sokkal igényesebbek a vendégeink, amelynek az lehet a hátterében, hogy anyagilag jobban állnak, több nő teheti meg, hogy szalonba járjon és adjon a külsejére, növekszik az életszínvonal.

Mi volt a legjelentősebb változás, ami segítette a szépségipart?

Egyértelműen a KATA (kisadozó vállalkozások tételes adója – a szerz.) bevezetése.

Ma már nem probléma egy vállalkozás elindítása, nem kell hozzá nagy összeg. A szépségiparnak ez nagyon pozitív, kitermelhetőek a befektetések, ebben a szegmensben dolgozóknak most nagyon jó.

Dolgozik, céget vezet, családja van. Mi fér még bele az életbe?

Szeptember 17-én egy budapesti hajfesztivál, amelyen itt lesznek a GOLD alapítói. Ez nemcsak azt jelenti, hogy ott majd bemutatókat tartunk, hanem azt is, hogy vasárnap itt nálunk, a szalonban készülnek majd fel a programra, vagyis jönnek modellek, akiknek elkészítik a frizuráikat.

Fodrászati fesztivál. Mit jelent ez?

Az egész úgy indul majd, hogy én elkészítek hat frizurát a színpadon. Emellett ezen a rendezvényen szeretném megköszönni a mestereknek és pár meghívott mesternek azt, hogy ők ilyen fodrászokká neveltek minket és kapnak egy díjat. Aztán természetesen a GOLD alapítói is színpadra lépnek és bemutatják az idei trendeket. Közben folyamatosan kommunikálunk a fodrászokkal, kérdezhetnek és fel is vehetik videóra a folyamatokat. Ez egy nagy bemutató lesz.

Milyen a viszony a többi ismert fodrásszal?

Nagyon baráti, mert mindenki tudja, hogy mennyi munka van abban, amit elértünk. Én semmivel sem érzem különbnek magam, mint a kollégáim. Ugyanúgy dolgozom, mint minden más fodrász.

Több kollégáját beszippantotta a celeb-világ. Ön, hogy úszta meg?

Volt megkeresésem nekem is, de az én egyéniségem nem passzol ehhez a közeghez. Én szeretem a szakmám, ez érdekel, a média világa nem vonz. A munka és a család – ez a kettő foglalkoztat. A fiam például fodrász lesz.

Itt dolgozik majd a szalonban?

Remélem, de nemzetközi tapasztalatokat is kell szereznie. Nyitottnak kell lenni a világra, látni kell, hogy máshol miként dolgoznak, de azt szeretném, ha itthon folytatná a munkát. Ahogy mondtam én is jártam a világot, de Magyarország a hazám, nekem itt vannak terveim. Szeretnék például egy iskolát nyitni egy nagyobb szalonnal.

Nehéz megtanulni a szakmát?

Nekem nem ment könnyen. Négy évig voltam tanuló, nem volt az igazi a kézügyességem, egy kicsit hebrencs és szétszórt voltam, de minden tanulható. Látok olyan fodrászt, akinek egyszer mutatok meg valamit és rögtön tudja.

Említette, hogy a fia fodrász lesz, de az ismert kollégái között is sok a férfi, fogynak a nők ebből a szakmából?

Október 21-én megyek Koppenhágába, ahol egy cirkuszban lesz egy szakmai show és itt is huszan leszünk összesen, közülünk tizenhat lesz a férfi. Ez egy komoly program lesz, csak a belépő nyolcszáz euró. Ilyen közegben, ilyen komoly szinten már kevesebb a nő, hiszen nehéz összeegyeztetni az ilyen feladatokat a családdal.

Önnek, hogy sikerült?

A gyerekeim ebbe születtek bele. Kilenchónapos terhesen még színpadon voltam, a nagyobbik gyerek pedig ott volt velem a hordozóban. Talán emiatt is van, hogy a fiam, aki korábban színésznek készült, inkább fodrász lesz.

Ez az októberi koppenhágai fesztivál mit jelent a pályafutásában?

Ez a pont az i-n. Az volt az álmom, hogy az országomat képviselhessem a szakmámban, ez olyan, mint az olimpia a sportolóknak.

Annál nagyobb dolog nincs, minthogy Magyarország nevében állhatok ki az emberek elé. Nekem ez a legfontosabb.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/58469/pics/lead_800x600.jpg
fodrász,Interjú,Kada-Szabó Éva,kereskedelem,vállalkozás
 

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Nagy István: Fejleszteni kell, mert aki megáll, az lemarad, és piacot veszít

2020.06.12. 16:15
Mindig is büszkék voltunk kiváló mezőgazdaságunkra, és most a koronavírus-járvány közepette felértékelődött a hazai termékek fontossága.

Semmi ok a pánikra, hamarosan vége a rohamoknak a henteseknél és húsból sem fogunk kifogyni

2020.03.21. 10:25
A Magyar Nemzet szombati számában részletesebben is körbejárta a felvásárlási láz témáját, ami az elmúlt …

Kiss-B. Atilla: Még nincs vége az átalakításnak, de az irány jó

2020.03.03. 18:15
Egy éve van hivatalban a Budapesti Operettszínház főigazgatója, az ismert és népszerű Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, Kiss-B. Atilla. …

Kereskedelmi Szövetség: Nem kell áruhiányra számítani a koronavírus miatt

2020.02.27. 10:45
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy bár egyes tartós élelmiszerek iránt valóban megnőtt a …

Izsák Balázs: Székelyföld az egész magyarság támogatását megérdemli

2020.02.24. 07:00
A Székely Nemzeti Tanács a nemzeti régiók védelmét célzó európai polgári kezdeményezése olyan ügy, mely nem oszthatja meg a magyarságot, melyben …

Kovács Attila: a bolsevizmus örökösei ma is köztünk élnek és rombolnak

2020.02.20. 11:00
A Kádár-korszakban intézményesült kontraszelekció, valamint a hatalmi beágyazódások árnyéka ma is sok helyütt tetten érhető. A kultúrában …

Navracsics Tibor: Egy választás veszteségeiben sűrítődnek a korábbi egyoldalúságok és mulasztások

2020.01.22. 07:15
Navracsics Tibor hazatért. Az Európai Bizottságban 2014 és 2019 között egyebek mellett …

Lázár: gyűlöletkampányt könnyebb szervezni, mint otthonteremtési támogatást kialakítani

2020.01.05. 20:00
Az országgyűlési képviselő szerint a Fidesz komoly bizalomvesztést szenvedett el országosan: legfőbb ideje, hogy a …

Egyre nagyobb üzlet az illegális migráció

2019.12.13. 09:10
Egyre rosszabb a migrációs helyzet: a Századvég Alapítvány elemzése szerint már-már a kábítószer-kereskedelemhez mérhető üzlet az illegális migráció.

Rekordszámú kiállító a Startupok Éjszakáján

2019.11.29. 21:20
2019. november 28-án ötödik alkalommal rendezte meg a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) a főváros által támogatott legnagyobb startup rendezvényt, a Startupok Éjszakáját. …

Ezeket a cikkeket olvastad már?