Blogolj!

Nem marad következmények nélkül az MVM furcsa svájci beszerzése

Belső vizsgálat indult az állami vállalatnál a különös svájci informatikai beszerzés és az éves audit körül kialakult botrány miatt – olvasható az Index újabb tényfeltáró cikkében.

Illusztráció: pixabay.com

Rövid idő alatt a harmadik tényfeltáró írást jelenteti meg az Index hírportál az MVM körüli botrányokról: a minimum furcsa és különös svájci informatikai beszerzésről, valamint a minden bizonnyal ehhez köthető viharos auditorcseréről. A legújabb cikkből kiderül: nem maradnak következmények nélkül az ügyek, belső vizsgálat indult az állami vállalatnál.

Emlékezetes, a Index először azt mutatta be, hogy az MVM éves beszámolójának elfogadása körül lezajlott egy különös könyvvizsgálóváltás, majd részleteiben is foglalkozott vele, az MVM svájci informatikai beszerzése miatt milyen aggályai voltak a távozó auditor KPMG-nek.

„Az MVM, illetve a céget felügyelő kormánytag (Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter) az elmúlt hetekben nem voltak hajlandóak számunkra két, vélhetően nem túl bonyolult kérdést megválaszolni: Mire is kellett ez a 4,89 milliárd forintos informatikai beszerzés? Ki vagy kik voltak a szállítók, vagyis kiktől vette az MVM állami cég MVM International nevű svájci leányvállalata ezt az informatikai rendszert?”

– vezeti fel legújabb anyagát a hírportál, hozzátéve: „források azért jelentkeztek”. Számos fontos háttérbeszélgetés alapján készült el a mostani összefoglaló, és – ígérik – a tényfeltárás még nem is ért véget.

Úgy fogalmaznak, a legfontosabb az lenne, hogy kiderüljön, mire is kellett a 4,89 milliárd forintos beruházás, ki szállíthatta le az állami cég büdzséjéből megfinanszírozott svájci beszerzést, de ezekre egyelőre nem sikerült választ kapniuk. Ugyanakkor ha eredményes lesz a belső vizsgálat, annak lezárulta után talán a közvélemény is megismerheti az eredményeket – jelzi az Index.

A portál információi szerint

„Orbán Viktor és Bártfai-Mager Andrea is nagyon ki vannak akadva” erre az ügyre, ahogyan az MVM jelenlegi menedzsmentje is, mely csak „megörökölte” ezt a balhét.

Éppen ezért az Index szerint akár reális esély is lehetne, hogy a négyszintű felelősi láncot komolyan számon kérje a politika. Hiszen az ügyben négy szinten születtek döntések: az MVM International svájci cég volt a közvetlen beszerző; a cég anyavállalata, a budapesti MVM Zrt. tevékenyen részt vett az ügyben; a beszerzés mérete folytán az MVM-et felügyelő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) testületei is mindent szentesítettek; végül legfelül a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) is érintett lehet.

Az MVM-es munkatársak beszámolóira hivatkozva úgy összegez a cikk: az informatikai beszerzést nem a cég valós igényei alapozhatták meg, hanem egy fentről érkező kérés.

Ami a konkrét, 4,89 milliárdos projektet illeti, „az MVM Zrt. Központi Termelés Megjelenítő (KTM) és felügyeleti rendszere a legtitokzatosabb projekt, amivel valaha is találkoztam ilyen bődületes értékben” – így a szerző, Brückner Gergely, aki kiemeli: az MVM nem felel azokra a kérdésekre, miért és kitől vette a csoport ezt a rendszert. A háttérbeszélgetések résztvevői „sem emlékeznek”.

„Adott egy gazdasági társaság (MVM International AG), amelynek létezését ez az egyetlen tevékenység, ezen beszerzés lebonyolítása indokolta, de a különböző tisztségviselői vagy a tulajdonos képviselői komoly arccal mindig azt mondták, hogy nem emlékeznek, hogy ki végezte a munkát”

– olvasható a cikkben.

Brückner Gergely emlékeztet, a KPMG auditorcég azért nem írta alá korlátozásmentesen az MVM éves beszámolóját, mert nem értette, hogy miért kellett a központból egy svájci leányvállalatnak kiadni egy hazai informatikai beszerzés megszervezését. A BDO könyvvizsgáló cég aztán végül aláírta az éves beszámolót.

Mindezzel együtt – folytatja az Index – mivel a svájci sztori fennakadt az auditon,

„valamiképpen az események utáni gyógykezelésre volt szükség. Új könyvvizsgáló kellett, és olyan jogász, aki utólag ír valamit, ami szebb fényben tünteti fel ezt az egészet, segíthet megalapozni egy korlátozásmentes auditot.”

„A háttérbeszélgetések alapján egyértelművé vált, hogy közben az MVM operatív irányításában még az alacsonyabb szinteken is tudták, hogy 'büdös' a sztori, de senki semmilyen lépésre vagy transzparenciára nem szánta el magát” – fogalmaz a szerző.

Az MVM-es vagy a céget belülről ismerő legtöbb Index-forrás szerint az események alsóbb szintű MVM-es szereplői a „helyzet foglyai”. A cikk szerint valószínűleg azért kellett a teljesen magyar beszerzést külföldről bonyolítani, mert most a közérdekű adatigényléseket is vissza lehet utasítani üzleti titokra hivatkozva. Mégpedig azzal érvelve, hogy az MVM International AG külföldön bejegyzett szervezet, nem tartozik az infotörvény hatálya alá

„Egy nemzetközi tanácsadó segítségével megpróbáltuk elképzelni, hogy mi történne, ha kipattanna egy hasonló botrány, vagyis egy nagy állami energetikai vállalat éves beszámolóját egy big four tanácsadó nem írná alá Németországban. A szakember szerint a cég ilyenkor azonnal kommunikációs offenzívába kezdene a reputációja megőrzése érdekében. Ha újságírói kérdéseket kapna, a lehető legnagyobb transzparenciára törekedve, válaszolna. Valószínűleg ha esetleg nem is kapna kérdéseket, akkor is közzétenne egy közleményt, amelyben igyekezne a helyzetet tisztázni. Ha az ország vezető, állami tulajdonú cégéről lenne szó, akkor szinte biztosan parlamenti vizsgálóbizottság is alakulna, ügyészségi vizsgálat is indulna. Az adóhivatal is elkezdene érdeklődni. A magyar adóhivatal azt nézhetné, hogy nem sérültek-e a transzferárképzési szabályok, vagyis nem a magyar adóhatóság elöl rejtett el nyereséget a cég a beszerzés Svájcba helyezésével, a svájci adóhatóság pedig azt nézhetné, hogy a svájci nyereségalapot nem csökkentette-e túlzott mértékben a befogadott számlákkal a cég”

– összegez Brückner Gergely.

Megjegyzi, itthon ennek nyoma sincs. Az MVM vezetői nem próbálják meggyőzni a közvéleményt, nem adnak információt a sajtó érdeklődésére. Annyit lehet csak tudni, hogy bizonyos belső vizsgálatok folyamatban vannak, és akadnak érintettek, akik ígérik: „ennek most tényleg lesznek következményei.”

„Azt sem tudtuk meg, hogy mire kellett ez a rendszer. Az illetékesek arra utaltak, hogy segít integrálni az áramtermelést. Ahogy egy forrásunk mondta, sok pénzt megér, hogy ne kelljen leállnia Paksnak. Ezen azért eléggé felcsattant az egyik beszélgetőpartnerünk: Teljesen hülyének néznek minket? Azért valaki nyugtasson meg, hogy nem ettől a rendszertől fog biztonságosan működni Paks. Eddig veszélyben voltunk?”

– olvasható az írásban.

Brückner Gergely úgy összegez:

„a háttérbeszélgetéseken, a személyes találkozókon sokkal nyíltabban jött a pozitív visszajelzés: ez most tényleg egy komoly ügy. Ha valaki vagy valakik engedély nélkül lőnek ki pénzt a rendszerből, azt nagyon nem szokták szeretni, akárhogyan is hívják az adott politikai erőt.”

Előzmények:

Könyvvizsgálóbalhé fejezte le a Magyar Villamos Műveket

Különös svájci céghez vezetnek az MVM-balhé szálai

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/59783/pics/lead_800x600.jpg
atomenergia,könyvvizsgálat,Magyar Villamos Művek,Paks
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Tűz volt a paksi atomerőműben

2020.04.06. 10:25
Kisebb tűz ütött ki csütörtökön délelőtt a paksi atomerőmű 4-es blokkjának turbinagépházában – a hírt az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) közölte a honlapján.

Dunai híd épül Kalocsa és Paks között

2019.11.30. 09:50
A híd építéséhez szükséges engedélyeket az illetékes szervek már áprilisban megkapták, az építkezés jövőre kezdődhet el.

Klímabarát és biztonságos: modern blokkokkal gazdagodik Paks II.

2019.11.06. 05:30
Paks II. évente 17 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást tesz elkerülhetővé, amit érdemes összevetni azzal, hogy a teljes magyar közlekedési szektor kibocsátása …

Áder a klímacsúcson: Magyarország leszámol a szén-dioxiddal

2019.09.24. 05:25
A magyar köztársasági elnök New Yorkban leszögezte, a klímára nem nyilatkozatok, kommunikációs versenyek hatnak, hanem csakis a végrehajtott programok.

Különös svájci céghez vezetnek az MVM-botrány szálai

2018.09.04. 08:20
Az Index szerint Seszták Miklós fejlesztési miniszter kabinetfőnöke, valamint az MVM immár eltávolított vezérigazgatója is képviselői voltak annak a zürichi MVM-cégnek, amely …

Paks 2-ről tárgyalt Orbán és a Roszatom

2018.08.31. 13:05
Az orosz cég legfelső vezetése tájékoztatta a beruházás állásáról a miniszterelnököt.

Könyvvizsgálóbalhé fejezte le a Magyar Villamos Műveket

2018.08.29. 17:25
Megy a ködösítés a villamos műveknél. Előbb az auditor céget váltották le hirtelen, majd szinte a teljes vezetés távozott a cégtől. Az Index azt kutatta, van-e összefüggés, …

A paksi atomerőműhöz riasztották a honvédség Gripenjeit

2018.07.20. 10:25
A paksi atomerőműhöz riasztották a Magyar Honvédség Gripenjeit két kisrepülőgép miatt - tájékoztatta a Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken az MTI-t.

Hiába tiltakoznak az osztrákok, az ütemtervnek megfelelően kezdődik Paks 2 építése

2018.01.24. 08:40
Ausztria tiltakozása ellenére a korábban meghatározott ütemterv szerint, februárban megkezdődik a paksi atomerőmű két új …

Radioaktív felhő Magyarország felett is

2017.11.10. 14:45
A francia Sugárzásvédelmi és Nukleáris Biztonsági Intézet (IRSN) csütörtökön közölte, hogy baleset történhetett egy oroszországi vagy kazahsztáni nukleáris létesítményben.

Ezeket a cikkeket olvastad már?