Blogolj!

Angela Merkelnek ideje mennie

Konstantin Richter, A Kancellár: egy fiktív történet című, Angela Merkelről és a menekültválságról szóló könyv szerzője a Politicon meglehetősen határozott véleményt fogalmazott meg Merkelről.

Majdnem 30 évvel ezelőtt Herlinde Koelbl fotós egy sorozatot készített ismert német politikusokról. Képein azt vizsgálta, hogy a hatalom hogyan változtatta meg a megjelenésüket. Egyetlen olyan figurát talált, aki hű tudott maradni önmagához: Angela Merkelt. A politikus, akkor még a CDU főtitkáraként azt mondta neki: „Nem szeretnék félholt roncs lenni, amikor kiszállok a politikából”.

Akkor még úgy tűnt, tudja, mikor kell visszavonulnia Uckermark melletti házába, hogy süteményeket süssön és komolyzenét hallgasson. Most viszont, 13 éves kancellári működéssel a háta mögött, úgy tűnik, túl sokáig maradt, és már csak árnyéka önmagának. Nem tudja irányítani a kormányát, alig képes egyben tartani a koalíciót, és ezzel nevetség tárgyává teszi magát – véli Richter.

Hans-Georg Maaßen kémfőnök kinevezése majd gyors visszahívása is annak a jele, hogy elvesztette a perspektíváját. Néhány nappal később a saját pártja is ellene fordult: titkos szavazáson menesztették régi szövetségesét, Volker Kaudert, és egy kevésbé ismert figurát, Ralph Brinkhaust nevezték ki a frakció élére.

Néhány távoli helyen még mindig a világ legerősebb nőjeként és a liberális értékek utolsó védelmezőjeként ismerhetik Merkelt, de Berlinben már másképp tekintenek rá. A CDU kedvenc lapja, a Frankfurter Allgemeine Zeitung címlapjún béna kacsának nevezi. A CDU tagja és az EU pénzügyi biztosa, Günther Oettinger hasonlóképp nyilatkozott róla.

A dolog iróniája, hogy Merkel pont abban a helyzetben találta magát, amit annyira kínosan el szeretett volna kerülni. A szíve mélyén valószínűleg tudja, hogy már régóta ki kellett volna szállnia – írja Richter.

Visszatekintve már tisztán látszik, hogy erre harmadik ciklusa közben vagy végén kellett volna sort kerítenie. A 2013-as választások után hatalma csúcsán volt, biztos kézzel vezette ki Németországot a pénzügyi válságból, majd kezelte az ebből fakadó euróválságot is. A németek szerették a pragmatizmusát és azt, hogy kerüli a nagyotmondást és a túl nagyratörő terveket. Elfogadták, hogy olykor próba-szerencse módszerrel, kis lépésekkel halad előre. Nagy racionalistának tartották.

Ezért is volt meglepően „merkelszerűtlen” és irracionális az a híres kijelentése, hogy Németország meg tud birkózni a menekültek beáramlásával.

2015-ös döntése a határok megnyitásáról azóta is kísérti. Még nem tudni, hogy ez súlyos hiba volt-e, vagy a legjobb döntés egy pokolian nehéz helyzetben, mindenesetre néhány bevált alapelvét megszegte vele. Egyik életrajzírója, Dirk Kurbjuwelt szerint arra például mindig ügyelt, hogy „olyan üzeneteket fogalmazzon meg, amelyeket a későbbi események tükrében nem lehet tévesnek minősíteni, és amelyek nem haragítják magukra az embereket”. A televízióban azt mondta, a menekültek megállítása lehetetlen volt. Ebből viszont a konzervatívok és mindenki más is azt hallhatta ki, hogy a német kormány elvesztette az ellenőrzést a határok felett, és ez sokkolta őket.

Merkel megváltozott a menekültválság következtében, de változtak az idők is. A józan, dolgos, technokrata nyilvános imázsa már nem olyan vonzó, mint a gazdasági krízis idején volt. A jobboldal a menekültáradat miatt dühös, a baloldal pedig a jobboldali populizmus terjedése miatt feszült. Merkel nagykoalíciója a jobboldali nyomás miatt boldogtalan konzervatívok és a baloldali nyomás miatt boldogtalan szociáldemokraták között szorult helyzetben találta magát, a kancellár pedig elvesztette irányító szerepét. A szavazók tudni akarják, mi folyik a politikában: a pártoknak nyílt vitákban kell megállapodniuk, nem a zárt ajtók mögött. Ez pedig egy Merkel vezette koalícióban nem tud megvalósulni, ezért az országa, a pártja és a saját érdekében is távoznia kellene.

Még a saját, sokáig hűséges emberei is a változás iránti igényükről beszélnek. Brinkhaus, a frakció új vezetője szerint többé nem elegendő „nyugalomra és stabilitásra” áhítozni – hivatkozik Merkel politikájának kulcsszavaira. A konzervatívok, ha forradalmat nem is, de megújulást akarnak. Még nem lenne késő dicsőségben visszavonulni. A németek többsége továbbra is értékeli Merkelt. A Welt am Sonntag szavazásán az olvasók, akiket arról kérdeztek, mire a legbüszkébbek Németországban, Berlin és a Mercedes-Benz mellett sorolták fel. Sokan – főleg balosok – még mindig csodálják azért, mit 2015-ben tett. Mások félnek a változás miatti instabilitástól. Valószínűleg Németország egyik legnagyobb kancellárjaként emlékeznének rá, ha most visszavonulna. Néhány hónap sütögetés és Wagner-hallgatás után pedig jelentkezhetne egy csúcspozícióért Brüsszelben vagy az ENSZ-nél – biztosan megkapná – vélekedik Richter.

1
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/59847/pics/lead_800x600.jpg
Angela Merkel,bevándorlás
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2018-09-30 12:37:44
Merkel Mutti is - a hatalma megőrzése céljából - elkezdett tánci-táncizni, de már régen lekéste a következő vonatot (is) !!!!
Már csak idő kérdése a teljes "túrós bukta" !!!!!
Válaszolok

Hasonló bejegyzések a témában

Most jött: von der Leyen beadta a derekát a liberális „jogvédőknek”

2019.11.13. 20:35
Már nem olyan fontos számára az európai életmód védelme, inkább csak szeretné azt előmozdítani. Visszakozott, miután a baloldal és a libsik …

Migrációs krízis: a boszniai helyzet fokozódik

2019.11.13. 05:40
Sok ezren indulhatnak meg innen Nyugat-Európa felé.

Salvini a migránspártiak ellen, Budapesten Salvini mellett demonstráltak

2019.10.19. 18:20
Kétszázezres tömeg tüntetett Rómában a bevándorláspárti, baloldali kormány ellen Matteo Salvini vezetésével. Budapesten eközben szintén hatalmas …

Egyre komolyabb a nyomás az Európába tartó főbb migrációs útvonalakon

2019.10.16. 19:15
Leginkább az Égei-tengeren emelkedett az illegális bevándorlók száma.

Orbán: igazságtalanul nehéz harcot vívunk a jó ügyért

2019.09.21. 17:40
Magyarország készen áll, hogy ahol tud, ott segítséget nyújtson Olaszországnak, így ha végre elszánja magát, hogy a határokat megvédi, segítünk – mondta miniszterelnökünk …

Szijjártó Péter: Európa-bajnok a gazdasági növekedésünk

2019.09.21. 09:30
Bevándorlásellenes és bevándorláspárti, alkalmas és alkalmatlan jelöltek között kell dönteni az önkormányzati választáson – foglalta össze október 13-a tétjét a …

Újra napirenden a kötelező kvóták bevezetése

2019.09.21. 06:00
Legyenek nyugodtak: Magyarország nem enged semmilyen brüsszeli nyomásnak.

Megint markáns veszéllyé vált a kvótakényszer

2019.09.18. 10:35
Brüsszelből és Rómából újra erősödik a nyomás, miközben komoly migrációs hullámok is fenyegetnek.

Angela Merkel csodálattal adózik Magyarországnak

2019.08.18. 05:40
Hétfőn Orbán Viktorral folytat kétoldalú megbeszélést Németország kancellárja, aki hazánkba érkezik.

Salvini borította a bilit – hamarosan miniszterelnök lehet

2019.08.09. 05:35
Vége az olasz kormánykoalíciónak, új választásokat kell kiírni a csizmaországban.

Ezeket a cikkeket olvastad már?