Blogolj!

Angela Merkelnek ideje mennie

Konstantin Richter, A Kancellár: egy fiktív történet című, Angela Merkelről és a menekültválságról szóló könyv szerzője a Politicon meglehetősen határozott véleményt fogalmazott meg Merkelről.

Majdnem 30 évvel ezelőtt Herlinde Koelbl fotós egy sorozatot készített ismert német politikusokról. Képein azt vizsgálta, hogy a hatalom hogyan változtatta meg a megjelenésüket. Egyetlen olyan figurát talált, aki hű tudott maradni önmagához: Angela Merkelt. A politikus, akkor még a CDU főtitkáraként azt mondta neki: „Nem szeretnék félholt roncs lenni, amikor kiszállok a politikából”.

Akkor még úgy tűnt, tudja, mikor kell visszavonulnia Uckermark melletti házába, hogy süteményeket süssön és komolyzenét hallgasson. Most viszont, 13 éves kancellári működéssel a háta mögött, úgy tűnik, túl sokáig maradt, és már csak árnyéka önmagának. Nem tudja irányítani a kormányát, alig képes egyben tartani a koalíciót, és ezzel nevetség tárgyává teszi magát – véli Richter.

Hans-Georg Maaßen kémfőnök kinevezése majd gyors visszahívása is annak a jele, hogy elvesztette a perspektíváját. Néhány nappal később a saját pártja is ellene fordult: titkos szavazáson menesztették régi szövetségesét, Volker Kaudert, és egy kevésbé ismert figurát, Ralph Brinkhaust nevezték ki a frakció élére.

Néhány távoli helyen még mindig a világ legerősebb nőjeként és a liberális értékek utolsó védelmezőjeként ismerhetik Merkelt, de Berlinben már másképp tekintenek rá. A CDU kedvenc lapja, a Frankfurter Allgemeine Zeitung címlapjún béna kacsának nevezi. A CDU tagja és az EU pénzügyi biztosa, Günther Oettinger hasonlóképp nyilatkozott róla.

A dolog iróniája, hogy Merkel pont abban a helyzetben találta magát, amit annyira kínosan el szeretett volna kerülni. A szíve mélyén valószínűleg tudja, hogy már régóta ki kellett volna szállnia – írja Richter.

Visszatekintve már tisztán látszik, hogy erre harmadik ciklusa közben vagy végén kellett volna sort kerítenie. A 2013-as választások után hatalma csúcsán volt, biztos kézzel vezette ki Németországot a pénzügyi válságból, majd kezelte az ebből fakadó euróválságot is. A németek szerették a pragmatizmusát és azt, hogy kerüli a nagyotmondást és a túl nagyratörő terveket. Elfogadták, hogy olykor próba-szerencse módszerrel, kis lépésekkel halad előre. Nagy racionalistának tartották.

Ezért is volt meglepően „merkelszerűtlen” és irracionális az a híres kijelentése, hogy Németország meg tud birkózni a menekültek beáramlásával.

2015-ös döntése a határok megnyitásáról azóta is kísérti. Még nem tudni, hogy ez súlyos hiba volt-e, vagy a legjobb döntés egy pokolian nehéz helyzetben, mindenesetre néhány bevált alapelvét megszegte vele. Egyik életrajzírója, Dirk Kurbjuwelt szerint arra például mindig ügyelt, hogy „olyan üzeneteket fogalmazzon meg, amelyeket a későbbi események tükrében nem lehet tévesnek minősíteni, és amelyek nem haragítják magukra az embereket”. A televízióban azt mondta, a menekültek megállítása lehetetlen volt. Ebből viszont a konzervatívok és mindenki más is azt hallhatta ki, hogy a német kormány elvesztette az ellenőrzést a határok felett, és ez sokkolta őket.

Merkel megváltozott a menekültválság következtében, de változtak az idők is. A józan, dolgos, technokrata nyilvános imázsa már nem olyan vonzó, mint a gazdasági krízis idején volt. A jobboldal a menekültáradat miatt dühös, a baloldal pedig a jobboldali populizmus terjedése miatt feszült. Merkel nagykoalíciója a jobboldali nyomás miatt boldogtalan konzervatívok és a baloldali nyomás miatt boldogtalan szociáldemokraták között szorult helyzetben találta magát, a kancellár pedig elvesztette irányító szerepét. A szavazók tudni akarják, mi folyik a politikában: a pártoknak nyílt vitákban kell megállapodniuk, nem a zárt ajtók mögött. Ez pedig egy Merkel vezette koalícióban nem tud megvalósulni, ezért az országa, a pártja és a saját érdekében is távoznia kellene.

Még a saját, sokáig hűséges emberei is a változás iránti igényükről beszélnek. Brinkhaus, a frakció új vezetője szerint többé nem elegendő „nyugalomra és stabilitásra” áhítozni – hivatkozik Merkel politikájának kulcsszavaira. A konzervatívok, ha forradalmat nem is, de megújulást akarnak. Még nem lenne késő dicsőségben visszavonulni. A németek többsége továbbra is értékeli Merkelt. A Welt am Sonntag szavazásán az olvasók, akiket arról kérdeztek, mire a legbüszkébbek Németországban, Berlin és a Mercedes-Benz mellett sorolták fel. Sokan – főleg balosok – még mindig csodálják azért, mit 2015-ben tett. Mások félnek a változás miatti instabilitástól. Valószínűleg Németország egyik legnagyobb kancellárjaként emlékeznének rá, ha most visszavonulna. Néhány hónap sütögetés és Wagner-hallgatás után pedig jelentkezhetne egy csúcspozícióért Brüsszelben vagy az ENSZ-nél – biztosan megkapná – vélekedik Richter.

1
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/59847/pics/lead_800x600.jpg
Angela Merkel,bevándorlás
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2018-09-30 12:37:44
Merkel Mutti is - a hatalma megőrzése céljából - elkezdett tánci-táncizni, de már régen lekéste a következő vonatot (is) !!!!
Már csak idő kérdése a teljes "túrós bukta" !!!!!
Válaszolok

Hasonló bejegyzések a témában

Egyre jobban kóstolgatják a migránsok a magyar határt

2020.05.28. 03:50
A járványveszély lecsengésével újra fokozódik a nyomás.

Magyarország továbbra sem kér a migránsokból

2020.05.16. 04:35
Nem engedünk a Soros-hálózat nyomásgyakorlásának.

Ha elül a koronavírus, berobbanhat a migránsözön

2020.05.06. 04:50
Dupla szorítással kell szembenéznie Európának.

Koronavírus: hazatérnek Európából a migránsok?

2020.04.14. 09:15
Naná, hogy visszafelé is embercsempészek viszik az illegális bevándorlókat. Persze csak ideig-óráig lélegezhet föl az öreg kontinens...

Drámai: az egész évben fennmarad a migrációs nyomás

2020.03.07. 04:25
A kialakult helyzetért felelősség terheli Brüsszelt, az NGO-kat és az embercsempész-hálózatokat.

Orbán Erdogannal tárgyalt: megerősítjük a határvédelmet!

2020.02.28. 20:20
A miniszterelnök azonnali hatállyal összehívta biztonsági kabinetjének ülését.

A migránsok befogadásához kötné az uniós pénzeket a CDU-elnökaspiráns

2020.02.18. 09:05
Visszasírjuk még Angela Merkelt és Annegret Kramp-Karrenbauert?

Orbán nyerte a migrációs sakkjátszmát

2020.02.11. 09:15
Merkel megenyhült, a magyar miniszterelnöknek lett igaza.

Most jött: újra próbálkoznának a kelebiai migránsok

2020.02.08. 04:55
Bizonyos szervezetek ugyanis azzal vezetik meg ezeket az embereket, hogy meg fogják nyitni a magyar határt.

A Soros-hálózat nyomásgyakorlása volt a migránsmenet

2020.02.08. 04:50
A liberális csoportok célja, hogy rossz színben tüntessék fel Magyarországot.

Ezeket a cikkeket olvastad már?